Beweegt u voldoende?

Op de opleiding had ik geleerd hoe ik tijdens het eerste vraaggesprek met de patiënt (de anamnese) goed alle dingen moest uitvragen die een beeld geven van de gezondheid. Een van mijn vragen was dus: “En beweegt u voldoende?”. Want uit het antwoord kan je een hoop afleiden.

Al snel viel me op dat vrijwel iedereen vond dat hij heel veel bewoog. “Ja hoor: ik houd mijn hele flatje zelf schoon.” Of: “Tuurlijk, ik doe wel drie keer per week zelf de boodschappen. Met de auto, want al die tassen ga ik echt niet dragen.”

Op een categorie na: de echte sporters. Die kijken dan schuldbewust: ze trainen maar 5x per week en zijn eigenlijk juist in het weekeinde best lui. Ja, nu ik het zo vraag, eigenlijk kan er op zondagochtend ook best wel even getraind worden.

Als je een eerlijk antwoord wil, dan moet je geen gesloten vragen stellen die met Ja of Nee beantwoord kunnen worden, maar open vragen: Hoeveel beweegt u nou zo in een week?

Over voldoende bewegen en fit en gezond blijven hier een mooie pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.