Sporten na een knie-operatie

Sporten na de revalidatie van een knie operatie

Als u weer hersteld bent en 100% mag belasten, kies dan zorgvuldig een manier van bewegen die bij u past. Bewegen, belasten, het is voor iedereen uitstekend. Let op, dit gaat niet over sporten na een “simpele” operatie, zoals een meniscusoperatie. Daarna kan u meestal weer doen wat u voorheen ook deed. Deze pagina gaat over sporten na een nieuwe knie (een TKP ofwel totale knie prothese), na een kruisbandplastiek of na een operatie wegens een akelige breuk zoals een tibiaplateaufractuur.

Deze pagina is een vervolg op de pagina over wat u te wachten kan staan na een knieoperatie.

Er zijn veel soorten knieoperaties, de belangrijkste drie zijn:

 • Totale knie prothese (nieuwe knie, meestal bij ouderen bij arthrose, soms bij jongeren na een groot trauma waarin de knie niet voldoende “gerepareerd kan worden”).
 • Operaties na een breuk in de knie, bedoeld om de knie weer te herstellen. Komt voor op elke leeftijd, hoewel er bij ouderen vaken gekoizen zal worden voor een nieuwe knie.
 • Kruisband plastiek. Herstel van de kruisband nadat die gescheurd is. Dit komt vaker voor bij atleten.

Er is dus een enorme variëteit in leeftijden van mensen die na een knie operatie weer willen sporten en in de soorten sporten en de intensiteit ervan.

Meestal adviseren artsen om na een totale knie prothese af te zien van “high-impact” sporten, dus sporten waarbij de krachten op de knie erg groot zijn. Geadviseerd wordt dan om “low-impact” sporten te doen, of gemiddelde impact sporten, maar dan wel met een zekere voorzichtigheid. Als u twijfelt, kies dan voor voorzichtigheid voor uw nieuwe knie. Vraag altijd advies aan uw chirurg of arts. Na een nieuwe knie is het niet het moment om aan een nieuwe intensieve sport te gaan beginnen.

Eerst een paar opmerkingen over sporten en knieën:

1. Onderzoek naar effect van zwaarte van sport op totale knie prothese

Er is een recent onderzoek naar de effecten van high-impact sporten op nieuwe knieën. Die knie protheses zijn nu veel beter dan die van vroeger maar ze bestaan pas een paar jaar. Dat onderzoek ontstond als volgt: Een aantal mensen wilde niet de adviezen volgen over low-impact sporten en pakte toch, ondanks hun nieuwe knie, hun oude high-impact sport weer op. (Zo meteen een lijstje met sporten en hun indeling). Deze mensen zijn toen in een groep geplaatst en 7 jaar na de totale knie operatie onderzocht op de gevolgen van hun intensieve sporten. In de controlegroep zaten mensen die zich wel netjes aan de regels hielden en minder intensieve sporten hadden gekozen. Toen bleek tot ieders verbazing dat de verschillen niet significant waren. Met andere woorden: na 7 jaar was er niet meer schade aan de nieuwe knieën van de testgroep ten opzichte van die van de controle groep.  De intensiteit en de extra belasting van de zware sporten leek dus niet uit te maken. Er was een uitzondering: gewichtheffen vanuit squats met zware gewrichten leidde onmiskenbaar tot schade, ook trouwens vaak aan gezonde knieën. Er moet wel worden opgemerkt: dit onderzoek is dus gedaan na 7 jaren, er gaat in de toekomst gekeken worden wat het effect van 15 jaar zwaarder sporten is op deze knieën. Dan pas wordt duidelijk of er ook schade op de lange termijn zal zijn.  Voor het artikel, zie deze site by the Arthritis Foundation,

2. Effect van lichaamsgewoicht op de knie en het belang van sport

Het gewicht van een te zwaar lijf geeft overbelasting op de knieën, zoals bekend is. Sporten samen met een lagere calorie inname leiden tot gewichtsafname en dus minder belasting van de knieën.  Daarom is sport of een actieve levensstijl zo ontzettend belangrijk.

Het effect van rennen op de knie . Tekst volgt, even goed formuleren.

Sporthervatting na een voorste kruisband reconstructie. Ook deze tekst moet ik even over nadenken, volgt snel!

Een aantal low-impact sporten:

Deze sporten kunnen meestal veilig worden gedaan, maar vraag eerst advies van uw arts!

