Na een knieoperatie, problemen als pijn, dik been, stijve knie

Hier bespreken we wat u kan tegenkomen na een grote knieoperatie. Redenen voor een knieoperatie zijn bijvoorbeeld: een breuk, een kruisbandscheur, een totale knie prothese bij arthrose. De revalidatie kan lang duren. We willen u wat tips geven over zaken die u kunt tegen komen en die helaas soms niet in de algemene voorlichting genoemd worden. Tips voor elke dag zeg maar. Van die dingen die we vaak in de praktijk tegen komen en waar iedereen opnieuw het wiel voor uit moet vinden.

Allereerst een belangrijke waarschuwing: een aantal mensen ontwikkelt na een knieoperatie arthrofibrose. Dat is een verstijving van de knie door littekenweefsel. Artrofibrose is in een vroeg stadium nog goed terug te draaien, als eenmaal de littekens zijn ontstaan dan is genezing een lang en pijnlijk traject. Herken dit dus en neem direct actie. Hier leest u meer over arthrofibrosis.

Rond de knieoperatie

Foto van een tibia-plateaufractuur
De tibia, het onderste gedeelte van het kniegewricht, is ingezakt. Een operatie is meestal nodig, zo ook in dit geval.

Het zou heel mooi zijn als u voor de knieoperatie al eens onbelast gelopen hebt met krukken en dus zonder risico’s al hebt kunnen oefenen. Helaas…… Maar als u die kans krijgt: doen!

U krijgt van uw chirurg goede voorlichting over de operatie. Luister goed, stel vragen. Na de operatie krijgt u nauwkeurige instructies over wat u met uw knie mag doen. Bijvoorbeeld de eerste 6 weken niet belasten, of met een kruk lopen. Over hoeveel graden u mag buigen en strekken. Luister hier goed naar, vraag eventueel nog een keer, het kan niet duidelijk genoeg zijn. Uw fysiotherapeut krijgt niet altijd vanzelfsprekend te horen van de chirurg wat u wel en niet mag doen. Eventueel bellen we op, maar vaak kunnen we goed uit de voeten met wat aan u verteld is.

Schroeven en platen in de knie

Hier is het tibiaplateau, een deel van de knie, ingezakt. De chirurg heeft de stukken zo goed mogelijk aan elkaar gemaakt met schroeven en platen, en de ontbrekende stukken opgevuld met kunstbot.

Na de operatie

Ook als u geen complicaties krijgt, bent u na een operatie aan uw knie nog lange tijd niet de oude. Hierna veel informatie, hoop dat we u op deze manier helpen kunnen!

Even een nieuw knietje

Soms doen chirurgen nogal luchtig over een nieuwe knie: “We gaan er een mooi nieuw knietje inzetten” Of: “Die breuken gaan we eens mooi repareren, pennetje en schroefjes erin en het komt dik voor mekaar”.  Het klinkt dan als in de garage: we zetten er wel even een nieuwe schokdemper in, dan rijdt het autootje weer als een zonnetje. Sommige mensen denken daardoor te luchtig over de revalidatie na deze operatie.

Waarschuwing: Bedenk goed: Bij sommigen gaat de revalidatie veel sneller dan bij de (meeste) anderen! En dan denken we niet in weken maar in maanden, eerder een half jaar dan korter. Laat u niet van de wijs brengen, het is heel normaal dat u na 6 weken nog steeds niet de oude bent. Het beste dat u zelf kan doen is OEFENEN en OEFENEN. Ga in gesprek met een goede fysiotherapeut en doe netjes het huiswerk, liever ietsje meer dan ietsje minder. Zet een hometrainer in de huiskamer en ga daar meerdere malen per dag even op trainen, in overleg met de fysio. Maar oefen alleen dat wat al mag, overdrijf het niet. Moeilijk hè? Niet teveel en niet te weinig oefenen. En daar is de fysiotherapeut voor, om dat te begeleiden. Ik zie liever 1x per week fysio waarin u doorneemt hoe het gaat en wat u thuis mag en moet, dan 3x per week fysio en thuis niets.

Vermoeidheid

In het begin merken veel mensen dat ze eigenlijk ieder moment van de dag (en nacht) kunnen slapen. Dit kan komen door een narcose (bij ruggeprik ligt dit weer heel anders) maar ook door alle indrukken en spanning die u de afgelopen tijd heeft gehad. Het lichaam wordt overbelast, lopen gaat opeens heel anders. Ook de medicatie tegen de pijn kan voor extra vermoeidheid zorgen. Geef er gewoon aan toe, een uitgerust lichaam herstelt gemakkelijker dan een moe lichaam. Ook kunt u in het begin een gebrekkige concentratie hebben maar dat wordt met de dag beter.

Hechtingen van de knieoperatie

De hechtingen trekken vaak enorm aan de wond. Als ze er eindelijk uit mogen, lucht dat enorm op. De eerste tijd, afhankelijk van hoe de wond gesloten is, moet u misschien voorzichtig zijn met de oefeningen. Als er kiertjes in het litteken

Hechtingen
Kleine hechtingen na het verwijderen van een loszittende schroef. Na verloop van tijd ging de schroef irriteren en moest er uit.

zitten kunnen die gemakkelijk openspringen zodra er meer spanning op komt. Zwaluwstaartjes op de kiertjes kunnen helpen de spanning eraf te halen en de wondgenezing beter te laten verlopen. Overleg dat eventueel met de huisarts, of als u toch in het ziekenhuis komt of bent, met uw specialist. Als alles dicht zit kunt u verder met de oefeningen en kunt u smeren bijvoorbeeld met Calendula-creme of een vette zalf om een mooiere herinnering aan de operatie te krijgen.

Pijn, dik, rood en warm na een knieoperatie

De knie heeft een paar manieren om te uiten dat er iets niet lekker gaat:

Pijn, zwelling, roodheid, warmte, bewegingsbeperking. Dit zijn de algemene ontstekingsreacties. Heel vroeger waren die reacties al bekend, in het latijn is het rijtje: Dolor, calor, tumor, rubor, functio leasa. Heel kort: als we teveel doen, dan waarschuwt de knie met een of meer van deze reacties.

De eerste dagen na de operatie kan pijn erbij horen. Pijn is een waarschuwing. Als u pijnstillers zou slikken tot u niets meer voelde, dan is het gevaar van overbelasting en blijvende schade levensgroot aanwezig. Luister naar uw lichaam. Slik niet langer of meer dan absoluut noodzakelijk. Als de arts pijnstillers voorschrijft, houdt u dan precies aan het voorschrift. Soms zijn het combinaties van pijnstillers en ontstekingsremmers en dan moet u weer niet minder nemen dan voorgeschreven. Vraag het goed uit!

Pijn in het geopereerde gebied is logisch, zeker tijdens het oefenen. Bedenk dat er waarschijnlijk niet alleen bot gebroken is maar ook banden en spieren gescheurd zijn.

Schroef die was gebruikt voor een knieoperatie
Schroef die was gebruikt voor een knieoperatie

Bedenk ook dat de artsen behoorlijk tekeer zijn gegaan waardoor bewegen zeer doet.
Als u niet beweegt dan gaat het na verloop van tijd nog meer zeer doen als u alsnog probeert te mobiliseren en wie wil er nu niet lopen?

Als u niet oefent, wordt de knie stijf en dik, maar als u te veel oefent, wordt hij ook stijf en dik. Een tussenweg, als die al bestaat, moet u zelf met uw therapeut zoeken en zal per persoon verschillen.

Vaak, vooral de eerste weken, wordt de knie dik en warm. Koelen met een nat washandje, ijsklontjes of een cold-pack (been beschermen met bv een kopjesdoek) geeft enorm verlichting. Maar pas op: als de wond nog aan het genezen is, dan is koeling recht op de wond niet handig. Het gekoelde gebied wordt minder goed doorbloed, en juist een goede doorbloeding zorgt voor een snelle wondgenezing.

Het is allemaal een reactie op wat er in het gewricht gebeurd is. Teveel reactie van het gewricht is een teken dat er teveel gedaan is. Te weinig reactie van de knie betekent dat u wat intensiever mag oefenen!

Stijfheid van de knie, bewegingsbeperking

Na de operatie is de knie stijf. Door te oefenen, zodra dat mag (meestal al vanaf dag 1 na de operatie!), wordt die stijfheid langzaam minder en kan u steeds meer. Let op: luister goed naar de instructies van de chirurg en de fysiotherapeut.

Tip: regel een hometrainer, zet die in de huiskamer waar u er makkelijk gebruik van kan maken.

Gemiddeld na 2-3 weken na de operatie (maar soms ook veel later, afhankelijk van wat er aan de hand was) kan u een normale beweeglijkheid verwachten, of althans is er duidelijke verbetering zichtbaar. Als u tenminste MAG bewegen met de knie!

Hier een filmpje (3 minuten) hoe u op een hometrainer de stijve knie weer soepel kan krijgen.

Soms wil het gewoon niet, ook niet als u vaak genoeg oefent en niet teveel forceert, dan blijft de stijfheid of wordt alleen maar erger. U kan de knie niet tot 90 graden buigen, het wil niet. Er kan dan sprake zijn van arthrofibrose, een ernstige complicatie  met littekenvorming in het gewricht waarvan u graag in een vroeg stadium weet wat u er aan doen kan! 

Het onderbeen

In de loop van de dag kan het onderbeen en de voet dik worden en verkleuren. Meestal is dat een gevolg van te lang naar beneden hangen.

Dus de oplossing is simpel; leg het been hoger dan horizontaal, eventueel met een dun hoofdkussen in de lengte onder het been dat het been tot de enkel ondersteunt. Dit kussen moet de druk van het been goed verdelen en niet ergens te harde druk geven; in dat geval bestaat het gevaar van stilstand van de bloedcirculatie en loopt u risico op trombose. Veel beter is een bed waarvan het voeteinde aangepast omhoog kan.

Na een nieuwe knie-operatie, een total knee, krijgen mensen vaak een steunkous die het vocht in het been wat tegenhoudt. Dat is erg prettig, maar soms moeilijk om aan te trekken. Vraag hulp als nodig!

Dit dik worden en verkleuren hoort er de eerste weken (soms nog veel langer) gewoon bij. Geen zorgen over maken. Als het been weer belast gaat worden en de spieren het vocht weg kunnen pompen neemt dit langzaam af.
Let op: Pas als uw enkel niet bij hoog leggen na verloop van tijd zijn normale omvang en kleur terugkrijgt, wordt het tijd daar eens naar te laten kijken.

Heftige pijn in het onderbeen die zelfs met stevige pijnstillers niet over gaat en gepaard gaat met tintelingen of een doof gevoel en eventueel bleekheid en verlammingsverschijnselen: Direct de huisarts waarschuwen. Dit kan wijzen op een compartimentsyndroom, zeldzaam, maar eist onmiddellijk ingrijpen.

Ook een glanzende, verkleurde huid aan onderbeen of voet, dus buiten het operatiegebied, die koud, warm of nat aanvoelt, eventueel samen met veranderende teennagels aan de geopereerde kant geven reden tot bezorgdheid. In dat geval ook tussen twee afspraken door contact opnemen met de chirurg.

Foto van kapot kraakbeen
Arthrose: een gat in het kraakbeen. Opname via een kijkoperatie. Het kraakbeen op een deel van het gewrichtsoppervlak (50 cents-stuk grootte) is weg, het bot ligt bloot. Met deze knie wordt niet meer hard gelopen, wel pijnvrij 20 km gewandeld of 90 km gefietst…. En soms doet hij gemeen pijn. Blijf in beweging!

De voet

Die ziet er, als u niet mag belasten, een tijdje na de knie-operatie niet meer uit; dikke lagen eelt ontsieren de voet. Het hoort er bij en het gaat vanzelf weer over.

Lekker insmeren of in laten smeren met een handcrème. Geen zorgen over maken.

Een koude voet kan vervelend zijn. Het komt doordat de spieren het bloed niet goed rondpompen. Bewegen dus, of lekker masseren, een warme wijde sok helpt ook.

Rugklachten na een knieoperatie?

Als u een tijdje na de knieoperatie niet mag belasten, dan ligt u veel op bed of hangt u in de bank. Als gevolg van het alsmaar op de rug liggen en hangen in de kussens, kunt u behoorlijk last krijgen van de onderrug.

Die rugpijn komt voort uit het steeds recht en bol zijn van de rug, terwijl de natuurlijke houding van de rug bij het lopen en staan hol is. Daarnaast vindt de rug de plotselinge rust niet fijn.

De op den duur stevige rugklachten kunnen met wat simpele maatregelen aanzienlijk verminderd worden. Allereerst; probeer zo te zitten dat de rug toch zijn natuurlijke holling aan kan nemen. Een klein kussentje in de rug ter hoogte van de taille, of lekker plat zo nu en dan met alleen een hoofdkussentje.

Kantel regelmatig het bekken naar voor en achter (rug extra hol en bol maken) en maak de benen langer en korter door te schuiven vanuit de heup

Trombose

Wie als gezond mens ineens een knieoperatie moet ondergaan, zal van de ene op de andere dag aanzienlijk minder bewegen. Bovendien worden bloedvaten tijdens de operatie dichtgeschroeid. Daardoor stremmen veel processen in het lichaam en kunnen bloedklontjes ontstaan. Om dat te voorkomen, zal het ziekenhuis u over het algemeen iedere dag een middel verstrekken, per injectie of met pillen, om trombose te voorkomen. (antistolling of bloedverdunners)

Als u thuis bent, bent u uiteraard niet meteen weer vol ‘in bedrijf’. Het is dus belangrijk, om door te gaan met die injecties of pillen. Ook uw huisarts kan deze middelen voorschrijven. Trombose kan akelige gevolgen hebben en op zijn gunstigst de genezing van het geopereerde been aanzienlijk vertragen. Ook is het heel goed om met de enkels (ook van het geopereerde been) te bewegen; elk half uur de voeten op en neer, heen en weer en rondjes laten draaien.

Belasten

Als u 6 weken na de knie operatie niet mag belasten, doe dan niet stoer door te denken dat u dat best sneller kan. Het kan wel sneller, natuurlijk, maar geef die knie de gelegenheid te genezen, sterk te worden.
Het zelfde geldt voor met krukken lopen. Leg ze niet sneller weg dan geadviseerd wordt. Als u te snel belast dan kan daardoor het nog niet genezen gewrichtsoppervlak beschadigen. En een beschadigd oppervlak geeft op den duur meestal slijtage (arthrose).

Als u van de chirurg alles mag doen, dan mag u los.  Luister goed naar de adviezen van de chirurg of fysiotherapeut, u hebt er de rest van uw leven plezier van.

Het klinkt als een open deur, maar er zijn teveel mensen die denken dat als het geen pijn meer doet, ze alles weer kunnen en mogen.

Tip: regel nog voor de operatie een hometrainer

Kopen, huren, lenen. Het zadel moet omhoog en omlaag kunnen, de trappers moeten soepel rond kunnen zonder teveel weerstand. Meer eisen zijn er niet. Op deze manier kan u de knie heel regelmatig, vele malen per dag, eventjes rustig oefenen. 3x per week bij de fysiotherapeut is niet voldoende, de knie wordt stijf tussendoor. Actief oefenen helpt wel, maar op de hometrainer is het effectiever.

Hoe lang na de operatie kan ik alles weer doen?

Dat wisselt heel sterk. Soms gaat het vlotjes en lopen mensen 6 weken na een nieuwe knie alweer zonder krukken, maar vaak duurt het veel langer. Het is afhankelijk van zoveel factoren: uw leeftijd, wat er aan de hand was, wat voor soort operatie, of u makkelijk geneest, hoe was de conditie voor de operatie, waren er complicaties, mocht u meteen belasten of herstelt u van een gecompliceerde breuk. Wanhoop niet als u drie maanden na de operatie nog steeds niet alles kan. Belangrijk is: gaat het vooruit. Zo ja, dan duurt het gewoon wat langer. Zo nee, goed oefenen en bespreek het met de fysiotherapeut!

Hoe loop ik op de trap

Trap op zetten we eerst het gezonde been neer en trekken dan het geopereerde been bij. Trap af gaat eerst het geopereerde been en zetten het gezonde been bij. Op die manier lopen we het makkelijkste op de trap. Traplopen blijft nog even moeilijk…

Lees hier verder welke hulpmiddelen u kunt gebruiken als u de knie niet mag of kan belasten

Lees hier over oefenen na een operatie van de knie

En lees hier over sporten als de revalidatie van de knie achter de rug is.

Meestal gaat het herstel na een knie operatie snel en zonder veel problemen. Ik wil mensen uitnodigen om bij een voorspoedig herstel na een knieoperatie daarover op deze pagina een berichtje achter te laten, gewoon om anderen een hart onder de riem te steken.

Mochten de pijn niet minder lijken te worden, maar u kan meer met de knie en u gebruikt minder pijnstillers, lees dan ook Pijndagboek, of kijk de volgende video!

Deze website wordt gesponsord door middel van Google advertenties. Zij maken het mogelijk om de website in de lucht te houden. Ik hoop dat u daar begrip voor hebt.

Ik ben erg benieuwd, zijn er nog dingen die we vergeten zijn te beschrijven? Is er bij u iets anders gelopen? Laat een reactie achter, u krijgt antwoord!

434 reacties

 1. Ik heb een probleem mijn wiek is te vroeg uitgevallen mijn knie doet veel te veel pijn trappen lopen lukt mij niet meer lang staan of stappen is ook heel pijnlijk mijn pijnstillers helpt niet gewoon ook niet oke

 2. Ik heb veel pijn in mijn knie en staat heel dik en ben er al verschillende keren doorgezakt en mijn enkel heeft ook erg iets gekegen ik ben op mijn knie en pols gevallen de 1 februari 2023 op een trap van de trein en moest een operatie ondergaan om te zien wat de oorzaak is maar is niet doorgegaan door dat er een ct scan moet eerst gedaan worden maar dat is lang wachten vind ik ik moet tot einde mei wachten tot ze het willen opereren maar ik denk gewoon dat hij toch ga moeten opereren omdat vocht uittrekken ook niet lukt ook niet gewoon ook oke

 3. Even van me afschrijven. 1.5 week geleden een dubbele beenstandcorrectie gehad. Man wat valt dit tegen. Veel pijn , ondanks de pijnstillers. Wat ik me wel afvraag is: wannee ik ga staan dan lijkt het alsof mijn onderbeen in brand staat. Na 5 min zakt dit wel wat af maar voelt heel naar.
  Wanneer ik plat lig heb ik continu een trekkend gevoel rondom de knie .. hebben meerderde hier ervaring mee? Is dit normaal ?
  Ik weet dat het nog maar 1.5 week geleden is en nog een lange weg te gaan heb maar oooh dit had ik echt niet verwacht. Ik ben 35 jaar.

  1. Beste Ina,
   zet door, de meeste dingen lossen weer op. Bedenk wel wat een enorme schade er in je benen is gemaakt. Van alles is doorgesneden en afgebonden. Het heeft tijd nodig om allemaal weer in orde te komen, vast te groeien en te herstellen.
   Sterkte! Conny

   1. Ina,
    Ik onderging in januari aan beide benen samen een osteotomie van de bovenbenen. Ik lag dus letterlijk plat. Het ging in april even beter maar nu heb ik vreselijke pijnen aan de “ijzerwinkel” in beide benen. Ik kan er zelfs niet aankomen van de pijn bij momenten.
    Raar dat het beter ging en na terug naar “af” gaat. Is nu 5 maanden geleden.

    1. Hoi, ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat ? Ik ondervind nog steeds problemen. IJzerwerk mag er gelukkig uit. Sta op de wachtlijst maar ben benieuwd hoe het daarna zal zijn en of ik alles weer zou kunnen. Zelf werk ik in de zorg en kan nog steeds mijn werk niet hervatten. Het is nu een jaar geleden. Daarom benieuwd naar jou ervaring. Is het er bij jou al uit ?

  2. Heel herkenbaar, ik had ook het gevoel dat het nooit beter zou worden. Veel pijn gehad maar uiteindelijk helemaal goed gekomen, maar dat heeft mij wel een halfjaar revalideren gekost voor dat ik weer kon sporten.
   Het is bij mij gedaan vanwege artrose aan de binnenkant van mijn knieen. Na deze operatie heb ik hier 8 tot 9 jaar pijnvrij mee gelopen/gesport. Uiteindelijk kwam de pijn van artrose weer terug en dat was ook voorspelt
   Ik heb nu drie weken geleden een nieuwe knie gekregen. Dat is een eitje vergeleken met de beenstand correctie. Ik liep al na tien dagen zonder krukken. Zit op de fiets en doe al kracht oefeningen. Na de beenstands correctie kon ik pas na zes weken heel voorzichtig zonder krukken. Het viel mij toen wel tegen ondanks dat ik hiervoor gewaarschuwd was.
   Dus volhouden, pijnstillers slikken en er maar het beste van maken.! Het komt goed.

  3. Hier precies hetzelfde, ook een dubbele stand correctie. De pijn was intens. Ik kreeg er ook een bacteriële infectie na de eerste ingreep en heb nog 15 dagen in het ziekenhuis gelegen. Afgelopen 7 maart tweede knie gedaan en dat gaat stukken beter. Nu alleen last van oedeem en moet daar weer oefeningen voor doen en mijn been omhoog houden.
   Al met al heb ik het hele traject zwaar onderschat maar ben blij dat ik het heb laten doen.
   Succes met het verdere herstel

    1. Beste Esther,
     Been in rust hoog leggen en heel veel rondjes draaien met de voet, spieren aanspannen en ontspannen. Dat helpt tegen vocht in het been.
     Het vocht dat in de knie zit, dus in het gewricht, is een reactie op wat er allemaal gebeurd is in de knie. Dat moet langzaam wegtrekken. Koelen met ijs en rustig de toegestane oefeningen doen.
     Succes, Conny

  4. Beste Ina,
   Ik liet ook een osteotomie van mn rechterbeen doen.
   Dus ook een beenstandscorrectie.
   Ik ben nu 2 maand verder en voel nog steeds dat verdoofde gevoel rond de plaats van litteken.
   Ook korte maar pijnlijke tintelingen neem ik soms waar nog…ook als ik maar gewoon even me dat mdraai in bed.
   Met krukken loop ik niet meer rond thuis we bij langere afstanden.
   Het herstel duurt lang, maar ik vertrouw erop dat ik toch eind juni minder mank kan lopen.
   Ik oefen regelmatig per dag met mn been.
   Naar de kine ga ik niet omdat ik dat te duur vind…maar dat is persoonlijk.
   Ik lichtte me voor de oefeningen in bij goede bron.
   Ik zou zeggen veel sterkte en spoedig herstel.
   Groetjes

   David

 4. Begin oktober 2022 een volledig nieuwe knie gekregen ivm forse artrose. Nu, na 11 weken, gaat overdag bewegen redelijk maar ’s nachts is een ramp. Al direct na de operatie pijn in de knieholte, wat in de praktijk betekent dat ik nog geen enkele nacht normaal heb geslapen. Pijn- en slaapmedicatie helpen niet en fysiotherapeut en orthopeed weten niet wat het is. Wie herkent dit probleem? En heeft wellicht een suggestie voor een oplossing. Ik hoor het heel graag.

  1. Hallo Petra,
   Bij mijn vorige knie operatie heb ik ook lang last gehouden van pijn en stijfheid in de knieholte. Ik trainde tegelijkertijd met andere mensen die een nieuwe knie hadden gekregen. Sommige herkende de klachten en andere hadden weer klachten die ik niet had. Uiteindelijk is de pijn in de knieholte volledig weg. Heeft wel lang geduurd..

  2. Hallo Petra,
   In april en september 2022 2 volledige nieuwe knieën gekregen.
   Inderdaad de eerste twee weken onrustige benen gehad. Hierdoor heel slechte nachten gehad. Met cold packs en de nodige medicatie van de MC na twee weken over. Nu alleen stijve pezen/spieren rondom de knieën. Hoort bij het herstel.

  3. ik had dit ook na men knieopertatie, de kinie heeft gezegd veel ijs opleggen en paracetanol 1g, en inderdaad dit helpte zeer goed bij mij ’s nachts.

 5. 3 jaar geleden is mijn patella pees gescheurd omdat mijn knie schijf uit positie is gegaan tijdens sporten, na lange revalidatie ondervind ik nog steeds klachten als vocht, stijve knie en functie beperkingen deze klachten heb ik alleen last van als ik te lang sta en mijn knie belast, wat is uw ervaring over het herstel met dit soort klachten

 6. Eind juli volledige nieuwe linkerknie.
  6 maanden ervoor nieuwe rechterheup.
  Voor de tijd in overleg fysiotherapeut goed voorbereid.
  Tijdens revalidatie kreeg ik problemen linkerknie bleek volledig versleten kenacort injectie febr dus 6 maanden wachten operatie.
  Orthopeed goed me voorbereid dat knie stuk zwaarder is dan heup.
  Heb COPD en door medicatie erg dunnen huid en kan niet goed tegen pleister, hier goed rekening mee gehouden 40 krammetjes.
  Revalidatie prima na 5 weken alweer autorijden.
  Kortom goede voorbereiding werpt zijn vruchten af.
  Wondlekkage van weken

  1. Beste Cor,
   Je hebt helemaal gelijk: een goede voorbereiding is het halve werk. Weten wat je te wachten staat is zooooo belangrijk. Eigenlijk zouden meer mensen al voor de operatie een afspraak moeten hebben met een fysiotherapeut die ze vertelt wat ze moeten verwachten, hoe je met krukken loopt, hoe je van tevoren je spieren al sterker kan maken. Als je dan ook nog een beetje geluk hebt, dan kan het zo meevallen.
   Goed gedaan, en fijn dat het zo voorspoedig is verlopen. Dank voor je bijdrage!

 7. Hoi, ik ben Loes, ik ben 63 en
  6 weken geleden heb ik een halve knie gekregen vanwege artrose. Alles is goed gegaan, gaat nog steeds goed. Mag niet mopperen maar het heeft nogal een impact op je leven. Uren opbouwen voor mijn werk, trainen uitbreiden, kortom, alles is anders, maar, het wordt ook beter. Ik kan steeds meer dan ik vóór de operatie kon en merk dat het trainen helpt. Elke week is er vooruitgang, dus hou vol!
  Geen idee hoe lang het duurt voor alles weer normaal is, maar zolang er vooruitgang is, is er hoop.
  Doe je best.

  1. Goed zo, Loes, het is altijd een behoorlijke operatie waar je even mee bezig bent, maar je gaat de goede kant op, fijn.
   Dank voor je bijdrage!

 8. Beste… ik heb ook een gehele knie protese ben 50 jaar en 10 maart 2022 geopereerd ik zelf ook ervaar nog klachten warme gezwolle knie veel vocht erin. In en uitwendige bloed uitstortingen 2 x daags diclofinac spuit helpt matig. Knie buigen lukt amper met pijn en moeite 70 /75 graden. Genezings proces verloopt traag na mijn idee. Steukous af en toe laten zakken is ff een opluchting.

  1. Ik heb nadat ik ook maar 75 graden buiging had een CPM machine gekregen. Heeft bij mij super gewerkt is nu na 3 weken aan het apparaat 100.schijnt niet altijd te helpen .
   Kan alleen aan te komen op advies van ziekenhuis.
   Hoop dat mensen hier aan hebben

 9. 5 maanden geleden ben ik van twee steile trappen gevallen en daarbij onder meer mijn rechter Tibia Plateau lelijk in een aantal stukken gebroken. Ik heb twee maanden in een rolstoel gezeten en ben nu reeds drie maanden dagelijks heel veel aan het trainen. Niet alleen mijn rechterbeen maar alle delen van mijn lichaam, om niet te verstijven. Ik ben al veertig jaar Hatha Yogaleraar met eigen praktijk en een heel bewegelijk mens. Ik train elke dag veertig min. op een hometrainer en leg de lat steeds iets hoger. ik loop nu in huis zonder kruk en buiten op straat een uur per dag met 1 kruk en deze week soms een klein stukje zonder. In de periode dat ik niet mocht belasten 2 1/2 maand heb ik mijn rechterbeen en knie elke dag behoorlijk intensief bewogen. Bovendien verkeerde ik in een prima conditie voordat het ongeval gebeurde. Ik ben 69 jaar. Wel veel pijn gehad aan mijn beide voeten en enkels toen ik weer mocht gaan belasten en nog steeds wordt in de loop van de dag mijn onderbeen nog wat dikker, maar dat wordt steeds minder erg. Het kniegewricht is ook nog pijnlijk tijdens het lopen, maar met wat rust af en toe gaat dat ook steeds beter, en heb ik weer plezier in mijn dagelijkse wandeling. In de middag een uurtje rust, en dan kan ik weer goed de avond in. Aanrader! Als je een nieuwe knie krijgt aangemeten, zorg dat je goed getraind bent. Veel lopen en fietsen of hometrainer. Vergeet niet dat soepelheid óók belangrijk is! Niet alleen kracht! Heb je een ongeluk gehad, zoals ik, Houdt rekening met de mentale impact, de schrik die in je lijf zit. Dus neem heel veel rust en bouw je oefeningen langzaam op samen met een goede fysiotherapeut. Ik heb de eerste twee maanden verbleven in Reade Amsterdam. Een revalidatie centrum, waar ik uitmuntend ben begeleid. Geef de moed niet op het is een lange weg. Ik was de eerste twee weken na het ongeval tot niets in staat, ik was blubber. (totaal 10 botbreuken) Nu loop ik weer zonder steun in huis (kleine stapjes) en met kruk stevige stappen een paar blokken om, elke dag! Haal alles uit de kast, zeker als je wat ouder bent want anders kom je nooit meer terug in je oude doen. En 2x zo hard trainen is lang niet altijd 2x zo snel vooruitgaan. Luister naar je lijf en je arts/fysiotherapeut! Veel Succes & Sterkte allemaal! Fijn dat deze site bestaat, ik heb er veel aan jullie verhalen te lezen.

  1. Beste Marten,
   Wat een goed verhaal, in goede conditie erin, en dan hard werken om weer op de been te komen. Fijn dat het zo de goede kant op gaat.

   Wat ook herkenbaar is, is je opmerking over de mentale impact die zoiets op je heeft. Je merkt opeens je eigen kwetsbaarheid, en dat kan heel confronterend zijn.
   Wat ik me afvraag: is de Yoga al weer mogelijk, of doe je wel Yoga maar pas je het aan aan je eigen mogelijkheden?

   Heel veel succes met je revalidatie en bedankt voor je open verhaal. Je steekt veel mensen een hart onder de riem op deze manier!
   Groetjes, Conny

   1. Hallo Conny, dank voor je reactie! Ik doe, best wel veel yoga. Omdat ik een enorme ervaring daarin heb kan ik kiezen uit een veelheid van oefeningen, waarbij je niet per sé je rechterbeen bij nodig hebt. En bovendien, ben ik al vanaf het allereerste begin, al in de tweede week na mijn operatie, gestart met rek- en strekoefeningen voor beide benen. Juist om te voorkomen dat er verstijviong zou gaan optreden door het niet bewegen, en als gevolg van lidtekenweefsel. Dus veel voorwaartse strekkingen, zittend in bed, Op de rug liggen en fietsen met de benen. Daarna een spreidstand liggend op de rug, en elke dag de knie goed leren buigen. Net tegen de pijngrens aan gaan zitten. En, heel belangrijk, Rotaties met de romp, zittend opm een stoel om de wervelkolom vrij van spanning te houden. Je kunt zoveel zelf doen om te voorkomen dat je helemaal “vastroest”in je lijf terwijl je revalideert. Veel succes ook voor jou in het heroveren van je leven!

 10. Hoi heb nu 6 weken geleden een totale knieprothese gekregen,de knie is nog gezwollen zoals verwacht, maar mijn bovenbeen is ook erg gezwollen is dit normaal,loop nu soms even zonder krukken meestal met een kruk

  1. Beste Wieno,
   Ik durf zonder dat ik het been gezien heb niet te zeggen wat normaal is en wat niet. Als je je zorgen maakt, ga dan in overleg met je fysiotherapeut of je huisarts.
   Je moet er wel rekening mee houden dat er heel veel gebeurd is in die knie. Er zijn bloedvaten dicht geschroeid, er is gehakt en gezaagd… Dat is niet van de ene op de andere dag genezen.
   Succes, Conny

  2. Hallo Wieno,

   Ik heb nu pas mn tweede volledige knieprothese gehad, ben dus redelijk deskundig, helaas.
   Bovenbeen kan idd best een aantal weken, 4-6, stijf en dik blijven, is best veel gebeurd daar binnenin!
   Zodra je beweging meer wordt (hometrainer) gaat het been ook slinken, tenzij je van jezelf dikke benen hebt (grapje)!

   Sterkte en suc6, Willem.😎

 11. Begin november vorig jaar ben ik van een laddertje gevallen, met als gevolg een “tibia plateau fractuur”. De dag nadien ben ik geopereerd en werden er schroeven en plaatjes in mijn onderbeen gezet. We zijn nu bijna 6 maanden later… behalve dat de revalidatie moeilijk verloopt…. sinds begin deze week is mijn litteken rood, gezwollen, zelfs korstjes er rond, meer nog… ik heb last van huiduitslag op mijn armen en benen en dat jeukt verschrikkelijk. Vreemd genoeg heb ik daar eerder nooit last van gehad. De huisdokter vermoed dat ik een infectie heb en ik kreeg antbiotica. Ondertussen weinig verbetering. Zijn er nog mensen die na een operatie of ongeval schroeven op pinnen in hun knie of elders hebben en dan enige tijd later problemen hebben gehad? Ik heb weinig pijn, alleen maar jeuk, daarom vermoed ik dat het geen infectie is maar eerder een allergische reactie is van de pinnen in mijn onderbeen.

  1. Heb ik ook gehad heb metaal allergie. Het moet eigenlijk een jaar zitten maar bij mij is het er 2 maanden eerder uitgehaald. Ik kwam met fysio ook niet verder ging achteruit ipv vooruit. Erna ging alles beter zonder metaal in mijn been.

   1. Hoi Jolanda,ik las dat je een metaal allergie hebt. Ik vermoed dat ik dat ook heb; na het plaatsen van een knieprothese eind mei dit jaar,heb ik ontzettende jeuk daarna gekregen over mijn hele lichaam. Hoe kunnen ze dat metaal vervangen in je knie met ander materiaal? Bedanķt alvast voor je reactie. Groet Elvira

  2. Hhoi Marie,ik heb na het plaatsen van een kunstknie op 27 mei j.l..ook een enorme jeuk gekregen over mjijn hele lichaam. Vrees ook allergische reactie op het metaal. Vanmiddag naar een dermatoloog toe,ben benieuwd of dat de oorzaak kan zijn.

 12. Hallo
  ik ben een man van 67 jaar, heb in 2002 een tekebeet opgelopen en de ziekte van Lyme was het gevolg, met beschadiging van zenuwen naar de benen. Vanaf die tijd loop ik weinig en fietsen gaat al helemaal niet meer. Vooral mijn linkerbeen geeft veel pijn bij staan en lopen.
  In 2013 is er artrose in beide knieën geconstateerd, maar ik ben pas in augustus 2019 eerst aan mijn rechterknie geopereerd en heb een halve nieuwe knie gekregen. Genezing ging zeer voorspoedig.
  In januari 2020 was mijn linkerknie aan de beurt, ook weer een halve nieuwe knie.
  Ook deze genezing ging weer voorspoedig, pijn in beide knieën is verdwenen. En het lopen gaat weer als vanouds, al doen de benen wel pijn door de Lyme.
  Afgelopen december 2020 zou er een controle plaatsvinden door het ziekenhuis, maar vanwege corona is dat uitgesteld. Niet erg, het ging immers goed.
  Maar 1e Kerstdag `s ochtend ontzettend veel pijn in mijn linker been en knie, waarschijnlijk een verkeerde beweging gemaakt. Je zag de knie vullen met vocht en dikker worden, niet rood, wel warm aanvoelen. Zeer pijnlijk, dat wel en heel erg stijf, kan mijn knie niet meer bewegen, zo stijf.
  Ach, gaat wel weer over, denk je dan. Nee dus, af en toe zakt het weg, lijkt het normaal en dan zomaar komt de pijn, de stijfheid en vocht weer terug.
  Vorige week zaterdag was weer zo`n dag, ontzettend veel pijn, zondag iets beter, maandag weer iets, en vanochtend, zaterdag 13 maart was het zo goed dat ik met mijn vrouw ben meegegaan boodschappen doen, normaal een uitje voor mij, maar in de winkel kwam de pijn weer terug, de knie werd dik en stijf, ik voelde het vocht weer optrekken. Deze keer zo erg, dat ik bij de Jumbo supermarkt een stoel kreeg om te zitten, zoveel pijn…
  en nu zit ik thuis, in de stoel, ijs voor koeling op de knie, een paar pijnstillers, wat een ellende, maar vooral wat een pijn.
  Ik zal maandag het ziekenhuis bellen, of de controle foto`s nu toch gemaakt kunnen worden, maar daar zal toch wel weer een paar weken wachttijd over heen gaan.
  Ik schrijf dit verhaal deels om het eens een keer van me af te schrijven, maar ook deels of dit herkenbaar is.
  Bedankt voor een reactie.

  1. Beste,
   Wat een naar verhaal. In eerste instantie een goede revalidatie, en dan na bijna een jaar opeens deze klachten. Goed idee om er even heel goed naar te laten kijken. Succes, hoop dat er een snelle oplossing komt. Groet, Conny

 13. Hallo , nu 7 weken geleden nieuwe knie gekregen alles gaat goed kan fietsen kini gaat voorspoedig en loop al paar weken zonder krukken en eindelijk kan ik de slaap ook terug vinden zonder vele keren te moeten opstaan s’nachts maar mijn enkel aan de binnenkant doet pijn voelt aan als zenuwpijn en dat al sinds de operatie …daags na de o.p blauwe plekken ik dacht zal wel zijn van vast houden onder het plaatsen van knie maar pijn blijft

  1. Beste Marina,
   Geen idee waar dat door komt. Is het been bloedleeg gemaakt voor de operatie? En heeft er daarbij druk gestaan op een zenuwtje? Vraag het bij controle aan de chirurg! Fijn dat de rest zo voorspoedig gaat, het gaat wel heel goed verder!
   Succes, Conny

   1. bij mij hetzelfde gebeurt, komt door de enkelklem die ze gebruiken om de prothese goed te plaatsen. deze is bij mij ook te stevig aangedraaid waardoor dove plekken op mijn enkel en onderbeen.

