Zweepslag, welke oefeningen kan ik doen?

Hoewel u het been veel rust moet geven begint het oefenen al direct. De oefeningen beschrijf ik niet in dagen of weken maar in fasen. U kunt zelf besluiten of u al toe bent aan een nieuwe fase. Bedenk echter goed; als u te hard van stapel loopt, dan scheurt de zaak opnieuw en zijn we weer wat terug gezet. Als u het prettiger vindt om dit onder leiding te doen, dan maakt u een afspraak bij een fysiotherapeut. Elke fysiotherapeut heeft voldoende kennis en hulpmiddelen in huis om u te helpen.

Deze pagina is het vervolg op de uitleg over wat een zweepslag (coup de fouet) is, en de pagina waarin we beschrijven wat u al direct kan doen bij een zweepslag.

Het is beter om met eenvoudige hulpmiddelen thuis heel regelmatig te oefenen dan maar 2 of 3x per week in een sportschool. Dat komt later wel weer.

Werkhervatting is natuurlijk afhankelijk van het soort werk dat u doet. Met een kantoorbaan kan dat natuurlijk al heel snel. Overleg eventueel met de huisarts of de arbo-arts.

Fase 1, de eerste 48 uur

 • RICE zoals boven beschreven.
 • Het been op een bankje of op bed, de voet onbelast op en neer bewegen, 5x.
 • Daarna rondjes draaien, 5x linksom, 5x rechtsom. Elk uur doen, TOT de pijngrens.

Fase 2

Na 48 uur moet de pijn wat zijn gezakt. Bent u nu in staat om kleine afstanden te lopen met een stok? Dan gaan we verder.

 • Kleine stukjes lopen waarbij de pijn niet mag toenemen.
 • De voet voorzichtig optrekken en wegduwen, dus de tenen naar voor en naar achter. Dit is onbelast rekken. 10x elk uur.
 • Rondjes draaien met de voet, de rondjes zijn zo groot mogelijk binnen de pijngrens. 10x elk uur.
 • Pas nog even de RICE-regel toe na het oefenen.

Fase 3

Meestal voor dag 4-8 na een zweepslag, afhankelijk van de ernst eventueel later pas. Gaat het steeds beter? Het moet nu op gaan knappen, anders alsnog naar de huisarts.

Deze fase gaat een stuk verder, ga er niet te snel naar toe. We gaan de spier op lengte brengen, klik hier voor meer informatie over rekken en strekken.

 • Wandelen; elk uur even 5 minuten lopen. Als het mogelijk is, dan netjes met de hak op de grond de stap beginnen. Liever langzaam en netjes lopen dan snel en slordig.
 • Rondjes draaien met de onbelaste voet.
 • Rechtop staan, proberen op de tenen van beide voeten tegelijk te komen staan. In eerste instantie niet te hoog komen, als de hielen van de grond zijn, dan is dat al een heel stuk. Elk uur een paar keer doen, maar RUSTIG aan beginnen.
 • Opnieuw RICE na de oefeningen.

Fase 4

Meestal voor de 2e en de 3e week na de scheur. Is er alleen nog pijn na oefenen, is de zwelling grotendeels verdwenen? Gaan de vorige oefeningen goed, ligt de stok in de kast? Hebt u het gevoel niet meer te hinkelen, loopt u symmetrisch? Dan kunnen we verder met fase 4!

Normale activiteiten hervatten, dus wandelen enzovoort, maar nog geen explosieve kuitfuncties. Nog niet intensief sporten. Fietsen en zwemmen kunnen helpen om de algemene conditie weer op peil te krijgen.

Rek van de kuiten; staan op armlengte afstand van een muur met de voeten recht naar voren. Nu naar de muur toe leunen door de armen te buigen, zover dat de hielen op de grond blijven zonder dat dat pijn doet. Dan rustig met beide voeten tegelijk op de tenen gaan staan en weer terug. Let op; deze oefening mag geen pijn doen. Rustig 10x herhalen,

Als de vorige oefening geen problemen meer oplevert gaan we intensiever aan het werk. Met de bal van de voet op de onderste traptree gaan staan, met het gezicht naar de trap toe. Rustig de beide hielen naar beneden laten zakken en daarna omhoog komen tot de voet horizontaal staat. Paar keer per dag, langzaam opvoeren. Uiteindelijk moet dit ook op een been kunnen.

Fase 5

Hervatten van sport en training. U kunt het sporten langzaam weer hervatten als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Tijdens belasting is er geen pijn meer,
 • De spierlengte is in orde,
 • Spierkracht en spieruithoudingsvermogen zijn in orde.

Wat doet een fysiotherapeut bij een zweepslag

De fysiotherapeut doet heel grof gezegd hetzelfde als hier boven staat. Zijn of haar getrainde oog zien snel afwijkingen en vorderingen. Spierkracht, spierlengte en spieruithoudingsvermogen worden getraind.

De oefeningen worden op maat gegeven, afhankelijk van wat er op dat moment mogelijk is. Er kunnen dwarse massages gegeven worden om de rek van het littekenweefsel te bevorderen. Het herstelproces wordt kritisch gevolgd en er wordt contact opgenomen met de huisarts als er iets niet volgens de regels verloopt. We overleggen met u wanneer en op welke manier u uw sport weer kan hervatten.

Eventuele complicaties bij een coup de fouet of zweepslag

 • Doordat de genezing plaats vindt door middel van littekenweefsel dat zwakker is en trekt, kan er op dezelfde plek opnieuw een scheur optreden. Niet te snel verder gaan met oefenen, niet teveel trek erop zetten, goed op rek laten genezen, blijven rekken. Geen haast maken met het herstel maar rustig opbouwen. Te veel haast werkt tegen u, oefen rustig wat al kan, en wat nog niet kan dat komt nog wel. (Geen opmerkingen voor een sporter…)
 • In een enkel geval, gelukkig maar zelden, treedt er trombose op na verloop van enkele dagen of weken na de scheur. In eerste instantie ging de genezing dan goed, de pijn werd minder evenals de zwelling en u kon steeds meer. Zonder dat er opnieuw een scheur ontstond (dus zonder een plotse scherpe pijn) nemen pijn, bewegingsbeperking en zwelling weer toe. Bovendien kan de kuit warm aanvoelen en rood zijn. Onmiddellijk naar huisarts of EHBO!

Lees meer over een achillespeesontsteking, een achillespeesruptuur (gehele of gedeeltelijke afscheuring van de pees) en een bursitis (slijmbeursontsteking) achter de achillespees. Al deze aandoeningen zitten een stukje lager op het been dan de zweepslag. Een overzicht staat op de pagina “Onderbeen en voet”.

Hebt u ook een zweepslag gehad? Hoe ging dat over? Veel mensen voelen ook na de eerste zweepslag een aantal kleinere scheurtjes voor het helemaal genezen is. U ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.