 • Wandelen.  Uitstekend, sterk geadviseerd. Wandelen geeft een veel lagere belasting op de knie dan hardlopen.
 • Nordic Walken. De stokken zorgen ervoor dat u keurig rechtop loopt. Bij veel rugklachten is Nordic Walken zelfs nog prettiger dan gewoon wandelen. Neem eerst een paar lesjes om de techniek even goed onder de knie te krijgen.
 • Zwemmen. Van oudsher een mooie manier om in eigen tempo aan beweging, souplesse en conditie te werken. In veel zwembaden worden ook fitnesslessen verzorgd. Als de wond genezen is en u kan veilig in en uit het water komen, dan is zwemmen of lopen en oefenen in niet te diep water een uitstekende manier om mobiliteit en kracht te oefenen  lang voordat de knie al echt genezen is.
 • Fietsen. Heel goede manier om aan kracht en mobiliteit van de knie te werken. Kies een lage versnelling en probeer nog niet helling op te gaan, zeker niet in het begin. Op kies voor een elektrische fiets als het op een gewone fiets nog net even te zwaar is. Wat moet ik meer zeggen, fietsen is in Nederland en België vaak geen sport maar een transport methode. En dat is heel goed voor ons.
 • Rustige aerobics. Maar zie af van de gesprongen oefeningen.
 • Zumba. Alleen de laag-intensieve oefeningen. Zie af van twistende, draaiende bewegingen.
 • Pilates. Jaaa, mijn favoriet, althans op de mat. Als er oefeningen zijn op de knieen, probeer dan een dubbele mat te gebruiken, of sla die oefeningen over. Overleg even met de instructeur / instructrice zodat die er rekening mee kan houden.
 • Niet te zware gymnastiek. Geen turnen. Zeker in groepsverband prima en erg leuk om te doen.
 • Gewichtsheffen met lichtere gewichten, en niet squatten tijdens het liften. Spierversterkende oefeningen zijn natuurlijk voor het hele lichaam goed, maar niet te zwaar.
 • Roeimachine, roeien. Prima, maar buig de knieën niet verder dan 90 graden.
 • Yoga. Goed, maar gebruik uw verstand en zet niet teveel druk of rek op de knieën.
 • Crosstrainer. De crosstrainer heeft het effect van hardlopen op hart en longen, maar dan zonder de enorme schokken op de knieen bij het neerkomen vanuit een zweefmoment. Lekker zweten? Doen!
 • Ballroom dansen en rustige moderne dansen. Zijn prima. Vermeid twisten en draaien in de knieën. Klassiek ballet zet veel druk op de knieën bij het uitdraaien van de voeten, dat zou ik afraden.

High-impact sporten, worden afgeraden na een knie operatie:

 • Basketbal
 • Joggen en hardlopen
 • Gewichtheffen met zware gewichten
 • Turnen
 • Aerobics met hoge intensiteit. Aquarobics is prima.
 • Voetbal
 • Hockey
 • Rugby

Matig intensieve impact sporten, te doen met voorzichtigheid

 • Golfen. Dubieus. Er staan zware krachten op de knie tijdens de swing. Als u gewend bent te golfen en u weet goed wat u doet: prima. Draag geen spikes of noppenschoenen, dan verdraait u de knie te gemakkelijk.
 • Tennis. Dubbelspel is wat rustiger dan enkel spel. Als u zo iemand bent die op elke bal loopt, dan is het misschien goed om dit niet te doen. Ik heb touwens eens een spel  met driedubbele bezetting gezien: drie heren aan elke kant van het net, geen van allen onder de 75. En heel veel plezier!
 • Bowlen. Maar wellicht met een iets lichtere bal, en voorzichtig.

Als u opmerkingen hebt of wellicht wel aanvullingen of adviezen voor lotgenoten, reageert u dan?

Heel veel succes!

Met veel dank aan Hermien en Loes, die me geholpen hebben als ervaringsdeskundigen.

Mocht u ook zoiets hebben meegemaakt en nog aanvullingen hebben waar ook anderen weer mee geholpen kunnen zijn, wilt u dat dan aan ons doorgeven? Alvast bedankt.

p.s. We krijgen veel reacties, waarvoor onze dank! Soms ook aangrijpende verhalen en echte hart-luchters. Hopelijk begrijpt u ook, dat wij soms algemene maar nooit specifieke antwoorden kunnen geven op uw vragen. Een second opinion geven als we u nooit gezien hebben zou niet professioneel zijn. We kunnen geen tests doen, zien niet hoe u loopt, zelfs niet hoe oud of hoe zwaar u bent. We nemen aan dat u dat begrijpt! Voor specifieke vragen over uw eigen situatie gaat u het beste naar uw huisarts of naar een goede fysiotherapeut.
Geef een reactie! U mag ook reageren op een reactie van iemand anders! Het reactieformulier staat helemaal onderaan, dus scroll even door? Alvast bedankt!

10 reacties

 1. dag Conny,

  Recent (09-03-23) een halve nieuwe knie gekregen: linksbuiten. Heb strak geoefend, zwelling neemt goed af. Alleen ng voor de zekerheid een spiegel van 4 x 1 paracetamol per dag, maar dat wil ik volgende week ook afbouwen. Kan inmiddels (rustig) op m’n roeitrainer en homemtrainer oefenen, kan op krukken zonder napijn een +- 2 kilometer lopen en met oefenen de knie nu tot +- 135 graden buigen.

  Maar… mijn grote doel, ik ben 61, man: aan het eind van dit revalidatietraject (mag gerust een jaar duren) een (voet)balletje trappen met de kleinkinderen.
  Voetbal wordt als high-impactsport afgeraden, snap ik, maar heb je enig idee of dat rustig een balletje trappen een realistische hoop is?