 14. Hoi een week geleden ben ik geopereerd aan mijn knie. Een nieuwe kruisband en mijn meniscus is gehecht. Ik heb nu hevige pijn aan de bovenkant enkel als ik mijn voet beweeg, de bovenkant van mijn onderbeen voelt de afgelopen 2 dagen continue dof, dat was de dagen daarvoor minder. Weet iemand of dit normaal is na een week?

 15. Hallo, een maand geleden heb ik een nieuwe halve knie gekregen. Ik mag nu 2 maal 10 minuten per dag fietsen op een hometrainer. Ik ondervind nu echter na iedere keer een omwenteling te maken een tikkend geluid/gevoel in mijn knie. Gaat dit over na verloop van tijd of is dit blijvend? Groeten

  1. Beste Darline,
   Ik kan daar geen antwoord op geven uit de verte. De tik doet geen pijn? Dan kan het inderdaad de knie zelf zijn. Of dat over gaat? Misschien als de spieren veel sterker zijn. Maar nogmaals, uit de verte is het koffiedik kijken..
   Succes, Conny

   1. Bedankt Conny voor u antwoord. De tik doet inderdaad geen pijn maar is wel vervelend tijdens het fietsen op de hometrainer. Hopelijk gaat dit na verloop van tijd over.
    Vele groetjes!

    1. Beste Darline,
     Ik hoop ook dat het over gaat. Sommige mensen blijven die nieuwe knie als niet-eigen ervaren. Maar zoveel gaat over, en zoveel went. Het lichaam wil zo graag herstellen…
     Groetjes, Conny

    2. Hoi Darline
     6weken geleden een nieuwe knie
     Nu nog steeds stijf en straks en pijn , spierontspanner en paramol helpen. niet meer vocht zeg de fiso,, plaspillen krijg ik niet
     En ik heb nog net zo veel pijn als een jaar geleden
     Kan jij mijn raad geven

 16. In september ben ik voor de 2e keer aan mijn rechter knie geopereerd. De eerste keer was febr. 2019. Na een jaar met pijn lopen ging men op onderzoek uit en kwam ik voor een knierevisie in aanmerking. Alles gaat nu wel veel beter en ben ik sneller met de revalidatie. Maar waar ik erg veel last van heb is een soort zenuwpijn rondom de knie. Ik kan eigenlijk geen lange broek aan, en zeker geen jurk of rok omdat dat heel erg irriteerd. Slapen gaat slecht vanwege het deken wat op het been rust. Dekenboog geprobeerd maar dat werkt ook niet echt.
  Ik lees niets van dit in bovenstaande berichten, maar ik zou hier graag meer over weten en vooral hoe ik er van af kan komen. Dit was na de eerste operatie ook het geval.

  1. Fijn dat de revalidatie goed verloopt. Wat betreft die pijn, ik hoor dat nooit. Misschien komt dat doordat er , met de huid, een paar oppervlakkige zenuwen zijn doorgesneden die nu foute signalen doorsturen. Misschien is het iets anders, maar ik zou verder niet weten. Hoop dat het weer snel geneest. Insmeren met vette zalf? Succes.

  2. Hoi Ria, mijn man is bijna 4 weken geleden ook aan zijn knie geopereerd, hij heeft ook een gehele knieprothese en kan ook geen lange broek of deken hebben aan zijn zijkanten van de knie. Dat irriteert inderdaad zegt hij ook. Maar hoe lang zou dat duren? Dat is de grootste vraag.

   1. Hoi ik ben 10 oktober geopereerd ik ben 52 en dit is mijn tweede nieuwe knie .De eerste tkp was is 2019 aan mijn andere been. Ook ik heb vreselijke huidpijn zo noem ik het. Allebeide keren last van ik gebruik lidocaïne zalf, niet op het litteken, en gabapentine hiervoor daar wordt het een stuk beter van. Verder heb ik last van een onrustig been nu het meer hersteld ook dit had ik de eerste keer.
    Iemand hier tips voor?
    Ik zeg de eerste maand is echt overleven phoe wat een pijn en daarna wordt het langzaam beter.
    Tot een jaar aan toe was er nog steeds verbetering .
    Het klikkende geluid is gebleven bij de eerste tkp en toen was de knieschijf niet vervangen wat achteraf beter was geweest want daar heb ik nog wel last van. Vooral met opstaan, fietsen en traplopen.
    Deze moet nog vervangen worden. De tweede tkp (totale knie prothese) hebben ze deze ook mee vervangen.
    Hurken lukt niet meer en op de knie zitten is niet prettig maar verder ging alles weer goed.
    Geduld moet je hebben nu ook weer 5 weken met de tweede onderweg en gelukkig wordt de pijn nu iets minder en kan ik s’nachts weer wat rust pakken.

 17. Hoi,

  Fijn deze site en de vaak herkenbare verhalen.

  Ik ben 52 jaar en heb eind mei jl. een totale nwe knie gekregen bij Bergman. Het is allemaal nog steeds heel heftig. De pijn, stijfheid en de krampen. Lopen buiten langer dan een kwartier lukt niet zonder kruk. Het hele proces verloopt zeer traag.
  Ik heb 2x per week fysio, eet gezond, doe verschillende oefeningen, heb magnesiumspray tegen de krampen, heb een massage gun om de spieren soepel te maken, doe EMS training voor het trainen van de grote spiergroepen, hometrainer etc. Kan er de hele dag druk mee zijn. Wil er alles aan doen om de oude te worden.
  Arts heeft gezegd dat het wel een jaar kan duren en zeker in mijn geval ivm een behoorlijke voorgeschiedenis met mijn been (ongeval in 1986).
  Wat ik nergens lees is dat bij relatief jonge mensen (rond de 50 of jonger) het herstel veel langer duurt dan bij oudere mensen.
  Dit schijnt te komen door het immuunsysteem dat bij ons nog volop werkt en bij ouderen zo goed is uitgedoofd. Daardoor krijg je inflammatoire impulsen, het laait elke keer weer op wat het herstel veel moeilijker maakt (pijn, stijfheid, krampen). Wie herkent dit?
  En is iemand bekend met Bowen therapie?
  Veel dank en sterkte allemaal!!

  1. Beste Anne Marie,
   Ik had er nog nooit van gehoord dat het herstel daarom langzamer kon verlopen. Iemand meer hierover?
   Succes met het herstel! Groet, Conny

   1. Ja daar kan ik van mee praten. De pijn wilde maar niet weg ondanks de oefeningen en de fysio. Na een jaar ging de orthopeed op onderzoek uit en kwam ik voor een knierevisie in aanmerking. Dus nu voor de 2e keer aan die knie geopereerd. Het gaat nu wel wat beter maar na 4 maanden ben ik er nog niet. Hopelijk gaat jouw orthopeed ook verder kijken.

   2. Beste CT en Annemarie,
    Ook ik krijg 15 maart een nieuwe knie. Ik ben nog maar 49
    De orthopeed heeft me idd gewaarschuwd voor dit fenomeen. Ik loop bij De st maartenskliniek

  2. Hallo, nu vier maanden nieuwe knie , heel veel pijn gehad na operatie.vlug kunnen stappen ,de nachten waren het pijnlijks .Alles gaat nu steeds beter maar nog ver van goed . In de loop van de morgen steeds wakker worden van hevige spierpijnen. Stijve knie . Ook nog steeds heel veel vocht rond de knie waardoor fietsen zeer moeilijk gaat .De knie is goed als ik been omhoog hou .

 18. beste
  ik ben een man van 54 en ben begin 2 maart 2020 geopereerd voor een nieuwe knie , na drie dagen mocht ik naar huis en naar de kini , na 2 kini beurten treed corona in en daar zit je dan , toch heb ik een kinitek gehuurd voor hem te kunnen plooien , na 14 dagen enorm pijn in de knie en terug naar spoed gegaan en opgenomen , dan krijg je het bericht er is niets gaande je mag naar huis , na 14 dagen verga ik van de pijn bij het nemen van 4 paracetenol en 2mg contramal terug naar spoed waar ze u gewoon terug sturen en zeggen dat ze niet meer kunnen doen of pijnstilling kunnen geven , op die weken 2 keer op controle geweest bij de specilist die telkens zei dit ziet er goed uit , pijn , dikte , weinig bewegelijkheid blijft aanhouden en ze beslissen een spoeling te doen , waarna ik wel terug kini kan krijgen omdat de verspoeling van corona toegestaan was , maar de pijn bleef , dik , warm , wandelen en fietsen ging zeer slecht , zelfs in een revalidatie centrum ging ik achteruit inplaats van vooruit na 2 maanden ben ik dan een 2 opinie gaan halen , die stelde voor om een test te laten komen uit Engeland waar ze beter de bacterie kunnen onderzoeken , dit heb ik gedaan en paar dagen erna al telefoon , hadden ze eiwitten van een onbekende bacterie gevonden , 2n dagen nadien lag ik weer op de operatie tafel en wordt de prothese verwijderd en vervangen door een spacer voor 6 weken en in die 6 weken intraveneus antibiotica toegediend gekregen omdat de bloedwaarde blijft schommelen beslissen ze mij 14 dagen naar huis te laten gaan om de zien wat de bloedwaarde doet . na 14 dagen beslissen ze dat de schommeling van de bloedwaarde niets met de knie te maken heeft en dat de revisie van de knieprothese kan doorgaan , maar daar heb je corona weer en alles wordt nog eens 14 dagen uitgesteld , nu ben ik terug geopereerd en lig ik in het revalidatie centrum , knie blijft bloeden , er blijft een hematoom boven de knie zitten , kini is daardoor ook stopgezet en proberen mij deze week weer bij de specialist te krijgen voor onderzoek . en heb nog een lange revalidatie te ondergaan .
  Voor mensen die ooit voor de keuze komen te staan , onderschat een knieprothese niet , er kan zoveel misgaan , ik zal nooit de tweed knie ooit laten opereren .

  1. Beste,
   Wat een uitgesproken naar verhaal! Inderdaad, je moet nooit makkelijk denken oven een nieuwe knie. Ook als alles goed loopt dan is het nog een behoorlijke operatie. Gelukkig loopt het meestal goed en knappen mensen er enorm van op.
   Maar dit verhaal… Zo kan je dus pech hebben. En dubbel pech omdat die Corona er telkens tussendoor komt.
   Hoop dat het weer een beetje goed gaat komen.
   Heel veel sterkte, ik denk dat veel mensen wel met je mee leven!
   Conny

 19. Beste
  En k ben zeer jong (32j) maar heb nu al een anderhalf jaar een totale nieuwe knie , zware problemen gehad revalidatie liep totaal niet gemakkelijk al vanaf dag 1 wonden sprong 3 keer open 3 maanden eer dat mijn wonden echt toe was en daarna hebben ze ook nog een manipulatie moeten uitvoeren hierna ben ik niet meer verbeterd knie blijft dik , warm kan bijna niet wandelen of hij word pijnlijk en heel stijf ben 2 keer terug gegaan maar men zei dan geduld hebben maar nu anderhalf jaar later ben ik nog altijd het zelfde kan fietsen maar moeilijk en pijnlijk kan wandelen maar niet veel en lang kan moeilijk trappen doen slaap slecht van de pijn en de warmte aan de knie ( onderbeen doet ook fel pijn ) ben 32 jaar en loop als iemand van 90 jaar de meeste tijd tegen de avond kan ik er soms zelfs niet meer op steunen zo een pijn doet het . Ik ben dus even erg als voor de nieuwe knie maar en door de Corona nu geraak ik nergens binnen voor een tweede opinie en kan ik niet echt geholpen worden en ben ook gewoon bang dat mijn lichaam de prothese niet echt wilt aanvaarden ook een band gevoel rond mijn knie …. ben echt hopeloos en radeloos mijn sportdokter zegt dat dit het waarschijnlijk gewoon gaat zijn voor de rest van mijn leven maar voor d dit echt echt voor iemand die 32 jaar is en 2 kinderen heeft heeft u nog een raad ofz

  1. Beste Kim,
   Wat een ontzettend naar bericht. Ik wilde dat ik wat voor je kon betekenen, maar het enige dat ik kan bedenken: probeer de knie te koelen voor het slapen gaan. Cold-pack, goed in een handdoek zodat het geen schade aanbrengt maar je de kou nog wel voelt. Misschien dat dat ietsje helpt, maar wonderen zal het niet doen. Als je 32 bent dan hoop je op betere resultaten, dat begrijp ik helemaal. Heel veel sterkte, ik denk dat alle lezers met je meeleven. Hartelijke groetjes, Conny

 20. Hallo allemaal,

  Herkent iemand zich in mijn verhaal?

  In 2013 heb ik een tibia plateau fractuur opgelopen naar een val met de scooter. In het ziekenhuis hebben ze een deel van de knie niet kunnen terug plaatsen en ik bleef daardoor pijn houden.
  In oktober 2018 heb ik een volledige trauma knie gekregen. Eerste weken ging ik goed vooruit en de pijn werd minder.
  Naar ongeveer een jaar kreeg ik steeds weer meer pijn en gelukkig had ik toen ook een controle in het ziekenhuis. Uit de fotos en de scans bleek dat de onderkant van de knieprothese aan het loslaten is. Ik sta dus sinds februari weer op de wachtlijst voor het onderste gedeelte van de knie te vervangen maar ben zo bang dat ze hem niet meer kunnen vervangen omdat ik al de grootste prothese heb gekregen. Ben bang dat ze er met de operatie achter komen dat ze niks meer kunnen doen en dat ze dan toch echt het onderbeen moeten gaan amputeren zoals ze me toen voorspelt hebben. Ik ben zelf bijna 32 jaar dus dit is echt mijn grootste angst.

  Dankjewel voor het lezen van mijn bericht.
  Groetjes Chantal

  1. Beste Chantal,
   Je bent niet de eerste waar een prothese gaat loszitten. Die krijgen ze wel weer vast. Je maakt je zorgen over een amputatie. Dat gaat voor zover ik weet echt niet gebeuren. Zolang een been goed is doorbloed is er geen enkele reden tot amputatie. De chirurgen hebben nog meer mogelijkheden om jouw knie te repareren. Die zijn misschien niet even leuk, maar amputatie hoort daar echt niet bij!!
   Ga even praten met je huisarts.
   succes, Conny

 21. Ik heb 16 juli een hemi knie rechts gekregen. Nu na 5 weken bijna moeg ik zeggen dat het goed gaat, ik loop nu met 1 kruk. Het trekt allemaal nog wel en soms klein beetje pijn aan binnenzijde maar beweeglijkheid is goed. Fiets op hometrainer doe mijn oefeningen. Alleen bovenbeen aan de voorzijde en buitenzijde lijkt soms net een blok steen. Hoop dat ik snel meer kan doen thuis hangen word toch wel langdradig

    1. Beste Ron,
     Hier kan ik geen antwoord op geven. Het ligt eraan wat er gebeurd is, maar daarnaast is ieder mens verschillend. Overleg met je fysiotherapeut of huisarts.
     Succes, Conny

     1. Precies 1 week geleden mijn achterste kruisband operatie gehad. Eerste dagen zeer suf van de vele (zware) medicatie, maar dat is niet erg, lekker je roes uitslapen en heerlijk wakker worden. Iedere ochtend ervaar ik even een pijnlijke tinteling en stijfheid alsof het allemaal weer op gang komt. Op dat moment probeer ik een minuutje te lopen en dan ga ik weer met mijn been op een kussen liggen. Trekt altijd binnen 5min weg. Sinds gisteren doe ik het met enkel wat paracetamol en 1 tromboseprik per dag. De pijn is voor mij wel te doen. Ik mag 50% belasten van de fysio vanaf moment 1 dus dat doe ik dan ook, meerdere malen traplopen per dag, wees daar niet bang voor je vind vanzelf een manier hoe je het makkelijkst op en af komt! Enige vraag die ik heb is die situatie in de ochtend dat het zo tintelt en stijf voelt is dat normaal?

     2. Beste Joey,
      Fijn dat het zo voorspoedig gaat!
      Stijfheid na rust, zeker als die rust de hele nacht heeft geduurd, is volstrekt normaal. Dat tintelen zal er ook bij horen. Dat is de bloedsomloop of de zenuwen die weer op gang komen. Je zult zien dat die gevoelens mettertijd minder worden.
      Succes verder, Conny

    2. Hallo , ik ben op 24 – 08 – 2020 voor de 12 de keer geopereerd aan de zelfde knie links , heb 10 jaar met zeer gelopen konden nooit wat vinden tot op 24 Augustus zat dat kleine ronde plaatje los in mijn knie, was te gent gedaan hadden ze vast gemaakt met 5 mm cimend mocht maar 1 mm zij , maar toch gevonden omdat er anders een schuin stuk van mijn knie schijf moest hadden ze dat gevonden dat het los zat, dus geen stuk van mijn knie schijf , had na dien toen de krammen er uit waren littekenpijn , maar al vermindert, nu een week geleden kreeg ik een zere dikke knie stijf en been dus rood , nu weet ik geen raad hoe lang dit duurt, kan niet eens wandelen , wel fietsen op de hometrainer , 120 graden, maar waar komt die pijn op eens vandaan , trekt helemaal naar mijn voet en boven bil en heup, doe alles op mijn gemak ben 65 jaar heb er weinig vertrouwen in of ik nog kan lopen als voor dien, iemand raad hier mee , nu durf ik niet terug naar het ziekenhuis wegens de corona .

     1. Beste Maria,
      Je moet echt om raad vragen, want dit klinkt niet goed! Na 2 maanden hoor je niet opeens zo’n reacties te krijgen. Kan je niet via beeldbellen spreken met een arts? Blijf er niet zo mee doorlopen, je hebt echt hulp of advies nodig. Heel veel sterkte!
      Conny

 22. Vijf weken geleden kreeg ik (64 jr) eindelijk een kijkoperatie knie, aangezien ik na een draai van mijn knie enorm veel pijn had en op MRI en foto’s niets te zien was. Er bleek een stuk kraakbeen kapot te zijn, mijn meniscus flink gerafeld en er was enorm veel ontstekingsvocht) Na afloop kreeg ik gelijk oxicodon mee naar huis tegen de pijn. Helaas bleek ik daar allergisch voor en moest onmiddellijk weer terug en met EpiPen opgelost. Een dag later werd een bloeduitstorting op mijn bovenbeen ineens heel zwart. Mijn been was van lies tot knie rondom zwart na enkele dagen. Weer terug naar het ziekenhuis en 3 dagen opgenomen geweest en met Tramadol nu naar huis gestuurd. Bij de fysio oefeningen gekregen om het vocht weg te krijgen. De kleur van mijn bovenbeen is weer normaal, maar ongeveer 8 cm dikker, ook mijn knie is nog erg dik en vaak warm. Eigenlijk kan ik de hele dag wel blijven koelen. Vier dagen geleden een keer een stuk zonder krukken gelopen en alles is weer veel dikker geworden dan dat het was. Ik slik nu al 5 weken pijnstillers, slaap slecht, mijn bovenbeen doet enorm veel pijn en ik vraag me af wanneer en of dit nog goed gaat komen.

 23. Ik ben op 23 april geopereerd en heb een totale knieprothese gekregen. Na 1 dag opname ontslagen in het ziekenhuis waarna ze mijn na twee weken de nietjes hadden verwijderd is mijn wond hierna op diverse plekken gaan lekken.Ik gaf mij zelf de schuld dat dit kwam door de oefeningen en spanning op de knie. Maar 5 weken na de operatie was de wond nog niet dicht, na meerdere malen wel twee keer per week in het ziekenhuis geprikt op ontsteking bleken gelukkig de waardes goed en had ik geen ontsteking. Wel het advies gekregen in de 4 en 5 week na de operatie de therapie en oefeningen voorlopig niet te doen. Na gelukkig 6 weken zit mijn wond dicht en zijn er foto’s gemaakt en de specialist gaf aan dat ik weer groen licht kreeg, weer therapie en mag oefenen. Ik ben nogal gedreven en nu nadat de wond 1 week dicht zit en weer therapie krijg loop ik zonder krukken en kan ik mijn knie al weeg 95 graden buigen en fiets ik alweer op de hometrainer. Het gaat dus al weer voorspoedig en ik hoop dat ik na de terugval nu weer op mijn huidige herstel zit en dat dit mag voorzetten, gr Wim

  1. Beste Wim,
   Was dat snelle ontslag door de Corona-toestanden?
   Een mooi en duidelijk verhaal, waaruit blijkt dat ook als het even tegen zit, het met inachtneming van alle adviezen toch weer helemaal goed kan komen. Een opsteker voor mensen waar het ook niet helemaal volgens de plannen verloopt. De genezing is dus door gegaan ondanks de relatieve rust om de wond te laten genezen. Fijn dat er geen ontsteking in de knie zat, want dan wordt het een ander verhaal.
   Heel veel succes met de rest van de revalidatie, maar ik vermoed dat dat wel goed komt. Dank voor het delen van dit verhaal!
   Conny

 24. Hallo, ik heb nu 4 jaar een nieuwe knie.
  Op zich gaat het goed maar sinds 5 weken geleden gloeit de knie van binnen..echter aan de buitenkant voel je die gloei niet.
  7 week geleden heb ik een kuur gehad voor iets anders. (FLOXOCILINE).
  Zou dat van invloed zijn geweest?
  Bijkomend…..heb zeer slechte nierfunctie..en dus ook slechte kreat, hb, ph waarde etc. Waardoor geheel verzwakt

  1. Beste Henri,
   Neem contact op met de huisarts. Waarschijnlijk betekent het niets maar ik zou het zekere voor het onzekere nemen. Met vreemd materiaal in het lichaam zoals een nieuwe knie of een nieuwe heup moet je altijd erg voorzichtig omspringen bij ontstekingen elders in het lichaam!!
   Succes, Conny

   1. Beste Henry,
    Ben erg benieuwd hoe het is afgelopen.
    Bij mij is precies hetzelfde aan de hand. 4 jaar volledige prothese zonder problemen. Nu enorm gloeien. Als af er warm water doorheen stroomt.
    Wil graag weten of je bij de arts geweest bent en wat de bevindingen waren.
    Met vriendelijke groeten Petra

  2. Goedemiddag,
   Na het plaatsen van een hemiprothese verliep de revalidatie en het herstel zeer voorspoedig. Na 4 maanden begon ik ineens pijn te krijgen en het gevoel dat er een strakke band over mijn knie zat. Fietsen op de hometrainer ging steeds minder. Inmiddels is de pijn nog erger zit er vocht boven en naast de knieschijf en voelt het alsof er ijzeren pennen door mijn knie steken. Aan het eind van de dag kan ik nauwelijks nog lopen. 3 x teruggeweest naar de orthopeed. Er is bloed geprikt. CPR iets te hoog en verhoogde leucocyten. Er zijn verschillende orthopeden bij geweest. De één zegt ‘ overbelasting’ en de ander juist dat ik meer moet bewegen. Mijn eigen orthopeed denkt nu aan een laaggradige infectie en wil wachten totdat deze zich verder uitbreidt ! . Maar dan kan de prothese los gaan zitten en het bot beschadigen. Bovendien is het gevaarlijk. In deze coronatijd is het ondoenlijk om een second opinion aan te vragen. Ik word zeer kortaf behandeld in de kliniek en men bedenkt van alles om me aan het lijntje te houden. Intussen kan ik nog maar kleine stukjes lopen en ben ik zeer ongerust. Weet niet meer wat ik moet doen.

   1. Beste Liesbeth,
    Wat een akelig verhaal! Juist omdat de revalidatie zo goed verliep is het raar dat er na een paar maanden deze klachten opkwamen. Terecht ben je terug naar de orthopeed gegaan. Maar die Corona komt er inderdaad dwars doorheen, je kan nu niet zomaar een advies gaan vragen aan iemand.
    Je angst voor een ontsteking op de prothese begrijp ik heel goed, dat is een ernstige zaak.
    Mijn advies: Blijf rustig op de hometrainer, overbelast niet. Houd de knie goed in de gaten: Wordt hij dikker, warmer? Krijg je koorts? Dan naar de huisarts en opnieuw bloed op ontstekingen laten testen. En ondertussen proberen of koelen met ijs (Voorzichtig, kopjesdoek ertussen) helpt tegen pijn en zwelling.
    Dat je kortaf wordt behandeld in de kliniek is niet netjes. Artsen weten het niet meer en reageren dan niet altijd even empatisch. Jij maakt je (terecht) zorgen, dat moeten ze begrijpen. Hoop dat je wel steun vindt bij je huisarts, hoewel die het nu natuurlijk ook even heel druk heeft… Wat een rottijd voor dit soort klachten.
    Hoop dat het mee valt en je binnenkort weer pijnvrij bent.
    Sterkte! Conny

    1. Goede middag,
     Heb 13 oktober een hemi knie gekregen. Alles gaat goed.
     De pijn was te doen met de pin stillere. Loop elke dag met krukken even buiten en oefen er aantal keer per dag op de hometrainer. Mag echt niet klagen. Medicijnen ben ik nu aan t afbouwen. Alleen s’nachts in bed is het een ramp. Ik kan niet stil blijven liggen en lig maar te draaien.
     Ik.val gewoon niet in slaap. Vervolgens ben je de hele dag een wrak. Steken in mn benen en mn spieren reageren heel heftig. Zal beter worden denk ik dan maar…..
     Groet
     Rita Heemskerk

 25. Hallo
  Enkele weken geleden had ik (46 jaar) een ongeluk op de skipiste. Ter plekke in het hospitaal was de conclusie een volledige ruptuur van de patellapees. Met een brace terug naar huis, de dag erna naar spoed en ook daar stelde men dezelfde diagnose. Ik kon onmiddellijk geopereerd worden. Dit is nu vier weken geleden.
  Het herstel moest volgens de chirurg starten met 6 weken gips en volledige rust van het gewricht.
  Momenteel ben ik dus vier weken ver. Ik neem dagelijks 2 tabletten Diclofenac 75 mg retard en 2 à 3 gr paracetamol tegen de pijn. Hiermee ben ik zo goed als de gehele dag eigenlijk vrij van grote pijnen.
  Ik lig zo goed als de hele dag in bed. Ik kom er enkel uit om naar het toilet te gaan (op krukken) en om te eten (in een rolstoel waarmee ik mijn been hoog kan leggen en kan strekken.
  Nu heb ik volgende vragen:
  1. Vanaf het moment dat de Diclofenac is uitgewerkt of als ik een paar minuutjes met krukken heb gelopen, voel ik de knie opzwellen in het gips. Het gewricht wordt dan ook erg warm en het gips begint te knellen. –> IS DIT EEN NORMALE REACTIE 4 WEKEN NA DE OPERATIE? Ik vind immers dat hier geen vooruitgang in zit. Of ben ik te ongeduldig?
  2. Is het belangrijk dat ik bij het rusten/genezen van mijn geopereerde gewricht altijd op mijn rug blijf liggen? Het is voor mij lastig om in te slapen op de rug. Dat lukt enkel als ik op mijn zijde lig. Ik voel dan wel dat de knie meer contact heeft met het gips. IS DIT NADELIG VOOR HET HERSTEL? OF MAAKT DIT NIET VEEL UIT?
  Groeten
  Yves

  1. Beste Yves,
   Ik kan maar een ding adviseren: Neem contact op met de chirurg en stel al je vragen. Die weet wat er aan de hand is en wat het behandelplan is. Dit kan niet uit de verte, ik kan hier geen zinnig advies geven.

   Als de vragen helder zijn beantwoord, dan is het wellicht raadzaam (in overleg met de chirurg) een fysiotherapeut te vragen om hulp, zodat je niet zometeen zo slap als een vaatdoek van dat bed af komt. Er zijn ook oefeningen die je kan doen zonder dat dat been belast wordt.
   Succes, Conny

 26. Ik ben 58 jaar en wil graag een positief geluid laten horen.
  Ik ben pas 5 weken geleden geopereerd en heb rechts een tkp gekregen.
  Ondanks hevige pijn in de eerste 2 weken en nog flink wat pijn in de 2 weken daarna, gaat het de laatste week al echt de goede kant op. Ik heb geluk dat mijn wond goed geneest en ik oefen flink bij de fysio 2 x per week. Zij pakken mij goed aan en ook thuis doe ik mijn oefeningen erg trouw. De 10e dag na de operatie kon ik bij de fysio al rond op de fiets en heb toen snel een hometrainer voor thuis aangeschaft waar ik 3 x daags 10 minuten op fiets. Verder heel veel gelopen binnenshuis met 2 krukken. Strekken is zo goed als volledig en buiging is 110 graden.. Nu 5 weken na de operatie loop ik binnenshuis al zonder krukken en buitenshuis met 1 kruk.
  Enkel de nachten zijn nog moeilijk met weinig slapen en pijn.
  Al met al tot dusverre een zeer positief geluid en ik ben heel blij en trots dat ik al zover ben na 5 weken!
  Mijn prothese is ingebracht door dokter Janssen van het MMC Veldhoven en het is een Genessis II. Geweldige arts!!

  1. Beste Ellen,
   wat een geweldig bericht. Ik zit zojuist een pagina te schrijven waarin ik mensen uitnodig om ook de probleemloze herstel trajecten te beschrijven. Want je hoort vaak alleen de dramatische verhalen terwijl het meestal goed gaat.
   Het is belangrijk dat mensen die er nog voor staan, tegen aan hikken zal ik maar zeggen, ook de goede kant horen.

   Dank je voor je bericht, en veel succes bij het verdere herstel.
   Groet, Conny

  2. Ik (68 jaar) heb dezelfde ervaring en ben nu ook 5 weken goed bezig met revalidatie. Ik fiets enkele malen 4 minuten per dag op de hometrainer, kan lopen (in huis met één kruk, ook wel eens zonder en buiten met 2 krukken voor de wat grotere rondjes) en ik heb geen pijn, ook niet tijdens oefeningen. De wond is prachtig genezen, opperhuid is nog wat gevoelig.
   Mijn vraag heeft betrekking op de nacht: ik heb elke nacht rusteloze benen, ik kan niet 30 seconden in dezelfde houding blijven liggen, niet pijnlijk maar uiterst irritant en ik doe hooguit hazeslaapjes. Ook nu ben ik maar om 04:50 uur uit bed gestapt omdat ik niet meer liggen kon blijven. Zo gaat het elke nacht. Is dit een normaal verschijnsel en vooral, wat kan ik er tegen doen? Graag uw reactie en advies. Alvast dankhiervoor.

   1. Beste Jaap,
    Rusteloze benen, op internet staan heel veel adviezen. Van supplementen tot medicijnen. Moeilijk probleem. Je hebt het in beide benen, dan is dat dus geen gevolg van de operatie. Het is een uiterst irritant probleem. Kan te maken hebben met doorbloeding en bloedvaten, met hormonen, misschien met tekorten aan bepaalde stofjes. Ik heb er geen echt werkbare oplossing voor. Overleg eens met de huisarts?

    Ik kan je wel mijn eigen persoonlijke ervaringen ermee vertellen: Ik had er veel last van als het warm is en als ik geen goede steun gevende schoenen draag. Steunkousen willen ook wel eens helpen, die droeg ik als het heel erg was. Maar ik moet zeggen dat het sinds ik veganistisch eet vrijwel over is. Geen idee of dat toevallig is, of dat er een verband is.

    Probeer alles, van bedsokken tot goed schoeisel, en overleg met de huisarts!
    Succes, Conny

    1. Odilia
     Ook ik heb (twee knieprotheses!) en al jaren rusteloze benen en na de tweede prothese verergerde de krampen’
     Huisarts adviseerde oud middel.
     Venoruton verkrijgbaar bij goede drogist en apotheek.
     Een wonder’. Neem het 3xdgs en de krampen zijn verminderd.
     Wel zelf betalen, maar beter dan kramp hebben.
     Kon niet meer normaal in bed liggen.
     Succes

   2. Probeer een poosje magnesium in te nemen, dat helpt echt fantastisch, ik heb zelf altijd Magnesium-400 van Orthica.
    Een huisarts hoef je er niet om te vragen, denk ik, maar ik kan je garanderen dat het helpt!!!!

   3. Ik herken dit helemaal!! Ik heb TKP gekregen eind juli 2020. Herstel verloopt goed maar de nachten zijn vreselijk. Het lijkt wel of mijn knie niet wil slapen. Wil constant bewegen. Ik slaap nauwelijks. Ben teruggegaan naar orthopeed die mij geopereerd heeft. Ik heb nu 1 Tramadol tablet 100 mg voor het slapen gaan(ruim voor t naar bed gaan innemen) gedurende 40 dagen. Nu maak ik redelijke nachten. Mijn knie is in ieder geval rustig(er)
    P.S . Ik slik al jaren Magnesium citraat, helpt goed tegen verkrampingen maar niet tegen onrustige knie/benen

 27. Hallo ,
  Ik ben een vrouwvan 61 en ik heb al 3 protheses in de knieën: linkerknie een halve prothese (2011) rechterknie volledige prothese (2016) en een pattela button in mijn rechtse knie (2019)

  Over de laatste operatie ben ik niet tevree…nu precies 1 jaar geleden is de button geplaatst, maar hetgevoel dat de knie nog maar net geopereerd is, blijft.
  Ik blijf er steken inhouden en soms wordt mijn knie ook blauw..

  Ken iemand ook deze klachten van de pattela button..?.

 28. Wij zijn ten einde raad.
  Mijn moeder (75) heeft 2 keer een nieuwe knieprothese gekregen, maar beide keren heeft dit niet tot succes geleid. De eerst knievervanging was 2 jaar geleden maar omdat herstel uitbleef en en zij hevige pijnen had, is de knie een jaar geleden opnieuw vervangen. Er was toen sprake van littekenweefsel dat bij de operatie is weggehaald. Echter na de tweede knievervanging een jaar geleden, is er geen verbetering opgetreden. Sinds die tijd kan zij haar knie nauwelijks bewegen en heeft helse pijnen, zozeer dat zij niet veel anders kan doen dan slapen en pijnmedicatie nemen. Na bezoek van vele specialisten was de diagnose van de ST maartenskliniek uiteindelijk dat er sprake was van ernstige littekenvorming. Daar is niets meer aan te doen en de enige manier om met de pijn om te gaan is continue pijnstilling. Opnieuw opereren heeft geen zin zeggen zij omdat haar aanleg voor littekenvorming ervoor zal zorgen dat deze telkens weer terugkomen. Mijn moeder heeft nu een brace gekregen om mee te kunnen lopen, echter in rust is de pijn al zo hevig dat zij geen enkele energie meer over heeft om nog te oefenen met lopen.
  Deze situatie duurt nu al een jaar. Is hier nog iets aan te doen of is zij veroordeeld tot bed en bank en zware pijnmedicatie voor de rest van haar leven? Zij kan de deur niet meer uit, zelfs vervoer in de auto of rolstoel doet te veel pijn aan haar knie.

  Ik hoop dat er nog iemand een oplossing weet.

  1. Beste Linda, wat een rot verhaal, wat jammer dat haar leven zo bepaald wordt door dit probleem.
   Rare vraag, heeft het zin om het osteosynthese materiaal ( de kunstknie) eruit te halen en de knie gewoon vast te zetten? Dan zit ze met een stijve knie, maar die heeft ze nu ook al, maar misschien is ze dan pijnvrij.
   Ik heb hier geen verstand van, maar ik weet wel wat het is om een ouder met veel pijn te zien worstelen. Die pijn en die hoge doses pijnstillers bepalen je leven zo heftig dat de kwaliteit van leven te laag wordt. Bovendien wordt een mens maar suf van al die pijnstillers waardoor er dan weer andere problemen ontstaan.

   Misschien kan je deze vraag eens ergens neerleggen bij iemand die er wel verstand van heeft? Nogmaals, deze beoordeling kan ik niet maken, maar een orthopeed wel! Maak er werk van. Pas als je weet dat er echt geen alternatieven zijn moet je erin berusten.
   Heel veel sterkte!! Conny
   ps laat je tzt eens horen hoe het verder gaat?

 29. Hallo

  Ik ben 24 jaar en heb in november 2019 mijn knie verdraaid tijdens een voetbalwedstrijd.
  Diagnose: gescheurde voorste kruisband, gescheurde meniscus en gescheurde mediale band van de rechterknie.

  Ik ben op 16 december 2019 geopereerd, hierbij kreeg ik een nieuwe kruisband (stuk hamstring) en werd een deel van de meniscus weggehaald.

  Twee weken na de operatie mocht ik al op consultatie bij de dokter die bij heeft geopereerd, hij heeft de draadjes verwijderd en al een controle gedaan i.v.m. strekking en buigen. Dit kon beter maar het was ook niet slecht.

  Maar toen ik thuis kwam ontdekte ik , dat er onder mijn huid een verharding zat, het is bolvormig maar ik kan het niet echt vastnemen. De verharding zit juist onder de plaats waar een gaatje is gemaakt tijdens de operatie. Juist boven de knie, op zijkant van mijn bovenbeen.

  De kiné kon niet met 100% zekerheid zeggen wat dit was? En ik moet pas op 31/01/2020 terug op consultatie. Iemand die meer weet hierover?

  mvg
  J

  1. I ik mis de informatie over het slapen!ik hoopte wat tips te krijgen om de nacht door te komen.overdag gaat prima. De nachten zijn vreselijk pijnlijk en ontzettend lang ondanks extra pijnstillers en slaaptablet je s.

   1. Beste Ineke,

    De reden dat ik dit eruit gelaten heb, is dat het per chirurg en per land verschilt wat er aangeraden wordt. In Duitsland bijvoorbeeld werd aangeraden om met een kussen onder de knie te slapen, in Nederland mocht dat niet omdat dat het strekvermogen van de knie zou verminderen.

    Mijn advies zou zijn in dit geval: breek de nacht op in delen en beweeg even. Probeer overdag wat extra rust te nemen en sta op om 2 uur ’s nachts, doe wat oefeningen, ga even op de hometrainer, drink een kopje thee, loop wat heen en weer en ga om 3 uur weer naar bed. Uiteindelijk is dat waar de knie om vraagt: je hebt op een goed moment zoveel pijn dat je je bed uit moet. Wacht niet totdat je niet anders kan, sta op, beweeg en ga weer slapen. Desnoods breek je de nacht op die manier een paar keer, als je het overdag maar weer inhaalt. Juist nu je aangeeft dat het overdag prima gaat denk ik dat ik het zo zou doen. De knie is duidelijk beter af met wat beweging.

    Eigenlijk denk ik dat het volstrekt onnatuurlijk is om 16 uur te bewegen en dan 8 uur helemaal niet. Ook met ernstige arthrose, dus voor dat de knie wordt geopereerd, maar ook met rugklachten, ga je je bed al een paar keer uit. Dan is er ook minder stijfheid in de ochtend. probeer het eens.

