Oefenen

Oefenen bij rugklachten

Vroeger was het devies: rugklachten? Dan buikspieren oefenen. Maar als de verf aan de achterkant van uw huis bladdert, gaat u dan de voorkant schilderen? Iedere huiseigenaar weet dat het hele huis goed in de verf moet zitten. Als alle spieren sterk zijn en goed samen werken dan kunnen ze de rug veel beter beschermen. Dat noemen we core stability. De core is dan de romp, en de stabiliteit komt uit het vermogen om de spieren krachtig en goed en op de goede momenten samen aan te laten spannen. In veel sporten wordt getraind op core stability, Pilates is een goed voorbeeld, maar ook schaatsers en hardlopers trainen hun core stability.

We oefenen altijd TOT de pijngrens! Met andere woorden: au is ho!
De oefeningen dienen rustig te worden uitgevoerd zodat u niet opeens veel te ver bent gegaan.
Ik heb overwogen om hier wat oefeningen bij te zetten, maar ze worden zo vaak niet correct uitgevoerd dat de meeste mensen wel wat instructies nodig hebben.  Bovendien staan er talloze oefeningen op het internet, maar welke is nu geschikt bij uw probleem? Dan maken we nog onderscheid tussen mobiliserende oefeningen (waar de rug soepeler van wordt) en spierversterkende oefeningen. Maak eens een afspraak met een fysiotherapeut om wat huiswerkoefeningen door te nemen.

Bij heftige rugpijn

U begint met simpele oefeningen die de rug soepeler maken. Als er rugpijn is, dan spannen de spieren van de rug aan op de rug te beschermen. Aanspannen is een understatement; ze verkrampen. Door die verkrampte spieren kan de rug niet goed bewegen: u bent zo stijf als een plank geworden. die reactie van de spieren, waar u niets aan kan doen, werkt tegen u. Als de rug weer soepeler kan bewegen dan kunnen de structuren die van hun plaats zijn gekomen weer terug naar hun plekje. Daarom schrijft de huisarts soms spierontspanners voor en daarom werkt een warme douche of een fles wijn. (Pas op met alcohol, dat is verslavend, maar ook spierontspanners zijn verslavend)

Als de rug al wat beter gaat

Als de klachten af nemen dan gaat u de spieren (van rug en buik, van de hele core) voorzichtig versterken. En u gaat bewegen. Het hoeft geen topsport te zijn. Wandelen, fietsen, zwemmen, Pilates-oefeningen, het zijn allemaal uitstekende manieren om goed met de rug om te gaan. Als het kan is hardlopen ook heel goed. Kies wel een sport die de rug een beetje respecteert. Geen gewichtsheffen of rugby. Fitness met goede instructies kan weer wel. Ik zelf ben erg geporteerd van Pilates omdat daar ketenoefeningen worden gegeven, die de spieren niet geïsoleerd versterken maar met meerdere spiergroepen tegelijk. Op die manier worden de spieren niet alleen sterk maar werken ze ook goed samen. In het dagelijks leven gebruiken we ook nooit een spier geïsoleerd want elke beweging die we maken wordt door een hele serie spieren gemaakt. Dan oefen ik ook graag op die manier.

Als u niet zeker bent hoe u de oefeningen moet doen, maak dan eens een afspraak met een fysiotherapeut om de oefeningen door te nemen.

“Oefenen? Mijn Amerikaanse neuroloog heeft in 1981 tegen mij gezegd: rugoefeningen mag u nooit meer doen! En daar houd ik me maar aan.”

Casus
Een nieuwe patiënt komt binnen, heeft al jaren rugklachten vertelde ze door de telefoon. Ik wees haar mijn cabine en ging even weg om een afspraak te maken met iemand anders. Toen ik terug kwam lag ze voorover op de bank, de telefoon aan haar oor en wees me waar ze ongeveer gemasseerd wilde worden. Haar arts had haar jaren geleden gezegd dat ze twee keer per week moest worden gemasseerd, de rest van haar leven. Het beviel haar wel, maar de klachten werden niet minder.

Spiertraining, core-stability

Als de rugklachten veel minder zijn, dan is het tijd om, behalve gewoon te gaan bewegen, ook iets te doen aan de conditie van de spieren van de romp (en neem dan de rest van het lijf maar meteen even mee).

Als we een dag moeten zitten op ons werk, of als het leven zware inspanningen van ons eist, dan moeten de spieren in topvorm zijn. Elke spier, zowel ban buik als van rug, moet sterk zijn, maar ze moeten ook goed met elkaar samen werken. Alleen zo kunnen ze de belasting van het dagelijks leven aan.

Pilates is een prima manier om dat te bereiken, maar is zeker niet de enige manier. Pilates kan in een goede sportschool of een fysiotherapie-praktijk gedaan worden. Misschien is een Fysiotherapeut / Pilates-instructeur (m/v) wel de beste oplossing: die weet precies wat u wel en niet mag!

En anders kan u natuurlijk Pilatesoefeningen meedoen op YouTube, bijvoorbeeld op mijn kanaal. Ik houdt rekening met “zwakke ruggen”. Zwakke rug, dat vraagt om sterker maken…..

Terug naar de pagina over rugpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.