  1. Hi Adrian,
   Voetballen is altijd gevaarlijk omdat je in een split second enorme schade kan oplopen. Daarom wordt ervoor gewaarschuwd om dat niet te doen. En misschien is het ook wel verstandig om geen contactsporten te doen, waarbij je ook nog tijdens het trapmoment een zijwaartse druk op de knie krijgt.
   MAAR.

   Je bent pas 61, de revalidatie gaat prima, je leeft maar 1x en een balletje trappen met de kleinkinderen is zo leuk.
   Ik raad het je, als fysiotherapeute, nadrukkelijk niet aan, zeker omdat ik niet weet hoe het er tijdens zo’n spelletje aan toe gaat.

   Maar ik vertel je ook het verhaal van een van mijn Pilates-leerlingen. Ze heeft 2 nieuwe knieën en is voor van alles en nog wat gewaarschuwd en bovendien een stuk ouder dan jij. Ze gaat elk jaar heerlijk op wintersport, waar ze van alle hellingen af skiet. Gaat prima, ze zorgt ervoor dat haar beenspieren in optimale conditie zijn. En skiet Prinses Beatrix met een nieuwe knie ook niet nog steeds terwijl ze in de 80 is? Skiën is niet hetzelfde als voetballen maar ik wil maar zeggen…

   Doe voorzichtig, en doe niets wat het niet waard is. Zo zou ik het zelf doen.
   Succes, Conny

 2. Hallo… Ik heb links en rechts 2 nieuwe knieprotheses laten steken 4 maanden geleden. Nu ben ik aan het fietsen en wandelen. Maar mijn knieën voelen de laatste tijd ontzettend stijf aan. Naarmate ik beweeg worden ze wel wat soepeleder. Hoe lang duurt het nog dat ik die stijfheid blijf voelen?

  1. Beste Peter,
   ik heb hier geen antwoord op. Verschilt teveel van mens op mens.
   Je merkt zelf al, dat bewegen goed is en het dan minder stijf wordt, dus ga daarmee door!
   Succes, Conny

 3. Dag CT
  Ik heb de vraag gesteld aan de chirurg en de therapeut. Zwemmen of oefenen in het zwembad kan, op voorwaarde dat men veilig naar/ in het zwembad geraakt. Gezien ik niet mag steunen en gebruik maak van krukken is dit niet evident. Ik ben deze week gaan zwemmen en het is goed verlopen. Wat ontspannen oefeningen gedaan en borstcrawl met lichte beenslag. Dat gaf wel een goed gevoel in de knie. De bedoeling is om 1x/week te zwemmen.

 4. Op 5 september heb ik een tibia plateau fractuur opgelopen. Een diagonale breuk van bovenaf naar de buitenkant van het been toe. Onderaan hing het stukje bot nog vast. Op 11 september 2020 ben ik geopereerd. 2 schroeven om het genezingsproces te bevorderen. Komende maandag mag het gips er af en bekom ik een brace. Tot voor de breuk was ik zeer sportief, heb op hoog niveau harlopen beoefend. Ik zal er alles aan doen om mn tijd te nemen voor een goed herstel. Is zwemmen of oefeningen in het zwembad de eerste optie? En vanaf wanneer kan ik dat?

  1. Beste,
   Overleg dat goed met je fysiotherapeut. Die weet hoe het herstel gaat. Ook zal de chirurg adviezen geven. In een zwembad oefenen is handig omdat het gewicht door het water van de knie afgenomen wordt. Wanneer dat mag kan ik vanuit de verte niet zeggen.
   Succes, dit is de juiste instelling!

 5. 11 november heb ik een nieuwe knie gekregen
  Onder tussen ken ik alles weer volksdansen wandelen redelijk fietsen
  Op een ding na zwemmen luk me niet na 4 baantjes moet ik stoppen Dan verstijf mijn knie en uit ervaring stop ik liever
  Kan me er moeilijk bij neer leggen
  Wat kan ik er aan doen

  1. Beste Lennie,
   Ik begrijp het even niet, heb je 11 november van DIT JAAR een nieuwe knie gekregen? Dat zou verbluffend snel zijn, wat je dan nu al kan. In dat geval zal de rest ook nog wel komen.
   Als het een ruim jaar geleden is, dan snap ik het beter.

   Zwemmen is een lastige beweging. Weliswaar staat er tijdens het zwemmen geen gewicht op de knie, maar de knie heeft ook geen enkele steun tijdens het zwemmen en de spieren willen graag de zaak bij elkaar houden. Dat doen ze door aan te spannen en dat voelt aan als stijf.
   Blijf oefenen, blijf vooral spierkracht versterkende oefeningen doen. Wie weet komt dat dan ook nog in orde.
   Ben erg benieuwd hoe lang geleden die operatie was, 6 weken geleden of een jaar plus 6 weken?
   Groet, Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.