    Voor adviezen over medicatie ben ik niet de aangewezen persoon, overleg met huisarts of chirurg of er op dat punt nog aanpassingen mogelijk zijn.
    Succes, Conny

    1. Hallo Ineke, ik 17 febr. 2020 geopereerd aan een tibia fractuur, ik slaan half op mijn zij met een kussen in mijn rug,dat is dat ik niet weer terug rol, onder mijn been heb ik een schuin kussen en daar tegen aan een klein kussentje dat de knie ook ondersteuning heb, tussen mijn knieën leg ik een theedoek dit omdat anders je andere knie zeer gaat doe, mijn med.ingenomen, en dan slaap ik van 23:00 tot 10:00 in de morgen.Dus slapen gaat goed, alleen pas dinsdag 31 maart begonnen met therapie nou het lijkt wel of er een trein over mij heen is gereden. En met al die kussens slaap ik nog goed.
     Veel succes met je, en nu met die Corona is het een nadeel dat je niet ff iemand van dokters of zkh hier over kan vragen.
     Veel beterschap Anneke

   2. Ik weet ervan’na knie operatie slaap ik zeer slecht.als het zo door gaat moet ik nog aan de slaap pillen’terwijl.ik altijd een gezonde slaap had

   3. Inderdaad verschrikkelijk ik kan ook niet slapen maar nog een vraag is uer iets te doen tegen de spierpijn wat kun je daar aan doen

   4. Hallo

    Misschien gaat het slapen ondertussen hopelijk beter en komt deze reactie te laat, maar dan heeft iemand anders er hopelijk nog wat aan. Ook ik worstelde vreselijk met de nachten, en nu nog enigszins na 4 maanden na tkp. Wat mij hielp was: vlak voor het slapen gaan een pijstiller, een lang stevig bodykussen waar ik mijn geopereerde been op kon leggen hielp en helpt mij nu nog steeds enorm, af en toe even naast je bed staan en een paar stappen zetten en gewoon even met de benen over de rand van het bed bungelen. Helpt werkelijk geweldig omdat je geopereerde been er een goede ondersteunende stand in kan vinden. Meteen pijnverlichting!

   5. Probeer er niet te veel mee bezig te zijn… Vaak naak je je al druk dat je niet kunt slapen waardoor je moeilijk kunt ontspannen. Zorg voor een ritueel met even lezen en mediteren, luister baar een meditatie muziekje! En neem 1000 mg paracetamol in! Succes!!

 30. Goedendag,
  Ik ben net 2 weken geleden geleden geopereerd en heb een totale knie prothese gekregen. Ik ben 43 jaar en sportte elke dag ondanks de artrose. De operatie is geslaagd en de foto zag er goed uit. De wond ziet er rustig uit en ik kan hem strekken en de extensie is bijna 90 graden met pijn. De hechtingen worden morgen verwijderd. Ik slik echter nog de hele dag door oxycodon, paracetamol en diclofenac, omdat de steken en een soort zenuwpijn niet te doen zijn. Ze komen opzetten en verdwijnen vervolgens na een aantal minuten weer. Begrijp me niet verkeerd, ik heb in mijn jonge jaren al 8 verschillende operaties gehad aan zowel knie heup en pols, maar deze pijn ken ik niet. Ik slaap nauwelijks. Midden in de nacht wakker van steken en onrustige benen. Hoort dit erbij vraag ik me af. Ik wil zo graag van de heftige morfinepillen af, want ik word er duf van en juist erg onrustig ’s nachts. Ik zie er tegen op om weer naar bed te gaan, stil liggen is er niet bij. Hebben meer mensen hier last van gehad na zo’n ingreep? Zo ja, wat is er tegen te doen? En wanneer verdwijnt het?

  1. Beste Maria,
   Het is een goed teken dat je al zo ver kunt strekken en buigen. Blijf dat goed oefenen. Gebruik de hometrainer zodra dat mag. En twee weken is nog kort, het is echt een heftige operatie! Dat duurt even voordat je genezen bent. Maar je maakt je zorgen over de pijn, en dan moet je gewoon vragen stellen aan de chirurg!

   Als morgen de hechtingen eruit gaan, dan hoop ik dat je meteen de kans krijgt je probleem aan je arts voor te leggen. Bel anders met het ziekenhuis, vraag goed door en laat nog even goed kijken. Dit is echt een vraag voor de chirurg vind ik.
   Succes, Conny

 31. Hoi
  Ik ben Anna 56en heb inmiddels i nieuwe heup, rechter been nieuwe knie en na moeilijke periode van 2 maanden super met 4 mnd liep ik in Gambia Nu 4 mnd geden de linkerknie laten doen maar wat een gedoe. Veel meer pijn. Nog steeds mega dikke voet en enkel. Ik fiets op de hometrainer en kom goed rond naar traplopen en gewoon lopen is niet goed nog. Ik wil niet vergelijken maar doe dat toch. Hoe is het mogelijk dat het zo verschillend is. Knie is ook nog van o naar rechtstand gezet dus wel dubbele ingreep maar na 4 mnd vind ik het genoeg. Kwa pijnstilling is het wel stukken minder maar zit nog wel aan de 2a3 x daags tramadol met arcoxia en paracetamol.
  Ik werk sinds 6 weken wel weer en ook intensief als gastouder van smorgens 6 tot savonds 6. De artrosepijn is gelukkig weg maar ik vind het deze x echt niet tof en hoop dat ik echt snel nog meer verbetering merk. Ik loop nog steeds met 1 kruk. Is dit herkenbaar???

  1. Beste Anna,
   Ik hoor dat heel regelmatig: de ene kant ging probleemloos, de andere kant is lastiger. Met knieën, heupen, voeten, de ene operatie de andere niet, zelfs niet in dezelfde mens. Het is eenmaal zo, dus ja, heel herkenbaar. Maar je bent goed bezig, houd moed!
   groet, Conny
   ps 4 maanden is naar je gevoel heel lang, maar na zo’n ingreep is dat nog helemaal niet lang! Een mens wil nou eenmaal snel herstellen, en dat gaat niet altijd.

 32. Hallo, 5 juni. 2019 buitenmensicus deels verwijderd Nu kan ik knie nog niet helemaal buigen. Hak tegen mn billen. Verder redelijk pijnvrij. Wel snel stijfheid.
  Maar de meeste pijn en last heb ik nu aan oedeem vorming in mn kuit. Drie cm meer dan gezonde been. Wat kan ik hier tegen doen?

  1. Beste Conny,
   Complimenten voor je prettige site en reactieforum. Mijn vraag aan je betreft de pijn in mijn beenspieren na TKP rechts nu twee maanden geleden. Ik ervaar veel problemen bij opstarten (na zitten of liggen), verkrampingen en continue spierpijn in mijn bovenbeen (binnen- en buitenzijde tot aan lies/bil toe) en aan achterzijde. Ook mijn kuitspier doet zeer.
   Ik heb 2x fysio per week, doe oefeningen en op zich verloopt herstel goed al blijft mijn geopereerde knie erg dik en warm. Vooral snachts heb ik de meeste last, ik slaap er nauwelijks van en van zijlings liggen wordt het nóg erger.
   Twee jaar geleden kreeg ik TKP links en had ik deze klachten nauwelijks. Hier ervaar ik nog steeds veel pijn maar aan pees die over knieschijf loopt, m.n. bij inspanning. Al met al heb ik winst v.w.b. pijn die ik had van artrose maar ik heb er nieuwe pijn voor in de plaats gekregen. Wat kun jij zeggen over die spierkrampen en het continue ervaren van pijn in mijn spieren? Ik gebruik al magnesium en vitamine-d naast 3x1000mg paracetamol overdag en 1x Temgesic snachts. Dankjewel vast!

   1. Beste Marianne,
    Dank voor het compliment!

    Helaas, ik kan hier zo uit de verte niets over zeggen. Alleen; de ene operatie zegt niets over de andere operatie, zelfs het zelfde soort operatie in dezelfde mens.
    Die spierpijn? Ik weet het niet. We denken altijd: Post hoc ergo propter hoc (het kwam daarna dus zal het wel daardoor komen). Misschien is het een reactie op de spieren op wat er allemaal gebeurd is. Tenslotte: de spieren zijn doorgesneden, bloedvaten zijn dichtgelast, misschien (waarschijnlijk) is het been bloedleeg gemaakt voor en tijdens de operatie. Daar kunnen de spieren op reageren. Als de knie nog dik en warm is, dan is die nog niet tot rust gekomen. Mijn advies: knie koelen, spieren warm houden, en blijven oefenen met lopen en hometrainer. En bedenk dat het dus niet altijd door de operatie komt, misschien (niet waarschijnlijk) staan de spierklachten er los van. Krijg je nog controle? Dan even bespreken met specialist, anders met huisarts.
    Succes, Conny

 33. Hi,

  Ik heb afgelopen (begin) september een voorste kruisband reconstructie gehad, waarbij een tunnel geboord is in het bovenbeen, het onderbeen en daar doorheen is de donor band gegaan en vast gezet met een schroef in het onderbeen en een schroef in het bovenbeen. Ik woon in Spanje en daar ben ik ook geopereerd, na de operatie is mij alleen verteld; 2 weken geen gewicht erop en dus op twee krukken lopen, volgende 2 weken heel klein beetje gewicht erop met twee krukken, volgende twee weken één kruk. En dan fysiotherapie. Doordat er niets gezegd was over een kussen onder de knie, heb ik om de pijn te ontlasten een kussen onder mijn knie gelegd deze hele periode… vervolgens bleek bij de fysio dat de bewegelijkheid niet goed was. Na een aantal sessies en een paar weken later is er besloten om nog een MRI te maken, daaruit bleek dat de schroef in het bot van mijn onderbeen 9 mm uit het bot stak…. Er is toen besloten om opnieuw een kijkoperatie te doen (terwijl ik nu weet dat je met een kijkoperatie niet die schroef kunt zien) en toen bleek dat er heel veel littekenweefsel zat, dat hebben ze weggehaald en schoongemaakt en de knie gemanipuleerd en dat ging goed. Deze tweede operatie was 19 december. Dat leek allemaal goed te gaan, direct begonnen met de hometrainer en fysio, mijn knie was stuk rechter dan voor de tweede operatie maar nog steeds niet helemaal, waardoor ik nog steeds een beetje mank loop… Nu sinds twee weken heb ik pijn die steeds erger wordt en mijn knie gaat weer krommer staan. De pijn zit onder mijn knie en ik heb samen met mijn huisarts nog een keer de MRI van na de eerste operatie bekeken en de plek waar ik pijn heb is exact de plek waar de schroef uitsteekt en ik kan de schroef door mijn vel heen voelen….hij raakt de tendon aan… Ik heb nu een afspraak staan over 1,5 week bij de chirurg die me de tweede keer geholpen heeft.
  1) kan die schroef nu nog meer kwaad aanrichten (ontsteking) onherstelbare schade?
  2) is dit nog op te lossen? Schroef afschaven? Of schroef eruit en tunnels opvullen met bot en vervolgens hele kruisband-operatie opnieuw?
  3) heeft u dit vaker gehoord?
  4) ik maak me enorme zorgen en droom er zelfs over (durf het bijna niet te zeggen, maar heb gedroomd dat deel van mijn been eraf moet).

  Ik hoop dat u mij gerust kunt stellen,

  met vriendelijke groet Bo

  1. Beste Bo,

   Ik ben geen orthopedisch chirurg, al wat ik erover kan zeggen is uit mijn eigen ervaring. Hang me er niet aan op.

   1. Ik begrijp dat de schroef aan de onderkant uitsteekt, en niet in het gewricht. De schroeven zijn OVER HET ALGEMEEN bedoeld om de band op zijn plaats te houden zodat hij goed kan vastgroeien. Dat moet nu, een goed half jaar later, ruimschoots gebeurd zijn. De schroeven mogen er dus waarschijnlijk uit, de band blijft dan gewoon op zijn plaats. Een schroef die niet irriteert laten ze meestal gewoon zitten, een schroef die wel irriteert halen ze eruit. Dat is over het algemeen een veel minder ingrijpende operatie dan de oorspronkelijke operatie. De tunnels zijn voor zover ik weet allang opgevuld door het lichaam zelf, ook het schroefgat groeit vanzelf weer dicht. Een schroef wordt nooit afgeschaafd. Hij heeft geen functie meer en kan eruit. Meestal een kleine ingreep en een snel herstel.

   2. Ja het gebeurt zeker wel vaker. Soms gaat een schroef irriteren en moet er dan uit.

   3. Ik weet niet of die uitstekende schroef de oorzaak is van het knie probleem, dat moet een arts beoordelen op basis van beeldmateriaal en onderzoek. Overleg dat!

   4. Over die angstdromen: als je lijf niet doet wat het moet doen dan maakt dat onzeker of angstig. Dat is normaal. Maar een angstdroom over een amputatie is gewoon een nachtmerrie. Je wordt badend in het zweet wakker, de droom blijft je nog dagen lang achtervolgen. Maar een amputatie zal er echt niet van komen, maak je daar geen zorgen over.
   Voor mij is de vraag: wat is precies de oorzaak van de kniepijn op dit moment: is dat die schroef, dan is het echt eenvoudig op te lossen. Is het littekenweefsel ( wat veel minder vaak voorkomt, en vaak al veel sneller na de operatie, en het ging eigenlijk best wel goed na die tweede operatie) dan is het een lastiger probleem.

   Ik wens je sterkte en een goede dosis geluk, dat het maar snel in orde komt.
   Vriendelijke groet, Conny

 34. Ik ben Charlotte, 19 jaar en ben 10 sept 2018 geopereerd aan mn voorste kruisband van mn linker knie. Heb anderhalf jaar met een kapotte voorste kruisband gelopen omdat de dokter/ziekenhuis bleven volhouden dat er niets aan de hand was. Tot de mri-scan..

  Nou heel rot natuurlijk, wel fijn dat ze er eindelijk wat aan konden doen, want het was geen pretje anderhalf jaar lang met pijn rond gelopen.
  De revalidatie viel me opzich wel mee, best wat pijn gehad wat logisch is, maar ik kon na 3 maanden al weer best goed lopen.

  Ik ging dus na 3 maanden ook weer aan het werk als bezorgster, (op de scooter) en ik had mijzelf voorgenomen om alleen te rijden met goed weer. Geen regen/sneeuw enzo. Is een maand goed gegaan, maar helaas ging het op een dag onverwachts regenen en ging het fout..
  Ik moest remmen voor een auto maar de rem stond strakker dan andere scooters die ik gewend was.. voorwiel gleed weg en ben daarbij heel verkeerd terecht gekomen..
  (Op mijn ‘niet’ geopereerde been)

  Bij de val voelde ik al gelijk dat het niet goed zat, voelde alsof mn kruisbanden afgecheurd waren, en voelde de bui al weer hangen.. denk je na 3 maanden eindelijk weer te kunnen lopen, mag je weer..

  Maar het bleek nog veel erger helaas, tibia plateau fractuur type 4.. plateau verbrijzeld en een verticale scheur in mn scheenbeen 🙁

  2 grote platen en 1 kleintje, met een stuk of 10 schroeven..

  6 dagen in het ziekenhuis gelegen, wat een hel was dat de eerste 3 dagen. Echt bizar veel pijn..
  Het is nu 4 weken geleden, en fysiek gaat het eigenlijk best goed. Buigen gaat en heel stuk verder dan 90 graden, maar moet daar nog wel mee uitkijken ivm verzakking van het plateau, en strekken gaat ook helemaal.

  Snachts heb ik vaak wel meer last, maar dat neemt ook wel af gelukkig. Verder heb ik het mentaal wel een beetje zwaar, 2 knie operaties in 5 maanden is echt best rot.. ben tenslotte nog aan het revalideren van mijn linker knie operatie, die heeft het nu extra zwaar..

  Mijn droom was altijd om bij de politie te werken, was me ook al aan het oriënteren en heb mn beveiliging diploma al gehaald die ik eerst nodig had. Maar helaas is het niet verstandig om hier mijn werk van te maken ivm vroegtijdige slijtage.. echt heel erg jammer maar ik vind vast iets anders waar mijn hart ligt..

  Verder wens ik iedereen hier sterkte en hou je koppie omhoog, al is dat echt lastig soms

  1. Beste Charlotte,

   Wat een verhaal. Je bent 19, hebt plannen en dan komt er zoiets tussen. Ik vind je wel een doorzetter, gezien het hele verhaal. Ik hoop van harte dat de rest ook weer in orde komt, dat je in de toekomst een fijne opleiding gaat doen en mooi werk vindt. Maar als ik lees hoe je erin staat, dan heb je nu een dip maar die overwin je wel weer.
   Heel veel sterkte en een voorspoedige revalidatie!
   Conny

  2. Hoi, ik heb 22 dec 2018 ern volledige knieprothese gekregen. Na 4 maanden kon ik mijn knie nog steeds niet goed buigen. Toen onder narcose wederon doorgebogen. Dat ging 10 dagen goef en nu weer terug bij af.
   Nu een dynasplint gekregen waarvan ik me afvraag of het helpt.
   6 maanden verder en nog vol op dr tramadol anders houd ik het helemaal niet vol. Wordt er moedeloos van. Ben 59 en altijd heel actief geweest. Hoe nu verder. Groet Adele

   1. Misschien eens een CPM aanvragen bij orthopeed voor buiging en strekking ,heb zelf net 3 e revisie rechter knie gehad en gaat goed nu.Ik wens je veel sterkte en succes….. Marij America

 35. Hallo,ik ben op 11 november aan mij knie geopereerd ,kon een maand niet lopen en konden niks vinden,maar gelukkig hebben ze het kunnen vinden met een kijk operatie,scheurtje in mij knie en littekenweefsel weg gehaald en alles schoongemaakt aan de binnen kant,zat al een plaatje in van 2010 maar al die jaren had ik pijn en heel veel operaties gehad,nu de laatste op 11 december 2018,ik heb een oefeningen gedaan wat ik moest doen maar balen na een week ,ben op mijn home trainer gestapt beetje voor beetje en het gaat goed ook het lopen ,liep per toeval zonder te merken dat ik de trap kon op lopen,maar naar beneden niet,en mij vraag is wat is nu beter fietsen of die oefeningen buig al 120 graden,krukken daar kon ik niet op lopen wel in het begin een loop rekje gebruikt ,heb wel wat last van mijn kuit is dat normaal beetje spierpijn denk ik,hopelijk reageert er hier iemand op,ben zelf 63 jaar oud.

  Met vriendelijke groet Maria

  1. Beste Maria,
   Fijn dat het beter gaat. Elke oefening die geen extra pijn geeft is goed. Maak die knie sterker en soepeler, maar met beleid. Ik denk dat het handig is om een fysiotherapeut te vragen om je te begeleiden.
   Succes met de revalidatie!
   Conny

  2. Hallo

   Ik ben 48 jaar en op 4 Februari 2019 ben ik aan mijn linker knie geopareerd. Tijdens sporten is mijn knieschijf uit positie gegaan hierdoor is de patellapees net onder de knieschijf gescheurd. Volgens de chirurg is de patellapees weer aan elkaar gemaakt . En extra ijzerdraad omheen gezet wat later eruit wordt gehaald.Nu zit heel mijn linker been tot aan mijn enkel in het gips. Ik ben nu alleen maar aan het liggen. Lopen met krukken gaat bijna niet als ik op sta voel ik heel de gewicht van de gips op bijn knie drukken. 18 Februari worden de hechtingen verwijderd.(Er wordt eerst een luikje in de gips gemaakt) En ik moet daarna nog 6 weken in gips blijven. Als ik dus op sta voel ik brandend pijn in mijn knie. Ik zit met heel veel vragen ?Wat is nu verstandig om te doen. Toch blijven bewegen of rust nemen. Vanaf wanneer is het verstandig om fysiotherapeut in te schakelen. Hoe lang duurt het dat ik weer volledig hersteld ben.

   Alvast bedankt voor uw reactie

   gr
   Ismail

   1. Beste Ismail,

    Heel moeilijk om uit de verte antwoord te geven op deze vragen, ik moet dus algemeen blijven. Maar wel goede vragen, ik snap waarom je daar mee zit!
    Dus algemeen:
    1. Ik weet niet hoe erg die brandende pijn is. Welk cijfer zou je die pijn geven op een schaal van 0 (= geen pijn) tot 10 (=de meest ernstig denkbare pijn). Als je de pijn 1 of 3 geeft, dan gaat het wel beter binnenkort. Als je de pijn een 8 of 9 geeft, bel dan maandag even het ziekenhuis om te vragen of dat wel normaal is. Misschien zit het gips niet goed!!? Misschien hoort het erbij? Het been is tenslotte geopereerd, een beetje pijn kan erbij horen. Zij kunnen dat wel zeggen. Misschien mag je even langs komen.
    2. Als de voet bleek wordt of extreem blauw, als je de kleur van de voet niet vertrouwt, dan bel je NU METEEN!!! Ook bij een doof gevoel in de voet, bij tintelingen, bij pijn in de kuit of bij koorts METEEN BELLEN.
    3. Omdat je niet goed kan bewegen is het goed het been goed omhoog te leggen, gesteund door kussens, en hoger dan de horizontaal. Dan kan er geen extra vocht naar beneden zakken dat geen ruimte heeft in het gips en waardoor het ontzettend gaat knellen.
    4. Om dezelfde reden zou ik echt elk kwartier de voet op en neer bewegen en naar binnen en naar buiten, voorlopig binnen de pijngrens, ook weer om ophoping van vocht maar ook trombose te voorkomen.
    5. Als je mag lopen ( zo begrijp ik uit je woorden) probeer dan kleine stukjes, en daarna weer het been goed omhoog leggen. Niet uren zitten maar regelmatig kleine stukjes. (Tenminste als dat mogelijk is)
    6. Een fysiotherapeut kan nu nog niet veel doen. Maar wel kan een fysiotherapeut nu kijken of het lopen met de krukken wel op de goede manier gaat. En of het been op de goede manier hoog ligt, en de rug niet teveel belast wordt daarbij. ( straks is de knie oké maar heb je rugklachten..) Je kunt dus overwegen om een fysiotherapeut een of twee keer te raadplegen over deze zaken. Als je eenmaal kan bewegen is een fysiotherapeut heel handig in de begeleiding van de revalidatie.
    Maar inderdaad als nodig (zie boven) even eerst bellen met het ziekenhuis.
    Heel veel sterkte, laat je even weten hoe het loopt?
    Groet, Conny

  3. Hallo, ik ben 7 januari jl. geopereerd aan mijn knie,. Heb mijn knieplatau gebroken en daarbij ook verzakking opgelopen. Ik heb plaatjes, schroeven en kunstbot gekregen. Nu 5 weken verder ik ben nog steeds liggende in bed. Heb veel pijn en vocht, warm. Krijg 3 x in de week fysio aan huis. Deze beweert mijn dat ik moet blijven oefenen met bewegen. Heb een heel naar gevoel in mijn knie die voelt als blok steen aan . Klopt dit allemaal? Mijn voet is altijd slapende vol met vocht! Arts verteld dat de ok succes vol is gegaan. Heb helemaal geen vertrouwen in het gaat zo moeizaam niks kan ik. Ik kan wel met behulp van een looprek zonder belastend op 1 been lopen naar de wc meer niet! Kan dit allemaal kloppen ? Ik weet het niet meer draai bijna door.

   1. Beste Sibel,
    Als de arts en de fysiotherapeut er vertrouwen in hebben, dan zal het toch wel goed komen? Als je mag belasten en lopen, doe dat dan maar. Van rusten en liggen is nog nooit iemand beter geworden. Soms word je wel veel slechter van stil liggen. De knie wordt stijf en veel pijnlijker.
    En natuurlijk doet het pijn als je beweegt, het is ook nog maar kort geleden. Vraag bij de volgende controle goed uit wat je mag en wat je niet mag, er krijg er een beetje vertrouwen in. Van niet bewegen wordt het hele been dik en wordt de pijn misschien nog erger. Vraag desnoods of je tussendoor al op controle kan, of vraag de huisarts om advies. maar echt, als de chirurg en de fysiotherapeut adviseren meer te bewegen, doe dat dan maar.
    Heel veel sterkte, Conny

 36. Ik ben 51 jaar en 7 mei mijn 2e knieprothese gehad, ditmaal links. Van de vorige keer wist ik dat het belangrijk is om zo snel mogelijk de buiging er in te krijgen om zo snel mogelijk te fietsen. Ik heb het bekende bungelen op de tafel gedaan en dan extra veters aan mijn schoenen gedaan om het been op te kunnen vangen. Op zaterdag 12 mei fietste ik al, eerst met de hak maar na een dag of 3 ging het al vrij soepel. Na ruim 2 weken was mijn been al stabiel genoeg om zonder krukken te lopen. Momenteel gaat het lopen steeds beter en zijn er zelfs momenten dat het helemaal normaal is. Fietsen gaat zonder problemen en ik krijg steeds meer kracht.
  Buiging is zeer goed en strekking ook. Het extra beetje strekking heb ik gekregen door met mijn benen op de tafel te gaan zitten en dan een krat bier op mijn knie te zetten en het gewicht te controleren met mijn hand. In het begin doet het pijn en lukt het niet zo lang, nu is het vrijwel pijnloos en lukt het ook langer. Ik doe dit nooit vaker dan 3 series van 5 en dan 10 a 15 secondes. Natuurlijk wordt de knie af en toe nog dik en warm maar dat is normaal. Ik hoop dat het herstel zo verder gaat en ik net als mijn rechterknie weer normaal kan functioneren

  1. Ik ben Anja en ben 60 jaar en 3 april heb ik een have nieuwe knie gekregen.Herstel gaat langzaam .Fiets wel weer maar erg veel last van bindweefsel en littekenweefsel.Knie blijft stijf na het opstaan maar houd de moed er in dat het allemaal goed komt

   1. Hoi A Jansen,
    Ik had jaren pijn aan mijn knie hadden ze een plaatje in gedaan,na 8 operaties aan de linkere knie,9 jaar met pijn,tot ik op 5 november viel kreeg ik zo veel pijn was niet meer te houden,kon niet meer lopen ,en op de foto’s kon ze niks vinden een MRI scan ook niks ,terug voor de uitslag dus kon nog een bod scan laten maken geen zin ,had gevraagd of ze konden kijken met een kijk operatie en ja hoor had een scheurtje in mijn knie en hebben ook littekenweefsel weg gehaald dat was op 11 december 2018,nu kan ik gewoon fietsen oefeningen doe ik niet graag,dus weg pijn eindelijk gelukt ,af en toe ook wel wat stijf in mijn knie maar ben toch veel in beweging ,maar wens u dan heel veel beterschap en laat die littekenweefsel weg halen zit aan de binnen kant
    Groetjes Maria

  2. Ik ben bijna 70j, begin febr 2018 totale knieprothese, nu 5 maanden later kan ik goed stappen, buigen, strekken..fietsen ook goed, echter heb problemen bij afspringen fiets..meer schrik dan wat anders denk ik..is een electrische damesfiets..heb eenmaal bij afpsringen gevoel gehad van door knie te gaan en van dan af durf ik er niet afspringen..heel vervelend..kan iemand mij hierbij helpen ?
   Daniel

   1. Hallo,ik ben in 2013 geopereerd,Alles misgegaan, ben ook 1dag naar het zette van mijn knie gevallen,,Weten niet of het daar mee temaken heeft,De wond is 18maanden open geweest, constant naar het ZH,alleen schoonmaken,Tot ik zo ziek werd en eenbacterie hebt opgelopen 2x,,schoongespoeld,,Daarvoor ook een donor pees gekregen voor mijn knieschijf bij elkaar te houden,,,,Ik loop nu met een BRACE,,,ANDERS GAAT HET HELEMAAL NIET,,,,en altyd pijn,,,Ik had dit nooit moeten doen,,Een heel verhaal,,maar wilde ik GRAAG EVEN KWIJT,,,,

  3. Hallo Marcel heb je toevallig geen filmpje van gemaakt
   vrijdag 18-9 2020 hebben ze mij een knie prothese geplaatst hoe werkt het bungelen precies en meer gegevens over het katje bier op de knie
   Ook even vermelden was dit een vol of leeg kratje
   B.v.d

 37. Hallo ,

  Ik ben 30-03-2018 geopereerd aan me knie waarbij de achterste kruisband is gereconstrueerd .
  Nu zat ik ook al is er een hoop uitgelegd met een beetje onrust in me hoofd ‘o gaat het wel goed , knie nog steeds dik en na oefeningen van fysio word de pijn minder draagbaar , na de helft v/d dag word de druk die de PCL jack brace uitoefent ook vervelend waardoor ik snel al hoop op bedtijd , maar ja dan de trap gatverdamme ! ‘
  internet is in dit geval en zeker deze site geruststellend , stel het zeer op prijs te lezen dat ik niet de enige ben met de ‘zwakte na operatie’ en hoop met dit bericht ook voor iemand een geruststelling te kunnen zijn.
  Ziet er voor mij nog uit dat ik 2 maanden nodig ga hebben om (aangepast) werk te gaan hervatten , tot die tijd maar proberen te genieten van het prachtige weer !

  Succes mijn mede revalideerders !

 38. Hallo,
  Eind november ’16 werd ik aan mijn meniscus geopereerd. Een heel jaar lang had ik pijn en kon moeilijk lopen. 17/10/17 krijg ik een gedeeltelijke knieprothese. De revalidatie verliep ongelooflijk snel. Zowel kinesist als chirurg stonden ervan versteld. Ik had geen pijn en binnen enkele dagen kon ik m’n knie al helemaal naar binnen plooien.Ik ben bijna 63j en heel lenig. Enkele weken later had ik plots hevige pijn en bleek dat de schokdemper tussen de prothese uitgeschoten was. Opnieuw onder het mes op 14/11/17 en kreeg een dikkere schokdemper. De rede zou zijn dat mijn spieren rond de knie te lang en soepel zijn. De tweede operatie is tot nu toe gelukt maar ik mag absoluut niks meer doen dan rusten en wat rondstappen. Zonder er iets voor te doen kan ik ondertussen mijn knie weer helemaal tot aan mijn bil plooien. Er zijn toch nog lenige mensen op de wereld en toch zegt mijn chirurg iedere keer dat hij dit nog nooit meegemaakt heeft in zijn loopbaan. Is dit dan zo zeldzaam? Daarnaast komt nu ook dat die knie naar binnen groeit en ik kan staande zonder problemen ze enkele centimeters naar binnen duwen. Dus mijn tweede vraag is hoe komt dit en is dit normaal. Bedankt voor het geduldig lezen van mijn verhaal.
  groetjes, anneke

  1. Beste Anneke,
   Wat fijn dat het zo snel en relatief voorspoedig gaat.
   Ik heb altijd gehoord dat je na een knie-prothese, ook een gedeeltelijke, niet meer dan een graad of 110 kan buigen. Blijkbaar kan het beter dan dat, maar doe voorzichtig! Ik heb dit nooit meegemaakt, veel vaker gebeurt het dat mensen moeite hebben door de 90 graden buiging te komen.

   Lenigheid gaat vaak niet hand in hand met stabiliteit, dus ga niet extra op lenigheid trainen. Train wel goed de kracht van alle spieren, zij moeten get gewricht beschermen.
   Iemand meer ervaring hier mee?

   1. Bedankt voor de nuttige info. Ondertussen is ook deze schokdemper er weer tussenuit en krijg ik de 26ste december een volledige prothese. Hopelijk ga ik dan geen problemen meer hebben De chirurg gaat mn knie terug rechtzetten en is kijken wat er aan de hand is met mijn spieren, pezen of ligamenten.
    Groetjes
    anneke

    1. Beste Anneke,
     Heel veel succes! Wat jammer dat het zo loopt. Maar we kijken naar de toekomst, hopelijk is het leed binnenkort geleden.
     Groet, Conny

     1. Dag Conny, mijn motto is: ik wil terug rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan, voor minder ga ik niet 😀 tel de dagen af en ben positief ingesteld hoor 😉 Fijne feestdagen!!!
      anneke

     2. Beste Anneke,
      De juiste instelling, heerlijk (ik ook), maar luister goed naar wat je in welk stadium mag.
      Jij ook fijne feestdagen, iedereen trouwens!
      Groet, Conny

   2. Goede avond
    Nou ik heb ook het probleem dat ik me knie kan buigen door de 110 graden heen !
    Heb in oktober 2017 een gehelen knie prothese gekregen !
    Nou was ik ook lenig 51 jaar maar loop nu nog steeds bij het ziekenhuis !!
    Heel veel pijn dag en nacht !
    Ik loop 3 maal per dag met me hond !
    Ik fiets al voelt het zeer scherp de knie !
    Vier maal terug geweest naar het ziekenhuis waar ik de operatie heb gehad , werd niet geluisterd naar me !
    Ben naar een ander ziekenhuis gegaan binnen 10 min te veel vocht en ruimte in het knie gewricht !
    Een breens voor 6 weken om ! Voor de stand en vocht
    Nu nog na 16 maanden nog problemen en pijn , vocht
    Morgen weer terug van het begin af al aangegeven dat me onderbeen niet goed staat, en me voet iets naar rechts na de operatie die was namelijk zwart van de bloeduitstorting
    Blijf maar hopen op een goed been ?

    1. Beste,
     Sterkte, hoop dat het in orde gaat komen! Blijf fietsen, maar in een licht verzet, en ook op de hometrainer!
     groet, Conny

  2. Beste Anneke,

   Een halve knie prothese is niet zo ingrijpend als een volledige knieprothese maar blijft ingrijpend.

   Groet,Frank

 39. Hallo, ik heb 23 mei een hele nieuwe knie gekregen. Het herstel verloopt eigenlijk zeer voorspoedig. Ik zit inmiddels alweer 2 weken op de fiets. Heerlijk om niet afhankelijk te zijn. Het buigen gaat ook best wel goed zit aan de 100 graden. Alleen ik blijf veel pijn houden, ik denk de spieren, zelfs als ik uit bed gaat heb ik helaas mijn kruk weer nodig, want dan kan ik niet eens er op staan. Mijn fysio zegt dat het allemaal wel goed gaat komen maar veel tijd nodig heeft. Heeft iemand hier misschien ervaring mee, ik zou graag wat advies willen met wat ik eventueel zou kunnen doen.

  Alvast bedankt. Lydia

  1. Beste Lydia,
   Je bent PAS 10 weken geleden geopereerd. Het is fantastisch wat je al kan! Ik denk, zonder dat ik het gezien heb, dat je fysio gelijk heeft, en dat je het de tijd moet geven. Bedenk wel wat een enorm ingrijpende operatie het is en wat er allemaal in die knie gebeurd is. Het lichaam heeft tijd nodig om te genezen. Veel meer tijd dan 10 weken. Het is prachtig te horen wat je allemaal al kan in 10 weken. Het lichaam en de knie willen dus reuze graag genezen, die pijn wordt geleidelijk minder.

   Er wordt zo luchtig over gedaan: “we zetten er even een nieuw knietje in.” Maar zo makkelijk is het niet, het herstel neemt vaak veel meer tijd in dan mensen denken. Denk niet in weken maar in maanden, en dan eerder 12 dan 6 maanden. Er zijn natuurlijk van die goudhaantjes die na 2 maanden al weer alles kunnen, maar dat is niet voor iedereen hetzelfde verhaal. En bedenk ook: als er al heel lang arthrose was en het lopen en fietsen was moeizaam, dan is de conditie van de spieren ook niet meer optimaal.

   Hou moed, het gaat de goede kant op!

   1. Hallo,
    Vorig jaar mei 2016 heb ik op mijn 52ste een halve knieprothese gekregen en kon heel snel weer lopen. Ook ik luisterde goed naar alle handvaten die me werden aangereikt, jeee wat was ik blij dat ik weer kon lopen, voor de operatie sleepte ik lange tijd met mijn been, je kon het niet meer lopen noemen. De helse pijnen bleven ook na de operatie bestaan, ik dacht dat het na verloop van tijd wel minder zou worden. Bij de pijnpoli heb ik alle behandelingen die ze aan konden bieden gehad, helaas ook zonder resultaat. Bij controle is via botscan vastgesteld dat de prothese los zit, dat verklaarde de pijn. De volgende stap is een nieuwe operatie met complete knieprothese, dit is een prothese die door haar speciale vorm gaat verankeren in onderbeen. Zo kan het ook gaan, het was gewoon vette pech, aan artsen zal het niet gelegen hebben, ben overal super fijn behandeld. Wie heeft ervaring met dit soort prothese? Groetjes

   2. Ik heb in mijn rechterbeen een standbeen corectie gehad in 2012
    Na een lange revalidatie proces een mooi rechter stand .daarna 2 voetoperaties met pennen een halgus verwijderd alles in 2015 en 2016 . Twee tenen vastgezet derde teen zenuw geraakt en kleine teen doet ook niet zo veel meer alleeen de grote teen is nog goed, dus weinig sturing in mijn rechter voet. daar tussen veel kijkoperaties van mijn rechterknie slijtage bleef. Nu in oktober 2019 nieuwe knie alles ging prima fisio oefeningen ,toen kwam corona weinig fisio. zelf wel oefeningen weer naar mijn werk fietsen 9 km op de electrichse fijn gevoel gaf dat onafhankelijk te zijn. Nu sinds een paar weken fietsen gaat moeilijk pijn in mijn beide knieen lopen gaat per week slechter ben mijn ballans zo kwijt kan alleen maar achter de rolator lopen en het steekt en brand op de zijkant van mijn rechterknie en hij verstijfd zomaar dan val ik bijna en moet met mijn armen zwaaien om niet te vallen. Heb ziekenhuis gebeld moet volgende week komen bij de orthopeed die mij heefd geopereerd 4 sept as en moet foto maken dus hoe goed het ging zo slecht gaat het nu

  2. ik heb ook een nieuwe knie en is 3 keer open geweest en nog niet goed veel pijn ben radeloos had het nooit moeten doen
   altijd pijn veel vocht in de knie of ik wel een lieter water in zit .
   maar ze zeggen alles is goed dus niet
   GR Mieke

   1. Beste Mieke,
    Heb je al een onderzoek gedaan of u lichaam gewoon niet tegen het materiaal kan van de prothese. Dit is bij mij het geval, ook 3 keer al geopereerd en niets helpt, ook geen kine. Mijn lichaam stoot het materiaal af, en daardoor altijd vocht, ze is dik en kan er niet veel mee doen, misschien de moeite om eens te laten testen, veel beterschap.
    mvg
    pjotr

 40. Hallo, ik ben 7 weken geleden geopereerd. Mijn linkerbeen is rechtgezet en er is een totale knieprothese geplaatst. Intussen kan ik met rollator (buiten) en 1 kruk binnen al aardig uit de voeten. Kan ook beetje zonder kruk maar doordat mijn rechterbeen ook heel scheef staat en vergevorderde artrose in knie loop ik dan erg mank. Deze komt later aan de beurt,zelfde als links. Ik kan knie goed strekken maar buigen gaat minder. Lees van mensen die 120 of meer graden halen, dat lukt zeker niet, ik haal meestal wel 90 op een goede dag 95/100. Doe drie keer per dag een oefensessie met verschillende oefeningen en daarnaast elke anderhalf uur zit ik 5 min op hometrainer. Kan weliswaar met hak op pedaal doortrappen. Vaak is mijn knie aan het begin van de middag al dik en heel stijf.Wat ik ook wel heel vervelend vind is dat ik slecht met mijn been naar beneden kan zitten. Dan word ik gek van het getintel in mijn voet. De buitenkant van mijn knie heeft ook een verdoofd gevoel door beschadigde zenuwen. Neem aan dat het met elkaar te maken heeft.Vraag me af of ik nu teveel of te weinig oefen. Ben wel nu al heel blij met nieuwe knie en hoop dat revalidatie verder de goede kant op gaat, ik moet immers over eens poosje nog een keer door het hele traject. Complimenten voor de leuke site. Je kunt zoveel vinden op internet dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en je hebt het gevoel dat iedereen elkaar tegenspreekt. Bij deze site vind je erkenning en herkenning en goed adviseren. Top. Hartelijke groeten en sterkte voor mijn lotgenoten. Marianne

  1. Hoi ik heb 24 oktober 2016 een totale nieuwe knieprothese gekregen, na fisio nu 3 x per wk 1 1/2 uur sporten…fietsen gaat nog steeds moeizaam, zo ook s’avonds de trap op om naar boven te komen…knie kan ik nu 90 graden buigen, orthopeed zegt dat alles goed komt…luister naar je lichaam zegt hij met wat je wel en niet kunt!

