Pilates voor gewone mensen

Wat bedoel ik met “Pilates voor gewone mensen”? Als fysiotherapeute vind ik het heel belangrijk dat mensen bewegen en oefenen. Want mensen moeten zichzelf soepeler en sterker maken om lekkerder in hun vel te zitten. Dat geldt niet alleen voor jonge gezonde mensen die al sterk en slank zijn. Maar ook mensen die een jaartje meer en een maatje meer hebben, hebben veel baat bij deze Pilates voor gewone mensen

De links naar de complete Pilates lessen op YouTube staan na de tekst! Lees of scrol door.

De 100, een goede buikspier oefening

Kortere lesjes, zoals buikspierkwartiertjes, en Pilates oefeningen kan je hier vinden.

Omdat de meesten onder ons geen slangenmensen zijn, geen acrobaten, en ik het als fysiotherapeute heel belangrijk vind dat ook “normale mensen” (laten we eerlijk zijn toch?) goed in elkaar zitten, noem ik de Pilateslessen die ik geef dus “Pilates voor gewone mensen”.

Ondersteun me met een donatie!

Welke spieren train je met de Pilates oefeningen?

Als mensen niet of niet voldoende oefenen, dan krijgen ze blessures, bijvoorbeeld last van hun rug, schouders of nek. Ook mensen met last van hun knie of heup zijn geneigd om te weinig te bewegen en worden daar niet beter van.
Sterke mensen zijn veel beter bestand tegen de dagelijkse belasting.

Hier volgen veel lessen Pilates voor gewone mensen.

Hier staan een aantal filmpjes, ze laden soms iets langzamer. Even geduld!

Les 23, we zetten je weer aan het werk.

Deze les heeft een tijdje op de plank gelegen. Maar dat maakt het niet minder gemeend!

Probeer het maar!

Les 22, hou je lijf gezond!

Les 21, nog gemotiveerd?

Les 20, een nieuwe uitdaging.

Doe de lessen in je eigen tempo. Als ze te zwaar zijn, doe dan de makkelijkere oefening in de opbouw. Als het je teveel wordt, wacht dan even terwijl wij de oefening afmaken. Forceer je niet, dat heeft geen zin. Als je vragen hebt dan hoor ik het wel?

Les 19, terug naar de basis. Ademhaling en uitgangshoudingen goed uitgelegd.

En les 18. Core stability, rompstabiliteit is belangrijk!

Les 17 is uit! De laatste les in 2020… Doe je mee?

Waarom is Pilates zo goed voor ons lichaam? Lees daar op deze pagina alles over!

Les 16, Joke en Conny zetten je aan het werk…

Les 15 samen met Joke:

Les 14: doe je best! Fijne complete les.

Een video samen et Claudia, veel evenwichtsoefeningen!

Joke en ik hebben samen een les gemaakt. Doe lekker mee

Les 11 is ook een feit:

Les 10 is uit!!

Doe les 9 mee

Les 8 is verschenen!

Pilates, de 7e complete les. 01-05-2020

Pilates tijdens de 6e week Corona, 22 april 2020

Pilates tijdens de 5e week Corona, 14 april 2020

Pilates tijdens de 4e week Corona, 8 april 2020

Pilates tijdens de 3e week Corona, 31 maart 2020

Pilates tijdens de tweede week Corona. 24 maart 2020

Pilates #1, complete les, thuis tijdens Corona!  17 maart 2020

Uitleg: wat is Pilates voor gewone mensen?

14 reacties

 1. Hoi Conny,
  Gisteren, via Youtube, je lessen gevonden toen ik zocht op pilates voor ouderen. Zelf ben ik pilates”juf” en doe dat al een behoorlijk aantal jaar.
  Ik heb inmiddels volle lessen en daaraan zie je dat de behoefte groot is.

  Afgelopen januari ben ik met een 2de groep op zaterdag gestart omdat de eerste groep te vol zat, daar is een aantal mensen begonnen dat nog nooit pilates gedaan had. Het is ongelofelijk hoeveel sterker ze zijn geworden na 2.5 maand. Dat maakt me echt blij.
  Ik geef les met een lach dus geregeld moet ik de dames tot rust manen maar ik vind het belangrijk dat het ook leuk en gezellig is.

  Inderdaad wat is pilates voor beginners. Sommige mensen doen het al 20 jaar en blijven op hetzelfde niveau maar wat als ze geen pilates gedaan hadden, op welk niveau zaten ze dan. Daarom geef ik ook altijd verschillende opties van iets minder zwaar naar iets meer.

