Hielspoor, fasciitis plantaris

We spreken van een hielspoor als er pijn is bij staan of lopen precies onder de hiel die drukpijnlijk is en als het al wat langer duurt.

De eerste stappen na uit bed komen zijn pijnlijk maar ook na korter of langer zitten overdag doen de eerste stappen pijn. Na een paar passen wordt de pijn weer minder. Als er lang gelopen wordt dan keert de pijn weer terug. Ook autorijden geeft klachten.

Oorzaak van een hielspoor


Onder de voet loopt een peesplaat (fascie) die aanhecht aan het hielbot. Die peesplaat kan overbelast raken en gaat dan ontsteken.

Die ontsteking kan leiden tot een verkalking, wat op foto te zien is als een haak of spoor die vastzit aan het hielbot. We noemen dit een hielspoor ofwel spina calcaneï. Ook zonder röntgen-aantoonbare spoor spreken we van een hielspoor als deze pijn optreedt.

Vroeger liepen we op blote voeten op een ongelijke ondergrond waardoor alle spieren en pezen van de voet continu geoefend werden. Nu steken we de voet in een schoen die maar een kleine beweging toestaat en vervolgens lopen we op een vlakke ondergrond. Daardoor vermindert de elasticiteit van de peesplaat. Als de pezen niet meer elastisch zijn heb je maar weinig overbelasting nodig.

Leeftijd, overgewicht, schoeisel, harde ondergrond, een stugge schoen met harde zool, veel staan, hardlopen. Al deze factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klacht. Eenmaal chronisch geworden is het een klus om ervan af te komen.

Overigens is bij 30% tot 75% van de volwassenen (afhankelijk van de auteur) een dergelijke benige uitwas ofwel hielspoor aantoonbaar. Als een zo groot percentage van de bevolking iets heeft, dan is er dus geen sprake van een afwijking maar dan is het de norm. Lang niet al deze mensen hebben pijn, en ook een met röntgen-aantoonbare hielspoor kan genezen. Als dan de klacht genezen is dan is er nog steeds een hielspoor aantoonbaar op een foto maar nu zonder klachten. Het aantonen van een hielspoor op een foto wil dus niet zeggen dat het chirurgisch verwijderen van dit uitsteeksel de klachten verhelpt.

Hielspoor is eigenlijk een verkeerde naam, we spreken liever van een fasciitis plantaris, ofwel letterlijk uit het latijn vertaald; een ontsteking van de peesplaat onder de voet. De pijn zit precies onder de hiel. Deze ontsteking komt door langdurige overbelasting of irritatie, niet door bacteriën. Aan die overbelasting of irritatie moet je dus wat doen.

Hielspoor verhelpen, oplossen


Op het internet is weer een indrukwekkend scala van oplossingen te vinden. Zooltjes met water gevuld, zooltjes met een gat erin voor de spoor, nachtspalkjes of sokken die de voet ’s nachts in flexie houden zodat de pezen en de peesplaat gerekt wordt. Zooltjes om de voet hol te houden zodat de peesplaat weer kan ontspannen en niet meer aan het hielbot trekt. (klinkt overigens logisch). Paracetamol, injecties met corticosteroïden, intapen, operaties (gebeurt steeds minder omdat deze operaties niet helpen, het hielspoor is immers een gevolg van de ontsteking, niet de oorzaak van het probleem).

En rust bij een hielspoor

Rust dus. Want dat werkt echt. Maar dat moet wel kunnen, een aantal weken gaan zitten. Daarom moeten we een methode vinden waarbij je wel kunt blijven lopen en werken maar waarbij je de irritaties die de ontsteking onderhouden stopt.

Siliconen Inlegzooltjes

Een goede methode is de volgende
Je neemt een paar schoenen met goed verende zolen. Meestal zijn dat dus sportschoenen of crocs. Daar leg je siliconen hieltjes in, die nog extra elke schok opvangen en elke irritatie vermijden. Deze combinatie van schoenen draag je heel consequent gedurende een paar weken. Zelfs als je ’s nachts even naar de wc loopt; eerst die schoenen en die zooltjes aan, en dan pas lopen. Geen stap zonder die schoenen, geen stap zonder de zooltjes. Binnen enkele dagen voel je al een enorme afname van de pijn. In dat geval weet je dus dat je niet opnieuw irritaties geeft aan de fascie en dat dit dus gaat werken. Nu is het een kwestie van doorzetten; enkele weken pijnvrij kunnen lopen, en dan pas weer eens andere schoenen gaan proberen.

De zooltjes zijn te koop bij orthopedische schoenmakers, maar ook via het internet. Wij verkopen ze niet. Ze kosten ergens rond de 30 euro en worden niet vergoed.