  2. ik ben op 29 jan. 2017 geopereerd; nieuwe knie links en 4 jaar geleden al nieuwe knie rechts. Deze laatste herstelde snel; na 3 mnd kon ik al weer op vakantie en fietsen. Specialist meldde mij: denk niet dat herstel van de linkerknie hetzelfde kan zijn als de rechterknie en inderdaad…3 dagen na de operatie kreeg ik fikse griep en koorts. Moe, lamlendig, het lukte niet….1e maand dus geen echte vooruitgang. 2e maand ging het iets beter en het feit dat ik op 1 mei op vakantie wil is een drijfveer! Nu in de 3e maand – april – ga ik vooruit, loop in huis zonder stok, buiten met 1 stok (voor het geval dat..) Op de hometrainer nu oefenen naast de 2-wekelijkse therapie van de fysiotherapeute die steeds andere oefeningen met mij doet. Ik moet die oefeningen thuis ook vaker doen….Ik heb inmiddels al weer autogereden en het vage gevoel in mijn hoofd wordt helderder; ook weer scherper. Vreemd dat dat je overkomt zelfs na een ruggeprik. Heb nu dus nog 3 weken te gaan voordat we op vakantie gaan, maar dat ga ik niet forceren; we hebben niets afgesproken. Blijft het feit dat de ene knie niet de andere is, maar…volhouden en….alle pijntjes, dingetjes, veranderingen noteren (doe ik in mijn telefoon) zodat als ik bij thera!

  3. Hoi Marianne,

   Jouw verhaal lijkt op die van mij, ik wil nog nadenken of ik geopereert wil worden. Waar heb jij het laten doen?
   Maartenskliniek in Woerden schijnt bekwaam en erg goed te zijn.
   Zie er tegen op, vooral mijn rechter knie draait het meest naar binnen.
   Groet Angelique

   1. Hoi Angelique
    Zie nu pas je reactie, al tijdje niet meer op de site gekeken. Ik ben geopereerd in het Haga ziekenhuis Den Haag door Dr.N. Baas. Hele fijne arts. Hij is per 1 JULI overgegaan naar de nieuwe Bergmankliniek in Rijswijk. Ik heb toevallig deze week een afspraak daar want ik wilde graag bij hem blijven, mijn tweede knieprothese zit eraan te komen, dus ik ben ook overgestapt . Het gaat best aardig met mij, natuurlijk ook minder goede dagen maar dat hoort erbij. Wel veel last gehad van ,zeg maar, zenuwschade. Maar langzaamaan wordt ook dat beter. Nu de tweede nog,dat been staat nog veel schever dus ’t wordt tijd. We gaan t zien. Wel ff afzien ,nou ja ff, maar.goed kan ik ook niet verder. Misschien ben je intussen al geopereerd. Sorry voor late reactie, sterkte en beterschap

  4. Nieuwe knie,protezeeind september , zelfde probleem ,,, tegen de middag stijfe;knie,en alles;zit,terug,vast hoe komt het en is dat normaal ? Heb hem al laten doorplooien maarnog altijd hetezelfde resultaat max 100 gr plooien en veel pijn s’avonds

 41. Hallo , wat een leuke site, ik ben 7 weken geleden geopereerd, been rechtgezet en totale knieprothese erin. Kan al aardig stukje lopen ,buiten met rollator, binnen met 1 kruk. Mijn andere been staat erg scheef en moet ook nog . Loop nu dus als ik zonder kruk loop erg mank.Twijfel soms wel of ik genoeg opschiet. Doe drie keer per dag een serie van verschillende oefeningen en ga ook vrijwel elke anderhalf uur 5 min op hometrainer. Strekken van knie gaat heel goed, buigen soms tot 95/100 graden maar vaak is rond middaguur knie al dik en dan wil het minder. Vraag me af of ik teveel of juist te weinig oefen. Ben op zich heel blij ondanks revalidatie perikelen met nieuwe knie, geen artrose pijn meer en alvast 1 recht been. Ik ben 68 jaar.Sterkte voor al mijn lotgenoten. Hartelijke groet, Marianne

  1. Beste Marianne,
   Klinkt goed allemaal. Dat de knie na 7 weken zo nu en dan nog dik wordt is vrij normaal. Misschien iets minder lopen en iets meer oefenen? Maar dat is moeilijk uit de verte te bepalen, dus vraag je fysiotherapeut!
   Succes, Conny

 42. 16 feb.2017.
  Hallo.Op 20 nov.2016 ben ik aan mijn knie geopereerd na een lelijke val.Mijn patella was toen kapot.Mijn patella werd toen weer aan een gehecht.Na de operatie werd mijn linkerbeen in gips gezet.Na 8 weken werd die verwijderd. Mijn knie is nu na de operatie dik(opgezet).Verder heb ik een stijve knie ervan overgehouden.Ik kan heden maar 20 graden mijn knie buigen.Ik moet u wel vertellen dat ik nog niet ben verwezen naar een fysioterapeut. Ik beweeg mij voort met loopkrukken.
  Vraag: Is het normaal wat ik nu mee maakt en hoelang zal mijn genezing duren.Groetjes.Humphrey.

  1. Beste Humphrey
   Hoe lang dat gaat duren is niet vanuit hier te zeggen. Vraag dat aan de specialist!
   Vaak zie je wel dat er niet meteen verwezen wordt naar een fysiotherapeut omdat de specialist eerst het lichaam zelf de kans wil geven om te genezen. Ze zijn soms bang dat de fysiotherapeut met teveel kracht of te zware oefeningen gaat werken terwijl dat nog niet kan. Luister goed naar de instructies van de specialist en volg ze netjes op. Na 8 weken gips en een operatie is stijfheid heel normaal. Als de knie pijnlijk is, dan lekker koelen (voorzichtig). Smeer de huid in met een vettige crème. Probeer om binnen de pijngrens voorzichtig wat te oefenen.
   En het enige dat ik wel kan zeggen: het zal nog wel even duren… Sterkte!

   1. R. W.
    Ik ben op 12 juni 2017 geopereerd aan mijn knie , een totale knieprothese , maar voor ik de operatie kreeg werd mij al verteld dat ik contact kon zoeken met een therapeut voor na de operatie , deze therapie moet namelijk snel na de operatie beginnen , bij mij al de 2e dag na operatie in het ziekenhuis . na ontslag uit het ziekenhuis is de fysiotherapeut de volgende dag al bij mij geweest voor de 1e therapie , ik heb helaas een verkleving gehad hierdoor moest mijn knie onder narcose opnieuw doorgebogen worden , maar ben op zondag uit het ziekenhuis ontslagen en op maandag had ik al weer therapie thuis

    Groeten R. W.

 43. Hoi!

  Ik ben afgelopen Woensdag geopereerd aan een MPFL knie operatie.
  Ze hebben van mijn hamstring nieuwe kniebanden gemaakt en mijn knieschijf vast geboord.
  Maar 1 week later en de pijn wordt erger en erger.
  Ook een enorme koude voet, en m’n hele been is stijf en dik.
  Is dat normaal?

 44. Ik ben net afgelopen woensdag (18e) geopereerd dmv een kijkoperatie. Kraakbeenletsel graad 3 – dus de orthopeed heeft een klein beetje bijgeschaafd, maar kon verder niks anders os het kaal bot. Aangezien ik net in de 30 ben, wil hij dit vermijden!
  Nou ben ik van nature super eigenwijs en liep vrijdag (2 dagen na de ingreep) thuis zonder krukken. Vandaag heb ik weer een redelijke afstand gelopen (3.6 km) en ook gefietst (met een 7-jarig kind achterop).
  Dit is niet slim geweest besef ik mij want mijn knie is nu helemaal opgezwollen en ik kan hem niet meer helemaal strekken.
  Kan ik schade hebben gedaan of de ingreep zo goed als ongedaan hebben gemaalt hierdoor?
  Bij voorbaat dank!

  1. Beste Juliette,
   Je bent een beetje te snel gegaan, jeugdige overmoed. Maar ik denk niet dat je er iets mee kapot hebt gemaakt. Doe verstandig en luister naar je lichaam. Rustig doorzetten dus.

 45. Eind juli heb ik een knieprothese gekregen. Helaas voor mij, kwam de buiging niet verder dan 20 graden. Daarom werd besloten, dat ik 3 x per dag, 2 uur lang op de artromat, een buig- en strekapparaat, ging. Een regelrechte marteling. Mijn spierstelsel kon de buiging tot 50 – 70 graden niet aan en ik ben daarmee na 2 dagen gestopt. Ik ben thuis intensief aan de slag gegaan, dag en nacht, met buig- en strekoefeningen van de fysiotherapeut en de buiging van de knie tot 90 graden was binnen 10 dagen bereikt. De enorme verkleuring van de lies tot de voet verdween geleidelijk, evenals grote blaren. Maar alles draaide de hele dag om de oefeningen. De hometrainer, waarop ik na een maand mocht oefenen ( eerst wiegen ), is hierbij onmisbaar gebleken Ik fiets daarop 8 x per dag, 7 minuten en houd dat precies bij. Het resultaat is wel, dat ik vanaf oktober zonder hulpmiddel kan bewegen, binnen en buiten en elke dag een aardige wandeling kan maken. Heel vervelend vond ik de “knellende band” om de enkel, die pas na 3 maanden zich verplaatste naar de kuit. Ook is de huid van het onderbeen nog erg strak en glimmend en voelt de knie nog stijf aan.
  Dat knellend gevoel houdt mij, nu na 5 maanden, nog steeds uit mijn slaap. Zo’n 10 minuten heen en weer lopen midden in de nacht, geeft wat verlichting voor een paar uur . Ik ben nu al in staat om elke dag 3 km te lopen, de knie te buigen tot 100 graden, te fietsen op de hometrainer met het zadel wat lager. De fysiotherapeut vond mijn revalidatie een worsteling en had bewondering voor de manier, waarop ik ermee aan de slag ben gegaan. Vriendelijke groet van Francine

  1. Beste Francine,
   Wat ben je een doorzetter! En je hebt blijkbaar een goed contact met je fysiotherapeut, samen bereiken jullie heel veel. Complimenten. Goed gedaan!
   Overigens, intensief oefenen werkt meestal heel goed, dat zie je weer aan jouw verhaal. Maar soms lukt het ook dan niet. Als mensen zo intensief oefenen en het wil toch niet lukken, dan lag dat in ieder geval niet aan hun zelf! En niet of onvoldoende oefenen is altijd fout…
   De rest van je revalidatie zal ook wel lukken zo. groet, C

   1. Beste C,
    Bedankt voor de reactie en het compliment.
    U hebt gelijk op te merken, dat niet iedereen, die zich inzet resultaat heeft. Elk lichaam reageert nu eenmaal anders. Ik heb met mijn ervaring anderen een idee willen geven, hoe de fysiotherapeut en ik de revalidatie ( waarin hij gespecialiseerd is ) hebben aangepakt. Ik ben erg blij met uw site en de verhalen van anderen, waarin ik bepaalde dingen heb herkend en ter harte heb genomen. Vriendelijke groet van Francine
    Vriendelijke groet van Francine

  2. Hi,Francine

   Ik heb tibeau plateu breuk gehad zon 5 maanden geleden,hometrainer is ideaal,nadat ik mocht belasten heb ik meteen aangeschaft,hometrainer is ommisbaar voor revaliteit,ik heb trouwens ook een loopband,pullbands heb ik ook.
   Voor degenen die willen oefenen heb ik ook nog een raad,voor strekken van knie gebruik 1.5 liter flessen dus bind met een touw cola flessen,ene fles zet je aan ene kant en de andere aan de andere kant van het been,eerst begon ik met 2x 1.5 liter daarna 4x 1.5 liter en als laats gebruikte ik 6×1.5 liter,op die manier heb ik mijn knie gestrekt gekregen dat was een idee van mijn fysiotherapeut en het heeft veel geholpen.
   Ik begon eerst 5 minuten om de uur daarna deed ik 10 minuten om de uur,tijdens belasten met flessen op de knie krijg je pijn, hou 5 minuten vol want de pijn komt van spieren en pezen,die moeten weer spoeler worden.
   Dus nadat ik mocht belasten heb ik mijn knie strekken, binnen 2 maanden voorelkaar gekregen,ik heb nog 2 graden te gaan dan is de knie echt recht..
   Pijn hoort bij oefeningen,dus blijf oefenen en luister goed naar je therapeut..
   Ik stuur later foto’s hoe jullie met flessen kunnen oefenen,ik laat ook een foto maken van mijn gestrekte knie zodat jullie ook kunnen zien hoe ik dat voor elkaar heb gekregen,nu oefen ik aan mijn boven been spieren,die zijn nog zwak die moeten net zo sterk worden als de andere been.
   2 graden die nog moet gaan, gaat ook over die bovenbeen spieren dus als de bovenbeen spieren zijn ook sterk dan heb ik 100% gestrekt knie..
   Als laats zorgen jullie ervoor ook,als jullie voor de tv gaan zitten,been altijd in gestrekte stand houden voor tegengaan van stijfheid aan de knie.
   Ik wens iedereen veel success met revalidatie..
   Als de website eigenaar goedkeurd,stuur ik foto’s en oefen ideen aan de hand van foto’s.

   1. Beste Artimur,
    Dit verhaal is mij uit het hart gegrepen! Ook ik vind een hometrainer onontbeerlijk. En wat goed is dat: elk uur oefenen, niet maar een of twee keer per dag.
    Prima verhaal. Die foto´s zie ik graag!
    Goede revalidatie, maar dat gaat wel lukken.
    Groet, Conny

    1. Hi,CT

     Het is nou maand juni en knie gaat steeds beter maar soms heb ik stijfheid aan de knie,ik loop nog mank maar mijn fysio zegt duurt wel nog,bij fysio hebben ze stepper daar zijn wij nu begonnen en ook nog heup en been slee machine,met deze machine begon ik met een kracht van 30kilo nu op 46 kilo,eind resultaat moet op 65 kilo,lichaam spieren bouw ik steeds op,mij fysio zegt mijn knie wordt nooit 100% goed,hij had kruisband schade aan zijn knie,hij kon ook niet 100% strekken met die knie maar hij loopte wel normaal..Tijdens staand vergelijkte ik mijn knie met die van hem en blijkt zelfde houding dus dacht ik ok,als hij op dat stand kan lopen dan hoef ik voor nergens te vrezen..
     Ik wens iedereen success.

 46. Ik ben 16 en ben in 2014 geopereerd aan mijn linker knie , er zit nu kramme in (soort van nieten denk ik) en een bout , mijn miniscus was aan flarden gescheurd , mijn kruisbanden waren over en de hechting aan mijn botten waren geraakt , het heeft even geduurd voor ik geen pijn meer had maar tegenwoordig komt de pijn weer , wat kan er mis zijn?

 47. November 2014 heb ik een totale knieprothese gekregen. Vond het hele proces heel erg heftig maar na een poosje was ik weer aardig op de been. Na 1 jaar kreeg ik wat problemen met strekken. Buigen ging ook iets slechter maar strekken werd zo slecht dat ik altijd een gebogen been heb. Ben natuurlijk terug geweest naar de orthopeed die mij geopereerd heeft welke mij toen doorverwezen heeft naar een andere orthopeed om eea te beoordelen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat ik extreem veel litteken weefsel heb. Wat nu? Wie weet waar dit het beste geopereerd kan worden? Hoe gaat dit in zijn werk en wat kan ik na de operatie verwachten ? Lopen is nu een drama fietsen kan helemaal niet meer. Had ik het maar nooit gedaan!!

  1. Probeer de Bergman clinic in Naarden.
   Gespecialiseerd in bewegingszorg o.a.knieprothese, heuepennen sportblessures.

   HG
   Janny Stam

 48. Hallo knie collega’s
  Ben 51 jaar en ben nu 2 maanden verder.
  Ik ben 20-10-’16 geopereerd en totale nieuwe knie prothese gekregen
  Vindt zelf dat de revalidatie veel langer duurt dan ik dacht
  Kan mijn knie ongeveer 100 % buigen , en het strekken gaat nog moeizaam.
  Heb nu een spalk voor s’nachts , om het strekken te bevorderen .
  Het lopen gaat moeizaam vanwege de knieschijf of kan het zijn dat er een verkleving opgetreden is .
  Ben wel benieuwd in de toekomst of ik nog kan voetballen skiën of andere sporten.
  Heb ook altijd zwaar werk gedaan en hoop dat ik daar voor de toekomst niet in belemmerd wordt.

 49. Hallo,
  Ik ben 9 nov jl geopereerd aan een scheurtje in de meniscus met een kijkoperatie.
  Alles is heel goed verlopen tot nog toe, alleen vraag ik me af, ik kan nu tot 90 graden buigen, maar kan nog niet normaal lopen, verder dan 90 graden lukt me ook nog niet, want er zit een verdikking bij de gaatjes.
  Of dat de oorzaak is, lijkt wel aan het gevoel, maar zullen vrijdag de 25e horen hoe het ervoor staat.
  Geduld is een schone zaak, …en daar ben ik niet zo goed in.
  Gr Sylvia

 50. Goedenavond,

  Na een verkeersongeluk heb ik 6 weken geleden een reconstructie van de achterste kruisband gekregen middels twee eigen hamstrings. Nu mag ik weer belast lopen maar dat valt tegen. Bij het lopen komt er veel druk op de knie; het voelt als erg instabiel. Het is de bedoeling dat ik binnen twee weken zonder krukken ga lopen. Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in.
  Heeft iemand ervaring met een dergelijke revalidatie?

  Groet Judith

 51. Hehe ik heb het reactie formulier gevonden.
  Wat een lijst met vragen, onzekerheden en pijn.

  Ik zal ook mijn steentje bijdragen aan knie operaties.
  Ik heb in 2011 een misstap gemaakt (hoogte verschil) waarbij het dijbeen bot en scheenbeen bot hard op elkaar in aanraking kwamen. 1e kijk operatie, stukje meniscus afgebroken en wat lichte kraakbeen beschadiging.
  Jaar later weer pijn in de knie en injecties gekregen die het maar 2 weken vol hielden. Oplossing knie stands verandering operatie. Na een jaar met spoed de plaat en schroeven er uit halen (3e operatie) omdat deze door mijn huid naar buiten drukten. Bij het verwijderen is erheen schroef afgebroken die ze gelijk nog wel hebben verwijderd.
  Tijdens mijn revalidatie 3 weken later bij het opstaan uit een stoel (dus geen gekke dingen) door mijn knie gezakt.
  Via een mri geconstateerd dat mijn meniscus was door gescheurd. Begin december (vlak voor de feestdagen) operatie nr 4, kijk operatie. Bij deze operatie is een en ander verwijderd en geconstateerd dat kraak beschadiging was opgelopen tot categorie 4 (geen kraakbeen). In februari totale knie prothese gehad (operatie nr 5 en dus 3x in half jaar tijd). Door overbelasting mijn mogelijk mijn prothese beschadigd en krijg ik operatie nr 6 in 5 jaar tijd.
  Ik ben maar 51 jaar en zal ook van baan moeten gaan veranderen. Mijn prothese kunnen de actieve lichamelijke werkzaamheden niet aan, en daar baal ik wel van.
  Mijn knieschijf spoort niet goed en men vermoeid een ophoping van bindweefsel in het spoor door deze actieve werkzaamheden. Dit wordt verwijderd en hopelijk daarna geen klachten meer, maar we wachten het af.

  1. Wauw klinkt herkenbaar.
   Op mijn 41 ste mijn meniscus gescheurd .dit was de eerste operatie.
   Op mijn 42 ste mijn eerste algehele nieuwe knie.
   Op mijn 43 ste mijn 2e algehele nieuwe knie omdat hij niet goed zat.
   Op mijn 44ste mijn derde algehele nieuwe knie omdat weer bleek dat het niet goed zat.
   Heb langere pennen gekregen en ze hebben hem iets wat schreef gezet om mijn been weer in een rechte stand te krijgen.
   4 knie operaties in 4 jaar tijd.
   En nu 2 jaar verder nog steeds heel veel pijn.
   Zak Door mijn knie. Word na kleine belasting dik ,rood en warm.
   Nu 6 jan terug naar sint Maarten kleine.
   Zowel dag en nacht pijn rond de knieschijf en binnenkant van mijn knie.
   Ik ben benieuwd naar wat ze vinden.
   Ik hoop dat het ondertussen beter gaat met u knie

 52. hallo
  8 sept ben ik geopereerd.een volledige knieprotese links
  ruggeprik,dus je merkt weinig
  1 dag erna had ik een volledig blauw been en dik
  de dag daarna bloedarmoede en een hb van 5,2.
  na 3 nachten mocht ik naar huis
  wel erg slap en veel pijn nog
  revelidatie gestart en gaat goed,wel langzaam en pijn
  maar zijn er meer mensen die zo,n blauw been hadden

  1. Beste Truus,
   Is dat blauw als in blauwe-plekken-blauw? Dus het blauw dat langzaam verkleurt naar groen en geel? Dat gebeurt wel vaker, dan is er een bloedvaatje geraakt en door de antistolling loopt dan het hele been vol. Trekt vanzelf weer weg. Zorg dat je gezond eet en voldoende ijzer binnen krijgt.

  2. Hallo Truus,

   Ik ben 10 oktober geopereerd, volledige knieprothese,en heb ook een verschrikkelijk blauw been gehad na een aantal dagen. Niemand in mijn omgeving met een nieuwe knie had dit. We gaan dit wel aangeven bij de controle bij de arts, ze moeten dit vermelden want je raakt in paniek als er dingen gebeuren die niemand heeft. Mijn knie tintelt ook erg en is nog steeds behoorlijk dik en voelt stijf zodat je niet goed kan buigen. Hoort er allemaal bij zeggen ze! Gewoon ziekenhuis bellen als je het niet vetrouwd.
   Groeten Lina

  3. Hallo Truus, hier nog een met een donker verkleurd, dik been, vanaf de lies tot de voet. Bovendien grote blaren aan de zijkant van het litteken. De specialist reageerde heel verbaasd bij het zien hiervan.
   Door te bewegen, heen en weer te lopen, oefeningen te doen kwam de bloedsomloop weer op gang en loste de verkleuring binnen 10 dagen vanzelf op.
   De blaren waren na 3 weken weg.

 53. Beste,

  Ik ben twee dagen geleden geopereerd aan mijn knie. Er is een voorste kruisbandreconstructie gedaan, waarbij er een stuk van de hamstring (pees hiervan) gebruikt is om een nieuwe kruisband van te maken. Ik ben nu weer thuis en had tot afgelopen nacht weinig pijn. Nu ben ik deze nacht 2x schreeuwend wakker geworden omdat ik het gevoel had dat mijn pees boven de knieholte afscheurde door een onverwachte beweging (waarschijnlijk in mijn slaap). In het ziekenhuisn heb ik dit niet gehad. Weet iemand wat dit kan zijn en of het ook ernstig is, of dat het hoort bij herstel en dat dit met de tijd over gaat? Volgens mij is t precies de pees waar ze ook een deel van gebruikt hebben voor de reconstructie.
  Gr Kay

 54. Hoi
  Wat fijn dat er zo’n site bestaat zeg’
  Ik zal me even voorstellen ik ben Edith 28 jaar en al voor de 3e geopereerd aan mijn rechter knie, wegens een scooter ongeluk in 2008..
  Toen is er nooit een foto gemaakt van mijn knie en ik bleef maar door lopen met pijn klachten door verwezen naar de fysiotherapeut. Toen het echt niet meer ging ben ik door verwezen naar een orthopeed. En in 2010 voor de eerste keer een kijk operatie gehad daar in zagen ze dat mijn achterste kruisband kapot was en mijn voor steun kruisband was beschadigd. Toen hebben ze alleen mijn achterste kruisband gemaakt met donor banden. Maar ik bleef pijn houden weer fysiotherapie toen weer door gestuurd naar de orthopeed weer een kijk operatie toen geopereerd dat was 6okt 2015 aan een hele nieuwe voorste kruisband die helemaal weg was hebben ze toen ook van een donor ingezet. Dat is nog geen 11maanden geleden gebeurd. Toen ik voor controle kwam vertelde de arts dat ze wel dachten dat de stand van de knie beter zou worden maar dat het niet gelukt was. En dat ik maar gewoon aan moest kijken hoe het zou gaan. En ja hoor nadat ik van de krukken af was begon het hele pijn traject weer. Toen weer foto’s gemaakt ik had al atrose in de knie. Hij vertelde dat waarschijnlijk in 2008 met dat ongeluk iets is gebroken in me knie en daar nooit is na gekeken en dat is toen gaan schuiven waardoor de stand van mijn knie is gaan schuiven. Hij vertelde dat ze met allemaal artsen om de tafel gingen om te overleggen wat ze gingen doen hij had zoiets nog nooit mee gemaakt.
  Hij zij een nieuwe knie zou alle problemen oplossen voor je, maar dat moet je niet willen op jou leeftijd je bent nog veel ste jong. Ik dacht bij me zelf ik heb er nu meer aan dan als ik 70 ben. Ik kon nu niks meer alleen fietsen wat me een beetje buiten hield. Het deed zo verschrikkelijk veel pijn. Tot dat ze een standsbeencorrectie voor stelde. Weer een operatie 1sept is het gebeurd. Ben nu 2dagen thuis
  Moet zeggen dat de operatie me heel erg mee viel had een ruggenprik gehad. Maar de pijn er na was en is vreselijk! Het leek beter te gaan maar ik krijg er last van mijn voet en het straalt ook uit naar mijn knie eigelijk door mijn hele been. Ik heb ook een kous aan en daar over heen een spalk/breace maar doet echt pijn een dove gevoel. Nu heb ik de breace afgedaan voor het slapen weet iemand van jullie of dat mag met slapen. Ik mag hem namelijk alleen nog maar recht houden niet buigen.
  En op het doosje staat ibruprofen niet langer dan 3dagen gebruiken. Ik kan echt nog niet zonder en heb er morfine bij ge kregen voor de nacht door te komen.
  Ik denk dat ik morgen maar is ga bellen met het ziekenhuis. Hopelijk ben ik snel van mijn pijn af.. ik weet ook dat dit niet mijn laaste operatie zal zijn. 🙁 dat vertelde ze me toen ik net geopereerd werd. Wie heeft hier ervaringen mee ?? Ik hoop zo dat je hier van op knapt
  Hartelijk bedankt dat ik mijn verhaal mocht doen. Vriendelijke groeten edith

  1. Beste Edith,
   Wat een verhaal, en je bent nog zo jong! De enige troost die ik je kan geven is dat een jong lijf vaak goed herstelt als de omstandigheden goed zijn. Ik hoop dat ze het goed hebben kunnen herstellen.
   Met die twijfel over een nieuwe knie ben ik het wel eens, maar jouw gevoel, dat je nu leeft en er nu wat aan hebt snap ik ook wel weer. Ze zullen je waarschijnlijk pas een nieuwe knie geven als al het andere al is geprobeerd.
   Mocht in de toekomst fietsen goed gaan, zoek dan daar je beweging in, desnoods met een elektrische fiets.
   Bel het ziekenhuis, vraag instructies over brace en medicatie.
   Hoop dat je weer snel op de been bent.
   Iemand nog opbeurende woorden voor Edith?
   Groet, C

  2. Beste , ik heb op 2sept 2016 dezelfde operatie ondergaan als u. Ik heb maar 4 dagen paracetamol gebruikt en ben nu meestal pijn vrij. Veel ijs leggen is altijd goed vr de pijn. En zwelling. Ik kreeg enkel kousen en moest een week een drukverband vr de heling van de wonde. Het lijkt me inderdaad niet leuk om zoveel pijn te hebben maar elke dag gaat het beter. Je komt er wel door. Dat heb je ook al gedaan na je vorige operaties. Keep on you can do it.

   1. Hallo
    Hoe gaat het met u herstel ?
    Ik heb nu 18 dagen achter de rug het gaat nu wel goed met me eerste week was het zwaarst veel bot pijn gehad. Nu gelukkig overdag niet meer alleen snachts nog wel met liggen. En erg koude voet en apart gevoel van binnen. Dat doet me nog het meeste zeer eigelijk apart hè.
    Ik heb nu nog steeds druk verband om en spalk. Die ik nu 60graden kan buigen en 10kg mag belasten. Succes en sterkte

  3. Hoi Edith,
   Ik loop ook vanaf mijn 25e al met artose in mijn linker knie. Heb ook een kijk operatie gehad toen ik 26 e jaar was. Mijn kijkoperatie is op zich heel goed verlopend. Had weinig pijn maar krijg ook goede pijnstilling. Vanavond naar de operatie kwam de fysiotherapeut langs om te kijken hoe het ging met mijn been. Ik moest toen mijn been een klein stukje van het matras halen. En ja het lukte mijn ook. De volgende dag kwam de weekend zaalarts langs om mijn slangetjes iets op te trekken. Want die had ik voor de afvoer van bloed en vocht. En wat er toen gebeurde., kan ik je helaas niet helemaal vertelde want ik bij flauw gevallen van de pijn. Maar de volgende dag moest het nog een keertje. Want dan gingen ze er helemaal uit. Echt wat een vreselijke iets was dat. Ik heb er echt een kleine trauma van over gehouden. En dan alleen omdat de arts het met geweld deed. Want volgens hem was dat beter. De gevolgen daarvan waren dat ik meer pijn kreeg en mijn knie niet meer normaal kon buigen. Het weefsel om het kapsel ect was kapot getrokken en daar kwam dat ik mijn buigbeweeging niet meet kon maken. En dan zit je daar. Moeder van twee kleine jonge kinderen. Die niet mocht tillen, buigen en echt erop lopen. Ondanks dat ik een geweldige fysiotherapeut heb gehad. Die het ook heeft ontdekt wat er met mijn knie aan de hand was. Maar de artsen wilde het niet toe geven. Daarom heeft het mijn anderhalf jaar van mijn leven gekost voordat ik weer iets kon met mijn knie en ik mijn kinderen zelf weer helemaal kon verzorgen. Maar de knie is nooit meer de oude geworden. Hij blijft erg gevoelig. Op het last ging het zelf zo erg worden dat ik niet meer normaal in het arbeidsproces mee kon draaien. Omdat hij zo grillig was met pijn afgeven. Nu na meer dan 30 jaar pappen en nat houden hebben de artsen eigelijk besloten om mijn op 7 november j.l een nieuwe knieprothese te geven. En vraag je , je eigen af waarom zolang. Nou dat zal ik je vertellen. Als je jong bent en dan praat ik voor de 70 jaar. Dan is het risco te groot dat je naar 15 jaar weer een nieuwe prothese moet. En daar zijn de artsen een beetje bang voor. Dus zolang ze het kunnen uitstellen. Hoe beter. En stel dat jij met je 28e een nieuwe knieprothese zal krijgen dan weten ze als alles normmal verloopt dat ze bij jou meer dan 2 keer een nieuwe prothese nodig hebben. En de eerste keer gaat het oke. Maar de tweede keer wordt al moeilijke en de derde keer lukt het misschien wel helemaal niet. En artsen zijn er voor mensen beter te maken maar niet om ze in de vernieling te werken. En als ze aan je derde knieprothese begint weten ze dat het niet goed gaat komen. Of er moet een wonder gebeuren of de techniek moet nog beter en nog beter bekeken worden. Maar ook artsen kunnen niet in de toekomst kijken. Dus ze geven hun consulsie over wat ze nu weten.
   Ik weet het is vreselijk om zo toekomst beeld te hebben. Maar probeer te vol te houden. En ik weet uit eigen ervaring dat het niet makkelijk is. Maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. En nu op mijn 59e pas aan een nieuwe knie toe was. En alleen heb toegestemd omdat mijn linkerknie echt helemaal op was. En ik echt niks meer kon onder nemen. Zonder een elleboogkurk of rolstoel bij mijn te hebben. Ik wacht nu af hoe het gaat. Maar ik weet dat ik nog een hele lange weg te gaan heb. Want daardat ik zoveel jaren heb gepapt en nat gehouden hebt. Is mijn houding van mijn lichaam veranderd en heeft mij rechterknie ook vele klappen moeten opvangen. Zodat in deze knie ook artose is gevormd. En ik daar ook heel veel pijn er soms aan heb. En nu ik dus geopereerd ben aan mijn linkerknie. De rechterknie opnieuw weer alle klappen moet opvangen. Dus wie weet wordt dat in de toekomst ook nog een prothese. Edith. Ik hoop dat je uit mijn lange verhaal wat kracht uit kan putten. De artsen kunnen heel veel wat pappen en nat houden betreft. Niet altijd gezellig maar wel dat het weer helpt voor een tijdje. Dus denk aub na voordat je een nieuwe knie laat zetten. Heel veel sterkte en succes met alles wat je besluit te gaan doen. Op het gebeid van je knie.

 55. ik ben 42j, en heb op 8 maart een volledige knie prothese gehad nadat ik 5 operaties heb gehad aan mijn knie. (bot brokkelde af)
  4 dagen na de operatie heb ik een inwendige bloeding gehad waardoor mijn been van mijn heup tot mijn kleine teen hellemaal gezwollen zat. Mijn kinesist had dit zo erg nog nooit gezien. na een langzaam maar goed herstel, ben ik op 1augustus parttime beginnen werken, nu sinds vorige week MOET ik van mijn baas full time werken. er is geen andere oplossing zegt hij. Nu zit mijn Knie terug dik en heeft terug warm. Mijn kinesist zegt dat mijn spieren zijn overbelast. mijn ene kuit is 4cm in omtrek minder dan mijn andere, bij mijn bil is dat 3cm. Die overbelasting, kan dit kwaad in de toekomst? gaat deze weg gaan als ik zo verder blijf werken?
  Hoelang duurt het om weer spiermassa aan te kweken? ik leg nu terug ijs en neem terug onstekingsremmers

  1. Beste Vincent,
   Je maakt je zorgen over de toekomst: is dit niet blijvend slecht voor mijn knie, toch? Logisch!
   Ijs en ontstekingsremmers nemen is goed, en ijs heeft natuurlijk, mits goed gedaan, helemaal geen bijwerkingen.
   Ik weet niet hoe dat in België werkt, misschien is het goed om weer een afspraak met de behandelend specialist te maken, of met de huisarts. Dan kan je bespreken wat je het beste kan doen qua werken.
   Spiermassa kweken duurt tamelijk lang, maar blijf trainen. Ik weet niet in welke zin de spieren zijn overbelast. Misschien moet je ze eens verwennen met een goede massage, warmte en wat extra rust, maar de trainingen moeten wel door gaan. En van rust is op het werk geen sprake?
   Hoe sterker de spieren, hoe beter het is. Succes!

 56. Vorig jaar een knieschijf prothese laten plaatsen, buiging perfect en lopen ging ook goed, maar trap lopen of als ik kracht zet op die knie heb ik pijn, en is altijd geweest, prothese zit volgens arts goed.
  Nu een jaar verder nog steeds pijn.. Zeg maar dat het steeds erger word, nu ook met lopen, trap lopen beide handen nodig, hurken pijn…. Het meeste zit nu achter in knie holte, straalt uit naar mijn scheenbeen en enkel/voet meer een soort kramp, bij buiging stijf… Weet me geen raad meer…. Ga weer terug.
  Tis als net voor de operatie, ik kan bijna niets meer, fietsen met opstappen ook erg pijnlijk.

  1. Ook ik heb voor 6 week geleden een nieuwe knie gekregen kan 120 graden buigen en loop zonder kruk in huis en met 1 kruk buiten en zit ook alweer op de fiets maar mijn vraag is heb hëeeel onrustige benen soort tinteling in de voeten en kuiten bovenspieren kan snachts bijna niet slapen ondanks ik nog steeds oxcycodon gebruik maak me hier toch wel zorgen hoop dat hier iemand op reageert of een tip heeft groetjes harry

   1. Beste Harry,
    Allereerst, wat enorm snel ga je, wat gaat dat deel voorspoedig. Proficiat!
    Ik heb een heleboel vragen over je onrustige benen:
    1. Waarom gebruik je nog oxycodon? Of is dat vanwege een andere kwaal? Het is wel morfine, ik lees niet dat je veel pijn hebt bij het lopen.
    Moet dat gewoon niet gestopt worden? Vraag aan de huisarts of specialist! Ik weet niet wat dat spul verder doet in een lichaam maar het is zeker niet onschuldig.
    2. Heb je die restless legs (onrustige benen) sinds de operatie of daarvoor al?
    3. Is het aan beide benen?
    4. kan je de benen ’s nachts bijna niet stilhouden? Moeten ze elke keer even anders worden neergelegd? Dan zijn het echte restless legs
    Mijn advies: Ga naar de huisarts en praat hier uitgebreid over. Er zijn medicijnen voor restless legs, en er zijn methodes om het te verminderen, hoewel het een lastige kwaal is.