  Nu heb ik een aantal aanvragen voor mensen die wat ouder zijn en niet meer zo kunnen meedoen als in mijn standaard lessen en ben ik aan het onderzoeken of ik daar een aparte les voor wil gaan geven, hoe de behoefte is en of ik dat ook zo leuk vind.
  Zelf ben ik bijna 65 dus zeker niet piep meer maar leeftijd zegt hier niet zoveel. Ik heb 2 dames van 77 die zo sterk zijn dat de jongere dames daar niet aan kunnen tippen.
  Dank je wel voor je fijne lessen, daar kan ik veel van leren!
  Groetjes Mara

  1. Hi Mara,
   Je woorden zijn me uit het hart gegrepen! Ik ben 65 en begrijp precies wat je bedoelt.

   Ook in mijn lessen wordt gelachen, ik zeg altijd: lachspieren moet je ook trainen. En als het te druk wordt dan maak ik de oefeningen iets zwaarder, dan wordt het vanzelf stiller…

   Ik snap nog steeds niet dat mensen met klachten niet gewoon Pilates gaan doen. Het zal niet alle klachten voorkomen maar je voelt je zoveel beter.
   En ook ik merk steeds dat mensen ongelooflijk snel vooruit gaan. Als ze geen sit-up kunnen maken als ze voor de eerste keer komen, dan zie je na vrij korte tijd vaak dat het opeens wel mogelijk is. Mensen worden sterker, soepeler, hebben minder klachten. Daarom is de behoefte aan goede lessen steeds groter. Dus krijg jij het steeds drukker…

   Zo’n ouderengroep lijkt me ook heel leuk. Ook bij mij in de les zaten ouderen, die konden inderdaad soms verrassend goed meekomen. Een van mijn leerlingen was bijna 80 maar een sit-up deed ze moeiteloos. Een iets rustiger les is geen probleem lijkt me, voor die groep. Er komt pas een probleem als mensen niet meer op hun buik kunnen liggen of van lig naar stand kunnen komen. Dan is zit-gym misschien een optie?

   Leuk dat je lessen zo goed gaan dat je de groep moet gaan splitsen, lekker bezig! Veel plezier en dank je voor het compliment,
   Groetjes, Conny

 2. Fijn deze 22e les! Gedaan in Zweden want nu op bezoek bij mijn dochter Alies. Groet van haar, ook aan Marjolein, Ank

  1. Hi Ank, leuk dat de lessen ook in Zweden gedaan worden! Ik word nog internationaal beroemd maar niet heus 😉 Veel plezier bij Alies.

 3. Dag Conny en Joke,
  Vandaag weer ns les 15 doorgeploeterd; voor mijn lijf en leden ideaal. Goede instructie en toelichtingen waarvoor je de inspanning levert en dat motiveert.
  Dank voor jullie inzet. Top

 4. Beste Conny,
  Omdat ik nu veel thuis zit, wil ik de oefeningen van uw video’s gaan volgen. Ik heb alleen een opmerking, ik wil liever geen Squads doen. (Lang verhaal)
  Kan ik een andere oefening doen?
  Vr gr
  Mw Vos

  1. Beste Marjoleine,
   Als een squat niet lukt, om welke reden ook, dan kan je natuurlijk die oefening even overslaan en dan met de volgende Pilates-oefening weer mee doen. Ook zijn er alternatieven, bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten en het been, met of zonder gewicht aan de enkel, gestrekt heffen. Dat belast de knie nauwelijks maar zorgt wel voor een sterkere quadriceps (bovenbeen spier).

   Nu heb ik natuurlijk geen idee wat er aan de hand is, misschien is de knie vast gezet en kan hij helemaal niet buigen. Maar bedenk wel, dat een squat een natuurlijke manier van bewegen is. Als we opstaan uit een stoel of weer gaan zitten, dan maken we in feite een squat. Als dat niet kan of niet lukt, dan moet je dus altijd over het andere been opstaan of erg helpen met de armen bij het opstaan. Misschien is het goed om toch een kleine sqat een paar keer te doen. Ik doe hem in de video erg diep, maar het hoeft natuurlijk niet zo diep.

   Misschien maak ik naar aanleiding van deze ( en soortgelijke) vragen wel een keer een uitleg filmpje binnenkort.
   De rest van de oefeningen hangen natuurlijk niet af van die ene sqat, doe die mee, begin rustig en bouw voorzichtig op. Ons lijf is gemaakt om te bewegen en gaat dan ook veel beter aanvoelen.
   Succes, Conny

 5. De video bekeken. Geweldig al die oefeningen.
  Ik heb tot 2 jaar geleden veel aan yoga gedaan .
  Nu heb ik 2 nieuwe heupen gekregen en de laatste 8 weken geleden.

