Achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur is een scheur in de achillespees of een totaal afgescheurde achillespees, een totaal ruptuur. Er zijn grote overeenkomsten met een zweepslag, maar vooral een totale ruptuur van de pees eist een heel andere aanpak. Daarom deze aparte pagina daarover.

Eerst komt wat algemene informatie die u nodig hebt om het probleem goed te begrijpen. Daarna een pagina over mogelijke oorzaken van een achillespees scheur of ruptuur, dan volgt informatie over mogelijke therapie na een ruptuur van de achillespees en ten slotte geven we tips voor een goed herstel.

Op een andere pagina is het ontstaan van een zweepslag besproken. Een zweepslag is een scheur in de spierbuik. Een deel van dit verhaal overlapt met het verhaal van de zweepslag, dus het loont om ook daar even verder te lezen.

Een spier is goed doorbloed en geneest vaak makkelijk. Een pees is van nature veel minder goed doorbloed en geneest moeizamer.

Achillespees

Anatomie
De kuit bestaat uit twee grote spieren: de oppervlakkige tweekoppige Musculus Gastrocnemius en de diepe Musculus Soleus. Die spieren komen laag in de kuit samen en hechten via de Achillespees aan op het hielbeen van de voet. Ze duwen de voetzool naar beneden en hebben dus een functie bij het op de tenen staan en het afzetten van de voet zoals bij wandelen, lopen en springen.

Wat gaat er mis
De pees tussen de kuitspieren en het hielbeen scheurt gedeeltelijk of geheel af.
Bij een afzet met lopen of springen ontstaat er plotseling een gevoel van een klap laag in het onderbeen in het gebied van de achillespees. Soms is er zelfs een knappend geluid hoorbaar, ook voor de omstanders.
Er is een duidelijk verschil tussen een gedeeltelijke scheur en een totale ruptuur, zowel in symptomen als in behandeling.

Totale achillespeesruptuur
Bij een totaalruptuur zit de kuitspier dan vaak zichtbaar hoger dan de andere kant, de voet is niet belastbaar.

Als de patiënt in buiklig ligt met de knie gebogen en er wordt in de ontspannen kuit geknepen, dan hoort de voet te bewegen. Bij een totaalruptuur waarbij dus de hele pees afgescheurd is, beweegt de voet meestal niet. Merkwaardigerwijze schijnt een totale ruptuur meestal veel minder pijn te doen dan een gedeeltelijke ruptuur. Let dus op; als iemand niet op de tenen van een voet kan staan na een afzet en er was een klap of een knap voelbaar, dan is de afwezigheid van veel pijn misleidend. Doe dan de knijptest, of laat voor de zekerheid een echo maken.

Gedeeltelijk afgescheurde achillespees

 • Er is een plotselinge scherpe pijn, precies op de plek waar de scheur is ontstaan. Dit is een heel andere pijn dan bij een spierkramp die meestal wel herkend wordt. Bovendien is bij kramp de spier keihard, terwijl bij een ruptuur de spier zacht aanvoelt.
 • Er kan een zwelling ontstaan na enige tijd, afhankelijk van de ernst van de scheur. Ook kan er een bloeduitstorting ontstaan. Ook deze is weer afhankelijk van de ernst van de scheur. De bloeduitstorting zit vaak niet op de plek van de scheur: het bloed dat door de gescheurde bloedvaten uittreedt zakt tussen de weefsels door de zwaartekracht naar een lagere plek.
 • Er is een bewegingsbeperking. Optrekken van de voet, wandelen, op de tenen staan, huppen, rennen en springen zijn meestal totaal onmogelijk of alleen met heel veel pijn.
 • Op de plaats van de scheur kan er een voelbare of zelfs zichtbare holte of gleuf ontstaan zijn.
 • Bij palpatie (voelen) is de plek van de scheur precies aan te wijzen.

Lees verder: wat zijn de oorzaken van het afscheuren van een achillespees?