    Bedenk ook het volgende:
    Restless legs ontstaan vaak vanuit bloedvat problemen. Bij een knie-operatie snijden ze een aantal bloedvaten door en lassen de bloedende vaten dicht. Het bloed moet een nieuwe weg gaan zoeken door kleinere adertjes, dat gaat altijd goed maar duurt even. Als je deze klachten dus alleen aan het geopereerde been hebt, dan zou dat hiermee te maken kunnen hebben. Als het aan beide benen is, en al van voor de operatie dateert, dan is het een apart probleem.

    Mijn advies: Praat erover met de specialist, ook over de oxycodon. Als dat gesprek niet alles oplost, maak een afspraak met de huisarts. Zoek op het internet naar oplossingen, bv minder koffie / cola, meer fietsen, wisselbaden enz.
    iemand anders nog oplossingen???
    Succes! Conny

   2. Ik heb 24 april jl een vkp gekregen. Herken je verhaal helemaal. Gebruik 3x1000mg paracetamol en voor avond/nacht oxycodine retard 10mg. Wordt ook wakker snachts,kan dan niet blijven liggen. Overdag problemen met zitten,mede door vocht in knie. Schijnt allemaal vrij normaal te zijn. Moet het tijd geven zegt fysio,dat lees je ook overal terug. En dan wellicht iets langer pijnstilling nodig! Wel alert blijven wanneer het niet meer nodig is.

 57. hallo allemaal, ben verleden jaar in september geopereerd aan de knie met een volledige knieprothese
  kan echter nog steeds de knie niet goed plooien
  als ik ga fietsen fiets ik met mijn hiel op de pedaal en dat geeft wel geen veilig gevoel;
  wandelen gaat redelijk het is te zeggen in de voormiddag een 6km en in de namiddag ook nog eens maar dan kan ik helemaal niet meer fietsen allles is dan heel stijf.
  heb ook nog steeds pijn aan de zijkant van de knie en aan de achterkant en bij het plooien boven de knie aan de voorkant aan het dijbeen
  ik moet nu begin september terug naar de specialist;blijkbaar maak ik littekenweefsel aan en heeft de knie zich verplaatst
  hopelijk weet hij nog raad

 58. Hallo, ik heb vorig jaar met voetbal mijn voorste kruisband voorledig afgescheurd en ben hier in oktober aan geopereerd. Ze hebben hiervoor de patellapees gepakt. Mijn knie werkte de schroef uit het lichaam en daardoor kon mijn knie niet voorledig strekken, hiervoor heb ik eind april van dit jaar een kijk operatie gehad. bij deze operatie hebben ze de schroef, kram en littekenweefsel verwijderd. Nu zijn we 3 maanden verder en heb ik nog steeds last van stijfheid en zit mijn knie nog steeds niet op een strekking van 0 graden. De orthopeed heeft een scan gemaakt en ziet er goed uit volgens hem. Zelf heb ik mijn bedenkingen. Heeft iemand ook deze ervaring of manieren om de strekking sneller terug te krijgen.

  1. Beste Christian,
   Heb je oefeningen meegekregen om de knie te strekken? Vraag daar anders om bij een fysiotherapeut. Zonder oefenen gaat het niet lukken, maar met oefenen duurt het ook lang!

   1. Conny, welke oefeningen kun je me aanbevelen om ieder uur te doen? Ik heb al behoorlijk wat oefeningen gekregen van de fysio, maar dat zijn er teveel om in een uur te doen….
    Ik heb op 12 juli jl. twee protheses gekregen.

    1. Beste Marlies,
     bedoel je 2 nieuwe knieën op een dag?
     Ik ga ervan uit dat je fysio de juiste oefeningen heeft gegeven, maar dat het er wat veel zijn. Doe dan wel elk uur wat oefenen, maar het ene uur de ene oefening, het andere uur een paar andere. Wel ELK UUR goed buigen en strekken, en een beetje krachttraining. Overleg anders met je fysio hoe je het het beste kan aanpakken!
     Succes, Conny

     1. Ja, inderdaad, twee knieën op een dag….
      Het is nu drie weken geleden en mijn linkerbeen gaat voortreffelijk, nagenoeg geen pijn en ik kan dat been al zo’n 100-110 graden buigen. Het rechterbeen doet echter wat moeilijker en geeft meer pijn.
      Dank je wel voor je antwoord!

     2. Oh Marlies, Ik had nog niet eerder gehoord dat dat kon, 2 nieuwe knieën op een dag! Maar er zit wel logica in, je moet nu toch de tijd nemen en je bent er in een keer vanaf…
      Dat die ene knie een beetje achter blijft ligt dus ook niet aan jou. Ik hoop dat alles snel en goed geneest en wens je heel veel sterkte!
      Groet, Conny

 59. Hallo allemaal heb sinds 7 weken een knie prothese alles ging goed tot 3 weken geleden ineens bij 3 min lopen ik echt op rolator moet gaan zitten.bovenbeen doet pijn en voelt zwaar maar ook onderrug doet vreselijk pijn. Komt dit iemand bekend voor.

  1. Beste Thea,
   Als de onderrug zoveel pijn doet, dan is het misschien gewoon een rugprobleem en heeft het niets met de knie te maken! Vraag je fysiotherapeut of dokter om advies.
   Succes, Conny

  2. Beste Thea,
   Zo was het bij mij ook. Na 3 weken vreselijke pijn in mijn bovenbeen en via mijn bil naar de onderrug . Het is de hamstring die nu weer mee gaat doen. Mijn fysio heeft er toen extra aandacht aan besteed. En hoe lastig het ook is dan, je moet blijven bewegen. Ik heb toen 6 x per dag 5 minuten op de hometrainer gefietst. Ook begon het in de knieholte pijn te doen. Maar na een week of 2 was dat allemaal weer minder. Op zo’n pijn momenten denk je waar ben ik aan begonnen! Maar echt, er komt een moment dat je voelt dat het goed gaat en dan merk je dat bij de dag. Succes Thea en zet em op!

   1. Ja. .heb ik ook gehad …maand thuis gebleven. ..opkomende pijn in bil en bovenbeen zodra ik ging staan….
    heb meniscusoperatie gehad eind januari 2016…knie kon ik vanaf oktober 2015 niet meer strekken. ..zat op slot…Ze denken dat ik zodoende te lang scheef heb doorgelopen. .
    heb nu nog steeds last van de knie. ..stijf en kan hem nog steeds niet goed strekken. ..De ruimte is er nu wel maar de spieren willen nog niet…valt mij allemaal zwaar tegen. …maar zie wel kleine vooruitgang. ..
    met het aanspannen van de kniespieren komt er steeds meer tekening in de knie????

 60. 11 april heb ik een halve knieprothese geplaatst gekregen in mijn linker knie binnen kant. Heel veel pijn gehad maar na 2 weken was dat te hanteren en ging het dteeds beter. Na 6 weken voor controle naar de orthopeed. En alles was goed mocht alles weer doen ook gewoon fietsen op de fiets. Nou dat heb ik geweten. Nu sinds 2 weken erge pijn rond de prothese die alleen maar erger word. Fysio wil het nog even aankijken maar de pijn word steeds erger. Ben ten einde raad want heb meer pijn nu dan voor de operatie.

 61. Hallo,
  Ik ben in februari gevallen met de fiets. Eerst dacht ik dat de knie alleen maar gekneusd was, maar de pijn ging niet weg, het werd alleen maar erger. Na 3 weken toch maar naar de huisarts en die zei dat er inderdaad meer mis was. Foto’s laten maken en toen bleek dat er een scheur in mijn patella (knieschijf) zat.
  Op 31 maart is deze scheur operatief gehecht en daarna heb ik 6 weken lang met gips gelopen.
  Op 10 mei is het gips eraf gekomen en sindsdien loop ik met krukken. Sinds vorige week gebruik ik nog maar 1 kruk. Het herstel gaat me echter te langzaam. Misschien wil ik te snel, maar ik kan mijn knie nog lang geen 90 graden buigen en er lijkt geen vooruitgang te komen.
  De specialist die mij geopereerd heeft, zei dat ik met mijn beenspieren mijn patella moest aantrekken en dat ongeveer 1000 keer per dag. Hij vond fysio (voorlopig nog) niet nodig, al ben ik het daar niet mee eens. Mijn bovenbeen is wat dunner dan het andere been (verslapte spieren?) en mijn onderbeen is juist dikker (vocht?). Als ik zit, probeer ik altijd het been omhoog te leggen en ik masseer de knie zo vaak mogelijk, waarbij ik probeer de knieschijf zoveel mogelijk heen en weer te laten bewegen. Ook heb ik van de bedrijfsfysio wat oefeningen meegekregen. Zo moet ik op de tafel gaan zitten en dan met ondersteuning van mijn andere been proberen het been zo ver mogelijk te laten zakken, waarbij de knie dus zoveel mogelijk gebogen wordt. Een andere oefening is om mijn geopereerde been vanuit ligstand op te tillen. Dat laatste is tot nu toe nog niet gelukt.
  Als ik probeer mijn knie te buigen, voelt het alsof er een soort band zit die strak aangespannen wordt en op een gegeven moment niet verder wil. Is dat het littekenweefsel? Wanneer gaat dat weg?
  Het is inmiddels drie weken geleden dat het gips eraf kwam en ik vraag me af hoe lang het nog duurt voordat ik weer kan fietsen en/of autorijden. Het duurt me gewoon te lang…

  Groeten, Wietze

  1. Beste Wietze,
   Je hebt gelijk: het bovenbeen is dunner doordat de spieren (de quadriceps) in kracht zijn afgenomen, en het onderbeen is dik door vocht omdat de spieren dat nu niet goed afvoeren. En je bent ongeduldig, begrijpelijk. Maar het kan echt nog wel even duren. De specialist is misschien bang dat de fysiotherapeut te hard wil en op die manier schade toebrengt aan de net-geheelde breuk. Toch is het denk ik niet onverstandig de oefeningen eens door te nemen met een fysiotherapeut om te zien of ze juist worden uitgevoerd. Kan je nog eens afspreken met de bedrijfsfysio of een andere fysiotherapeut?

   Het is lastig: als je te lang niet goed beweegt dan kan er littekenweefsel ontstaan, maar als je te snel gaat dan kan dat schade aan de knieschijf toebrengen. Hoewel, nu moet die langzamerhand wel wat kunnen hebben!
   Succes met de revalidatie! Conny

 62. Goedeavond. Na jarenlang met een zere knie rondgelopen te hebben werd mijn man In juni 2013 geopereerd. Knie schoongemaakt van binnen. Heeft niet geholpen en 5 november 2013 volgde een standbeencorrectie. Kraakbeen zou verdwenen zijn door O-benen. Been mooi rechtgezet maar na 1,5 jaar nog veel pijn. Dus augustus 2015 een nieuwe operatie : totale knieprothese !!! We hadden een hoge verwachting maar nu ruim 9 maanden later…. nog steeds elke dag pijn. Knie zwelt erg op bij minste inspanning. Daardoor ook pijnlijk. Hometrainer 10 minuten per dag zonder krachtinspanning. Puur alleen de draaiende beweging van de knie, resulteert ook in een dikke knie. Soms iets proberen te doen bijv.: planten water geven in de tuin en daarna een bakkie koffie maakt het opstaan uit de stoel ook erg pijnlijk. De knie is dan dik en daardoor dus ook stijf. Vochtafdrijvings therapie heeft ook niet geholpen. Wie herkent dit en heeft een idee wat we kunnen doen ??

  1. Hallo ik ben een vrouw van 54 beroep postbode na routes nog per dag 12 kilometer fietsen naar huis. Na3 kijk operatie s orthopeed besloten tot knieoperatie in verband met 3 plaatsen heftige slijtage buiten kant rechterknie. 6april 2016 plaat met 5 schroeven op zijkant en twee lange in knieschijf na 6weken onbelast nu 1 week oefeningen aan het doen moet weer naar 100% kunnen volgens mijn orthopeed. fysiotherapeut zegt je zit nu op 30% 3xper dag oefenen doe vaker wat maar heb idee dat er in knieschijf blokkade zit, en blijf op 30% of wil ik te snel vr groet femia

   1. Beste Femia,
    Overleg met je fysiotherapeut! En vaak duurt het lang, eker als er al zoveel is gebeurd.
    Succes, Conny

 63. Hoi ik ben 57 en heb een totale knie prothese in mijn rechterknie gekregen, op 4-5-2016, dus 10 dagen geleden. In gebruik alleen nog paracetamol tegen de pijn. Maar nu begint pas eindelijk de pijn naar boven te komen. De rechterkant van mijn knie tot halverwege mijn kuit, is nog lichtelijk een verdovend gevoel, wat niet aangenaam is. Nu werkt de verdoving van binnenuit ook steeds minder,ppff…dus soms flinke steken in mijn knie, waar 27 krammen in zitten, die er over 4 dagen uit gaan!
  Mijn buiging is nu 95, en van de fysio vanaf volgende week vrijdag, op de hometrainer.
  Ik wist en weet dat het allemaal een lang proces zal worden.
  Ik werk als huishoudelijk hulp, 12 uur p week ongeveer, ik vraag me af, wanneer ik daarmee weer van start kan gaan, want dit is een zwaar beroep, qua belasting.
  Ik wens iedereen een goede revalidatie toe!

  1. De operatie is nu in totaal 4 weken geleden, en ik zit nog steeds met veel vocht en een dikke knie, die ik dan niet kan buigen ????, de ene dag ga het prima en een dag later is het knudde. Misschien omdat ik toch teveel doe/loop?
   Rond draaien op de hometrainer gaat nog niet, puur door het vocht.
   Ik kreeg verpichte rust van de orthopedisch assistente, deze week…geen fysio en alleen de basis oefeningen…
   Wie heeft er ook zo veel last gehad van vocht in de knie?

   Grt lilybeth

 64. Hallo,

  Februari 2015 heb ik op 46 jarige leeftijd een nieuwe knie gekregen.Ik dacht dit is het,doe ik even en dan nog die andere knie,niets is minder waar.Wat een pech heb ik.Buigen wil niet kwam tot 85 graden,1e keer doorbewogen in mei 2015,dit heeft niet echt veel geholpen maar goed elke graad is er 1 ,ik zat op 90 graden.Februari 2016 nogmaals doorbewogen,als ik een goede dag heb zit ik ook 100.Ik hoop dat iemand mijn probleem herkent,Bij actieve beweging heb ik het gevoel dat mijn kuit vol loopt,hij voelt niet hard aan maar door de pijn in mijn kuit kan ik niet verder buigen,het zit boven in de kuit tegen de knieholte aan.Krijg zelf het idee dat er iets klem zit ,als ik buig.Heeft iemand hier ervaring mee?ik gun het jullie niet maar hoop stiekem eigenlijk dat iemand mij kan vertellen hoe het komt.Bij de fysio blijft het gissen.

 65. Hallo iedereen, ik werd vorige week dinsdag 29 maart geopereerd, een volledige knieprothese aan de linkerkant. Het gaat fantastisch goed, ik loop in huis zonder krukken en kon op dag 8 reeds fietsen op de hometrainer. Alleen heb ik nog last van nachtelijke pijnen en van de vele haakjes die nog niet verwijderd zijn. ik ben super tevreden van de kinetec, een echte aanrader! Ik ben zeer fier dat ik als alleenstaande mijzelf heb kunnen beredderen. Mijn volgende doel is om volgende week terug met de wagen te kunnen rijden om ev. Wat boodschappen te doen in de buurt. Ik werd geopereerd in Sijsele (Belgie) door dr. Van Den Wyngaert een echte aanrader!

 66. Hallo, ik heb 16 december een volledige nieuwe knie gekregen. Door het vele vocht in mijn knie en een niet goed werkende bovenbeen spier kon ik deze niet goed buigen, zit nu op de 110 graden met hulp. Uit eigen kracht is dit 100.
  Ik blijf last houden van vocht in mijn knie waardoor ik niet goed met gebogen knieën op een bureaustoel kan zitten,wie heeft voor mij de reddende tip om van het vocht af te komen.

  1. Beste Jose,
   Een reddende tip is het niet, het zijn een paar losse opmerkingen. Je bent PAS 3,5 maanden geleden geopereerd, het moet nog helen. Ga elke dag verschillende keren op een hometrainer, eerst zadel hoog, en als het beter gaat dan het zadel iets lager. Oefen niet zo hard dat de knie overbelast wordt want dan zwelt hij op. Geef hem zo nu en dan rust. Dus eigenlijk: regelmatig rust afwisselen met regelmatig op de hometrainer, en de tijd de kans geven om te laten genezen. Het is een hele operatie! En 110 graden is de richtlijn, daar zit je dus bijna aan. Heus, het komt!!!
   Succes, Conny

   1. Hallo Conny,
    Inmiddels 4 maanden verder, nu sinds 8 weken op mijn eigen fiets. Rondtrappen gaat redelijk, maar nog steeds die hinderlijke vochtophoping in mijn knie vooral als ik met gebogen knie op mijn bureaustoel zit schiet het vol. Door de vochtophoping of wat het dan ook is gaat lopen niet lekker hooguit tien minuten. Mijn orthopeed zegt geduld het kan nog wel een half jaar duren pffff. Is er dan echt geen andere oplossing.

    1. Beste Jose,
     Het duurt nou eenmaal best lang. Er is gezaagd en gehakt in die knie, en die reageert daar op. Daardoor komt er elke keer weer vocht in. Zet door, zit niet te lang stil en hou moed! Echt, die orthopeed heeft gelijk: geef het een jaar de tijd. Probeer ook nog weer eens of koelen met wat ijs helpt.
     Succes, C

     1. Hallo Conny, gisteren kijkoperatie gehad en het bleek dat ik veel littekenweefsel had waardoor ik steeds het gevoel had dat er iets los en blokkeerde in mijn knie. Hoop dat dit de oplossing is en dat we weer aan het lopen toekomen. Nu mijn vraag, hoe voorkom je binnenwaarts litteken weefsel?

     2. Beste Jose,
      Blijf in beweging, desnoods met een CPM machine (slede met een motortje). Beweeg elk uur, telkens even op de hometrainer. Dus niet een keer per dag een half uur, maar telkens 5 minuten. En soms, wat je ook doet, dan wil het gewoon niet. Maar meestal gaat het goed hoor. Succes, hoop dat het nu weg blijft!
      Groet, Conny

     3. Ja ja anderhalf jaar verder en nog steeds veel vocht en pijn in knie, Lopen is een ramp. Nog steeds fysio maar altijd reactie in knie, radeloos weet net meer hoe ik van het vocht af ga komen.
      Gr José

  2. Het verbaast mij als ik de klachten allemaal lees,en niemand hoor over ijs op de knie als je vocht heb.
   Je moet de knie veel rust geven om te genezen,maar toch veel bewegen zonder druk of gewicht.
   Heb zelf, 68 jaar, 8 weken terug een nieuwe knie gehad.
   Alles rustig opgebouwd met fietsen,hometrainer,maar vooral ook veel ijs gebruikt voor afkoeling boven op de knie maar ook onder de knie,maar gebruik wel iedere dag 1 Arthotec onstekingremmer.
   Kan eigelijk aangepast alles weer en rij zondags met de vrachtwagen weer al reisjes naar belgie met mossels

   1. Beste Jaap,
    Wat fijn dat het jou zo goed gaat. Inderdaad is koelen een heel goede manier om pijn en zwelling te verlichten. Ik zelf heb de eerste weken overdag een steunkous aangehad tegen de zwelling en heb inderdaad geregeld gekoeld. Ik ben 16 maart geholpen. Volledige knieprothese links. Nu kan ik ook weer alles, maar de strakke “band” gevoel is er nog wel. Maar dat gaat ook weg hoorde ik. En inderdaad geldt hier ook geduld is een schone zaak. Groetjes Maria

 67. Bericht inhoud:
  Het is nu 6 maanden geleden en ik heb veel moeite met buigen.
  Het was 90graden en nu zelfs minder.Ben nog steeds onder behandeling van fysio 1x pw..Ik ben 71 jaar.
  Heb na overleg besloten vw een kijkoperatie te laten doen arts denkt dat er wondweefsel vastzit en hij gaat ook proberen verder te buigen.
  Ik krijg weer een ruggeprik en epidurale verdoving.
  Deze keer zie ik er erg tegenop en ben bang dat het niets helpt of nog minder kan dan nu kan wel goed lopen maar fietsen en vooral traplopen gaat moeilijk.
  Ben nu al blij dat ik mijn verhaal kwijt kan en ben benieuwd wat jullie ervan vinden .Groeten Veronie

  1. Beste Veronie,
   Het klinkt inderdaad als vastgegroeid littekenweefsel, artrofibrose. En het kan goed zijn dat doorbewegen onder narcose of het wegsnijden van littekenweefsel inderdaad helpt. Maar helaas helpt het niet altijd. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is dat je zo snel mogelijk na de operatie (vraag aan de chirurg wanneer het mag) goed gaat doorbewegen. Ik denk niet dat je een apparaat thuis krijgt dat de knie telkens doorbeweegt, maar met een home trainer kom je een heel eind. Je zet in eerste instantie het zadel goed hoog en dan ga je met de trapper naar voor en achter(schommelen), net zo lang tot je helemaal rond komt. Als dat goed lukt, dan kan je in stapjes het zadel telkens iets lager zetten. En dat doe je dan verschillende malen per dag. Een keer per dag is veel te weinig. Toch moet je ook weer oppassen dat de knie niet warm en dik wordt, want dan ben je hem aan het irriteren en dan reageert de knie met…. het aanmaken van nieuw littekenweefsel.
   Dus gebruik je verstand, luister naar je lichaam en ga rustig maar behoorlijk aan de slag.

   Laat je geen schuldgevoel aanpraten: soms gebeurt dit ondanks dat mensen veel oefenen. Als je niet oefent, dan gaat het wel mis. Je doet gewoon wat je kan.
   En die operatie kon wel eens heel erg meevallen, maak je daar geen zorgen om. Je kan er alleen maar beter van worden.
   Heel veel sterkte en bedankt voor de reactie! Groet, Conny

   1. Beste Veronie, het is alweer een tijdje geleden dat het litteken weefsel is weggehaald, heeft dit geholpen? Ik heb dezelfde klachten en bij mij is het gisteren weggehaald. Heb je nog een tip voor mij? Wanneer ben je weer begonnen met oefenen? ( doorbuigen)
    Hoop van je te horen.
    José

 68. Kiala schreef:
  11 maart 2016 om 19:29
  Hallo , ik heb iets aan mijn knie
  Ik ben 6-7 jaar geleden door mijn linker knie gezakt , ik kon mijn knie er voor strekken maar sinds ik er toen door ben gezakt niet meer !
  Als ik opsta kan ik soms niet meer steunen op mijn knie en heb ik pijn . Soms als ik lig in de zetel heb ik precies lichte steken en tintelingen .
  Ik probeer mijn knie steeds te strekken maar dat gaat niet dat doet fel pijn !
  Als ik mijn linker knie wil strekken is het precies alsof mijn botten zenuwen en spieren worden samengetrokken terwijl ik mijn rechter knie wel kan strekken enzo !

  Hoe kan dit ? Kan het zijn dat ik mogelijk een operatie moet ?? En erna eventueel krukken ?? Is het mijn knieschijf of wat is het ??

  Groetjes Kiara

 69. Jessica schreef:
  13 maart 2016 om 17:07
  Hey Kiara,

  Het lijkt erop dat ik hetzelfde heb gehad. Als ik lang op mijn been stond, of ermee liep, kreeg ik er een moe gevoel in en strekken deed ook pijn. Op foto’s was niks te zien. Toen kwam de kijkoperatie: bleek dat ik kraakbeen beschadiging had. Nu kan ik 6 weken lang niet staan op het been. Wie weet heb jij hetzelfde? Ik ben pas 15, de artsen zeiden ook dat dat erg jong was om kraakbeen beschadiging te hebben.. Ik zou het gewoon aan een arts vragen, en doorvragen. Want dat moet tegenwoordig ook! Bij mij zeiden ze namelijk dat er niks aan de hand was, en nu zit ik 6 week.. Ik hoop je hiermee een beetje te hebben geholpen!

 70. Max schreef:
  6 maart 2016 om 19:24
  Max
  Hoi.

  Ik ben max en heb op 14 februari 2016 een gehele knie operatie gehad en tot nu toe goede berichten er over, de volgende dag kon ik mijn knie al 90 graden buigen, alleen nog pijn en stijfheid in mijn knie. En gaat nu toe alleen de goede kant op, ben geholpen in Flevoziekenhuis in Almere stad door Dhr Falke.
  Dus ik ben dik teverden met mijn gehele knie operatie.

 71. Rita schreef:
  7 maart 2016 om 09:47
  Hallo, ik ben Rita
  Ik heb op 26 januari een volledige linker knie prothese .
  Aangezien ik een x been had ,zijn mijn spieren verkort .
  Iedere dag ongeveer 3uur werken in de kinetec en hometrainer
  Ik ben nu 6 weken aan het revalideren en het resultaat in het strekken is nu nog maar +4 graden . Volgens mijn kinesist zou ik -5 graden moeten behalen en heb nog een lange weg te gaan .
  Met het buigen zit ik op 110 graden
  Morgen heb ik een afspraak met de specialist , ben benieuwd naar het resultaat. Als het resultaat tegenvalt zouden ze onder narcose mijn been strekken . Ik weet niet wat dat inhoud
  Groetjes Rita

  1. Beste Rita,
   Ik heb ook een totale knieprothese gehad in uz Gent, eind september van vorig jaar, dus ondertussen bijna 7 maand, het buigen met de kinetec ging goed, maar strekken is een ander verhaal. Dagelijks oefen ik met gewichten. Ondertussen een maand geleden adviseerde de arts om de knie in de gips te leggen gedurende een week om de strekking te verbeteren. Dat heeft een beetje geholpen maar niet spectaculair. Ondertussen blijf ik hinken. Volgende week moet ik terug op controle. Ik ben bijna de moed verloren. Ik ben 59 en kan geen 400 m stappen zonder pijn.
   Is de strekking onder narcose gelukt ? Misschien is dat bij mij ook een oplossing. Groeten
   Chris

 72. Peter T schreef:
  2 maart 2016 om 17:34
  Hallo,
  Ik voog dit al eventjes geeft op moed en handige tips.
  Vandaar ook ee,s lijn verhaal.
  Eventjes situatie schetsen.
  September ten val gekomen met fiets.
  Knieschijf gebroken in een 15 tal stukken, open-been breuk.
  Knieschijf opnieuw samen gestoken met 2 pinnen en draad.
  2 weken open gips voor de wonde.
  5 weken gesloten gips.
  Begin november tot eind december. Langzaam opnieuw plooien van knie, uiteindelijk geraakt tot 70 graden, na heel veel afzien. Knie is als het ware enorm stroef.
  Ik kan eind november al wat wandelen op een redelijk normale manier. Nog wat mankend wel. Maar toch al een hele vooruitgang.
  Uiteindelijk beslist dokter het ijzer te verwijderen en tijdens operatie plooien ze onder narcose tot aan 90 graden.
  Ik geraak aan 90 graden plooien door mijn been te laten hangen door het zitten op tafel.
  Zelf actief plooien lukt tot een 60 graden.
  Opnieuw bij kinesist voor verdere revalidatie. Knieschijf breekt opnieuw nu in 2 stukken.
  Ze denken dat er een kans is dat het opnieuw aan elkaar zal groeien. Begin februari ander ziekenhuis.
  Voor de eerste keer wordt er een ct scan gemaakt.
  Daaruit blijkt dat het meer dan 1 cm uit elkaar staat.
  Operatie met schroeven en draad.
  Ik moet wel met kinetec het been soepel houden tot ongeveer 85 graden.
  Geeft een onzeker gevoel.
  Het is nu weer een week geleden dat er een foto is genomen en in mijn gedachten is de knie opnieuw gebroken.
  ‘S nachts trekt mijn spier spontaan aan wat een verontrustend gevoel geeft.
  Ik loop enkel op krukken zonder te belasten.
  Maar op op 85 graden trekt de spier en geeft een akelig gevoel, dit wel met bijna geen pijn.
  Wordt vervolgd. …

  1. Gegroet.terug een 4 tal maanden later.
   Toch eens een vervolg schrijven.
   Momenteel kan ik actief een 130 graden plooien. Fietsen lukt aardig goed, enkel vanuit zitstand.
   Trappen op gaat redelijk, naar beneden heb ik wel een leuning nodig.
   Dagelijks doe ik oefeningen met gewichten aan de enkels en fietsen zo een 20 km gemiddeld per dag.
   Tot zover het goede nieuws.
   Wandelen blijft moeilijk gaan, steeds last van een ambetant gevoel, alsof de knieschijf soms verkeerd zit. Echt belaste oefeningen zijn bijna niet uitvoerbaar aangezien alles van binnen kraakt.
   Morgen wordt er een scan genomen. Vermoedelijk een te grote beschadiging van het kraakbeen.
   Wordt vervolgd.

 73. Brsm schreef:
  19 februari 2016 om 16:17
  Ik heb binnenkort een osteotomie operatie!
  Ben 43 hoog gesport altijd tot paar haar terug!
  Wat zijn de verhalen alom omtrent deze operatie!
  Ik laat het doen bij vd Hart in Bergman
  Graag jullie resctirs

 74. Diny schreef:
  5 februari 2016 om 21:01
  Goedenavond.
  Ben ik ook weer, 8 januari ben ik geopereerd en heb een volledige nieuwe rechterknie gekregen.
  Ik was doodsbang maar achteraf was dat niet nodig. Heb met de operatie een ruggenprik gekregen en hebben ze mij een slaapmiddel toegediend, werd na de operatie pas wakker, heerlijk.
  Heb vanavond hier weer eens op de site gekeken, wat is normaal en wat niet. Gisteren is de fysio bij mij thuis geweest en mag van hem nu met 1 kruk lopen……maar vind dat eigenlijk best wel eng en heb er vandaag weer gewoon 2 gebruikt, ligt t aan mij of wil mijn fysio te snel? De operatie is vandaag pas 4 weken geleden.

  Groetjes Diny.

  1. Hoi
   Voor mij is het ook bijna 4 weken geleden dat ik een totale knie protese heb gekregen.
   Ik loop in huis met 1 kruk en buiten met 2 krukken..
   Ook bij de fysio al op de hometrainer gefietst en af gelopen zaterdag voor het eerst weer naar de sportschool geweest eindelijk weer eens wat doen.
   Nu met de pasen soms net wat te veel gedaan dus beentje weer even hoog.
   Maar verders zoekt mijn therapeut de grens wel op in strekken en buigen.
   Ja het is soms hard werken
   Veel succes allemaal.

 75. 6 februari 2016 om 16:42
  Beste Diny,
  Fijn dat het zo goed is gegaan! Hoop dat het herstel ook voorspoedig gaat.

  Heeft de chirurg geen instructies meegegeven? Zo van: dan en dan met 1 kruk? Misschien vindt je fysio wel dat het erg goed gaat. Mooi toch? En anders: Rustig aan. Als je er nog niet aan toe bent, dan gewoon nog niet doen. Neem de tijd om te trainen maar ook om te wennen aan de nieuwe knie.

  Je schrijft dat je wil weten wat normaal is en wat niet… Het loopt bij iedereen anders. Neem de tijd. Als je je zorgen maakt dan bespreek je dat met je fysio of je arts. En bedenk als het niet snel genoeg gaat: het is een zware operatie, het heeft gewoon tijd nodig. Rustig aan!

  Zoals Angela al schreef: bij haar is het niet AL 3 maanden geleden maar PAS 3 maanden geleden. Als je vooruitgang ziet dan gaat het goed. Of het dan 3 of 6 maanden duurt, dat is dan niet belangrijk. Als het maar in orde komt.

  Heel veel succes met je revalidatie!
  Groet, Conny

 76. Geke schreef:
  10 februari 2016 om 12:28
  Hallo Diny
  Ik ben 5jan geholpen aan een nieuwe knie, dus ben bijna net zo ver als jij. Ik loop nu zo veel mogelijk met een kruk, alleen verre afstanden gebruik ik er twee. Het gaat overdag best goed, maar ,in de nacht heb ik een soort zenuwpijn in mijn been. Behalve paracetamol, gebruik ik geen pijnstilling. Ik ben van plan, weer een poosje morfine te gebruiken. Ik mag eigenlijk niet klagen, want ik kan mijn knie al 120 graden buigen. Ik wens je verder een goed herstel!

 77. Wendy schreef:
  5 februari 2016 om 18:22
  Ben op 2/2 geopereerd aan knie, knieschijf verplaatsing (mpfl reconstructie). Mag er 4 weken niet op steunen en 2 weken niet plooien.

  Ik ben zo bezorgd om alles en de moed zit me naar de avond toe altijd in men schoenen….. Ik kan zelf men bed niet uit, moet been ondersteunen en naar grond plaatsen…. Mijn man doet dit nu maar zou zo graag alleen uit bed geraken…

  Zijn er mensen die tips kunnen geven hiervoor?

  Grts

 78. 6 februari 2016 om 16:31
  Beste Wendy,
  Is het een idee om het geopereerde been te ondersteunen met het andere been? Dus je sterke been onder de andere en ze dan tegelijk optillen? Maar het zal wel snel beter gaan hoop ik!

 79. Inge schreef:
  29 februari 2016 om 16:38
  Pak een lange stevige ceintuur en doe die als een lus om je voet. Hou de uiteinden vast. Zo kun je je been optillen zonder hulp en zonder dat je hem hoeft te buigen.
  Na mijn patellabreuk heb ik me zo 6 weken gered en kon zelf in en uit bed komen .
  Wat een prima site. Ik werd ook al wat ongeduldig na 3 maanden, maar lees hier dat het normaal is.

 80. karin schreef:
  1 maart 2016 om 20:23
  Hoi hoi ik zelf had baat om mn gezonde been onder mn geholpen been te doen. En dan gestrekt het samen in en uit bed doen. Hebben ze je dan niet geleerd in het ziekenhuis. Jammer. Echt gewoon dus je voet onder je andere voet plaatsen en dan draaien samen. Succes

 81. Anky schreef:
  31 januari 2016 om 22:21
  Ik heb half oktober 2015 een halve knie prothese gekregen. Buigen top..strekking top..fietsen super. .alleen lopen is net als een waggelende eend. Teruggekeerd naar orthopeed. .bovenbeenspieren zijn nog niet in orde,heup stand lengte benen etc.wel. Mag dus geen auto rijden. .traplopen is aan de leuning optrekken. .en dan de pijn..vanaf me knieholte tot aan me achillespees doet zeer. Boven kant is ook behoorlijk pijnlijk. Mijn vraag is..is dit normaal. .wordt er onderhand moedeloos van. Alvast bedankt voor jullie reactie.

 82. 1 februari 2016 om 12:06
  Beste Anky,
  Ik kan het natuurlijk uit de verte niet beoordelen. Maar heel algemeen zeg ik: als er al zoveel goed gaat, dan zal de rest ook wel komen. En 3 maanden is nog niet zo lang hoor, het is tenslotte een zware operatie! Houd moed en oefen goed.
  Groet, Conny
  BEANTWOORDEN

 83. Jeannette schreef:
  14 januari 2016 om 09:51
  Beste Marion, vorig jaar november mijn bovenste spronggewricht gebroken. De enkel is geopereerd en gemaakt met schroeven en een plaat. Zit nu in de tweede week van mogen belasten en fysio. Weet dat ik geduld moet hebben maar maak me een beetje zorgen over het vocht. Buitenkant enkel is amper zichtbaar en de vorm van de achillespees zijn helemaal niet te zien. Enkel is stijf en wordt snel dik en rood en warm na belasting. Fysio zegt dat ik moet bewegen om verdere verklevingen tegen te gaan, maar geeft mijn enkel nu geen signaal af? Wat is wijsheid? Door de pijngrens heen? Ben mentaal moe en heb weinig vertrouwen in het herstel. Van een druk sportief leven, is niks meer over. Maak me zorgen. Hoeveel tijd staat er voor een enkelbreuk? Hoef pas in maart weer naar de chirurg, duurt nog zo lang. . . Hoe krijg ik dat laatste vocht eruit om de beweeglijkheid te bevorderen? Groet Jeannette

 84. 17 januari 2016 om 15:30
  Beste Jeannette,
  Wat is wijsheid? Goede vraag! Een breuk in een gewricht is nogal moeilijk, dat heeft tijd nodig. 2 maanden is nog niet lang. Niet bewegen is geen optie, dan ontstaan er meer problemen dan bij teveel bewegen. Maar het is idd heel moeilijk de gulden middenweg te vinden. Wel oefenen, na het oefenen koelen (ijs en een laagje tussen ijs en huid), enkel regelmatig hoog leggen. Is zwemmen een optie om conditie en vertrouwen terug te krijgen? Of gewoon op de hometrainer?
  Hoe lang het gaat duren weet ik niet, maar dat het langer dan 2 maanden duurt is logisch. Daarom heb je ook pas in maart een terugkomafspraak.

