Pilates

Wat bedoel ik met “Pilates voor gewone mensen”? Als fysiotherapeute vind ik het zeer belangrijk dat mensen bewegen, oefenen, zichzelf soepeler en sterker maken.

De Youtube lessen staan na de tekst! Lees of scrol door.

Maar omdat de meesten onder ons geen slangenmensen zijn, geen acrobaten, en ik het als fysiotherapeute heel belangrijk vind dat ook “normale mensen” (laten we eerlijk zijn toch?) goed in elkaar zitten, noem ik de Pilateslessen die ik geef “Pilates voor gewone mensen”.

Ondersteun me met een donatie!

Welke spieren train je met de Pilates oefeningen?

Als mensen niet of niet voldoende oefenen, dan krijgen ze blessures, last van hun rug, schouders of nek. Mensen met last van hun knie of heup zijn geneigd om te weinig te bewegen en worden daar niet beter van.
Sterke mensen zijn veel beter bestand tegen de dagelijkse belasting.

Hier volgen eerst een paar lessen, daaronder nog veel uitleg over het hoe en het waarom van deze lessen. Lees door!

Hier staan een aantal filmpjes, ze laden soms iets langzamer. Even geduld!

Les 10 is uit!!

https://youtu.be/4XLrQCMInZM

Doe les 9 mee

Les 8 is verschenen!

Pilates tijdens Corona, de 7e les. 01-05-2020

Pilates tijdens de 6e week Corona, 22 april 2020

Pilates tijdens de 5e week Corona, 14 april 2020

Pilates tijdens de 4e week Corona, 8 april 2020

Pilates tijdens de 3e week Corona, 31 maart 2020

Pilates tijdens de tweede week Corona. 24 maart 2020

Pilates complete les, thuis tijdens Corona!  17 maart 2020

Video nummer 12, een zware les met bal

Filmpje 11, gewoon een fijne les

Filmpje 9 met makkelijke oefeningen

Zware corestability oefeningen met bal

Les 6

Les 5

Les 4

Les 3

Les 2: Rekken en strekken na een Pilatesles

Les 1!

Uitleg: wat is Pilates voor gewone mensen?

Leven is topsport

En als het leven topsport is, dan maakt dat ons topsporters. En topsporters moeten trainen.

Als we alle ballen tegelijk in de lucht moeten houden, dan redden we dat niet door op de bank te blijven zitten. Werk, opleiding en bijscholing, huishouden, mantelzorg en kinderen, het eist het uiterste van ons. Wij moeten trainen, anders kunnen we geen prestaties leveren.

Gevolgen van spierzwakte

Als onze spieren te zwak worden, dan krijgen we last, bv rugklachten. Dan ga je met die klachten naar de fysiotherapeut en die geeft dan (kort door de bocht) oefeningen om sterker en soepeler te worden.

Als je dat nou van tevoren weet, waarom doe je dan geen oefeningen om die klachten te voorkomen?

Ik heb als fysiotherapeute 14 jaar Pilateslessen gegeven. In die jaren heb ik keer op keer gezien dat mensen snel sterker kunnen worden en dan vaak ook minder klachten krijgen. Ik sta nu zo achter de Pilatesoefeningen dat ik ze ook meegeef aan de meeste van mijn patiënten, om thuis te doen. Niet iedereen wil “op Pilates”, hoe jammer dat ook is. Maar thuis kan je ook oefenen.

Mijn doel met Pilates

Niet het perfectioneren van een bijna perfect lijf,
maar
het sterker en soepeler maken van een gewoon lichaam, zoals gewone mensen dat hebben.

Natuurlijk zijn de Pilatesoefeningen uitstekend voor jonge, superfitte, prachtige, sportieve mensen met een BMI van 19, en topsporters.
Maar ze zijn meestal ook heel geschikt voor mensen die niet jong, superfit, sportief en beeldschoon zijn, of met een BMI dat heel wat hoger ligt.

Het gaat er mij niet om om er nog mooier en strakker uit te zien, maar om ons goed en sterk te voelen en de taken aan te kunnen die het dagelijkse leven van ons, gewone mensen, vraagt.

