Stretchen bij krachttraining vergeet de gewrichten niet

Stretchen bij krachttraining, daar wordt verschillend over gedacht. Zijn het alleen spieren die we willen rekken? En de fasci’s rond de spieren dan, en de gewrichten? Moeten de gewrichten niet ook soepel blijven? Want dat gaan niet vanzelf en de gewrichten worden heel vaak vergeten in de training! Uiteindelijk willen we niet alleen sterk maar ook soepel worden. Het internet staat vol met meningen over stretchen en krachttraining, maar het loont wellicht er eens net iets anders naar te kijken. en ik hoor te weinig over de gewrichten. Lees door!

Ik doe aan krachttraining, nou ja, een beetje. Maar dat moet dus wel goed en ik ben er wat over gaan lezen en denken. Even een paar korte open deuren, dan gaan we het over de gewrichten hebben.

Hoe ik denk over spieren rekken:

  • Verend rekken is altijd slecht: het moment waarop je terug veert geeft een aanspannings-impuls aan de spier waardoor hij eerder korter dan langer zal worden.
  • Rustig op rek zetten en 10-20 seconden aanhouden is beter dan verend rekken.
  • Rekken voor aanvang van de krachttraining is niet goed, het verzwakt de spier. Aan de andere kant, de spier wordt vermoeider en de een vindt dat prettig, de ander denkt dat dat niet goed is.
  • Rekken na de krachttraining is imho onontbeerlijk. Het rekt de spieren weer en ontspant sneller. Ook is het een mooie overgang van intensief trainen naar rust en relaxen.

Overigens hebben we het altijd over spier rekken, maar er zijn veel meer structuren die we rekken of soepel moeten maken. De fasci rond de spieren rekken we het beste als de spieren opgepompt zijn na de training. Ze staan dan al op spanning, en als we de spieren rekken dan nemen we ze gelijk mee.

En de gewrichten dan? Moeten we de gewrichten dan niet soepel houden?

De gewrichten krijgen in mijn visie veel te weinig aandacht. Na krachttraining doe ik ook oefeningen om mijn gewrichten soepel te houden. Ik denk dat dat heel nuttig is. Het houdt onze houding beter en gaat de gevolgen van artrose tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.