  Veel sterkte, Conny

 85. Esther schreef:
  12 januari 2016 om 23:16
  Ik ben maandag 21 december geopereerd aan mijn knie. Ongeveer 15 jaar lang met vervelende klachten gelopen en nooit echt een oorzaak gevonden. Tot september, osteochronditis dissecans.. Een stuk kraakbeen met bot van 1 bij 2 cm afgebroken. Het was nog in tact, ze hebben het schoongemaakt op z’n plaats gezet en gefixeerd met een oplosbare schroef. Ik heb nog steeds veel pijn (na 3,5 week) ben zeer benieuwd hoe lang het nog gaat duren. Mag er sowieso 6 weken niet op lopen of staan. Ben ook heel benieuwd naar ervaringen, aangezien het een zeldzame aandoening schijnt te zijn! Dus weet iemand hier iets over? Hoor ik het graag 🙂

  Met vriendelijke groet, Esther

 86. 17 januari 2016 om 15:31
  Beste Esther,
  Ik heb het nooit meegemaakt. Beschouw het maar als een lastige breuk in een gewricht, het zal echt wel even duren. Maar goed dat er wat aan gedaan is! Conny

 87. talie schreef:
  3 maart 2016 om 20:25
  hey Esther,
  ik ben 27 november 2016 onder het mes geweest voor mijn knie. kraakbeen dat was afgebroken en een scheur in mn meniscus.
  ze hebben een groot deel van mn kraakbeen weggenomen en ook een stuk van mn meniscus. ik heb 6 weken op krukken moeten lopen. mocht er niets op steunen of stappen.
  ik heb er 3 maanden mee thuis gezeten.
  en ben deze week begin maart pas beginnen werken.
  hoewel het nog steeds niet goed is. heb opnieuw een scan laten maken en blijkbaar zit er weer een scheur in mn meniscus. en mn kine heeft schrik dat ook mn achterste kruisbanden af of gescheurd zijn. maar maandag 7 maart heb ik een afspraak met een sportarts en eens horen wat hij te zeggen heeft.
  mn knie letsel is blijkbaar al in de 4e graad. dus zou ik moeten stoppen met lopen en voetballen.
  dus ga ik eens verder horen hoe en wat. en wat ze nu gaan doen met mn knie.

  alvast nog veel succes verder
  talie

 88. Angela schreef:
  3 januari 2016 om 19:13
  Hallo 15 oktober heb ik een halve knieprothese gekregen door de artrose was de binnen kant van mijn linkerknie helemaal versleten.Nu ben in 49 en dus vrij jong voor een knieprothese.Helaas ondervindt ik dat ze veel meer van mijn verwachten dan wat ik kan.Nu na 11 weken doe ik mijn huishouden weer zelf zover ik dat kan.En ik doe alles in gedeeltes. Nu loop ik zonder krukken al vanaf week 4 en traplopen gaat prima ook al is het niet zo snel.Fietsen op de hometrainer lukt redelijk en lopen gaat ook goed.Alleen nu gaat buigen nog niet zo goed en kan ik nog niet gewoon op de fiets of autorijden.Mag van het ziekenhuis dit dus ook nog niet doen.Nu heb ik het idee dat ik niet op schema loop zeg maar.Ben hier dus best wel onzeker over omdat ik het gevoel krijg dat ik volgens andere al veel meer moet kunnen.Krijg het gevoel net als iemand anders ook al schreef dat je als moeder gewoon de knop om moet zetten en dat als de pijn weg is je gewoon weer moet zijn zoals je was.Hoor graag wat jullie er van vinden.Moet zeggen dat ik het fijn vind om hier te lezen hoe iedereen er mee omgaat en dat ik dus niet de enige ben die onzeker is over zicht zelf.groetjes Angela

 89. 3 januari 2016 om 19:31
  Beste Angela,
  Je kan nu, niet lang na de operatie, al heel veel. Prachtig toch? Ik zie steeds weer die onzekerheid: het gaat niet snel genoeg. Gaat het bij anderen sneller? Het valt me tegen hoe lang het duurt voordat ik weer de oude ben. Loop ik wel op schema? De chirurg had gezegd dat de revalidatie 3 maanden duurde en die zijn bijna om maar ik ben er nog niet.

  Er is maar een schema en dat is het jouwe! Als je goed oefent en vooruit gaat, dan komt het wel in orde. Hoe snel dat gaat is van zo veel verschillende dingen afhankelijk. Hou oud je bent, hoe sportief, hoe zwaar je bent. Hoe lang je al klachten had voor de operatie en hoe de conditie van je spieren was. Of de operatie vlot verliep, of de knie goed geneest. Maar ook: wat verlang je en wat verwacht je. Iemand van 50 heeft wellicht andere plannen dan iemand van 85 jaar. Iemand die een kantoorbaan heeft belast de knie anders dan een verpleegster.

  Belangrijk is, dat je goed oefent maar ook voldoende de tijd neemt om te rusten. Het been kan alleen genezen als de spieren sterk worden, de beweeglijkheid goed, het uithoudingsvermogen in orde is. Dat gaat niet vanzelf. Met zitten kom je er niet.
  Maar als je goed oefent en goed de instructies van de fysio of de kine volgt, en je hebt niet de pech dat de knie niet goed wil genezen, dan geldt alleen het volgende: Als je verbetering ziet, elke week weer (niet per dag kijken, dat schiet niet op), dan kom je er uiteindelijk wel. Dan kost het gewoon wat meer tijd. Beeldspraak: als je in de lift zit en die gaat omhoog, dan kom je vroeg of laat boven!

  Houd moed, oefen goed, en heb geduld.
  Succes, Conny

 90. Angela schreef:
  4 februari 2016 om 12:38
  bedankt voor je reactie Conny en begrip.Ben overgestapt naar een andere Fysio omdat de arts niet tevreden was over de behandelingen die mijn vorige fysio deed.En ook de arts zei al dat het niet al 3 mnd was geleden maar nog maar 3 mnd.De fysio waar ik nu ben bekijkt het per keer en dat gaat een stuk beter.En jou verhaal heeft daar zeker bij geholpen heel erg bedankt hier voor.

  gr Angela

 91. Petra schreef:
  2 januari 2016 om 17:02
  Ik ben op 30-10 geopereerd aan een hele knieprothese en op deze website gekomen na het zoeken naar ervaringen met “lot”genoten. (63 jaar) Heb 10 jaar met pijn gelopen voordat ik geopereerd werd. Ik kan nu redelijk goed lopen en buigen en strekken, maar…. het blijft een trage start na het zitten en uit bed komen, en ook nog vaak snachts wakker van pijn, vandaar dat ik zocht naar ervaringen van andere. Operatie is perfect gegaan maar revalideren is me enorm tegen gevallen, had echt verwacht na nu (9 weken) toch wel weer normaal te kunnen functioneren. Helaas is dat niet het geval, ik heb constant nog het gevoel met een blok beton in mijn knie te lopen, en dan na het zitten altijd die eerste stramme stijve stappen, valt me zo tegen. Wie heeft hier nog meer deze ervaring of ben ik te ongeduldig? Zou leuk zijn reactie te krijgen.
  voor allemaal sterkte met revalideren,
  Petra

  1. Hoi Petra
   Ik ben 28Jan 2016 hele knie 3 D methode .duurt mij ook te lang .Fysio zegt tegen mij als ik een nieuwe knie moest krijgen en ik ging zo goed voorruit als jou daar teken ik voor
   2weken en 3dagen 1ste maal op fiets ik kreeg mijn knie rond En kan hem buigen 115 graden .Alleen heb ik nog altijd branderig gevoel in de knie Mij zakt af en toe moed in de schoenen geen geduld gaat mij niet vlug genoeg .Maar heb zelf de medicatie morfine afgebouwd Meestal 1 maal daags pijn medicatie .Het waren er eerst 4a 5 maal per dag

   1. Het gaat hartstikke goed, als ik het zo lees!
    Bijna geen pijnmedicatie, en 115 graden buigen! Houdt moed, je komt er wel. Het duurt alleen even…
    Groet, Conny

 92. 2 januari 2016 om 18:45
  Beste Petra,
  Een totale knie-operatie is een zware operatie, 9 weken daarna zit je echt nog midden in dat proces. En zeker omdat je al 10 jaar met pijn liep, de spieren zijn waarschijnlijk in die tijd verzwakt. Geef het de tijd en kijk over nog eens 2 maanden hoe het dan gaat. Ik denk dat het dan al een ander verhaal is!
  Oefen goed, ga elke dag op de hometrainer en luister goed naar je lijf.
  Zijn er ervaringsdeskundigen die Petra over hun ervaringen kunnen vertellen?
  Succes, Conny

 93. Marja schreef:
  6 januari 2016 om 12:50
  Hallo Petra
  ik heb een half jaar geleden in juni 2015 een totale knie operatie gehad, en ik heb ook last er van met opstaan en uit bed komen, dat mn knie wat stijf is, het word nu een stuk minder, maar goed oefenen dan zal op den duur de “stramme en stijve stappen” van jou over gaan, ik zelf liep al meer dan 15 jaar met pijn.. hoop dat je hier iets aan hebt
  groetjes Marja

 94. Petra schreef:
  7 januari 2016 om 11:13
  Hallo Marja bedankt voor je reactie, ik begrijp dat ik dus toch te ongeduldig ben 😉 Als jij na een half jaar nog steeds last hebt van dat stramme stijve gevoel, het wordt gelukkig iets minder nu, schreef je, dus voor mij wel een verademing dat het “ooit” beter/normaal wordt. Ook ervaar ik dat er vaak veel van je verwacht word, zoals de opmerkingen van “zo…..maar je loopt wel weer heel goed hoor” vaak word er dan vergeten dat je elke stap nog voelt die je zet, en dan niet alleen pijn, maar dat stijve blokkerige gevoel, wat ik als heel vervelend ervaar. En dat is ook nog eens heel vermoeiend. Heb niet altijd zin dat uit te moeten leggen, en kan me daardoor ook heel vervelend en somber van voelen. Ik ben altijd een heel vrolijk en tuuttu..tuut mens ff dit ff dat maar dat gaat helaas niet, maar vertrouw er maar op dat dit wel weer komt. Marja en Connie bedankt voor jullie reaktie, ik heb hier zeker iets aan. Dat is GEDULD …en dat moet ik dan ook leren. [ lastig 🙂 ]
  Leuke site overigens hier zullen veel mensen wat aan hebben.
  groetjes Petra

 95. Joyce schreef:
  22 februari 2016 om 20:02
  Dag Petra,

  Nog even dit: ik heb heel veel baat bij zwemmen. Ook mijn strek- en buigoefeningen, hangend aan het trapje gaan gemakkelijker. Na het zwemmen merk ik dat alles weer wat beter gaat. Het geeft je vertrouwen dat het op termijn wel goed gaat komen. En RUST, wees niet te streng. Af en toe een off day mag!

 96. Joyce schreef:
  22 februari 2016 om 12:06
  Dag Petra,
  Sinds 25 september heb ik, 68 jaar een totale knieprothese.
  Ook ik vind dat het herstel tergend langzaam gaat. Vooral het opstaan uit een stoel en de eerste stappen daarna. In bed heb ik allerlei kussentjes, Jantjes genaamd, die ik tussen mijn knieën leg, dat scheelt. Fietsen en lopen kan ik, hoewel ik me heel onzeker voel. Waar ik nu op train zijn de bovenbeenspieren, die zijn als spaghetti. Waar ik heel veel last van heb is van het knoepen, knappen en klikken van de prothese. Ook ik heb mensen om me heen die allemaal wel iemand kennen bij wie het veel sneller ging. Van de week vroeg iemand of ik dacht of het nog ooit goed zou komen. Niets van aantrekken. Het duurt 1 tot 1 1/2 jaar. Geduld!

  1. Ik ben nu 68jaar ,heb van januarie 2014 een volledige knieprothese kan goed fietsen maar als ik ga stappen of als ik wat gezeten heb ,heb ik een zeer stijve knie alsof er een band rond de knie aangaspannen word,ook met de trap af gaat dit niet zo goed!!!(heb ook het gevoel of de knie zwaarder aanvoelt dan de andere,)doe ook pendellen ,heb 78 kines gehad ik zou de andere knie ook moeten laten doen mar heb er angst voor.kan wel wandellen aar niet hard rennen.ki zou een hometrainer willen aanschaffen maar weet niet of dat nog baat!!!kan mij iemand een tip geven.

 97. Lia schreef:
  7 maart 2016 om 16:02
  Hallo Petra,
  Ieder zo z’n eigen verhaal,ik heb nooit eerder gereageerd op verhalen uit de praktijk maar nu wil ik erg graag mijn verhaal doen.
  Ik ben ruim 4jaar geleden gevallen met de fiets en heb toen n tibia plateau fraktuur opgelopen.Erg heftig met n somber toekomstbeeld.
  In t ergste geval uiteindelijk in n rolstoel belanden.
  Ik heb t tot begin vorig jaar volgehouden met op de sportschool mn lijf in conditie te houden maar uiteindelijk moest ik in oktober jl. toch n kunst knie.
  Operatie prima verlopen maar revalidatie bracht niet wat ik er van verwacht had.
  Heel veel pijn, moeilijk bewegen en erg stijf. Eigenlijk kon ik er niets mee.
  Uiteindelijk 5 weken geleden weer opgenomen in t ziekenhuis, ik moest 5 dagen blijven, en toen hebben ze onder plaatselijke verdoving en n kort roesje mn knie doorgebogen.Verklevingen en littekenweefsel.
  Tijden de 5 dagen heb ik op n CPM slede gelegen en dag en nacht werd mn knie doorgebogen tot in hoek van min.90^.
  Na 5 dagen met CPM naar huis,en 6weken lang (ik ben nu in week 5) ook 24 uur op de slede.
  Na 2 nachten niet slapen ,omdat t niet te doen, was ben ik s’nachts mee gestopt.Vooral vanwege de herrie die dat ding maakte.
  Inmiddels ben ik dus bijna 5maanden verder na t plaatsen van de knie prothese en kan nog altijd hoegenaamd niet lopen,heb veel pijn en inderdaad m’n hele knie voelt aan als beton.
  Ik ben geen klager, heb n hoge pijngrens maar inmiddels ben ik toch n beetje moedeloos geworden.

  Groeten voor iedereen

 98. Ria schreef:
  8 maart 2016 om 14:46
  Hoi Petra, ik begrijp wat je bedoelt,alsof er een blok beton in je knie zit. Ben zelf 15 dec 2015 geopereerd links een total knee. Lopen gaat goed,slapen zonder pijn,kan op de zij liggen, met een kussentje onder mijn knie, alleen het buigen is nog een probleem,fietsen op de hometrainer gaat als het zadel op de hoogste stand staat. Ik blijf vocht houden in het knie. Ga 2x in de week voor oedeemmassage,het helpt.
  Ben voorzichtig optimistisch,het gaat weekelijks wel iets beter.

 99. Gert schreef:
  25 december 2015 om 21:39
  Hallo, leuke site!
  Ik ben op 4 december geopereerd aan mijn knie, een MPFL reconstructie met een pees vanuit mijn hamstrings, ik mag mijn brace al op 75° zetten en mijn been volledig belasten. Ik heb het gevoel dat ik al zonder krukken of toch niet meer op 2 krukken zou kunnen stappen, mag ik dit dan doen?

  Vriendelijke groeten

  Gert

 100. 1 januari 2016 om 20:22
  Beste Gert,
  Doe precies als aangeraden wordt. Je moet de tijd nemen om te genezen. Ook als je denkt dat het wel sneller gaat, dan loont het om de knie de tijd te geven om echt te genezen. Ik houd wel van doorzetten maar niet van forceren. Soms is geduld erg moeilijk…
  Succes, Conny

 101. Nadine schreef:
  29 november 2015 om 15:17
  Hallo,

  Na mijn verhaal hier op deze website, wil ik jullie het vervolg laten weten.
  Zoals vermeld moest ik nog de reumatologe passeren en die wist na controle en fotos, wat er mis was. Namelijk een versleten rechtse heup en een week later werd ik geopereerd en op slag was pijn in knie verdwenen. Nu revalideren en hopen dat alles goed komt.
  Misschien kan mijn ervaring andere mensen helpen.
  Bedankt dat ik op deze site mijn hart mocht luchten.
  Groetjes,
  Nadine.

 102. loes schreef:
  22 november 2015 om 09:10
  ik ben nu 7 weken verder aan mijn geopereerde knie..
  nog steeds heel pijnlijk maar kan al 90 graden buigen en kan al tamelijk goed lopen met of zonder rollator.
  mijn probleem is dat ik een brandend gevoel heb in mijn knie al die 7 weken en kan er niets op velen.
  de orthopeed had over een zenuwdraadje.
  ik vroeg hem wanneer het over ging begon hij akelig te worden.
  een jaar of tien jaar was zijn antwoord.
  de operatie was goed geslaagd maar wat heb ik er aan als ik
  steeds met die pijn moet leven.
  graag advies hierover aub
  loes

 103. 26 november 2015 om 08:31
  Beste Loes,
  Bij een operatie kan van alles mis gaan, garanties zijn er niet. Met vragen, ga naar huisarts of chirurg, die kunnen je verder helpen.
  Succes, Conny

 104. Susan schreef:
  23 december 2015 om 21:50
  Vraag eens na over distrofie aan de knie…zeer pijnlijk zelfs een zachte aanraking is al pijnlijk, echter gaat distrofie nooit meer over. Sterkte ermee

 105. 1 januari 2016 om 20:19
  De ideeën over dystrofie zijn aan het veranderen. Het idee is nu, dat je door goed bewegen de dystrofie kan verminderen en uiteindelijk kan genezen. Het is een lang en soms pijnlijk proces, maar ook hierbij geldt: niets doen is niet goed!

 106. Jos schreef:
  28 januari 2016 om 11:52
  Dag,

  Ook ik had er last van dat ik niets op mijn knie kon verdragen.
  Ben doorverwezen naar de pijnpoli en heb ketamine zalf voorgeschreven gekregen. (wordt niet vergoed)
  Het helpt. Ik ben nog niet helemaal van de pijn verlost maar kan weer allerlei stoffen op mijn knie verdragen. Van dekbed tot spijkerbroek.
  Misschien heb je er wat aan.

 107. J schreef:
  21 november 2015 om 23:16
  Beste,
  Ik ben 30 Oktober een knie operatie ondergaan.
  Mijn voorste kruisband was gescheurd en mijn binnenste meniscus, deze zijn beide behandeld maar nu heb ik ineens super erg veel last met het strekken en buigen van mijn knie. Ik weet me geen raad en ik maak me best zorgen. De pijn zit in mijn knie holte en is erg stekend. Ik begin nu te twijfelen of ik niet te intensief bezig ben geweest en wat er nu aan de hand zou kunnen zijn. Ik wil niet nogmaals een operatie ondergaan. Wat een angst.

  Alvast bedankt!

 108. 26 november 2015 om 08:30
  Beste J,
  De operatie is nog maar kort geleden. Ga naar een fysio. die kan zien wat er aan de hand is. Of naar de chirurg, en schrijf alle vragen op. Vergeet niet: dit is een behoorlijke operatie, de knie protesteert!
  Groet, Conny

 109. Truus schreef:
  17 november 2015 om 09:38
  Goede morgen. Afgelopen december ben ik gevallen en heb daarbij mijn knieschijf horizontaal gebroken.Ik ben geopereerd en er is een Zuggertung ingezet. Na 6 weken bleek dat de operatie mislukt was en ging vol vertrouwen de 2 de operatie in. Zuggertung g vervangen!..In april bleek dat het weer niet goed was en ben ik voor de 3 de keer geopereerd en is er een soort van 8 draad ingezet…Een soort van veiligheidsgordel vd knie. Na deze derde operatie ontzettend veel pijn gehad ……Veel pijnstillers…morfine etc.Toen bleek dat er genoeg kalk was in de knie.mocht ik ietsje belasten…Eerst rollator…krukken…1 kruk….loop nu een km.ongeveer zonder te hoeven rusten onderweg. Mijn PROBLEEM is …Ik kan niet verder buigen dan 90 gr. Bij de fysio en thuis minder. Heb een hometrainer maar kom niet rond….ik ben bang dat ik Door deze medische missers invalide blijf !….HELP

 110. 17 november 2015 om 23:04
  Beste Truus,
  Dat duurt al best heel lang… Vraag goed bij controle waarom die knie zo beperkt is! Als er iets in de weg zit, dan is er misschien toch iets aan te doen.

  Probeer ondertussen op de hometrainer toch nog iets verder te komen: Zet het zadel zo hoog mogelijk en ga dan wiegen. Dus voor- en achteruit trappen in de hoop dat de trappers uiteindelijk rond komen. Mocht dat lukken en een paar minuten goed gaan, zet dan het zadel een gaatje lager zodat de knie iets verder moet buigen.
  Succes! Conny

 111. Truus schreef:
  21 november 2015 om 00:58
  Dank je wel Connie.as maandag hoop ik op meer informatie van mijn chirurg. Ik houd je op de hoogte. Dank voor je antwoord en succes met deze site.Truus.

 112. Kay schreef:
  16 november 2015 om 19:59
  Hallo iedereen ik ben hier trg heb vandaag kijkoperatie gekregen en al bij al goe meegevallen wel veel pijn ze heben mijn knieschijf beetje verplaatst en ze heben kraakbeen stukjes verwijderd nu lig ik al in bed in mijn huisje 🙂 is wel beetje raar als je ze helemaal verdoven maar wist nix meer :p nu ben ik 1maand half thuis nu beetje op mijn tandjes bijten morgen ander verband en naar kini al wel beetje vroeg vin heb wel veel hulp nodig beetje onhandig als iemand nog vragen heeft gerust vragen 🙂

 113. 17 november 2015 om 22:58
  Beste Kay,
  Gelukkig, dat is alvast goed afgelopen. Nu nog goed herstellen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook weer gaat lukken.
  Groetjes, Conny

 114. Kay schreef:
  15 november 2015 om 11:41
  Hallo iedereen ziet er leuke website uit ik moet morgen binnen voor kijkoperatie an mijn linkse knie en ze gaan beetje mijn knieschijf verplaatsen en ik ben zo bang enzo nog nooit in ziekenhuis gelegen en ben zo bang dat ik zal afzien na de operatie kan iemand mij gerust stellen dankuwel !

 115. 15 november 2015 om 12:29
  Beste Kay,
  Een operatie is altijd spannend, maar het wordt niet voor niets gedaan. Een ziekenhuis kan eng overkomen, gelukkig is iedereen die er werkt opgeleid om zo goed mogelijk voor je te zorgen. Het is belangrijk dat je rustig de operatie in gaat. Probeer zo goed mogelijk te ontspannen, zoek iets waardoor je rustig kan worden.
  Na de operatie kun je best pijn hebben. Vraag gerust om pijnstillers en vraag goed na wat je wel of niet mag.
  Ik heb zelf een kijkoperatie gehad, en mij viel het reuze mee. Ik was na 7 dagen weer aan het werk.
  Niet elke operatie is hetzelfde, natuurlijk, maar als het moet dan moet het. Ga er met rust in. Ik vond het ook eng, ik mankeer normaal gezien ook nooit wat. Maar ik vind ook de tandarts al eng. Je bent echt in goede handen. Kop op en succes!!! Mij heeft het erg geholpen.
  Nog iemand anders opbeurende woorden?
  Groet, Conny

 116. Kay schreef:
  15 november 2015 om 16:12
  Dankuwel voor mij beetje gerust te stellen ik zal 2maanden thuis zijn blijkbaar tegen dat ik terug aan het werk mag ik zie het morgen wel allemaal alvast bedankt Conny!

 117. Moon schreef:
  7 november 2015 om 19:21
  Hoi,
  Wat een fijne site is dit!
  Begin september is bij een kijkoperatie 25% van de achterhoorn van mijn mediale meniscus weggehaald. Helaas ben ik na 5 weken na een val verkeerd opgestaan: nieuwe scheur en licht botoedeem in m’n mediale femurcondyl. Eind oktober opnieuw geopereerd, 5% meniscus verwijderd, naast oorspronkelijke scheur.
  Ik sport veel en herstelde snel van operaties aan m’n andere knie, jaren geleden. Ik doe het nu rustig aan, twee operaties in korte tijd is heftig. Ik fiets op een hometrainer, zowel lig als zitfiets, train mijn bovenlichaam zittend, sinds een paar dagen. Ook heb ik wat zittende en liggende yoga en Pilatesoefeningen gedaan. Dat ging na vorige operaties prima, nu krijg ik een bonkende knie, dagenlang, van 15 minuten. Ik verdenk oefeningen met de knie boven mijn hoofd, zoals schouderstand. Durf nu geen yoga meer, ik ben zo bang dat ik schade doe of hierdoor al gedaan heb. Wordt zo wel stijf, maar knie gaat voor. Twee fysiotherapeuten geven tegenstrijdig advies (helemaal niet rekken, zegt de een, rekken prima mits je niet overstrekt of te ver buigt prima, zegt de ander). Niemand weet iets over een contraindicatie voor knie omhoog. Ik hoor heel graag jullie mening en feedback. Heb ik mijn knie nu schade toegebracht? Het bonken is weg, maar heb wel nog wat pijn, die ik de eerste week na de operatie, tot ik dit deed, niet had.
  Veel groeten, Moon

 118. Moon schreef:
  14 november 2015 om 15:38
  Als jullie niet gaan reageren, haal dan mijn post maar weg, dat voegt dan niets toe.

 119. 14 november 2015 om 18:16
  Beste Moon,
  Op dit soort vragen kunnen alleen algemene antwoorden komen. Ik zie de knie niet, ik weet verder niets over je. Ga in overleg met huisarts, specialist of fysiotherapeut, die zien de knie, kunnen tests doen en kunnen een overwogen antwoord geven. Succes, Conny

 120. Wendy schreef:
  4 november 2015 om 07:41
  Hallo,
  18 september heb ik een mpfl reconstructie van mijn rechterknie gehad omdat ik 6 weken daarvoor was gevallen en mijn knieschijf van zijn plaats was geschoten. Ook was er een stukje knieschijf afgebroken. Dit is inmiddels door de mpfl hersteld maar ben 30 oktober weer onder narcose geweest voor het doorbewegen van mijn knie ivm verkleving. Ik kwam niet verder dan 38 graden buiging. Nu na het doorbewegen met veel pijn en moeite van de fysio op 72 maar mijn knie is zo dik en pijnlijk dat ik zelf niet verder kan buigen dan 40 graden. Ik heb voor de pijn oxycodon capsules gehad die wel wat pijn verminderen maar ik wordt er zo beroerd van dat ik ze liever niet inneem omdat ik dan door het beroerd zijn ook niets kan doen. Thuis probeer ik gewoon mijn oefeningen te doen om minder stijf te worden maar ik wordt zo moedeloos van het continue pijn hebben.

 121. 5 november 2015 om 19:29
  Beste Wendy,
  Dit klinkt als een artrofibrose. De knie maakt dan overmatig littekenweefsel. Dit is een lastig probleem, met veel pijn en beperkingen. Voor zover ik weet helpt alleen een operatie waarbij dat littekenweefsel weg wordt gesneden, en dan daarna een apparaat waarmee de knie passief langdurig wordt doorbewogen. Telkens weer onder narcose doorbuigen heeft volgens mij niet heel veel zin. Ik ga er nog een stukje over schrijven.
  Zoek een goede arts en vraag die om raad!
  Heel veel sterkte, Conny

 122. Wendy schreef:
  17 november 2015 om 17:31
  Beste Conny, dank je voor je antwoord. Ik heb nogmaals overleg gehad met mijn fysiotherapeute en zij heeft voor mij contact gezocht met mijn behandelend orthopeed. Deze ziet de ernst van de situatie in en ik wordt binnenkort opgenomen voor het nogmaals doorbewegen onder verdoving ( ditmaal een ruggenprik) en daarna onder blijvende verdoving het blijven bewegen van de knie in het ziekenhuis. Dit gaat wel een aantal dagen duren. Nogmaals bedankt voor de verhelderende blik stiekem second opinion.
  Met vriendelijke groet,

  Wendy

 123. Wendy schreef:
  30 november 2015 om 07:51
  Beste Conny,

  Inmiddels weer thuis uit het ziekenhuis. Ze hebben mijn knie weer doorbewogen maar nu met een ruggenprik en daarbij ook een epidurale verdoving en 48 uur op een cpm apparaat. Via het apparaat kwam ik op 110 graden flexie en zelfstandig op 90/100 graden flexie. Nu thuis iedere twee uur een half uur op de hometrainer maar de knie blijft wel stijf aanvoelen. Ook zit er nog een hoop vocht in de knie. Is er een manier om dit vocht sneller weg te krijgen? Ik heb wel medicijnen tegen de pijn meegekregen die gelukkig goed hun werk doen en waar ik niet zo ziek van wordt. Maar al met al blijft het een pijnlijke bedoening hoor.
  Vooral na het slapen is de knie pijnlijk en stijf, in de loop van de dag wordt dit wel beter.

  Mvg Wendy

 124. 2 december 2015 om 09:27
  Beste Wendy,
  Dat vocht blijft zolang de knie geïrriteerd is, daar kan je niets aan versnellen… Maar goed dat het al beter gaat, ga door!
  Groetjes, Conny

 125. Roelina schreef:
  23 december 2015 om 14:59
  Hallo ik heb begin december 2015 een halve knieprothese en ik geef taichi tao Qigong door deze oefeningen blijft er minder vocht in mijn knie. Misschien een idee om deze rustige vloeiende bewegingen te gaan doen endat er dan ook meer energiestroming in je benen komt. Bij mij werkt het. Succes

 126. Ivo schreef:
  28 oktober 2015 om 02:06
  Daar ben ik weer, 3 maanden nadat ik geopereerd ben aan een totaal afgescheurde linker quadricep spier. Door de lelijke wijze van afscheuren (en op een lelijke plek) is er gekozen voor een conservatieve behandeling na de operatie. De eerste 6 weken vrijwel niks doen met mijn been. Pas sinds 1 week ben ik volledig knie-brace vrij. En ik kan mijn knie zelf buigen tot zo een 90 graden. Met hulp tot 100 graden. Maar ik kan nog steeds niet echt staan op mijn been bij het lopen. Dus ik loop nog steeds met krukken. Er is gewoon geen kracht genoeg in mijn been om mijn knie in positie te houden met gewicht erop. Ik kan wel mijn been optillen etc. Fietsen op de home-trainer lukt nauwelijks, dat lijkt te komen omdat ik bij gebogen knie mijn been niet genoeg omhoog kan brengen. Ook is het stuk huid op de knie-schijf (waar dus ook de wond was) nog steeds een beetje gevoelloos.

  Wat voor een oefeningen kan ik doen om de spieren rondom mijn knie sterker te krijgen?

 127. Twan schreef:
  24 oktober 2015 om 15:44
  Hallo, ben 6 mnd geleden geopereerd en heb een volledige knieprotese gekregen. Ben sindsdien al 2x onder narcose doorgebogen en biede keren kwam de chirurg niet verder dan 105 %. Oefenen thuis, fietsen, hometrainer,nu nog 2x fysio leiden nog steeds niet tot een verbetering. Zelf buigen kom ik nog steeds niet verder dan 85 % en op fysio is dit 100/105 %. Heb het idee dat ik op dit moment stil sta. Bij laatste controle bezoek, aug., is afgesproken om de natuur een 4 tal mnd. zijn werk te laten doen, maar nu zo’n 2 mnd verder zoals ik al vertelde geen vooruitgang, stilstand. Werk inmiddels al enige tijd weer voor 60% maar de zin/ wil om thuis te oefenen wordt eigenlijk steeds minder en mijn humeur lijdt er ook onder dat er maar geen vooruitgang in zit. Fiets wel 3x per week naar het werk, 25 km per keer en fysio 2x per week. Wil het nog tot eind nov aankijken of er nog een verbetering komt, zoniet ga ik terug en ga dan vragen om een kijkoperatie om het, hard nekkige littekenweefsel wat ik zou hebben en waardoor het buigen nog zeer moeizaam gaat, te laten schoonmaken. Dit werd mij verteld dat ik dit dan zou kunnen laten doen. Ben aan de bewuste knie al 3x, waarvan 2x een kijkoperatie, geopereerd. Twan

 128. Nadine schreef:
  22 oktober 2015 om 13:58
  Hallo,

  Ik ben negen maand geleden geopereerd en heb een nieuwe rechterknie. De knie is nog altijd gezwollen en ik kan nog altijd moeilijk stappen, heb nochthans 60 Kinebeurten gehad. Ik kan wel fietsen maar met veel minder snelheid.
  Kan evengoed stappen als voor operatie.De dokter heeft al vocht uitgetrokken en cortisone gespoten. Resultaat: een dag was alles in orde en de dag erna was het als voorheen.
  Nu is er een botscan en witte bloedcellenscan genomen (heb nog geen uitslag) ik moet nog naar reumatoloog.
  Heeft er iemand hetzelfde meegemaakt of weet er iemand raad. De dokter spreekt ook van allergische reactie op inplantaat! Ben het kotsbeu.

  Bedankt om dit te lezen.

 129. 28 oktober 2015 om 08:33
  Beste Nadine,
  Dit is geen voer voor fysiotherapeuten, anders had je eigen kine er al meer aan kunnen doen. Eerst maar eens afwachten wat de reumatoloog ervan zegt.
  Beterschap! Conny

 130. 28 oktober 2015 om 16:33
  Ik snap het wel, als je pijn hebt of niet vooruit kan, dan wil je zo snel mogelijk weer beter zijn….

 131. Ria schreef:
  8 maart 2016 om 14:36
  Hallo Nadine, kan het zijn dat jij een nickel-allergies hebt,en daarvoor deze vervelende reactie hebt,vraag dat eens aan de arts. Ria.

 132. 18 oktober 2015 om 07:18
  Beste ,
  mijn zoon werd geopereerd op 7 oktober aan de linkerkruisband. 12 oktober kreeg hij ‘s nachts een koortsopstoot en vreselijke pijn in de knie. We zijn op woensdag naar de spoed gegaan. Daar zag men dat hij een infectie had maar na de bloedstaalcontrole bleek er niets ernstig te zijn. Hij kreeg een kuur Augmentin en Diclofenac en paracetamol. Aanvankelijk had hij wat verbetering maar nu blijft alles steken. Is dat normaal ?
  Met dank!
  Michèle

 133. 20 oktober 2015 om 22:34
  Beste Michele,
  Heeft hij een goede Kine? Vraag goed door bij controle bij de specialist!
  Groet, Conny

 134. nancy schreef:
  13 oktober 2015 om 17:14
  Ik heb op 28 augustus een nieuwe knie gekregen.het is nog steeds dik .en buigen gaat niet zoals het moet.ik oefen maar het schiet niet op.ik word moedeloos van .want als het niet buigt kan ik mischien niet meer fietsen.Wat kan ik doen om het tog die 90 graden te laten halen.

 135. 20 oktober 2015 om 22:29
  Beste Nancy,
  Probeer het eens met een hometrainer. Zadel goed hoog zetten en dan 3x per dag 5 minuutjes proberen rond te draaien. Je zult zien, als er niet iets geks aan de hand is, dan gaat het steeds soepeler. Als het dan goed gaat, zet dan het zadel ietsje lager en probeer weer rond te draaien. En zo verder. Als dat niet helpt, en de fysiotherapie brengt je ook niet verder, vraag dan de chirurg om advies.
  Succes, Conny

 136. Simone schreef:
  9 oktober 2015 om 17:52
  Hallo Conny,

  Ook ik ben ondertussen geopereerd. Helaas gingen de botankers er niet zo makkelijk uit als gehoopt en heeft de arts moeten boren en wat bot moeten weg kappen.
  De eerste paar dagen na de operatie enorm veel pijn gehad. Ik mocht mobiliseren met krukken maar het lukt me niet om de loopbeweging te maken. Ook kan ik mijn been niet zelfstandig optillen en heb hulp nodig om bijvoorbeeld de bank af te komen. Dit herken ik niet van mijn vorige operaties… Weet u of dit normaal is en hoe ik dit kan stimuleren?

  Gr Simone

 137. 12 oktober 2015 om 11:49
  Beste Simone,
  Het kan gebeuren dat de bovenbeenspieren even niet voldoende doen. Vraag een fysiotherapeut om hulp, dan gaat het sneller.
  En ja, als er geboord wordt in het bot, en getrokken aan die ankers, dan doet dat pijn…
  Sterkte, Conny

 138. nelleke schreef:
  8 oktober 2015 om 13:46
  Bedankt voor deze side

  Ik heb mijn knieschijf gebroken horizontaal en verticaal.
  Dit is nu 7,5 week geleden gebeurt.
  Na op de EHBO een brace te hebben gekregen werd er gezegd dat ik na 1 week terug moest komen.
  Na 1 dag werd ik gebeld en moest ik eerder terug komen,en is er overlegd voor een operatie, en zou ik lopen het ziekenhuis uitgaan ik dacht zo beter daar kies ik dan voor want ik ben een actieve dame van 57 . Maar na de operatie kon ik helemaal niet lopend het ziekenhuis uit.
  Graag wil ik van anderen w
  eten wat hun ervaring is na een operatie en herstel daarvan.
  Ik heb n.l. sinds 1 week bij sommige bewegingen erg veel pijn (net of er vleeshaken in mijn vel zitten) tot huilend aan toe en dat belemmerd mijn oefeningen.
  Met vriendelijke groet Nelleke

 139. Lisa schreef:
  5 oktober 2015 om 19:53
  Hoi,
  Mijn naam is Lisa en in ben 19 jaar. Ik heb 4 weken terug een knie operatie gehad. Mijn knieschijf hebben ze bijna 2 cm omlaag geplaatst. Ik ben geen stilzitter en vind het vreselijk om van m’n enkel tot m’n lies in het gips te zitten. Ik reis met de trein en de bus om naar school te gaan, maar ben helemaal gesloopt als ik thuis kom. Alles is behelpen. Ik loop met krukken en moet nog 2,5 tot hopelijk mijn gips eraf mag en ik weer mag leren lopen en buigen. Maar ik zit nu dus constant stil, en wil graag iets van beweging doen. Enigszins een idee wat ik kan doen? Ik heb nog een lange weg revalidatie te gaan, en hoop met een jaar alles weer te kunnen. Groetjes

 140. 7 oktober 2015 om 12:07
  Beste Lisa,
  Wat een pech! Maar hopelijk ben je er over een jaar beter aan toe dan voor die tijd.
  En leuk om te horen dat je nu al weer wilt bewegen.

  Zolang je in het gips zit kan je natuurlijk heel weinig doen, maar wat wellicht wel kan, is Pilatesoefeningen op een matje, gewoon in de woonkamer. Kijk maar eens op Youtube, er staan heel veel buik- en rugoefeningen die je met een beetje aanpassen en met beleid gewoon kan doen. Heb ik zelf ook zo gedaan na een knie-operatie;-)

  Zodra het gips er af is moet je goed doorvragen wat je wel en niet veilig kan doen. Misschien is zwemmen als snel mogelijk, dan kan je je spieren en uithoudingsvermogen trainen. En misschien mag je snel op een hometrainer of buiten op een fiets. En als je goed oppast kan je misschien al wat oefeningen in een fitnesszaal doen, of in de zaal van je revalidatie-fysio.
  Maar start maar gewoon plat op de mat, dan blijven buik- en rugspieren en je corestability in ieder geval in orde.
  Heel veel succes, Conny

 141. karin schreef:
  27 september 2015 om 17:02
  Hoi. Ik heb binnen 11 maanden nu 2 operaties gehad aan mn rechterknie. Eerst halve knieschijf en nu afgelopen woensdag de andere helft. Het is anders als de vorige keer dat wel maar helaas zijn er 2 nietjes ingescheurd en bloedden een beetje. De arts heeft dit gezien maar ik moest het in de gaten houden. Maar nu ik thuis ben is het nog een beetje verder ingescheurd. Durf nu niet alle oefeningen te doen bang dat het verder gaat en dat ze dan bij moeten nieten zonder verdoving. Ik doe oefeningen waar geen druk aan de bovenkant van mn knie komt. Weet niet of dit goed is. Vrijdag komt de fysio en zal hem dr eens naar vragen. Of weet iemand hier een antwoord op. Helaas heb ik 11 maanden met die rotpijn gelopen 24/7 . Echt soms ondragelijk. Maar ik moest rustig wachten. De revalidatie kon een jaar duren maar zelf wist ik al dat het fout zat. Knieschijf vervangen gebeurt niet zo vaak dus ook weinig over te lezen. Groetjes.