Waarom Pilates voor gewone mensen?

Waarom noem ik het niet gewoon Pilates voor beginners?

Ik heb veel filmpjes op YouTube gezien. Een aantal heten Pilates voor beginners, dan heb je ook Intermediate en Advanced Pilates, dus Pilates voor halfgevorderden en voor gevorderden. Ik heb een bloedhekel aan die indeling: de Intermediate oefeningen zijn voor mij, al 14 jaar Pilates docente en zoveel lessen per week gegeven, totaal onuitvoerbaar! De advanced oefeningen zijn alleen geschikt voor een hele kleine groep mensen, minder dan een promille van de wereldbevolking.

Wat betekent “beginners”?

“Beginners” wil doorgaans zeggen dat je met een beetje inspanning dit niveau achter je kan laten. Bovendien zijn beginners-oefeningen meestal niet zo effectief als oefeningen voor gevorderden. Bij Pilates is dat absoluut onzin: de meest simpele oefening, goed uitvoerbaar, is net zo effectief als een gevorderden-oefening.

Je hoeft geen acrobatiek te doen om op een effectieve manier je spieren te trainen. Daarom spreek ik niet van Pilates voor beginners maar van Pilates voor gewone mensen. Want dat is het, zoals ik het uit voer.

Dus, waarom Pilates?

Ik kijk een beetje naar mijzelf, ik ben 62, nooit lenig geweest maar ook niet stijf. Met zoveel jaren Pilates achter me voel ik me perfect, geen klachten, ik beweeg heel makkelijk. Natuurlijk heb ik geluk dat ik goed in elkaar zit, maar die kracht en de souplesse die ik verbeter of behoud met Pilates-oefeningen spelen een heel grote rol daarin.

Ik gun het iedereen om zo fit te zijn. En ik geef graag les.

Daarom maak ik een aantal lessen die ik op YouTube zet.

Mijn lessen

Duidelijke instructies zodat de oefeningen goed worden uitgevoerd.
Ik werk als fysiotherapeute aan goede spieren en een goede houding, oefen niet vanuit de yoga-inval maar vanuit krachttraining en houdingsverbetering.
Ik geef bij de oefeningen ook extra instructies over hoe de oefening te doen met rugklachten, schouderklachten, nekklachten of last van knie of heup.
We passen de oefeningen zo mogelijk aan, en zo nodig geef ik een alternatieve oefening.

Ik denk dat ik lessen van 15-20 minuten op YouTube zet. Mocht je behoefte hebben aan een langere les, rijg er dan een paar achter elkaar.

Na een gewone les doe ik altijd wat rekken en strekken en ontspanningsoefeningen. Ik zal de links naar de pagina’s van de site hieronder zetten zodat je ook dat kan doen.

Op mijn kanaal staan alle oefeningen met nummers in een playlist. Probeer er een aantal. Op die manier krijg je goed door hoe elke oefening in mijn methode uitgevoerd moet worden.

Zwakke rug

Ik heb veel mensen gesproken die een “zwakke rug” hebben. Ik begrijp wel wat ze bedoelen: ze gaan makkelijk door de rug, overbelasten snel. Maar in de vele jaren dat ik Pilateslessen heb gegeven het ik maar een enkeling met rugklachten gezien die slechter werd van Pilates: de meesten werden duidelijk beter van de oefeningen. Een zwakke rug, alleen die term al vraagt toch om spierversterkende oefeningen? Lees meer over rugklachten.

Abonneren op het kanaal

Vergeet niet je te abonneren op mijn kanaal en op het belletje te drukken om een berichtje te krijgen als er een nieuwe video geplaatst is. Geef een duimpje als je de oefeningen goed vindt, en commentaar, hier op de site, of op het YouTube kanaal is heel welkom. Ik ben benieuwd hoe deze oefeningen over komen. Lukt het je zo? Is het te zwaar of gaat het prima zo?

