Aspecifieke lage rugklachten, houding

Wat kan een goede houding en een goede tiltechniek bijdragen aan een goede rug? Heel veel.

Goede zithouding

Een goede houding is essentieel. Sta rechtop, zit rechtop met een steuntje in de holte van de rug. Wissel vaak van houding. Als u onderuit zit, zeker met de benen op de salontafel of op het bureau, dan hangt u met een bolle onderrug en dat is heel slecht. Die onderrug hoort hol te zijn.

Slechte zithouding

Als hij bol is, dan duwt u allerlei structuren in uw rug naar achteren, andere structuren worden gerekt. Vergelijk het met een puddingbroodje: als u aan de voorkant een hap neemt, dan gaat de achterkant open en loopt de pudding eruit. Die druk en die rek aan de verkeerde kant konden wel eens de oorzaak zijn van de klachten. Feit is, dat veel mensen met rugklachten vaak juist pijn krijgen bij lang zitten, of bij opstaan als ze lang gezeten hebben.

Een juiste zithouding is onontbeerlijk. Zet desnoods tijdelijk een tuinstoel in de kamer, die zit wat hoger en harder. Doe een kussentje in de holte van de rug. Zo kunt u het even uithouden.

Even een vraagje: u zit nu achter de computer. Hoe zit u nu? Rug hol, schouders ontspannen en omlaag, hoofd balancerend boven de wervelkolom? Of onderuit, met het hoofd dichter bij het beeldscherm? Ga eens goed zitten! Probeer dat eens vol te houden!

Bukken en tillen

Voor het tillen

Rugklachten betekenen niet dat u nooit meer mag tillen. U moet er wel beter op letten hoe u tilt. Als u moet bukken, probeer dat dan met een rechte rug (geen bolle, maar ook geen holle rug maken) en met gebogen knieen. U buigt vooral in de heupen. Steun eventueel met de hand op een stoel of op uw eigen knie.

Tillen

Tillen: ook met een neutraal-rechte rug. Buig in de heupen, de billen gaan naar achteren. De knieen buigen zonder echt naar voren te gaan.

Emmer optillen

Houdt de armen laag en dat wat u tilt dicht bij het lichaam. Kom nu omhoog vanuit de borst.

Ga zeker niet tillen en draaien tegelijk. Sterke rug- en

Fout tillen
Zo moet het niet!

buikspieren vergemakkelijken het tillen en beschermen de rug. Gebruik als het kan hulpmiddelen.

Warmte, gel, zalfjes


Warmte is prettig voor spieren. Ze ontspannen er beter van. Het kan dus goed zijn dat u met die beter ontspannen spieren makkelijker kunt bewegen en minder pijn krijgt. U kunt een warme douche nemen, een kruikenzak of een pittenzak. Een rode lamp is goed, maar ga niet te dichtbij zitten. Sommige gels en zalven verwarmen door de doorbloeding te verhogen. Andere hebben een pijnstillende werking. Doen! Probeer even uit waar u het meeste baat bij hebt.

Meer buk- en til-adviezen.

Conclusie

Probeer langzaam weer uw activiteiten te hervatten, oefen en train het lichaam, kom veel te weten over een goed gebruik van uw rug.

U hebt een groot deel van de klachten zelf in de hand, handel daarnaar. Vraag advies maar vraag niet om genezen te worden. Ook als de pijn in een enkel geval niet helemaal verdwijnt kunt u een redelijk normaal leven leiden.

Maar meestal is de prognose gunstig en komt u echt van de pijn af, hoe hevig die nu ook is.

Enig surfen op het internet leert ons, dat er veel artikelen te koop zijn die een onmiddellijke verlichting van de klachten beloven. Denk goed na, vraag uw arts of therapeut om advies. Blijf wel kritisch bij het lezen, veel artikelen verlichten wel uw portemonnee maar niet de pijn!
En, zegt u eens eerlijk, let u altijd op uw houding? Tilt u op de juiste manier? Hoe zit u? Is hier nog ruimte voor wat verbetering? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.