 142. Mieke schreef:
  23 september 2015 om 17:28
  Hallo Conny,
  dank voor je heldere antwoorden.
  Ik wilde iets vragen voor mijn schoonzus.
  Ze is 16 juli gevallen met haar elektrische fiets.
  Ze had een verbrijzelde knieschijf( zes stukken)is daaraan geopereerd(twee platen aan weerskanten en veel schroeven), waarbij de chirurg gezegd heeft dat het kraakbeen ook beschadigd was, dat heeft hij een beetje bij elkaar gestopt.
  Ze moet tot 16 oktober zitten, mag niet belasten, hipt wel met een looprekje en heeft heel erge pijn( 2x per dag 5mg morfine, 8 paracetamol en 3x diclofenac en nog is ze niet pijnvrij. De dr heeft gezegd dat het een langdurige kwestie wordt en dat lees ik hier op je site ook, maar ik lees ook dat iedereen na 6 weken toch wel weer zo’n beetje aan lopen toe is, al of niet met krukken, en dat de pijn dan ook wel beheersbaar is.
  Mijn vraag: klopt dit nu wel bij mijn schoonzus ? Of is de schade zó dramatisch?Of zou ze toch meer moeten bewegen?( ze heeft 6 weken in een revalidatiecentrum gezeten en had daar een apparaat wat het been constant bewoog ,toen ging het wel . Zij geeft aan dat de pijn begonnen is toen het apparaat is weggehaald.

 143. 4 oktober 2015 om 19:31
  Beste Mieke,
  Dit zijn dingen die ik niet vanuit de verte kan beantwoorden. Ze mag dus 3 maanden niet belasten, dat is behoorlijk lang, maar ik weet natuurlijk niet waarom de chirurg dat heeft geadviseerd.Hij zal wel een heel goede reden hebben. Ik weet ook niet hou oud je schoonzus is, hoe zwaar ze is, hoe mobiel verder, of ze nog meer mankeert. Maar een ding is duidelijk: de erge pijn is begonnen toen ze minder (passief) ging bewegen, en eigenlijk zeg je dat zelf al. Dat zou met elkaar te maken kunnen hebben maar het hoeft ook weer niet. Zij zou een goede fysiotherapeut kunnen vragen haar thuis te begeleiden, en als ze vragen heeft dan mag ze die rustig aan de chirurg of aan de huisarts of fysio stellen!
  Ik hoop dat ze weer goed gaat herstellen, maar het zal best lang duren.
  Succes, Conny

 144. jose schreef:
  15 september 2015 om 19:32
  Ik heb 7/9 een volledige knie prothese gekregen. Het buigen valt me best tegen! Gestrekt op bed mijn knieholte in het matras duwen gaat prima. Vooral s’avonds heb ik erge pijn en dikke voet! Ga ik in de rolstoel zitten om te oefenen met buigen dan heeft dat best even tijd nodig. Ik zet mijn voet van geopereerde been op een handdoek en probeer dit been gelijk te krijgen met mijn andere been. Als dat dan is gelukt tel ik hardop tot 10 en dan mag het been weer strekken. Erg pijnlijk maar moet! Ik hoop dat dit naar verloop van tijd wat soepeler zal gaan! Verder heb ik.idd ijskoude voeten s’avonds ondanks het bewegen van mijn voeten. Nog suggesties! Succes voor een ieder want pijnlijk is het zeer zeker om te revalideren.

 145. 23 september 2015 om 17:01
  Beste Jose,
  Je doet het goed, misschien helpt het om vaker kort te oefenen, de hele dag door. Dan wordt de knie langzaam mobieler. En verder heeft het, ook met goed oefenen, gewoon tijd nodig.
  Sterkte, Conny

 146. jose schreef:
  14 oktober 2015 om 19:02
  Bedankt voor de oppeppende woorden. Ik ga 3x in week naar fysio en oefen thuis echt heel veel. Mijn buiging is nu 71 graden….en dat vanaf 7/9…ook wandel ik met 1 stok ongeveer anderhalve km buiten! Waarom heb ik nog steeds pijn en kan ik niet verder buigen. Komt dit vaker voor? De fysio zegt dat ik gewoon pech heb dat het allemaal wat langer duurt!

 147. 20 oktober 2015 om 22:32
  Beste Jose,
  Als er verbetering in zit, dan duurt het idd langer maar dan komt het wel. Als het stil staat, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Je doet er alles aan, daar ligt het niet aan.
  Gebruik je hometrainer!! Daar maak je de knie echt soepeler mee. En dat buiten wandelen, prima! Ga door, het kost nou eenmaal veel tijd en inzet.
  Succes, Conny

 148. Sander schreef:
  14 september 2015 om 08:29
  Ik heb een vraag. Ik werd vrijdag geopereerd aan mijn knie maar ik weet niet precies welke operatie er werd uitgevoerd. De dokter vertelde me enkel dat hij een versteviging van mij knie heeft uitgevoerd. Na wat onderzoek denk ik dat hij een anterolaterale versteviging heeft gedaan via een monoloop procedure. Ik zit momenteel in het gips (wat ik al vreemd vind na een arthroscopie) met een buigingsgraad van 30 graden. Ik mag pas na 2 weken uit het gips en daarna moet ik langzaam mijn knie terug leren strekken. Het probleem is dat ik over 2 weken aan de slag moet op mijn nieuwe werkplaats en ik dus mobiel dien te zijn. Weet iemand hoe lang het duurt vooraleer je terug auto kan rijden na 2 weken gips volgend op een knieoperatie?

 149. 14 september 2015 om 13:38
  Beste Sander,
  Ik weet niet precies wanneer je auto KAN rijden, maar ik weet wel dat je de arts om toestemming zou kunnen moeten vragen, want als je die niet hebt dan MAG je van de verzekeraar vaak geen auto rijden.
  Als alles goed gaat dan is er geen probleem, maar als er een ongeluk gebeurt dan gaat de verzekeraar vragen of je wel in staat was te remmen…
  Vraag dus de arts EN de verzekeraar wat de regels zijn die ze hanteren.
  Succes, Conny

 150. Simone schreef:
  10 september 2015 om 21:16
  Hallo Conny,

  Dat is een goed idee, deze komt eraan!
  Heb woensdag nog een bel afspraak met de orthopeed en dan hopelijk snel de operatie aangezien de dagelijkse dingen nu wel erg lastig worden….
  Bedankt voor je reactie.

  Gr Simone

 151. Diny schreef:
  6 september 2015 om 13:11
  Goedemiddag,
  Over 2 weken moet ik naar de orthopeed, het zal nu gaan over een nieuwe knie, heb eerder een injectie gekregen maar die hielp maar heel even. Ik heb de pech dat artrose in de familie zit…..mijn moeder had t in haar hand,mijn ene broer in zijn schouder en mijn jongere broer nu in zijn rug ik in mn knieen rug en handen. De nieuwe knie word dan eerst mijn rechter, ik ben doodsbang voor een operatie maar zo kan t ook niet verder, de pijn zat eerst hoofdzakelijk aan de binnenkant van die knie maar heb nu al een tijdje dat rechts onderin die knie een vlijmscherpe pijn is waardoor ik er niet eens op kan staan……de pijn bij mij is heel wisselend, soms voel ik helemaal niets en daarna weer constant, de orthopeed had mijn huisarts op de hoogte gesteld dat t met medicatie kon of een nieuwe knie, mijn huisarts raad mij een nieuwe knie aan….ook voor de rest van mijn lijf……je probeert natuurlijk het een te ontzien waardoor je andere plaatsen gaat belasten. De artrose omschrijft mijn huisarts als fors. ‘s nachts word ik wakker van beide knieen, en word er niet vrolijk van. Je kan hier nu weinig mee maar wilde het wel even kwijt……vind deze site erg goed trouwens, zo weet ik wat me zo’n beetje te wachten staat.
  Groetjes Diny.

 152. ivo schreef:
  3 september 2015 om 05:59
  Hier is Ivo weer. Nu 5 weken na de operatie waarbij mijn totaal afgescheurde boven been spier weer aanelkaar is gezet. Bij het scheuren zijn de tendon lelijk beschadigd cq gescheurd.

  Dat waren 5 weken met een brace en geen knie bewegingen en geen actieve spier beweging van mijn de kapote spier.

  Ook 5 weken bloed verduners en veel vitamine. Gisteren voor controle naar de dokter. Ik mag weer staan op mijn linker been. En ik moet passief knie buigingen maken tot max 60 graden. Geen bloed verduners meer maar nog wel vitamines. En een pijnstillers gel. En ook nog steeds een brace.

  Over 3 weken beginnen met actieve oefeningen.

  Mijn linker voetzool ziet er raar uit met uitgedroogd eelt.

 153. Nancy schreef:
  2 september 2015 om 21:38
  Het is nu week 5 na men operatie . Meniscus weg en grote plaat met 9 schroeven en 2 pinnen in knie . Allemaal door huisarts die toen erniet genoeg omgekeken heeft. In die tijd kan ik knie volledig strekken , trap met krukken en in huis met 1 kruk rondlopen. Heb een maand kini in bed gehad en sinds deze week ga ik zelfs naar de kini . Op stoel zitten en op pedalen duwen gaat goed en 10 kilo afduwen ook . Maar men grootste schrik is dat men knie niet verder wil plooien dan 85 % wat ik ook doe. Hometrainer lukt niet . Vandaag loopband viel nog mee omdat ik serieus goed steunde op bovenarmen. Wat ik ook doe knie weigerd verder te plooien. Pff . schroeven en pinnen voel ik wel zitten. Dat geeft moed voor binnen 20 jaar valse knie . Dan ben ik 50

 154. 5 september 2015 om 12:06
  Beste Nancy
  Soms gebeurt het wel dat een knie niet verder buigt of steeds stijver wordt, wat je er ook aan doet. Heel akelig. Maar ik neem aan dat je nog op controle gaat bij de chirurg? Die zal dan zeker controleren hoe het gaat en dan een oplossing voorstellen. Als het heel erg is, dan wil hij misschien de knie onder narcose doorbuigen. Goed doorvragen bij controle!

  Heb je al geprobeerd om dagelijks, of zelfs een paar maal per dag, 10 minuten op een hometrainer te fietsen. Je begint dan met het zadel redelijk hoog en na een paar minuutjes zet je het zadel een standje lager en even later nog iets lager. Op die manier willen knieën soms wel soepeler worden.

  Succes, Conny

 155. Simone schreef:
  29 augustus 2015 om 21:41
  Beste Conny,

  Wat een goed initiatief deze website! Binnenkort word ik voor de 8e keer aan mijn linkerknie geopereerd. 2 jaar geleden is geconstateerd dat mijn meniscus en kapsel volledig los lagen. Dit had de orthopeed nog niet eerder gezien. Dit is vastgemaakt dmv botankers en hechtdraad om het kapsel en de meniscus weer op de goede plek te krijgen. Helaas werd de pijn steeds heftiger en meer dan voor de operatie. Nu is er besloten de ankers eruit te halen. Blijkbaar moet er eerst een stuk weggehaald worden voordat ze de ankers eruit kunnen krijgen (niet zo gemakkelijk als met schroeven). Heeft u ooit een vergelijkbare situatie mee gemaakt en hoe verliep de revalidatie? Loop nu nog met een heel aantal vragen rond, dus ga denk ik maandag de orthopeed nog maar eens bellen…

 156. 5 september 2015 om 11:50
  Beste Simone, dank voor het compliment.
  Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is niet iets wat dagelijks voor komt. Stel al je vragen aan de orthopeed, en ga eventueel met je huisarts en je fysiotherapeut praten.
  Een ding is zeker: er is veel aan de hand in deze knie, dat duurt lang op te herstellen. Luister goed naar de adviezen van de orthopeed en oefen goed. Is een hometrainer een goed idee?
  Groet, Conny

 157. Paulina schreef:
  24 augustus 2015 om 20:44
  Osteotomie.
  Graag wil ik jullie bedanken voor het heldere antwoord en de mogelijkheid om vragen te stelen, want zo te zien voorziet het echt in een behoefte.
  Mag ik nog een vraag stellen?
  Ik heb flink gas teruggenomen na jullie antwoord op en het gaat nu weer goed,de pijn is beduidend minder geworden.
  Jullie opmerking over na 5 maanden sporten bracht mij aan het denken,want ik had eerlijk gezegd het idee dat ik na drie maanden wel weer op de tennisbaan kon staan.Maar dat gaat echt nog niet. Wanneer zou ik dit wel kunnen?
  Ik merk ook dat ik nog onzeker ben en even hardlopen om een bus te halen dat kan helemaal niet.Omdat ik hier wel van geschrokken was ben gisteren begonnen met hardlopen :2 x 1 min met moeite hardgelopen op een loopband.. (en wilde dit gaan opbouwen) Is dit ook te vroeg om mee te beginnen? Ik woon (tijdelijk voor mijn werk) in buitenland dus ben een beetje op mij zelf aan gewezen.
  En het voelt ook als of er een soort strak verband om mijn knie zit,het is een stijf gevoel.Maar mijn knie is niet stijf ik kan hem helemaal buigen en strekken.
  Is dat gevoel normaal? En zo ja hoelang zou dit nog duren?
  Ik hoop dat jullie deze vragen willen en kunnen beantwoorden.
  vast bedankt!

 158. 5 september 2015 om 11:47
  Beste Paulina,
  Moeilijke vragen allemaal. Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent, hoe zwaar, hoe sportief en hoe getraind. Dus ik kan alleen heel algemene antwoorden geven.
  Het beste is om goed te luisteren naar je lijf. Als die knie aangeeft dat hardlopen nog niet gaat, doe dan eerst stevig wandelen, desnoods eerst met nordic walking stokken of bergstokken. Bouw het tempo en de afstand langzaam op en de stokken langzaam af. En ondertussen kan er al heel veel: fietsen, zwemmen, Pilates, fitness. Voor tennissen moet de knie heel goed zijn: je moet vanuit stand plotseling weg kunnen rennen, je moet plotse draaien kunnen maken. Daar moet je geleidelijk naar toe oefenen. De kracht van alle spieren rond de knie is door de operatie afgenomen en moet weer opgebouwd worden. Neem de tijd, vraag niet het onmogelijke.

  Dat gevoel rond die knie, die band. Als je goed kan buigen en helemaal kan strekken, dan moet dat gevoel langzaam weer wegtrekken. Dat heeft veel tijd nodig. Daar hoef je trouwens niet op te wachten, je kan het sporten toch wel uitbouwen.
  Hoop dat je wat hebt aan deze antwoorden?
  Veel succes, Conny

 159. linda schreef:
  15 augustus 2015 om 11:29
  Hallo,
  Na een skiongeluk half maart met als gevolg ligamenten en gewrichtsbanden volledig over, 2 kleine breuken, voorste kruisband van de knie volledig door, 5 mei een operatie van de kruisband gehad, de rest geneest wel vanzelf zegt de orthopeed. Alles naar behoren gedaan wat moest zoals been in hoogstand, ijs, rust, medicatie… kiné gevolgd voor de operatie, enkele dagen na de operatie voelde ik al dat er iets niet klopte; knie draait naar binnen bij het rechtstaan, binnenkant van de knie voelt aan dat er iets scheef zit. Bij de kiné afgrijselijke pijn als hij knie wilt plooien van meer dan 90°, hetzelfde bij strekken, dit is normaal zegt de kiné en bijt op je tanden je moet geduld hebben. Ben van de huisdokter direct moeten stoppen want zit nu met een gescheurde meniscus wat niet was voor mijn operatie, ook bot ontsteking en vocht in het bot, gezien met mri. Ben gisteren bij andere chirurg geweest want de eerste wou mijn knie zo plooien onder narcose. Ik moet geduld hebben zegt hij en eind oktober terug op consultatie komen, nadien een kijkoperatie indien dit nodig is. Terug naar de kiné zegt hij, ik loop gelijk een kreupele na even niet bewogen te hebben, ben 49j, begrijp niet wat een kiné nu kan doen met gescheurde meniscus, huid voelt verbrand aan, warm, vocht en botontsteking met afgrijselijke pijn bij proberen door te plooien of strekken, mijn knie staat gewoonweg niet juist in elkaar meer, chirurgen als je dat zo kan noemen! Zij luisteren niet en hebben geen tijd. Naar mijn gevoel kom ik geen steek verder. Weet iemand raad? Alvast bedankt en aan iedereen veel sterkte gewenst.
  MVG Linda.V

 160. 17 augustus 2015 om 11:33
  Beste Linda,
  Wat een verhaal!
  In principe geldt, dat een scheur in de meniscus niet erg is, zolang de rafels niet in de weg zitten. In dat geval blokkeren ze de knie. Heel veel mensen lopen rond met een scheurtje in een meniscus zonder al te veel problemen. Maar bij jouw knie is het moeilijk te zeggen wat waarvandaan komt. Er is zoveel aan de hand, dat je niet meer weet wat waarvan komt. En dat is denk ik meteen het probleem. Als de knie een beetje genezen is, dan weet je beter wat er nog fout zit. Waarschijnlijk ben je daarom naar huis gestuurd met een afspraak in oktober. Dat hoeft geen verwaarlozing te zijn, het kan zijn dat de chirurg wil zien wat door de tijd gaat genezen en welke problemen er dan nog over zijn.

  Als een knie niet wordt bewogen tussen recht en 90 graden, dan verstijft die knie en ben je nog verder van huis. De functie is dan onvoldoende, de pijn neemt toe. Wat dat betreft denk ik dat die kine geen gek idee is.

  En verder: ga eens praten met je huisarts. Je hebt nu het idee dat je niet voldoende bent bekeken. Misschien dat de huisarts wat kan uitleggen, of je verder kan helpen. Een huisarts kan aan de juiste touwtjes trekken, maar begrijpt ook wat er gebeurt en waarom.
  Sterkte, Conny

 161. linda schreef:
  17 augustus 2015 om 16:36
  Beste Conny,
  Bedankt voor je geruststellende woorden en ik moet toegeven dat ik weinig geduld heb. Soms denk ik weleens dat m’n knie gaat verzweren binnenin als je met zoiets blijft lopen. Binnenkant knie is altijd warm, gelukkig geen pijn, wel bij door plooien, dan voelt het aan als m’n knie gaat breken, afschuwelijke pijn. Huisdokter schreef 10 dagen Biofenac voor, heeft niets verbetering gegeven, wel hiervan 30x/dag diarree met veel bloed, zit al 25j met colitis ulcerosa (chronische dikkedarmontsteking). Soms spreken dokters mekaar tegen, de ene zegt terug naar de kiné, de andere zegt dat als je met bot ontsteking, vocht in het bot en gescheurde meniscus zit moet je knie rust hebben anders maak je het alleen maar erger. We zullen wel zien hoe het afloopt en wens aan iedereen zeer veel beterschap en veeeel geduld, en nogmaals dank voor je steun Conny.
  Groetjes Linda

 162. Marjon schreef:
  12 augustus 2015 om 20:28
  Beste Conny,

  Allereerst mijn complimenten over de info hier. Tijdens badmintonnen met man en zoon op vakantie, heb ik op 31 juli j.l. een tibiaplateaufractuur opgelopen.
  Lopen met een looprekje voelt oké, maar met krukken zit er wel wat angst op. Trappen lopen gaat nog niet en durf ik ook nog niet. Ik heb een verstelbaar bed in de huiskamer staan…
  De röntgenfoto zou die van mij ongeveer kunnen zijn.
  Nu een week en dag na de operatie voelt zitten nog steeds niet fijn. De rolstoel met beenlader niet, met klein krukje onder mijn been niet. De hoek ondersteunen met kussentjes geprobeerd, maar geeft te veel spanning op de hechtingen en ik word er onrustig van. Het fijnst voelt liggen met beengedeelte van het bed omhoog met een kussentje onder mijn kuit.
  Maar ja. Bewegen moet natuurlijk wel. De ritjes 4x naar toilet, naar de gootsteen voor ochtend en avond ritueel en 3x p.d. 3 sets van 20 kniebuigingen is alles.
  Fysio thuis gehad en adviseert het looprek en af en toe krukken. Dus op zich gaat dat wel ongeveer oké. Maar dat niet lang kunnen zitten zit me even dwars (15 min. max. Is net vol te houden)
  Graag jullie kijk hierop.
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Marjon

 163. 17 augustus 2015 om 11:24
  Beste Marjon,
  Dank voor het compliment!

  Wat een pech. Het moeilijkste is misschien wel het geestelijke deel: het ene moment ben je een gezonde sporter, volop in het leven, het volgende moment ben je zwaar in de lappenmand en van iedereen afhankelijk. Dat is niet niets!!!

  Wat betreft het rekje: als je je daar veiliger bij voelt, gooi die krukken dan maar in de kast. Die komen wel als je steviger op de been staat. Nu is het allemaal nog zo gevoelig en zo kwetsbaar. Op een goed moment, niet ver in de toekomst, gaat het je hinderen dat het zo langzaam met het rekje gaat. DAT is het moment om de krukken terug op te zoeken.

  Het zitten is een ander verhaal. Pijn in de knie, pijn in de rug, pijn in de stuit, alles doet pijn. Maar van wie moet je zitten? Als je het nodig hebt dan ga je lekker liggen. Bed in de kamer? TV aan, muziekje erbij, gesproken boek.

  Ik ben geen groot fan van kussentjes onder de knie om 2 redenen: kans op trombose door afklemmen (maar je zal wel antistolling krijgen) en de knie wordt niet mooi recht. Een rechte knie is noodzakelijk voor een normaal looppatroon, dus als het niet absoluut noodzakelijk is vanwege de pijn: weg ermee. Als het wel nodig is, doe dan elk uur (overdag) het kussentje even weg en de knie goed recht.

  En voor de rest: heb geduld, het komt echt wel. Schrijf vandaag eens op waar je tegen aan loopt en dan volgende week nog eens, dan zie je hoe je vooruit gaat!

  Heel veel sterkte, Conny

 164. pieternel schreef:
  12 augustus 2015 om 19:15
  ik ben ruim drie maanden geopereerd. Ik heb een osteotomie gehad. Aanvankelijk ging het heel goed. En ik loop redelijk goed zonder krukken ook steeds grotere afstanden. Ben sinds 6 weken vrijwel iedere dag in de fitness aan het oefenen. Want ik wil graag eind september weer kan sporten. Hockey en tennis.
  Ik heb sinds een paar dagen pijn aan de binnen kant van mijn knie.Het lijkt als of een spier van mijn bovenbeen naar onderbeen de pijn veroorzaakt. Bij iedere stap heb ik pijn.
  Misschien wel overbelasting. Ik ben vandaag een brace gaan dragen en even geen fitness. Maar hoelang kan een overbelasting duren en wat zou ik het beste nu kunnen doen?

 165. 17 augustus 2015 om 11:14
  Beste Pieternel,

  Ik vind het altijd moeilijk om uit de verte adviezen te geven, ik zie de knie niet en niet de mens achter die knie. Maar het klinkt alsof je te hard gaat. Misschien is je doel te hoog: krap 5 maanden na een osteotomie weer van alles sporten? Maar nogmaals, het is moeilijk oordelen.
  Vraag gewoon een fysiotherapeut om advies: bespreek het, dat hoeft geen lang traject te zijn. Je kunt ook iets rustiger aan doen en kijken of dat beter gaat. In principe sta ik er achter dat mensen lekker trainen, maar het kan ook teveel zijn van het goede.
  Succes, Conny

 166. miranda schreef:
  9 augustus 2015 om 20:49
  Hallo,
  Ik ben 9 maart geopereerd aan mijn knie. Mijn binnenste en buitenste meniscus waren gescheurd en blijkbaar had ik ook een ferme peesonsteking aan die pees die over de knie loopt en hebben ze die ook schoongemaakt. Herstel verliep moeizamer als ik dacht. Intussen blijft mijn knie wel gezwollen, met momenten echt fel. Hij is ook nog steeds gevoelig en stijf. Ik heb zelfs de indruk dat het weer moeizamer gaat. Is dit normaal of moet ik me toch zorgen maken? Ik ben nl nog jong en voel me zo verveeld door dat mijn lichaam niet mee wil…
  Mvg Miranda

 167. 10 augustus 2015 om 12:25
  Beste Miranda,
  Je hebt behoorlijk wat gemankeerd maar bent al in maart geopereerd en het is nu augustus. Heb je begeleiding? Fiets je, zit je op een hometrainer? Of durf je niet goed te bewegen?

  Want knieën (eigenlijk het hele menselijk lichaam) herstellen meestal beter van bewegen dan van rust. Als het pijn doet dan ben je geneigd om maar niet teveel te bewegen en juist dat is wat je niet moet doen. Ik zou zeggen: zoek een goede fysiotherapeut om jou even te begeleiden, en ga ondertussen al lekker fietsen.
  Groetjes, Conny

 168. w van den Brand schreef:
  9 augustus 2015 om 07:02
  Dag, na een motorongeval is gebleken dat vanaf mijn onderknie [tibeaplateau] een gedeelte geheel verbrijzeld was. Dit gedeelte is weer zo goed als het kon in elkaar geschroefd etc.. Ik mag dit de eerste 6 weken ook geheel niet belasten. Ik heb een looprek. Na het verwijderen van de nieten is er ellende bijgekomen. Ik heb nu een gapende wond vanuit onder de knieschijf naar mijn scheenbeen van ongeveer 12 cm lang en het is op zijn breedst 4 cm. De zijkanten zijn geel. Dagelijks wordt de wond verzorgd door de zorgverlener en ik heb alle verbanden die nodig zijn. Het ziekenhuis heeft mij 2 x bloed laten geven om te kijken of er een bacterie aanwezig is, maar die is er niet. Ook de bloedwaarden zouden gezakt zijn. Ik heb het idee dat deze wond wel groter aan het worden is. Ik heb er ook veel last van en het belemmerd mijn oefeningen. Ik meet ook totaal geen koorts. Tijdens het slapen koel ik het been met een natte theedoek, en het been ligt hoger. Daarnaast slik ik nu Oxycodon 10 Mg HCL. Zonder dit is slapen onmogelijk. Die wond is een erge grote tegenvaller en belet mij in veel dingen. Ik moet aanstaande week weer terug voor controle. Maar ik ben er niet gerust op. Lijkt U de gang van zaken goed zoals ik hem beschreven heb? Mvg. W. van den Brand

 169. 10 augustus 2015 om 12:10
  Wat een akelige zaak! Het gebeurt idd wel eens dat er een wond ontstaat, dat het lidteken gaat “gapen”. Meestal is dat dan een heel klein stukje dat snel weer geneest, maar in uw geval is dat dus anders. Gele wondranden en een groter wordende wond, dat klinkt NIET goed.

  Het is goed dat het ziekenhuis het bloed regelmatig controleert op bacteriën, en ook heel goed om de temperatuur bij te houden. Als er koorts ontstaat dan is er sprake van een infectie van het hele lichaam. Dat is een teken om onmiddellijk (ook in het weekeinde) de huisarts of het ziekenhuis te bellen. Ik neem aan dat er al op diabetes is getest?

  Stel uw vragen bij de controle, vraag goed door waar deze wond vandaan komt, waarom hij niet wil genezen en hoe het ziekenhuis er verder mee om zal gaan. Vraag om regelmatige controles (voor zover het ziekenhuis dat al niet zelf voorstelt). Ik weet wel zeker dat ze het serieus nemen.

  Heel veel sterkte en beterschap gewenst! Conny

 170. ivo schreef:
  8 augustus 2015 om 13:04
  Zo ondertussen is het alweer 11 dagen geleden dat ik geopereerd ben. Hechtigen zijn verwijderd en maandag mag ook het verband eraf.
  Ik heb eigenlijk alleen de eerste 2 dagen na de operatie pijn gehad. Daarna niet meer. Dus geen pijnstillers gebruikt maar wel vitamine pillen en pillen tegen zwellen en ontsteking. Daarnaast krijg ik ook voor 4 weken bloed verdunende pillen.
  Ik moet voor 6 a 8 weken een full brace dragen en mag mijn knie niet buigen. Wel moet ik bewegings therapie doen met mijn enkel en met mijn hele been. Dit laatste gedeeltelijk passief.

  Ik verveel me rot. O ja ik loop met een rekje.

 171. marina schreef:
  8 augustus 2015 om 15:17
  hallo,
  Ik las net uw bericht en wens jou veel beterschap, ben je geopereerd aan een volledige knieprothese ? Ik moet alleen bloedverdunners nemen en bij hevige pijn een daflagan( pijnstiller) , ik volg in de wel 4x manuele theraphie om de knie recht te zetten en spreken nu nog niet van een brace voor de knie, hier is gewoon het tegenovergesteld de therapeut gaat proberen te buigen mm per mm per dag dus.Ik moet ook thuis oefeningen doen , en moet jij je knie niet koelen? ik doe dat geregeld tegen de zwelling of warm worden ervan.

  Ik loop zonder iets beter dan met krukken 🙂
  fijne dag verder

 172. 10 augustus 2015 om 11:52
  Beste Ivo,

  Het gaat dus allemaal best wel voorspoedig en het klinkt goed. Mooi zo.
  Wat komt dat er hartgrondig uit: je verveelt je rot! Ik kan het me zooooo goed voorstellen, gedwongen nietsdoen…
  Hoop dat je afleiding vindt, en er toch iets van kan maken.
  Groetjes, Conny

 173. ivo schreef:
  11 augustus 2015 om 00:41
  Het is nu 2 weken na de operatie. Nee bij is het geen knie prothese maar een totaal gescheurde spier.

  Ik moet 6 tot 8 weken in een brace en mag zeker de eerste 4 a 6 weken geen gewicht op mijn been zetten. Of de betreffende spier gebruiken. Ik moet wel een beetje passieve beweging doen van de knie schijf. En vanaf deze week ultra sound massage van de knie schijf.

  De wond geneest goed. Wel gaat 2 weken weinig lichaams beweging nu een beetje opspelen. Stijve rug en nek. Dagelijks een uurtje stil liggen zonder brace voor de bloeds omloop. En voet / enkel bewegingen.

 174. marina schreef:
  6 augustus 2015 om 18:33
  beste,

  Ik ben jl op 24/7 geopereerd aan de knie dus hebben ze een volledige prothese geplaatst. Ik heb een manuele therapeut die me help bij de massages en oefeningen. Nu is mijn vraag eigenlijk hoe de beste houding is voor te slapen ( ben normaal een buikslaper).. Ik ga wel met de gekoelde ijszakken slapen wegens de pijn en slaap nu slechter ben elke 2u wakker ondanks ik wel iets inneem voor in te slapen.
  Als pijnstiller neem ik daflagan forte maar heb de indruk dat deze niet echt werken, en voor de bloedverdunners neem ik een pilletje in geen spuitjes blijkt zelfde werking te hebben.
  Hopelijk kan er mij iemand een beetje goede advies geven ivm slapen,koelen etc .
  Volgende week mogen de nietjes ( krammetjes ) eruit en ben nu al gestresseerd voor die pijn.
  De manuele therapie is soms heel zwaar ..
  Ik wens de mensen die het zelfde lot hebben ondergaan ook veel beterschap toe en hoor en lees het hier wel

  Mvg Marina

 175. Beste Marina,

  Je therapeut kan het beste antwoord geven over hoe te slapen. Ik neem trouwens aan dat je in het ziekenhuis daar instructies over hebt gehad. Meestal is op de rug slapen de eerste weken de enige manier. En dan zonder kussen onder het been ivm trombose en krom trekken van de knie. Overleg dus met je therapeut.
  Ik vind slapen met gekoelde ijszakken een beetje eng, als je huid te koud wordt dan krijg je blaren.

  Over pijnstilling kan je het beste overleggen met huisarts of chirurg.
  Die nietjes eruit halen, dat valt meestal wel mee. Niet te druk over maken, het moet toch gebeuren. Ik hoor daar nooit enge verhalen over. Iemand met ervaring die hier iets over kan zeggen?

  Een total knee is een zware operatie met een lang herstel, maar over 2 maanden ben je er al heel anders aan toe.
  Houd moed!
  Conny

 176. marina schreef:
  11 augustus 2015 om 05:28
  Beste conny,

  Raar maar waar ik heb alleen een boekje ontvangen dat ik grondig moest doornemen van de chirurg + dat ik even voordien wel een rx heb laten nemen van de knie, en dat besproken is geweest op zijn consult + afspraak gemaakt voor de operatie.
  In de kliniek heb ik wel de beste zorgen mogen ontvangen en is 1 x de chirurg er geweest met de uitleg van wat die gedaan heeft en de 2de x is zijn assistente geweest om mij te ontslaan uit de kliniek.
  Ik ben op een vrijdag geopereerd na 16u en dan het weekend stond voor de deur en niemand gezien heel even een kini om te zeggen dat ik de oefeningen zal moeten doen op een kinitec.
  s maandags is de kini assistente geweest en dan men been op de kinitec ,na enkele minuten er terug af en dan een paar handmatige oefeningen ,dinsdags alleen kinitec en voor de oefeningen heb ik de kini niet meer gezien, ben wel met een andere persoon die 2 dagen wandelen op de gang en de trap gedaan en ben dan om 14u onslagen in het ziekenhuis.Dus op heel veel info heb ik niet echt moeten rekenen. De grootste info heb ik opgezocht en wat verkregen bij de kinitherapeut. Vandaag naar de huisarts voor de nietjes en een aangepaste pijnstillers want kan niet goed de oefenigen doen teveel pijn en hopelijk na de juiste medicijnen betere resultaten… Bedankt voor uw reactie conny

 177. Ivo schreef:
  2 augustus 2015 om 12:09
  Dank jullie voor deze simpele en duidelijke uitleg over de gewone problemen waar ik tegenaan zal gaan lopen. Artsen lossen het eerste probleem op maar realiseren zich vaak niet wat er daarna allemaal gebeurt.

  Ik ben 51 en had 16 maanden geleden een motorongeluk met een lelijk gebroken schouder. Daar ben ik intussen zogoed als van genezen. Hoewel arm beweging gewoon nooit meer 100% zal worden. Ik dat dat allemaal heel erg was. Hahaha vorige week is de spier in mijn boven been totaal gescheurd en wel 2cm boven de knieschijf. Ik ben 6 dagen geleden geopereerd in ongeveer 90min. Nu volgen weken van vrijwel totale immobilisatie. Maar daarover later meer. Dan hopelijk ook met wat tips.

 178. Ivo schreef:
  3 augustus 2015 om 12:53
  Bedankt voor het plaatsen van mijn posting. Het is nu 1 week geleden en ik een zwaar been.

  Komt dat door slechte bloed en vocht circulatie?

  Moet ik me daar zorgen over maken? Mijn enkel ziet er een klein beetje dikker uit alles heeft voor de rest normale kleur.

  Overmorgen heb ik een afspraak met chirug en iemand om me te checken voor trombose.

 179. Yasin schreef:
  30 juli 2015 om 17:23
  Hallo ik mmoet geopreerd worden van mijn kknieschijf lmtrf ofs iets het is gescheurd maar na die operatie wil ik weten hoelang ik met krukken moet stappen

 180. 30 juli 2015 om 17:56
  Beste Yasin,
  Dat is afhankelijk van de chirurg, de soort operatie en wat ze tijdens de operatie aantreffen. Als het goed is, dan krijg je voor of na de operatie duidelijke instructies over wat je wel en niet mag doen. Houd je daar goed aan, probeer niet te over- of onderbelasten. Mochten de instructies niet duidelijk zijn, vraag er dan goed naar.
  Sterkte, Conny

 181. Denise schreef:
  26 juli 2015 om 17:27
  Hallo

  Mijn dochter van 14 is dinsdag 21 juli geopereerd aan haar knie. Ze hebben haar knieschijf naar beneden geplaatst en van eigen weefsel hebben ze nieuwe kniebanden gemaakt . Haar pees is door gebeiteld en weer opnieuw vast gezet .
  Nu is mijn dochter erg bedlegerig en durf nu niet meer te lopen , ze heeft het idee dat haar knieschijf naar binnen schiet . Ik weet dat je een knie operatie en zeker op zo jonge leeftijd niet moet onderschatten maar hebben jullie tips om haar weer doen lopen . Ze moet met krukken of looprek want ze mag haar knie 6 weken niet belasten !
  Frustratie bij ons is erg hoog ook omdat ze in februari 2014 met haar andere geopereerde knie na een paar dagen al liep ( zat deze wel in het gips toen )
  Ze heeft momenteel geen wilskracht en is alleen maar verdrietig !
  Graag tips !

 182. 26 juli 2015 om 18:55
  Beste Denise,
  Dat verdriet kan ik me voorstellen. Het is ook niet niks, 2 keer in een jaar tijd. Gelukkig zijn tieners meestal veerkrachtig en komt ze er wel over heen. Als fysiotherapeut heb ik geen echte tips, als moeder zeg ik: op de bank, dekentje erover heen, een paar dagen goed verwennen met mooie films en misschien zelfs een boek voorlezen, wat de Engelsen noemen: love and tender care! Dan krijgt ze haar kracht wel weer terug.
  Doe haar mijn groeten, Conny

 183. Denise schreef:
  27 juli 2015 om 05:53
  Bedanky voor je lieve woorden , vertroetelen doen we zeker 😉
  Hopelijk krijgt ze die knop snel omgedraaid en gaat ze lopen !
  Gelukkig om te lezen dat tieners veerkrachtig zijn en dat het wel goed zal komen !
  Groeten Denise

 184. Griet schreef:
  24 juli 2015 om 16:10
  Heb al eerder gereageerd .
  Ben nu half jaar geleden geopereerd , knie nog steeds erg stijf en warm voelt alsof het van binnen brand . lopen gaat beter maar staan is erg pijnlijk.
  Is dit herkenbaar.

 185. Bert schreef:
  16 juli 2015 om 12:14
  Ik ben 26 juni geopereerd aan mijn osgood schlatter in de knie. Er zijn 3 botfragmenten verwijderd en een klein stukje patella pees. Ik heb iets meer dan 2 weken niks gedaan. Nu begin ik weer met lopen en kan dit ook al aardig goed. Ik had bleek later eerder mijn activiteiten kunnen oppakken, maar door een miscommunicatie is dit niet gebeurd. Ik kan de knie nu nog niet goed buigen en de pijn aan de linkerkant van mijn knie en op de plek van de osgood zit er nog aardig veel. Wat mag ik al doen? Ik heb wat beenoefeningen gedaan 1x op een dag 15 herhalingen. Daarnaast heb ik gisteren wat oefeningen met een elastiek in de sportschool gedaan en de trap opgelopen tot de 7e verdieping. Is dit te veel? Ik ben bang dat er herhaling optreedt in de patella pees als ik het weer overbelast, maar wil tegelijkertijd fit genoeg zijn om na 6 weken weer te kunnen sporten.