Mocht je niet zeker zijn of Pilates geschikt is voor jou, bespreek dat dan even met je huisarts. Ik zie niet wat jij doet, kan dus geen aanwijzingen geven. Je moet zelf je verstand gebruiken.

Disclaimer

Meedoen met de video’s is op eigen risico. Ik zie niet wat je doet, kan geen correcties geven of ingrijpen.
Als je denkt dat het nodig is, overleg dan eerst met de huisarts.
Als rug- en nekproblemen erger worden, stop dan of voer de oefening anders uit.
Bij zwangerschap na het eerste trimester raad ik aan om te trainen onder leiding van een ervaren instructeur. In ieder geval is tijdens zwangerschap het niet raadzaam om de rechte buikspieren te trainen.
Gebruik altijd je verstand, houd je grenzen in de gaten. De eindverantwoordelijke ben en blijf je zelf.

Als het te zwaar wordt, dan mag je als dat nodig is best even stoppen om de oefening verderop weer op te pakken.

Daag je zelf uit, laat mij je uitdagen, maar blijf wel voorzichtig. Hard trainen en overtrainen liggen soms dicht bij elkaar.

Doe je mee? Veel plezier!

Ontspanningsoefeningen na de Pilatesles?

Rompstabiliteit of core stability

Hoe oefen ik de multifidi?

Conny Tummers

8 antwoorden op “Pilates”

 1. Beste Conny,
  Omdat ik nu veel thuis zit, wil ik de oefeningen van uw video’s gaan volgen. Ik heb alleen een opmerking, ik wil liever geen Squads doen. (Lang verhaal)
  Kan ik een andere oefening doen?
  Vr gr
  Mw Vos

  1. Beste Marjoleine,
   Als een squat niet lukt, om welke reden ook, dan kan je natuurlijk die oefening even overslaan en dan met de volgende Pilates-oefening weer mee doen. Ook zijn er alternatieven, bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten en het been, met of zonder gewicht aan de enkel, gestrekt heffen. Dat belast de knie nauwelijks maar zorgt wel voor een sterkere quadriceps (bovenbeen spier).

   Nu heb ik natuurlijk geen idee wat er aan de hand is, misschien is de knie vast gezet en kan hij helemaal niet buigen. Maar bedenk wel, dat een squat een natuurlijke manier van bewegen is. Als we opstaan uit een stoel of weer gaan zitten, dan maken we in feite een squat. Als dat niet kan of niet lukt, dan moet je dus altijd over het andere been opstaan of erg helpen met de armen bij het opstaan. Misschien is het goed om toch een kleine sqat een paar keer te doen. Ik doe hem in de video erg diep, maar het hoeft natuurlijk niet zo diep.

   Misschien maak ik naar aanleiding van deze ( en soortgelijke) vragen wel een keer een uitleg filmpje binnenkort.
   De rest van de oefeningen hangen natuurlijk niet af van die ene sqat, doe die mee, begin rustig en bouw voorzichtig op. Ons lijf is gemaakt om te bewegen en gaat dan ook veel beter aanvoelen.
   Succes, Conny

 2. De video bekeken. Geweldig al die oefeningen.
  Ik heb tot 2 jaar geleden veel aan yoga gedaan .
  Nu heb ik 2 nieuwe heupen gekregen en de laatste 8 weken geleden.

  Ik wil graag weer wat doen maar kan nergens vinden wat ik NIET moet doen. Nu doe ik uit angst dat de heupkoppen eruit gaan helemaal niets.

  Zijn er oefeningen die u me wel kan aanbevelen.
  Met vriendelijke groeten,

  Alena Homma

  Ik ben 78 jaar. (kan belangrijk zijn)

  1. Beste Alena,
   Dank voor het compliment.

   Tijdens een operatie waarbij een nieuwe heup wordt geplaatst, wordt het gewrichtskapsel doorgesneden om bij het gewricht te kunnen komen. De weefsels die normaal stabiliteit geven aan de heup zijn nu dus kapot en moeten helen. Daardoor is de nieuwe heup tijdelijk veel instabieler en kan hij uit de kom raken. Ik snap je angst, dat wil je liever niet meemaken!