  Ik wil graag weer wat doen maar kan nergens vinden wat ik NIET moet doen. Nu doe ik uit angst dat de heupkoppen eruit gaan helemaal niets.

  Zijn er oefeningen die u me wel kan aanbevelen.
  Met vriendelijke groeten,

  Alena Homma

  Ik ben 78 jaar. (kan belangrijk zijn)

  1. Beste Alena,
   Dank voor het compliment.

   Tijdens een operatie waarbij een nieuwe heup wordt geplaatst, wordt het gewrichtskapsel doorgesneden om bij het gewricht te kunnen komen. De weefsels die normaal stabiliteit geven aan de heup zijn nu dus kapot en moeten helen. Daardoor is de nieuwe heup tijdelijk veel instabieler en kan hij uit de kom raken. Ik snap je angst, dat wil je liever niet meemaken!

   In de eerste 3 maanden na de operatie is dat weefsel rond het gewricht nog niet voldoende hersteld en is er een (5%?) kans dat de heup uit de kom schiet. Daarom wordt geadviseerd om in die tijd, de drie maanden onmiddellijk na de operatie, de volgende dingen NIET te doen:
   1. Het geopereerde been over het andere been te leggen, zoals we doen om veters vast te maken of zoals we doen als we lekker willen zitten,
   2. De heup verder dan 90 graden te buigen. Dat doen we als we hurken, of van een te laag bed of WC opstaan. Of als we de voeten wassen, kousen aantrekken.
   3. Het geopereerde been tegelijkertijd buigen en draaien. (schoenen of kleding aantrekken, maar ook op de aangedane zijde liggen). Op de goede zijde liggen mag wel, als het andere been op een kussen ligt en dus niet naar beneden hangt, dat is gevaarlijk.

   In die eerste drie maanden geneest het doorgesneden kapsel, het risico is dus in de eerste week veel groter dan de 13e week.
   Helaas zijn er mensen waarbij ook daarna de heup uit de kom schiet, soms zelfs meerdere keren. In dat geval is soms een nieuwe operatie nodig om het kapsel wat strakker te maken. Dat gebeurt gelukkig maar zelden maar een garantie dat het nooit zal gebeuren krijgt niemand.

   Aan de andere kant, ik heb in de loop van de jaren verschillende mensen in mijn Pilatesgroepen gehad met een nieuwe heup, wel ruim na die kritieke 3 maanden. De meesten trokken zich nergens iets van aan en deden vrijwel alle oefeningen. Als een oefening niet goed aanvoelde, dan gingen ze wat minder ver daarmee. En veel verder dan 90 graden buigen, dus geforceerd rekken van de hamstrings (achterzijde bovenbeen) deden ze heel voorzichtig. Nooit problemen mee gehad.

   Mijn persoonlijke mening is, dat een gezond, sterk lijf tegen heel veel bestand is en dat je vaak wel aanvoelt wat het aankan (na die drie maanden dus!). En dat niet oefenen altijd slecht is.

   Buikspieroefeningen en rugspier oefeningen kunnen natuurlijk nu al, oefeningen op de zijde liggend kunnen binnen 3 maanden echt nog niet, dat mag niet. Vraag is of het niet verstandiger is nog even te wachten en je helemaal te richten op het herstel van de heup, op het looppatroon en de spierkracht van de benen. En dan na 3 of 4 maanden rustig aan gaan oefenen met Pilatesoefeningen.

   Zoals ik al zei: garanties dat de heup nooit uit de kom schiet krijg je nooit, maar het gebeurt niet vaak. Gebruik je verstand en maak je niet teveel zorgen, zorg voor een sterk lijf.

   Heel veel succes, ben benieuwd hoe het gaat!
   Groet, Conny

    1. Hallo Coby,
     net les 7 gedaan, fijne les! de ruglig oefeningen met hoofd en benen omhoog kan ik niet goed ivm last van mijn nek (heb ik al jaren en afgelopen jaar veel fysio voor gedaan, dus ben ik zuinig op) , dus doe ik minder intensief.
     Ik heb alweer een aantal weken geleden een eerste keer een las van je gedaan, kwam er daarna niet van, maar ik ga mijn leven beteren. Zodra we weer naar sportscholen mogen lijkt het me fijn om lessen bij je te doen. ik zal een donatie doen voor dit moment.
     groet Ank van der Meer

     1. Beste Ank,
      Je kan inderdaad het beste de oefeningen aanpassen aan je eigen lichaam. Wat niet gaat dat gaat niet. Wel goed dat je zo goed bezig bent. Want niets doen is geen optie…
      En welkom bij de lessen als het weer kan.
      Dank voor je donatie, heel lief!
      Groetjes, Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.