 186. 16 juli 2015 om 12:42
  Beste,
  Vraag precies aan de chirurg wat al mag en kan, en vraag om een fysiotherapeut om je te begeleiden. En anders: op geleide van de pijn. Ofwel: au is ho. Teveel napijn, dan ben je te ver gegaan.
  Succes, Conny

 187. Anneli schreef:
  15 juli 2015 om 20:24
  Hallo,

  Ik ben Anneli en ik ben 21 jaar. Vorige week maandag ben ik geopereerd en heb een Tuberositas transpositie gehad. De wond geneest goed en ook de pijn aan en rondom mijn knieschijf is goed te doen en onder controle te houden met de voorgeschreven medicatie.

  Ik heb alleen heel veel last van de bovenste huid laag van mijn bovenbeen. Er zit nog niet voor de volle 100% gevoel in, alleen ervaar ik deze pijn als vrij storend. Ik krijg het met pijnstillers ook niet onder controle.

  Iemand enig idee wat dit kan zijn? Beschadigde zenuwen? Of toch nog echt een uitwerking van de verdoving?

  En moet ik contact opnemen met de (huis)arts?

  Alvast bedankt!

 188. 16 juli 2015 om 08:07
  Beste Anneli,
  Kan het zijn dat er een paar huidzenuwen doorgesneden zijn bij de operatie, of dat die zenuwen klem zijn gekomen bij het open houden van de wond tijdens de operatie? Meestal komt dat weer goed maar het duurt even. Zenuwen hebben een beperkt regeneratievermogen en groeien ongeveer 1 mm per dag. Als je pijn hebt dan is het inderdaad verstandig om even te overleggen met de huisarts. Misschien heeft die nog goede ideeën.
  Groet, Conny

 189. gerda schreef:
  14 juli 2015 om 21:16
  heb 2 jaar terug een kijkoperatie gehad, ivm pijn met lopen en slijtage. kon niet lekker meer vlot doorlopen. soms ga je er door heen, en dat is best pijnlijk,en soms gaat t weer wat beter. je word er onzeker van, je blijft alert op elke stap die je zet. inmiddels weer foto,s gemaakt, en m,n knie was weer slechter geworden.ik was klaar voor een knieprothese, ben er alleen heel bang voor, voor wat me te wachten staat! ik hoef maar te bellen en ik kan opgeroepen worden. maar om die stap te nemen?

 190. 16 juli 2015 om 08:03
  Beste Gerda,
  Ik kan het me heel goed voorstellen. Het is een zware operatie en soms een lange revalidatie. Je moet het echt pas doen als je er zelf helemaal achter staat. En tot zo lang: gebruik pijnstillers, een stok of een kruk, fietsen ipv lopen, en zo mogelijk een hometrainer in de kamer, niet op zolder, zodat je daar regelmatig even op kruipt. Hoe meer je de knie goed doorbeweegt en hoe beter je de spieren traint, beste beter gaat de knie. Tot op zekere hoogte natuurlijk! Vraag eventueel een fysiotherapeut om een setje oefeningen die je zelf thuis kan doen. En verzeker je goed zodat je als het nodig is na de operatie voldoende fysiotherapie kan krijgen.
  Alvast sterkte! Conny

 191. Rutger schreef:
  12 juli 2015 om 14:10
  Hoi,

  2 juni heb ik een scopie aan m’n knie gehad en daarbij is binnenmeniscus bijgeknipt en geconstateerd dat het kraakbeen ernstig is beschadigd.
  Na veel pijn ben ik 5 juni opgenomen met een bacteriële infectie (pech), 2x gespoeld en zware antibioticakuur. Sinds deze week van mobiel infuus af en nog 2 weken medicijnen.
  De ontsteking is bijna weg, maar de revalidatie aan de knie gaat tergend langzaam. Ik loop nog op 2 krukken en kan niet strekken en tot 80 graden buigen. Ik volg intensieve fysio en boek kleine vooruitgang, alhoewel ik dat zelf niet merk.

  Mijn vragen:
  – hoelang duurt het voordat ik zonder krukken zou kunnen lopen?
  – heeft de ontsteking nog uitwerking op de functionaliteit van
  de knie, omdat het kraakbeen slecht is?

  Bedankt.

 192. 13 juli 2015 om 08:37
  Beste Rutger,
  De ontsteking heeft je op achterstand gezet. Een ontsteking in de knie is meestal niet bacterieel, maar na bv een operatie kan er een bacteriële infectie zijn. In het latijn noem je dat in beide gevallen een artritis. Je hebt nu dus last van 2 dingen tegelijk: het herstel van een operatie EN een artritis (gewrichtsontsteking). Dan duurt de revalidatie helaas flink langer. Maar meestal komt het in orde.
  Ik kan geen datum geven waarop je de krukken kan weg doen. Probeer heel voorzichtig op een hometrainer te oefenen, zadel flink hoog zodat de knie niet te ver hoeft te buigen. En dan eerst schommelen, niet helemaal ronddraaien nog. Je zult zien dat de knie daar goed op reageert. Rustig aan beginnen, 5 minuten, een paar keer per dag.
  Als na het fietsen de knie opnieuw dik wordt, dan ga je te hard. Koelen!
  Dat kraakbeen is slecht, daar kan je niets aan doen. Wel kan je, als je weer gerevalideerd bent, de spieren sterk houden en eerder fietsen dan wandelen.
  Vraag je fysiotherapeut om advies!
  Groet, Conny

 193. Anne schreef:
  11 juli 2015 om 21:03
  Ik heb begin juni een kijkoperatie gehad aan mijn knie. in eerste instantie alleen vanwege een gescheurde binnenmeniscus, maar tijdens de operatie bleken ook losse stukken kraakbeen uit mijn knie verwijderd te moeten worden en mijn patella werd geshaved. Van het laatste heb ik de meeste naweeën, want daar zit nog steeds pijn en vooral stijfheid. Mijn fysiotherapeute doet haar best, ze helpt met het strekken en buigen van mijn been en op haar aanraden train ik dagelijks onbelast op de hometrainer. Afgelopen week had ik een controle consult bij de orthopedisch chirurg. Hij constateerde dat mijn kniegewricht te vast komt te zitten ter plekke van mijn knieschijf. Ik merk dat zelf ook wel een beetje als ik loop ( nog steeds met twee krukken helaas). Mijn knie buigt niet soepel als ik mijn voet afwikkel tijdens het lopen. Maar mijn fysiotherapeute constateerde dat mijn knieschijf toch voldoende beweegt wanneer ik mijn been ontspannen gestrekt houd, en dat dat voldoende is. Is er iets wat ik zelf kan doen aan deze stijfheid in mijn gewricht? Ik wil graag weer goed kunnen lopen, zodat ik binnenkort ook weer aan het werk kan gaan.

 194. 13 juli 2015 om 08:38
  Beste,
  Ik denk dat je al heel goed bezig bent. Die hometrainer is prima! Het duurt soms wat langer…
  Succes met de revalidatie, Conny

 195. Anne schreef:
  14 juli 2015 om 08:20
  Dank je wel, Conny, voor je reactie.
  Ja, fietsen op de hometrainer voelt goed aan, ik ben zo blij dat ik er eentje thuis heb staan. Ik gebruik hem elke dag.

  Ik heb alleen het gevoel dat mijn knieschijf niet meer soepel beweegt na de kraakbeen- shaving. En ik vraag me af of dat losgemasseerd of gemanipuleerd kan worden. Bestaan daar technieken voor?

  Groetjes,
  Anne

 196. 14 juli 2015 om 08:27
  Beste Anne,
  Ik weet niet of dat helpt, je kan het altijd proberen. Mijn idee daarbij is: probeer het 3x, als er dan geen verbetering is, dan stoppen, dan helpt 30x ook niet. Let wel: na 3 x is het niet over maar je moet merken dat er wat gebeurt. Ik zelf geloof heel erg in gewoon bewegen: hometrainer, fietsen, de knieën langzaam aan weer normaal gaan gebruiken.
  Als je op de hometrainer zit, dan zet je eerst het zadel hoog zodat je de knie niet al te ver moet buigen. Na een paar minuten zet je het zadel een gaatje lager, en zo mogelijk even later nog eens. Op die manier maak je de knie steeds soepeler.
  Succes! Conny

 197. 6 juli 2015 om 19:48
  Hallo

  ik heb ongeveer 9 maanden geleden een voledige nieuwe knie
  geplaatst geweest en 6 weken daarna een tweede in mijn ander been dus heb ik in 6 weken tijd 2 nieuwe knieen
  ik kan fietsen en lichtjes sporten en 130 graden plooien maar toch komt er altijd weer vocht in mijn knieen die er moet worden uitgetroken met een naald
  wat doe ik verkeerd

 198. 13 juli 2015 om 08:45
  Beste Franky,
  Ik denk dat je niets verkeerd doet. Sporten, fietsen, 130 graden buigen (dat is best wel ver!) Prachtig dat dat allemaal weer gaat. Proficiat!

  Dat vocht in de knie, zit dat echt in het gewricht? Of is er een bursa die volloopt? Eerlijk gezegd hoor ik maar zelden dat er vocht uit een gewricht gehaald moet worden, alleen als er na een val bloed in de knie zit wordt dat er in NL uitgezogen omdat bloed het kraakbeen aantast.
  Na bewegen van een nieuwe knie is het normaal dat de knie vol loopt, dat neemt langzaam af. Als je dan wat rust, of de volgende ochtend, dan is de knie vaak al weer wat dunner. Het gewrichtskapsel neemt het vocht weer op. Dat vocht komt door een ontstekingsreactie, de knie is geïrriteerd en reageert door dik te worden. Normale reactie die wel even kan duren.
  Vraag eens aan je arts of het noodzakelijk is om dat vocht weg te trekken, of dat je het even af kan wachten?
  Succes, Conny

 199. Iris schreef:
  30 juni 2015 om 00:31
  Beste,

  Ik ben net 40 jaar en heb voor anderhalf jaar terug een hele knieprothese gekregen. Na een verdraaiing na het plaatsen van de prothese ben ik nogmaals geopereerd aan een peesscheuring, dit was maart vorig jaar (3 maanden na de knieprothese) Nu is er 22 juni j.l. vorige week dus een patellofemorale knieprothese bijgeplaatst en ik ga door de grond van de pijn. Mijn knie blijft enorm dik, veel vocht erin zodanig dat de krammetjes serieus door mijn huid trekken dit is ook duidelijk te zien maar ook heel mijn onderbeen doet enorm pijn. Nu ben ik niet zo dat ik direct aan de bel trek maar ik vertrouw het niet. Is dit normaal? Natuurlijk is het nog heel vers maar buiten de pijn om loop ik al heel erg goed, binnenhuis en in de tuin al zonder krukken, doe alweer wat huishouding maar buiten wandelingen gebruik ik uiteraard wel 2 krukken.

 200. 13 juli 2015 om 08:49
  Beste Iris,
  Wat een verhaal… Ik denk dat je een harde bent, maar vraag gerust om pijnstilling. Deze knie heeft heel wat voor de kiezen gehad, die reageert inmiddels heftig. Vraag de specialist om advies. Dit soort verhalen hoor je zelden, zoveel problemen met een knie…
  Sterkte, Conny

 201. Marga schreef:
  29 juni 2015 om 08:41
  Ik ben net 50 en heb 23 juni een volledige knieprothese gekregen. ik rust veel maar heb een ontzettend dikke kuit,ben vanaf gisteren flink gaan koelen,en been goed hoog,probeer ook te bewegen,maar het valt me toch allemaal echt tegen.En is dan ook pas een week geleden. pdf wat staat me nog allemaal te wachten.Ik liep al 4 jaar met knie problemen,als ik terug lees bij de reactie,s is het dan zo dat mijn herstel langer duurtomdat ik er te lang mee gelopen heb?

 202. 13 juli 2015 om 08:53
  Beste Marga,
  Iedereen doet wel luchtig over dit soort operaties, maar het zijn echt zware operaties!
  Als je het niet vertrouwt met die kuit: bel de huisarts. Je kan altijd trombose krijgen…
  Maar: Meestal komt het goed, en over een jaar ben je alle ellende vergeten.

  Houd eens een dagboekje bij, noteer vandaag wat je kan en niet kan, en hoeveel pijn je hebt (0 is geen pijn, 10 is ondraaglijk). En dan elke week opnieuw deze dingen opschrijven. Als je dan over een paar weken dit terug leest, dan zie je hoever je al bent en hoe diep je zat. Dat houdt de moed er in?
  Sterkte, Conny

 203. Liesbeth schreef:
  27 juni 2015 om 08:18
  Ik heb 28 april mijn knieschijf gebroken, door er vol op te vallen. Eerst week gips gehad daarna geopereerd. Onderste stuk knieschijf bleek aan gruzelementen. Daarom dit gedeelte volledig verwijderd. Heb twee weken een brace gehad, mocht niet belasten. Daarna twee weken gips, licht belasten. Daarna brace met scharnieren ook voor twee weken en mocht het normaal belasten. Daarna twee weken met twee krukken, zit nu sinds gisteren op één kruk. Gaat prima, heb vanaf vier weken na operatie fysiotherapie gehad en nog steeds. Het is alleen dat ik vind dat mijn knie ontzettende blijft, na oefeningen en bezoek aan fysiotherapeut zit ik al op 50 graden buigen, echter als ik zeg maar tien minuten zit of bij bijvoorbeeld het aanrecht sta, is mijn knie weer helemaal stijf. Om moedeloos van te worden. Weet iemand hoelang dit aanhoud. Ik wandel trouwens ook behoorlijk op advies fysiotherapeut. Niet overdreven hoor. Verder wil ik me zelf wel een geluksvogel noemen, want als ik de verhalen zo lees hebben jullie allemaal veel pijn. Ik heb echt waar totaal geen pijn gehad, niet na de val, niet na de operatie en nu nog steeds geen centje pijn.

 204. mevr E schreef:
  24 juni 2015 om 21:50
  Hallo.ik ben een 50 jarigevrouw en ik heb sinds 5 weken een halve knie aan de binnenkant van mijn rechter been.
  nu heb ik dikke vochtblaar op mijn knie van ong 12 cm doorsnee.wat mij zeer belemmert in het buigen.lopen gaat goedmet2 krukken en op de hometrainer krijg ik de pedalen rond weliswaar zadel op de hoogste stand.nu mijn vraag is het normaal zoveel vocht inde knie?
  Ook neem ik nog veel medicijnen tegen de pijn.daar was ik al mee gestopt maar ging erg achteruit en weer veel pijn.
  hartelijke dank

 205. 13 juli 2015 om 08:57
  Beste mw E,
  Als je revalideert, dan ga je ongemerkt meer doen, en soms doe je dan ongemerkt te veel. Dan wordt de knie weer dik, dan staat er spanning op. Je bent goed bezig, ga rustig door, het kost nu eenmaal veel tijd. Het is ook niet niks…
  Sterkte, Conny

 206. 18 juni 2015 om 04:19
  dag iedereen,ik ben viviane en ben 14 mei geopereerd ,totale knieprotege,kan mijn knie nog altijd niet plooien boven de 90 graden,en pijn achterkant knie,mijn knie is stijf maar de pijn is draaglijk,de dokter raad mij aan om mijn knie te laten overplooien onder epidrale ( ruggeprik) ben zeer bang om dit te laten doen,geeft iemand ervaring aub,dank u ,groeten Viviane

 207. carolina schreef:
  23 september 2015 om 14:28
  Hallo ik heb net een. totale knieprotese gekregen en heb ook vier dagen met ruggenprik in dat apparaat gelegen echt een wonder
  je been wordt 24 uur per dag gebogen en gestrekt en na vier dage. ruggenprik afbouwen . U kan ik 115 graden buigen.
  operatie is u drie week geleden en knie is dik maar buigen gaat prima.
  een aanrader dus
  carolina

 208. davy schreef:
  15 juni 2015 om 21:43
  Ik heb op 12 mei een patellofemorale knieprothese laten plaatsen. Vanwege mijn vrij jonge leeftijd,nl 47 jaar,vond men een totale knieprothese niet de meest ideale oplossing. Globaal gezien ben ik momenteel erg tevreden over het resultaat. Alle dagen zijn al volledig pijnloos geweest. Minder tevreden ben ik over de non stop enorme stijfheid van de knie. Lijkt wel een blok beton,nochtans genoeg professionele fysio en thuistraining. (beiden zonder overdaad) Ik dacht dat het herstel na het plaatsen van een patellofemorale prothese veel sneller gaat vergeleken met een totale knieprothese. Is dit correct? Wordt door velen namelijk in twijfel getrokken wegens gebrek aan ervaring/informatie ivm pfj – prothese. Procentueel is dit nl een weinig courante ingreep.

 209. 17 juni 2015 om 09:02
  Beste Davy,
  Sorry, ook te weinig ervaring hiermee. De operatie is maar 5 weken geleden, dat is nog maar heel kort. Vergeet niet dat ook dit een behoorlijke ingreep is! Ik denk dat het wel gaat komen. Succes, Conny

 210. Lorenzo schreef:
  14 juni 2015 om 10:38
  Hoi,
  Ik ben lorenzo. Ik ben 14 jaar. En ik heb ook zoals bij de bovenstaande foto mijn knieschijf gebroken, maar bij mij hebben ze er twee draden in gedaan om de knieschijf delen te verbinden. Niet zo’n hele constructie als daar boven. Het is nu 1 week geleden dat ik de operatie hebt gehad. De doktor zei dat ik na 2 weken naar het ziekenhuis moet komen voor controllen hoe het is gegaan en waarschijnlijk het gips dan al er af. Is dit goed? Gaat het herstellen dan snel?

  Hoe het is gekomen dat ik mijn knieschijf heb gebroken:
  Ik had op school een sportdag dag in de thema van atletiek. Waar mijn school dat ook op een atletiek baan heeft georganiseerd. Maar we hadden echter nooit zulke oefeningen gehad om dat soort onderdelen te doen. Dus ik deed maar wat. Wat je vaak op televisie ziet. Maar om niet af te dwalen. Moest ik horde lopen, maar dat ging mis ik bleef met mijn voet haken aan een horde toen viel ik op mijn knie waar ik al mijn gewicht op had gezet. Toen ik op de grond lag wist ik gelijk dat het niet was. Toen riep ik om help. Docenten hielpen mij opstaan. Eén docent had al gezien dat een deel van mij knie schijf om hoog stond en dik was dus ze tilde me op om niet mijn knie te belasten en legde me neer. Toen kwam de ambulance en nam me mee en het bleek dat me knie schijf was gebroken. Hebben mij docten mij goed opgevangen?

 211. 14 juni 2015 om 11:17
  Beste Lorenzo,
  Dat was even schrikken! Zo sta je op een sportveld, zo lig je in de ambulance…
  Als een bot breekt, dan duurt het ongeveer 6 weken voor het weer aan elkaar is gegroeid. Als je tenminste geen gekke groeistoornis hebt. En het maakt daarbij niet uit of je 14 of 84 bent, na 6 weken zit het wel weer zo’n beetje aan elkaar. Daarna begint het echte revalideren.
  De knieschijf zit in de Quadriceps, de grote bovenbeenspier. Om de knieschijf te beschermen zal die spier de eerste weken niets doen. Dat is een goede bescherming: als die spier gewoon zou gaan aanspannen dan zou hij de knieschijf weer uit elkaar trekken. Er zitten nu draadjes in dus dat kan niet. Maar je zal wel merken als je uit het gips komt dat die spier en dus je hele bovenbeen dun is geworden. Die quadriceps heeft dan weken niets gedaan en is slap en dun geworden. En het gekke is, dat je je dan vaak niet goed kan herinneren hoe je hem ook weer moest aanspannen.
  Als je gaat revalideren dan moet je leren hoe je die spier weer moet aanspannen en hoe je hem weer sterk moet maken. Dat gaat even tijd nemen. Maar omdat je jong en gezond bent gaat dat wel lukken. Je kan dat wel! Als je goed oefent dan kan je na de grote vakantie weer gewoon meedoen met de gymlessen denk ik. En til je de volgende keer met hordelopen goed je voeten op? 😉

  Je docenten hebben uitstekend gehandeld voor zover ik dat uit je woorden lees: ze zagen snel dat je iets ernstigs mankeerde en hebben de ambulance laten komen.

  Ik hoop dat je ondanks alles toch een fijne vakantie hebt en weer snel op de been bent!
  Groetjes, Conny

 212. marianne schreef:
  11 juni 2015 om 22:52
  Ik heb sinds 2 weken en nieuwe knie alles is ook erg stijf maar ik heb ontzettende pijn onder mijn voet vooral als ik in bed ligt hoort dat er ook bij
  Marianne

 213. 12 juni 2015 om 08:42
  Kan ik van hier uit niet zeggen, vraag je fysiotherapeut, huisarts of specialist. Natuurlijk is er heel veel gebeurd in dat been, er is gehakt en gezaagd, bloedvaatjes zijn dichtgeschroeid, je kan van alles voelen. Goed met de voeten bewegen, elk halfuur de voeten op en neer, rondjes draaien. De bloedsomloop moet weer op gang komen, het been is vaak erg dik. Dat kan heel veel gevolgen hebben. Maar nogmaals, en dat geldt altijd: als je het niet vertrouwt: vraag het aan de mensen die je begeleiden!
  Succes, Conny

 214. josee spillenaar schreef:
  11 juni 2015 om 07:17
  sind 10 weken heb ik n nieuwe knie.
  nu mag ik op een kruk lopen, maar ik heb vreselijke beenpijnen, spierpijnen,,zelfs pijnstillers helpen niet meer.
  ik slik nu magnesium, ,,waarom heb ik die pijnen,kan niet lang staan, beetje huishoud gaat moeizaam, winkelen erg vermoeiend , ik kom niet op de fiets door liespijn,alsof er n knoop in zit.alles doet pijn.zelfs in de nacht word ik wakker van pijnen.
  voor de operatie liep ik ook al slecht,omdat m,n onderbeen scheef stond door versleten knie.
  kan t ook verzuring zijn, of duurt t gewoon zo erg lang?
  soms kan ik wel huilen, omdat ik amper uit de voeten kom,en weet niet wat te doen.
  hopend op n oplossing.
  josee.

 215. 11 juni 2015 om 08:13
  Beste Josee,
  Een nieuwe knie is een zware ingreep waar niet iedereen in een paar weken van herstelt. (Bij bijna iedereen duurt het veel langer). Zeker als de knieklachten al heel lang bestonden duurt het herstel langer: de spieren van beide benen waren in slechte conditie omdat je zo weinig meer kon doen voor de operatie. Wordt je goed begeleid? En 10 weken is zo lang nog niet, ga rustig door met oefenen en heb geduld!

  Wat wel eens wil helpen is een dagboekje: je schrijft op wat je vandaag kan, waarin je belemmerd wordt en je geeft een cijfer aan de pijn in rust en de pijn bij bewegen (0 is geen pijn, 10 is ondraaglijk). Na 14 dagen doe je dat nog een keer, en dan leg je de beide uitkomsten naast elkaar. Soms blijkt dan dat je wel degelijk vooruit gaat, maar dat het per dag niet goed merkbaar is. Soms blijft de pijn wel hetzelfde, maar als je dan veel meer kan met dezelfde pijn dan is er echt vooruitgang. En dan later zakt de pijn ook wel!

  Meldt de problemen wel bij de herhaalafspjaak met de chirurg.
  Succes, Conny

 216. josee spillenaar schreef:
  14 juni 2015 om 05:26
  dank je wel, conny.
  dat ben ik aan het doen, en ik zie dat er per dag een kleine verbetering in zit.
  elke dag is weer anders.
  veeeeeel dank voor het antwoord.
  liefs van mij.
  josee.xxxxx

 217. josee spillenaar schreef:
  14 juni 2015 om 05:32
  daarbij blijkt ook uit de vorige heupfoto, dat ik artrose heb aan de heup, zelfde kant als de nieuwe knie.
  bij controle moet ik weer n foto laten maken.
  die heup knakt,knapt ontzettend erg.
  ben benieuwd wat ze er mee willen doen, want die heup doet ook pijn.
  josee.xxxxx

 218. 14 juni 2015 om 08:19
  Beste Josee,
  Vaak zie je dat zowel heupen als knieën arthrose hebben. Dan heb je al een tijd lang moeilijk gelopen en veel gecompenseerd. Als dan het ergste probleem is aangepakt, in jouw geval met een nieuwe knie, dan heb je kans (geen zekerheid) dat de andere gewrichten niet meer zo worden over belast en dat het wel meevalt. Dan kan je een nieuwe heup nog een tijdje uitstellen. Bij sommige mensen gaat die vlieger helaas niet op.
  Ik weet niet wat je leeftijd is en of het tot de mogelijkheden behoort, maar probeer na de revalidatieperiode lekker te gaan bewegen, bijvoorbeeld fietsen. De gewrichten worden dan minder belast maar wel goed bewogen, en de spieren worden lekker sterk zodat ze de gewrichten beter kunnen beschermen. Succes, Conny

 219. josee spillenaar schreef:
  14 juni 2015 om 13:16
  dank je wel conny
  je zal wel gelijk hebben.
  goed oefenen, zolang alles t toelaat.
  ik ben 62 jaar nu.
  hopelijk geen nieuwe heup.
  we wchten af hoe ik zelf ontwikkel.
  veeeeel dank , conny.
  xxxx josee,

 220. Cigdem schreef:
  10 juni 2015 om 22:09
  Ik ben mevr cigdem en ben 29 jaar. ben afgelopen week voor de 4e x geopereerd aan mn knie 2x kijkoperatie ivm enorm slijtage 3 en 4de x bestonden uit 1behandeling ik heb namelijk een kraakbeentransplantatie gehad.. nu ik wat dagen verder en mijn knie maar 10% mag belasten en vanaf de 3de week mag beginnen met fysio, heb ik toch sinds de operatie een koude been.. daardoor ook veel last door het trillen van die been wat zou dat kunnen zijn?

  Vriendelijke groeten.

 221. 11 juni 2015 om 08:05
  Door een been niet te belasten (dat mag nog niet) werken de spieren niet als pomp voor de bloedsomloop. Dan kan het been koud aanvoelen. Zou het dat kunnen zijn? Dat trillen zou kunnen komen door spierzwakte, dan zou het in orde komen als de spieren weer sterker zijn. Probeer de voet onbelast veel op en neer te bewegen. Succes!

 222. Ghan schreef:
  27 juli 2015 om 08:20
  Hoi cigdem,

  Hoe is het nu met je knie. je bent nu ander half maand verder. zie je vooruitgang of niet?

  Ghan

 223. Jelleke schreef:
  24 september 2015 om 08:35
  Hallo, afgelopen week geopereerd aan mijn meniscus, het verloop gaat prima, maar de nachten zijn hels! Ik word wakker door hevige pijnscheuten in mijn been, mijn knie daar voel ik wonderwel niets…Weet iemand raad, dank je wel, groetjes Jelleke

 224. Eef schreef:
  10 juni 2015 om 14:26
  Hoi,
  Ik ben in november 2014 geopereerd aan mijn knie middels een kijkoperatie. Hierbij hebben ze het kraakbeen aan de onderkant van de knieschijf een beetje afgeschaafd. Op zich niet zo’n mega operatie, maar wel een enorme impact zo blijkt achteraf. Ik heb jaren last gehad, ben ook al twee keer eerder geopereerd en toen konden ze niets vinden, totdat ik nu op het punt kwam dat ik niet meer twee trappen op kon (ben 27 jaar).
  Ik begrijp dat wanneer je jaren last hebt dat je niet de een op andere dag de oude bent. Maar eerst zei de orthopeed 2 weken herstel (voor de operatie) toen werden het 2 maanden (na de operatie), en nu zegt zowel hij als de fysio er niks meer op. Ik ben heel rustig mijn kracht aan het opbouwen maar ik val van de ene overbelasting in de volgende verkleving, ik word er niet goed van! Elke keer als ik een beetje heb opgebouwd krijg ik enorm de deksel op de neus.. En ja ik doe echt rustig aan. Lange stukken lopen doe ik nog steeds met de kruk, (buiten)fietsen, lang staan en sporten is er allemaal niet bij. Doe nu alleen de “huis-tuin-keuken” dingetjes en zelfs dat gaat af en toe mis. Heeft iemand hier ervaring mee? Moet ik echt zulke engelengeduld hebben of is het toch verstandig om me ergens te melden? Zo ja, waar dan? De orthopeed en de fysio zijn kundige mensen welke ik ook vertrouw, maar zij blijven zeggen dat ik geduldig moet zijn. Maar voor mijn gevoel kom ik geen steek verder! Groetjes

 225. 5 juni 2015 om 18:12
  Hooii,
  Ik word binnekort geopereerd. Ik vind het heel spannend maar zag het eerder zoiets als een gebroken been hebben. Ik krijg nieuw kraakbeen omdat ik da niet meer heb en je hebt zo banden over je knie bij mij word het aanhechtingspunt verzet. Ik dacht altijd dat zoiets bij oudere mensen gebeurde die ik niet kende. Nu heb ik het zelf en ben 20. Twee dagen erna zijn er de kanaalfeesten en ik dacht te gaan.Nu ik dit heb gelezen ben ik een beetje van gedachte veranderd (bang geworden?) of is mijn operatie niet zo zwaar dat ik zo lang last heb enzo en dat ik weer snel alles kan. Owja ik moet in gips hier staat dat niet, dan kan ik al die oefeningen niet doen, is dat heel erg?

 226. 8 juni 2015 om 12:13
  Beste Roos,
  Ik denk eerlijk gezegd dat dat met die feesten 2 dagen na de operatie niet gaat lukken…
  Luister goed naar de arts, wat je wel en niet mag doen. Neem de tijd om je been goed te laten genezen en ga naar een goede fysiotherapeut om je te laten begeleiden. Als je nu je been goed laat herstellen, met de juiste hoeveelheid rust (been omhoog) en de juiste oefeningen, dan kan je daar je hele leven plezier van hebben. Als je kort na de operatie de zaak gaat forceren, dan is het maar de vraag of het daarna nog in orde komt. Succes met de operatie en een goede revalidatie! Conny

 227. Cigdem schreef:
  10 juni 2015 om 22:15
  Hoi ik heb 1 juni een nieuwe kraakbeen gekregen in umc te utrecht. 2 dagen erna feesten zou ik ook niet raden.. ivm de pijn na operatie heb wat pijnstillers en morfine pillen gekregen wat meestal geadviseerd word.. zal niet bij iedereen zijn maar ik ben er 5 dagen behoorlijk ziek van geworden..
  groetjes en heel veel succes binnenkort.. ow weet niet hoe angstig je bent maar ivm de napijn zou ik voor n ruggeprik gaan. Heb ik bij al mn 4 knie operatie s gedaan geen last van gehad

 228. michelle schreef:
  23 juni 2015 om 12:31
  Beste Cigdem,

  Mijn man moet volgende week deze operatie ondergaan… Heb jij nog tips voor ons, want het enige wat we weten is dat we krukken mee moeten nemen… Hoe gaat het de dagen na de operatie, de revalidatie en zijn er nog dingen die ik aan moet schaffen om het hem zo comfortabel mogelijk kan maken bijv om je been op te laten rusten als je zit of slaapt? Alvast bedankt! Gr Michelle

 229. maria berckmoes schreef:
  31 mei 2015 om 07:31
  14dagen geleden heb ik een kijkoperatie gehad sinds vrijdag zijn de draadjes eruit alles was in orde maar gisteren is er uit een wondje lichgeel vocht beginnen lopen,als ik zit niet maar als ik rechtsta loopt het er veel uit wat kan ik daar aan doen!!!!xxx

 230. 8 juni 2015 om 12:15
  Als je het niet vertrouwt: opbellen naar de afdeling waar je geopereerd bent en vragen hoe het verder moet! Als de knie dik, rood en warm wordt of je krijgt koorts: BELLEN!!!

 231. 21 mei 2015 om 16:26
  Ben nu bijna vier maanden verder , mijn knie blijft dik en stijf.
  Ik kan goed buigen en fietsen, maar lopen is heel slecht .
  Zodra ik sta gaat alles schram worden.
  Ik heb therapie in het water .
  Ik twijfel of het weer goed komt .
  Ik loop vaak met een kruk om minder te belasten , weet niet if dit goed is. Wie heeft deze ervaring ook.

 232. 24 mei 2015 om 17:58
  Beste Griet,
  Ik weet niet wat voor operatie je hebt gehad, maar het feit dat je al goed kan buigen en fietsen geeft hoop. Als je een kijkoperatie gehad hebt dan zou het na 4 maanden al veel beter moeten gaan. Met een nieuwe knie is 4 maanden nog helemaal niet gek. Als je goed oefent dan is lopen met een kruk niet slecht. Als je die nog nodig hebt, prima. Op een goed moment loop je een keertje buiten en dan kom je tot de ontdekking dat je hem vergeten bent.
  Veel succes! Conny

 233. 25 mei 2015 om 09:22
  Ik heb een totale prothese gekregen . Dank voor antwoord.
  Ik moet gewoon maar afwachten.
  Nog een vraag, ik ga steeds door mijn knie heen, heeft iemand hier ook last van

 234. 26 mei 2015 om 13:15
  Beste Griet,
  Zou het kunnen dat je spieren nog niet sterk genoeg zijn? Als je een knieprothese kreeg omdat je arthrose had, dan heb je waarschijnlijk al een hele tijd de knie ontzien, weinig gelopen. Dan kost het tijd om de spieren weer op kracht te krijgen! Dat is afhankelijk van hoe veel je kan oefenen maar ook een beetje van je leeftijd en je gewicht. Een knieprothese is een zware operatie, het is bepaald niet abnormaal als je daar na 4 maanden nog niet klaar mee bent. Blijf oefenen samen met een goede fysiotherapeut en ook tussen de behandelingen door, en houd moed!
  Conny

 235. Griet schreef:
  27 mei 2015 om 06:29
  Dank je wel voor hoopvolle woorden. Ik blijf oefenen en hopelijk dat het goed hersteld.

 236. 11 juni 2015 om 20:03
  Hallo, ik heb ook een totale prothese gekregen in januari en ook ik zak nog wel eens door mijn knie. Best vervelend maar het is wel minder aan het worden.
  Sterkte verder met je revalidatie.

 237. 8 september 2015 om 20:17
  Hallo Griet,

  Ik ben 54 jaar en heb rechts een totale knieprothese gekregen.
  Ik heb nog steeds 2 keer per week fysiotherapie ensport daarnaast in de sportschool, fietsen en krachttraining om weer goed in conditie te komen.
  Mijn knie is ook vaak nog stijf en aan de buiten zijkant van de knie nog helemaal doof. Als ik een dsg of 2 te weinig beweeg wordt het alleen maar stijver. Traplopen naar beneden geeft nog pijn voor in de knie en wandelen gaat ook niet altijd even goed. Ik denk dat we geduld moeten hebben en maar doorgaan met oefenen en onszelf een jaar moeten geven om goed te revalideren.
  Mijn knie voelt wel sterker. Heel veel succes en blijf stug doorgaan groeten Anita

 238. 24 oktober 2015 om 15:17
  Hallo Anita, lees je reactie nu pas. Ben inmiddels bijna negen maanden verder en lopen gaat redelijk maar stijfheid is erg. Ik weet niet of het ooit goed komt. Krijg nu nog steeds twee keer per week therapie en knie word sterker ga er niet zo vaak meer doorheen maar vaak dik hoe gaat het bij jou

 239. 20 december 2015 om 17:53
  Hallo Anita, ben nu bijna elf maanden verder en nog steeds een dikke en stijve knie.
  Lopen gaat beter mijn been is iets sterker maar staan is nog steeds een drama.
  Sporten via fysio gaat soms goed maar indien ik te veel doe kost je dat weer twee weken.
  Ik vind het erg lang duren . En mijn vertrouwen is niets
  Ik had gehoopt beter te kunnen bewegen, maar dat valt tegen .

 240. 8 juni 2015 om 12:17
  Beste Giny,
  Onrustige benen, een bekend en lastig probleem. Ga door met goed oefenen, maar tussendoor iets meer rust nemen. (been goed hoog leggen). Voeten goed bewegen, kleine cirkeltjes draaien. Misschien onder de douche het been afspoelen met afwisselend warm en koud water om de bloedvaten wat te stimuleren. Hoop dat het snel over gaat…
  Conny

  1. Hallo,
   Koop maar eens een magneet armband. Heb ik ook gedaan en deed hem om en heb nergens meer last van. Ik heb hem nu een jaar en kan het iedereen aan bevelen. Echt super.
   s’nachts kon ik niet slapen en nu, als een roosje.
   Hannij

 241. 30 mei 2015 om 21:33
  Ik ben 7 april geopereerd ook een nieuwe knie en correctie ben vorige week voor contole geweest en had de 90 graden wel maar moest 100/110 hebben moet dus goed oefenen met fietsen, op hometrainer, en zorgen dat ik mijn been ver onder de stoel kan krijgen dit gaat erg moeilijk omdat mijn been stijf en stram is. Nu kan ik s,avonds mijn voet niet stilhouden en is erg onrustig wat kan ik hier aan doen ben ten einde raad. Groetjes Giny

 242. 23 april 2015 om 18:36
  Beste Marion,
  Dank je voor deze warme reactie.
  Tranen horen er een beetje bij. En niet begrepen worden is erger dan pijn hebben. Ik denk dat je kinderen en je man helemaal niet gewend zijn dat jij iets niet kan. Ze kunnen zich het niet voorstellen. Moeders gaan altijd maar door, toch?
  Het duurt een tijd, zo’n revalidatie. Je moet ook niet per dag kijken hoe het gaat, maar je situatie van nu vergelijken met een week of zelfs een maand geleden. Dan zie je wel degelijk dat je beter wordt.
  Ik hoop dat je weer helemaal de oude wordt en wens je een voorspoedige revalidatie. Maar neem de tijd ervoor
  Vriendelijke groet, Conny

 243. 23 april 2015 om 10:18
  Hallo ik ben heel dankbaar voor deze site,niet alleen voor mezelf ook voor buitenstaanders,het is niet zomaar een operatie en kan je daarna weer goed lopen.
  Mensen denken (zo ook mijn kinderen en man)dat het maar een paar weken duurt en mama kan weer volop alles doen,weg met die medicijnen kom op ma je kan het .
  Afgelopen week heb ik vreselijk gehuild van pijn en niet begrepen worden(nu gaat het al wat beter) ze hebben het gelezen wat jullie schreven en daarom ben ik hiermee blij.

  vriendelijke groet. Marion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.