Waarom is Pilates zo goed?

Ik krijg vaak vragen: waarom is Pilates zo goed om een sterk en soepel lichaam te krijgen? Waarom zou ik Pilates gaan doen? Waarom wil ik als fysiotherapeute dat mensen Pilates lessen gaan volgen? Waarom is Pilates zo goed juist bij rugklachten? Waarom doe ik zelf aan Pilates? Ik heb hieronder opgeschreven waarom Pilates zo goed is voor ons.

Leven is topsport

En als het leven topsport is, dan maakt dat ons topsporters. En topsporters moeten trainen.

Als we alle ballen tegelijk in de lucht moeten houden, dan redden we dat niet door op de bank te blijven zitten. Werk, opleiding en bijscholing, huishouden, mantelzorg en kinderen, het eist het uiterste van ons. Wij moeten trainen, anders kunnen we geen prestaties leveren.

Gevolgen van spierzwakte

Als onze spieren te zwak worden, dan krijgen we last, bv rugklachten. Dan ga je met die klachten naar de fysiotherapeut en die geeft dan (kort door de bocht) oefeningen om een sterk en soepel lichaam te krijgen.

Rekken Pilatesles

Als je dat nou van tevoren weet, waarom doe je dan geen oefeningen om die klachten te voorkomen?

Ik heb als fysiotherapeute 15 jaar Pilateslessen gegeven. In die jaren heb ik keer op keer gezien dat mensen snel sterker kunnen worden en dan vaak ook minder klachten krijgen. Ik sta nu zo achter de Pilatesoefeningen dat ik ze ook meegeef aan de meeste van mijn patiënten, om thuis te doen. Niet iedereen wil “op Pilates”, hoe jammer dat ook is. Maar thuis kan je ook oefenen.

Mijn doel met Pilates

Niet het perfectioneren van een bijna perfect lijf,
maar
het sterker en soepeler maken van een gewoon lichaam, zoals gewone mensen dat hebben.

Natuurlijk zijn de Pilatesoefeningen uitstekend voor jonge, superfitte, prachtige, sportieve mensen met een BMI van 19, en topsporters.
Maar ze zijn meestal ook heel geschikt voor mensen die niet jong, superfit, sportief en beeldschoon zijn, of met een BMI dat heel wat hoger ligt.

Het gaat er mij niet om om er nog mooier en strakker uit te zien, maar om ons goed en sterk te voelen en de taken aan te kunnen die het dagelijkse leven van ons, gewone mensen, vraagt.

Waarom Pilates voor gewone mensen?

Waarom noem ik het niet gewoon Pilates voor beginners?

Ik heb veel filmpjes op YouTube gezien. Een aantal heten Pilates voor beginners, dan heb je ook Intermediate en Advanced Pilates, dus Pilates voor halfgevorderden en voor gevorderden. Ik heb een bloedhekel aan die indeling: de Intermediate oefeningen zijn voor mij, al 15 jaar Pilates docente en zoveel lessen per week gegeven, totaal onuitvoerbaar! De advanced oefeningen zijn alleen geschikt voor een hele kleine groep mensen, minder dan een promille van de wereldbevolking.

Wat betekent “beginners”?

“Beginners” wil doorgaans zeggen dat je met een beetje inspanning dit niveau achter je kan laten. Bovendien zijn beginners-oefeningen meestal niet zo effectief als oefeningen voor gevorderden. Bij Pilates is dat absoluut onzin: de meest simpele oefening, goed uitvoerbaar, is net zo effectief als een oefening voor gevorderden.

Je hoeft geen acrobatiek te doen om op een effectieve manier je spieren te trainen. Daarom spreek ik niet van Pilates voor beginners maar van Pilates voor gewone mensen. Want dat is het, zoals ik het uitvoer.

Schuine buikspieren bij Pilates

Dus, waarom is Pilates zo goed om een sterk en soepel lichaam te krijgen?

Ik kijk een beetje naar mijzelf, ik ben 63, nooit lenig geweest maar ook niet stijf. Met zoveel jaren Pilates achter me voel ik me perfect, geen klachten, ik beweeg heel makkelijk. Natuurlijk heb ik geluk dat ik goed in elkaar zit, maar die kracht en de souplesse die ik verbeter of behoud met Pilates-oefeningen spelen een heel grote rol daarin.

Ik gun het iedereen om zo fit te zijn. En ik geef graag les.

Daarom maak ik een aantal lessen die ik op YouTube zet.

Mijn lessen

Duidelijke instructies zodat de oefeningen goed worden uitgevoerd.
Ik werk als fysiotherapeute aan goede spieren en een goede houding, oefen niet vanuit de yoga-insteek maar vanuit krachttraining en houdingsverbetering.
Ik geef bij de oefeningen ook extra instructies over hoe de oefening te doen met rugklachten, schouderklachten, nekklachten of last van knie of heup.
We passen de oefeningen zo mogelijk aan, en zo nodig geef ik een alternatieve oefening.

Ik heb een aantal lessen van 15-20 minuten op YouTube zet. Ook staan er complete lessen van 3 kwartier. Tenslotte staan er nog themalessen, zoals buikspier kwartiertjes op mijn kanaal.

Na een gewone les doe ik altijd wat rekken en strekken en ontspanningsoefeningen.

Op mijn kanaal staan alle oefeningen met nummers in een playlist. Probeer er een aantal. Op die manier krijg je goed door hoe elke oefening in mijn methode uitgevoerd moet worden.

Zwakke rug

Ik heb veel mensen gesproken die een “zwakke rug” hebben. Ik begrijp wel wat ze bedoelen: ze gaan makkelijk door de rug, overbelasten snel. Maar in de vele jaren dat ik Pilateslessen heb gegeven het ik maar een enkeling met rugklachten gezien die slechter werd van Pilates: de meesten werden duidelijk beter van de oefeningen. En het gekke is, daar was een uur Pilates in de week al vaak voldoende voor. Een zwakke rug, alleen die term al vraagt toch om spierversterkende oefeningen? Lees meer over rugklachten.

Mocht je niet zeker zijn of Pilates geschikt is voor jou, bespreek dat dan even met je huisarts. Ik zie niet wat jij doet, kan dus geen aanwijzingen geven. Je moet zelf je verstand gebruiken.

Disclaimer

Meedoen met de video’s is op eigen risico. Ik zie niet wat je doet, kan geen correcties geven of ingrijpen.
Als je denkt dat het nodig is, overleg dan eerst met de huisarts.
Als rug- en nekproblemen erger worden, stop dan of voer de oefening anders uit.
Bij zwangerschap na het eerste trimester raad ik aan om te trainen onder leiding van een ervaren instructeur. In ieder geval is tijdens zwangerschap het niet raadzaam om de rechte buikspieren te trainen.
Gebruik altijd je verstand, houd je grenzen in de gaten. De eindverantwoordelijke ben en blijf je zelf.

Als het te zwaar wordt, dan mag je als dat nodig is best even stoppen om de oefening verderop weer op te pakken.

Daag je zelf uit, laat mij je uitdagen, maar blijf wel voorzichtig. Hard trainen en overtrainen liggen soms dicht bij elkaar.

Doe je mee? Veel plezier!

Ontspanningsoefeningen na de Pilatesles?

Rompstabiliteit of core stability

Hoe oefen ik de multifidi?

Conny Tummers