   In de eerste 3 maanden na de operatie is dat weefsel rond het gewricht nog niet voldoende hersteld en is er een (5%?) kans dat de heup uit de kom schiet. Daarom wordt geadviseerd om in die tijd, de drie maanden onmiddellijk na de operatie, de volgende dingen NIET te doen:
   1. Het geopereerde been over het andere been te leggen, zoals we doen om veters vast te maken of zoals we doen als we lekker willen zitten,
   2. De heup verder dan 90 graden te buigen. Dat doen we als we hurken, of van een te laag bed of WC opstaan. Of als we de voeten wassen, kousen aantrekken.
   3. Het geopereerde been tegelijkertijd buigen en draaien. (schoenen of kleding aantrekken, maar ook op de aangedane zijde liggen). Op de goede zijde liggen mag wel, als het andere been op een kussen ligt en dus niet naar beneden hangt, dat is gevaarlijk.

   In die eerste drie maanden geneest het doorgesneden kapsel, het risico is dus in de eerste week veel groter dan de 13e week.
   Helaas zijn er mensen waarbij ook daarna de heup uit de kom schiet, soms zelfs meerdere keren. In dat geval is soms een nieuwe operatie nodig om het kapsel wat strakker te maken. Dat gebeurt gelukkig maar zelden maar een garantie dat het nooit zal gebeuren krijgt niemand.

   Aan de andere kant, ik heb in de loop van de jaren verschillende mensen in mijn Pilatesgroepen gehad met een nieuwe heup, wel ruim na die kritieke 3 maanden. De meesten trokken zich nergens iets van aan en deden vrijwel alle oefeningen. Als een oefening niet goed aanvoelde, dan gingen ze wat minder ver daarmee. En veel verder dan 90 graden buigen, dus geforceerd rekken van de hamstrings (achterzijde bovenbeen) deden ze heel voorzichtig. Nooit problemen mee gehad.

   Mijn persoonlijke mening is, dat een gezond, sterk lijf tegen heel veel bestand is en dat je vaak wel aanvoelt wat het aankan (na die drie maanden dus!). En dat niet oefenen altijd slecht is.

   Buikspieroefeningen en rugspier oefeningen kunnen natuurlijk nu al, oefeningen op de zijde liggend kunnen binnen 3 maanden echt nog niet, dat mag niet. Vraag is of het niet verstandiger is nog even te wachten en je helemaal te richten op het herstel van de heup, op het looppatroon en de spierkracht van de benen. En dan na 3 of 4 maanden rustig aan gaan oefenen met Pilatesoefeningen.

   Zoals ik al zei: garanties dat de heup nooit uit de kom schiet krijg je nooit, maar het gebeurt niet vaak. Gebruik je verstand en maak je niet teveel zorgen, zorg voor een sterk lijf.

   Heel veel succes, ben benieuwd hoe het gaat!
   Groet, Conny

  2. Heel leuk hoor Conny, geweldig. Ik ga ze beslist doen en bijhouden. Veel dank hier voor!!

    1. Hallo Coby,
     net les 7 gedaan, fijne les! de ruglig oefeningen met hoofd en benen omhoog kan ik niet goed ivm last van mijn nek (heb ik al jaren en afgelopen jaar veel fysio voor gedaan, dus ben ik zuinig op) , dus doe ik minder intensief.
     Ik heb alweer een aantal weken geleden een eerste keer een las van je gedaan, kwam er daarna niet van, maar ik ga mijn leven beteren. Zodra we weer naar sportscholen mogen lijkt het me fijn om lessen bij je te doen. ik zal een donatie doen voor dit moment.
     groet Ank van der Meer

     1. Beste Ank,
      Je kan inderdaad het beste de oefeningen aanpassen aan je eigen lichaam. Wat niet gaat dat gaat niet. Wel goed dat je zo goed bezig bent. Want niets doen is geen optie…
      En welkom bij de lessen als het weer kan.
      Dank voor je donatie, heel lief!
      Groetjes, Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.