Lees verder: Welke therapieën zijn er mogelijk en hoe beslist de arts met u wat er moet gebeuren?

Lees verder: hoe gaat de revalidatie na een achillespeesscheur, hoe komt u weer op de been?
Wilt u uw ervaringen met ons delen?

12 reacties

 1. Morgen moet ik naar de orthopeed na een ruptuur ik was 9 weken in gips, er is nog steeds een deuk te voelen, ik beweeg mijn tenen normaal, vraag is de scheur niet hersteld

 2. goedeavond, ik ben 7 maanden geleden geopereerd heb een hele knieprothese gekregen maar het gaat nog steeds niet goed.
  Mijn therapeut kan mij niet verder helpen. ik heb ongeveer 3 a 4 maanden eczeem gekregen op mijn knie aan de buitenkant .
  Moet 21 februari naar het VU mc in Amsterdam Maar recht zit een beperking en trekt door naar mijn onderbeen aan de buitenkant, het lopen gaat niet goed de pijn is matig aanwezig maar varieerd. Er is met de operatie een zaagje afgebroken en hebben ze laten zitten. second opinie gehad daar zeggen ze het is beter dat het blijft zitten want anders moet er de prothese uit. En dan wordt het er niet beter op. Aan de rechter kant was mijn miniscus er al 40 jaar geleden er uit gehaald . Het zaagje is naar de fabrikant gestuurd bericht terug gehad dat de chirurg het zaagje verkeerd gebruikt heeft . Is er iets beschadigt ? de chirug vind het niet nodig dat er een echo wordt gemaakt wie kna mij helpen

 3. Heb bij een verdraaiing van de voet mijn achillespees afgescheurd,
  ben de zelfde dag nog naar de fysio gegaan, en de fysio dacht dat ik een zweepslag had, zo heeft hij mij 8 weken behandeld als zweepslag, tot dat ik zelf besloot naar de huisarts te gaan, en die liet mij direct een echo laten maken, en toen was gebleken dat mijn pees geheel was afgescheurd. toen een afspraak bij een orthopediearts.
  en die constateerde afgescheurde achillespees, direct 5 weken in gips,
  na5 weken eraf en een brain voor 4 weken, nu mag ik in en rond het huis, zonder brain, en buiten met brain, en moeet een fysio therepie ondergaan. maar mijn fysio heeft niet geconstateerd dat het een afgescheurde achillespees was, dus voormij niet te begrijpen dat hij dit niet geconstateerd heeft, ik kreeg bovendien nog zware oefeningen om thuis te doen hij had mij direct naar ziekenhuis moeten sturen voor een echo.zijn er nog mensen met ervaring in deze, graag u mening, bij ervaring gr chiel

  1. Soms is het moeilijk te zien, maar dit had idd geconstateerd kunnen worden. De fysiotherapeut moet in zo’n geval naar de huisarts verwijzen met een briefje, en die stuurt door naar het ziekenhuis.

  2. Als de fysio een scheur niet herkent zegt dat iets over de fysio. Ik had een partiële ruptuur. Nadat de Nightcare mij naar de fysio heeft gestuurd herkende hij meteen de scheur en verwees mij, nadat Heijn een echo maakte, terug naar het ziekenhuis. Daar hebben ze het been in het gips gezet in drie verschillende standen gedurende 6 weken. Afgelopen woensdag uit het gips gekomen en gestart met fysio. Ziet er veelbelovend uit

 4. Goedemorgen,

  Ik heb 3 jaar geleden een totaalruptuur gehad, en als behandeling standengips.
  Laatst week loopgips gehad en na 2 dagen last van de ribbenkast gekregen. Binnen enkele uren lag ik in het ziekenhuis met aan beide kanten een longembolie. ( waarschijnlijk gevolg van trombose been )
  Nu 2 jaar later nog steeds veel last van een gevoelige achillespees vooral halverwege de kuit Achilles is het erg hard.
  Mijn been word na een middag werken of veel staan behoorlijk dik nog steeds. Het is en blijft een gevoelige plek. Wat zou ik hier het beste voor behandeling mee kunnen doen?
  Iemand ervaring hiermee?
  Mvg van der Veen