Let op: het wil niet zeggen dat de zooltjes altijd in ieder geval werken maar het is mogelijk dat het bij u wel werkt. Omdat het een makkelijke en niet dure methode is zou ik zeggen: probeer het eerst zo maar eens.

Wij hebben heel goede resultaten gezien, maar zijn erg benieuwd naar uw ervaringen. Laat u een berichtje achter?

10 reacties

 1. Wel 10 verschillende zooltjes geprobeerd.., al een jaar last, fysio geweest (kinesio, stroom) niks hielp, paar maanden verder een ander fysio die shockwave toepast, heel pijnlijk maar helpt wel iets, na 7 behandelingen een pauze (kerstmis/nieuwjaar) ingelast om te kijken hoe het met het zelfherstel ging, nou niet dus! Weer terug bij af. Terug naar de huisarts, die mij 4 weken in het gips wilt zetten (waar ik eigenlijk al mee had ingestemd, mijn laatste hoop), maar dat moet allemaal via de orthopeed, dus komende week een Röntgen en gelijk erna een gesprek!
  Per toeval was ik eergisteren bij Decathlon, daar zag ik WEER andere zooltjes, 3,49 euro, voor mij weer eens het proberen waard, en geloof het of niet, ik heb vandaag eens een vrij normale dag gehad, sta er zelf van te kijken! (kan toeval zijn, maar ik denk echt van de zooltjes)
  Een tip: loop er niet te lang mee door, dan kun je er op tijd iets aan doen, ik was eigenwijs en dacht ach dat gaat wel over, ik had het 2 jaar geleden ook eens gehad een paar weekjes. Nu al een jaar en het beperkt mij in mijn functioneren.

   1. Beste Nadie,
    Google even op halve gelzooltjes, of kijk even bij een goede schoenmaker of orthopedisch schoenmaker. Er staan er veel op het internet.
    Succes, Conny

 2. Ik heb volgens arts onsteking heb rontgen laten maken anders zag die hielspoor wel toch maar ik kon namelijk niet op me hak meer staan of druk geven ook zittend had ik pyn heb gips gekregen 4 tot 6 weken gaat dit helpen denken jullie ? Want wou shockwave late doen. Maar hy kwam met gips

  1. Beste Barrie,
   Hielsporen zijn buitengewoon lastig te behandelen. Gips geeft rust en dat kan de ontstekingsreactie remmen. Het kan helpen, maar hoeft niet. Hetzelfde geldt voor shockwave, rek-sokken, inspuitingen en zooltjes. Ik ken mensen die uiteindelijk zweren bij Crocks, het lopen op die schoenen bracht bij hun de oplossing. Ik zou zeggen, probeer het, en kijk wat het doet.
   Veel succes, C

 3. Bij mij helpen deze zooltjes niet, laat staan, zelfs verergering van de klachten. Al anderhalf jaar veel pijn. Van alles al geprobeert. Maar niets meer aan te doen. Mee leren leven.

 4. In antwoord op Jetje.

  ook ik heb met mallen geslapen , het werkt zolang je ze snachts draagt maar ik kon er nie zo goe de nacht mee doorbrengen en liet ik ze af en toe eens , de pijn was vlug terug
  ben nu aan beide voeten geopereerd pfffff tot nu toe nog nie goe eerste voet is ondertussen al 4 maanden geleden

 5. Toevallig vandaag gesprek met mijn kapster gehad over hielspoor. Zij had dit ook en is naar de orthopeed geweest. Die zei dat al dit soort dingen niet werken maar hij had een andere methode. Haar beide benen zijn in het gips gezet en dienen als mal die ze ’s nachts moet dragen zodat de voet (en dus de hiel) in een natuurlijke stand blijven staan en de voet rust krijg. Ze heeft nu na een week al minder last. Terwijl ze overdag veel moet staan als kapster. De orthopeed zei ook dat fysio etc. niet helpt en dat door de mal in 90% van de gevallen de hielspoor (tijdelijk) verdwijnt .

  Wellicht is het voor de patiënten een optie om te overwegen.

 6. Ik had hielspoor aan linkervoet, veel pijn.
  Bij de fysiotherapeut (in Griekenland waar ik woon) heb ik een aantal shockwave-therapie behandelingen ondergaan, en zijn de klachten over. Helaas heb ik het nu al een aantal maanden aan mijn andere voet, had hoop dat het misschien over zou gaan, maar helaas, dus ben ik weer met mn derde behandeling bezig van de shockwave-therapie, hoop dat het deze keer ook succes zal hebben, dus misschien ook een tip voor andere mensen met hielspoor om deze behandelmethode eens te proberen. vr. gr. Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.