Rusten en bewegen


Het leven is tegenwoordig vaak topsport: Een baan, huishouden, mantelzorg, kinderen. Om zoveel taken aan te kunnen moet het lichaam in topconditie zijn.

Als een topsporter zich voorbereidt op een wedstrijd dat gaat hij niet een heel weekeinde op bed liggen om er klaar voor te zijn. Er wordt gerust, natuurlijk, zowel lichaam als geest moeten uitgerust zijn, herstellen van de inspanning en ontspannen raken na een week hard werken. Maar daarnaast wordt er getraind.

Toch zie ik bij veel mensen wiens leven inderdaad topsport is nog te vaak dat ze na een lange week uitgeblust op de bank gaan liggen om bij te komen. Begrijpelijk maar niet juist. Als het leven topsport is, dan moet er dus getraind worden!

Ik ben de laatste tijd zooooo moe, de dokter kan niets vinden. Ik lig het hele weekeinde op bed. Dan ga ik toch niet sporten zeker?

Ja, als u niets mankeert dan is op bed liggen niet de manier om sterker te worden en de eisen van de week wel aan te kunnen.

Maar dit verhaal gaat over rugpijn. Hoe moet dat nu over. Rust, gedoseerd, is dan inderdaad belangrijk, maar bewegen is net zo belangrijk. Bewegen kan door te sporten, maar ontspannen een eind fietsen, een wandeling of een uurtje zwemmen is in dit kader net zo goed. Ook als de rugklachten nog niet over zijn is het heel belangrijk om lekker te gaan bewegen. Als de pijn nog heel heftig is, dan kan dat natuurlijk niet erg lang, maar gaandeweg zal het beter gaan. Zoals al eerder gezegd: op bed blijven liggen helpt niet.

Lichamelijke activiteiten bevorderen de fitheid en het herstel en leiden niet tot een verhoogde kans op terugkeer van de klachten.

Door te wandelen beweegt de rug in een normale holle houding op een symmetrische manier en worden de structuren in de rug niet niet op hun plaats zitten langzaam weer op hun plek geduwd. Wandelen zou mijn eerste keuze zijn. Eerst kan u kleine stukjes in huis doen, daarna wat langer buiten. U zult merken dat u na een wandelingetje vaak wat minder rugklachten heeft.

Mochten de klachten terugkeren dan hoeft dat niet in de weg te staan van een actieve leefstijl en werken, hoewel de pijn natuurlijk heel vervelend is. Zolang de pijn niet erger wordt kunt u rustig gaan bewegen. Ook als u chronisch rugpijn heeft is het belangrijk op te gaan bewegen. Als u steeds pijn hebt, ook als u niets doet, en de pijn wordt niet erger door te bewegen, dan is bewegen in ieder geval prettig, goed voor het lichaam, noodzakelijk.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.