  1. Beste,
   Wat een verhaal, van die longembolie! Ik neem aan dat er goed is gekeken naar de stolling en naar de bloedvaten. Als je een dik been krijgt na lang staan, is dat dan met steunkous, of heb je die nog niet? In dat geval, en met deze voorgeschiedenis, is dat misschien een oplossing, althans voor het vocht. Raadpleeg de huisarts!
   De achillespees zit niet zozeer halverwege de kuit, daar zit nog de spierbuik. Is er niet iets anders aan de hand? Van hieraf kan ik het niet beoordelen, ik adviseer naar een goede fysio te gaan, of misschien even overleggen met de huisarts.
   Gr, C

 5. In antwoord op Herman Huisman.

  Heb t zelfde probleem. 5 jaar geleden geopereerd na totaalruptuur, maar pees te lang gebleven na operatie. Niet meer op tenen kunnen staan, laat staan soepel hardlopen. Kuitspier gedeeltelijk weg.
  Nu mri gehad en binnenkort hersteloperatie (inkorten achillespees) benieuwd wat t brengt

  annelies

 6. In antwoord op Herman Huisman.

  Beste Herman,

  Bij mij is mijn achillespees ook in gescheurd geweest. Verloop is wat a-typisch geweest. Dit is gebeurd begin december 2015. In eerste instantie dacht ik (eigenwijs) dat het om een zweepslag ging, daar is niet veel aan te doen behalve rust houden en koelen etc. Uiteindelijk na 4 weken toch eens langs de fysio omdat de kuit erg dik bleef. Na doorverwijzing naar het ziekenhuis voor een echo uiteindelijk bij de orthopeed terecht gekomen. Die constateerde dat de achillespees gescheurd is geweest maar inmiddels weer was aangegroeid. Doordat genezing onder rek heeft plaatsgevonden is de pees nu te lang (normaal gesproken zou ik direct in het gips gezet zijn). Operatie zou kunnen maar levert 8 weken gips op en daarna nog revalidatietijd. Alternatief was een half jaar een hakverhoger dragen aan de kant waar de scheur zat. Doel is dat daardoor de pees inkort (zelfde effect treedt ook op bij vrouwen die bijna alleen op hoge hakken lopen). Ik draag de hakverhoger inmiddels zo’n 3,5 maand en merk sinds ongeveer een maand echt verschil. Met lopen gaat afrollen over de voorvoet steeds beter en ik kan inmiddels ook weer op de tenen van mijn linkervoet staan. Dat lukte eerst echt niet. Het is nog even afwachten of het herstel volledig wordt maar ik heb goede hoop. Orthopeed was ook erg tevreden over kracht toename in de kuit en herstel van de pees. Wellicht ook voor jou een optie dus.

 7. Hallo,

  Ben een verwoed hardloper. Sinds ong. 45 jaat. Tot marathons toe.
  Helaas twee jaar geleden achillespeesruptuur RE.
  in eerste instantie conservatief behandeld. Aanvankelijk resultaat prima. Helaas recidief ruptuur. Chirurg wilde niet opereren.
  Ander ziekenhuis geweest en deze chirurg wilde wel opereren na lange wachttijd. Operatie via “Bosworth” methode.
  Helaas is de achillespees te lang hersteld. Blijf in beweging door jogging, fietsen en wandelen. Rekken mag beslist niet i.v.m. het ontstaan van microscheurtjes.
  Grootste probleem is dat de AP niet goed aan de kuitspier trekt. Kan niet op tenen staan en niet afzetten. Dus hardlopen gaat zwaar met veel rugpijn.
  Is hakverhoging een optie? Operatie kan veel ellende veroorzaken.
  Gr. Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.