Knie operatie, herstel zonder problemen

Hoe ervoeren anderen hun knieoperatie? Wat kan u anderen erover vertellen? Op deze pagina komt u aan het woord! Na een knie operatie ondervinden mensen soms dramatische problemen. Maar vaak gaat het ook erg goed. Op andere pagina’s vertellen mensen vaak wat er verkeerd ging, maar op deze pagina zou ik graag zien dat u beschrijft hoe het gaat als alles goed gaat. Gewoon om anderen een hart onder de riem te steken!

Ik nodig u uit om uw herstel na een knie operatie zonder problemen te beschrijven

 • Wat voor operatie had u, waarom was dat nodig?
 • Bent u blij met de uitkomst van uw knie operatie?
 • Wat kan u weer allemaal wat voorheen niet ging?
 • Hoeveel pijn had u voor de operatie en na de knieoperatie?
 • Hoe snel nam de pijn weer af?
 • Hoe snel kon u weer doen wat u moet doen of graag doet?
 • Bent u blij dat u de knie hebt laten opereren?

Maakt u een kort en bondig verhaal, waarmee u iemand anders een hart onder de riem kan steken!

20 reacties

 1. Naar aanleiding van een totale knieoperatie ben ik op zoek gegaan naar info, ik heb namenlijk nog steeds pijn, nu 2’5 maand na de operatie, volgens de Chirurg is alles oke en ziet de foto er prima uit, maar ik heb nog steeds problemen, dikke knie, blauw, warm en pijn vooral. Ik heb extra pijnstillers gekregen, die zijn nu op en nu doe ik het met ibuprofen en paracetamol. Het buigen gaat wel na opwarming en fietsen gaat redelijk, ik heb een hometrainer, maar vooral het strekken is zo pijnlijk, en het gaat ook niet, zelfs met hulp gaat het niet, de pijn lijkt nu wel weer erger te worden en nadat ik toch een aantal weken thuis zonder kruk heb gelopen moet ik deze nu weer gebruiken. Ik wil zo graag dat het ophoudt, beter wordt, ik kon voor die tijd nauwelijks lopen, dat gaat nu wel, langzaam, maar ik moet nog steeds bukken waardoor ik ook weer rugpijn krijg .
  Als ik het had geweten had ik het niet gedaan, het is mij zwaar tegengevallen. Ik ben nu 75 jaar en heb yogales gegeven tot mijn 74 ste, dus ik ben best wel soepel maar dit is erger dan ik me ooit kon voorstellen.

 2. Mijn man werd in januari 2021 geopereerd aan linkerknie voor totale knieprothese. We zijn nu 7,5 maand verder en nog steeds volgt hij 3x kine per week en oefent hij vele uren per dag op de hometrainer. Hij bereikt nu 70° (binnenhoek) 😔. Er werd een isotopenscan gemaakt waar niks abnormaals werd opgemerkt ( gelukkig geen Sudeck) . Nu is beslist om eind september onder narcose door te buigen. Ik hoop op een positief resultaat maar ben bang . Mijn man is 62 jaar, niet zwaarlijvig en in goede conditie. Hij raakt stilaan moedeloos dat hij nog steeds niet kan fietsen. Op de hometrainer lukt het maar pas na een ‘opwarming’ van een 30 tal minuten. Raad u ons aan om een kinetec apparaat in huis te halen na het doorbuigen onder narcose ? Het ergste is wel dat ook de andere knie nog een prothese moet krijgen 🙈

 3. Een jaar geleden ben ik onderuit gegaan met fietsen door t gladde weer. Hierbij was mijn tibeauplateato verschoven. Ook was te zien dat er een haakje los zat. Ik zou in maart geopereerd worden omdat orthopeed vermoede dat er meer aan de hand was. Helaas corona en mijn operatie werd uitgesteld. In mei was ik eindelijk aan de beurt. Helaas bleek toen mijn knie flink stuk te zijn, meniscusletsel, kraakbeen letsel( bot op bot contact) en mijn been stond inmiddels in een afstand. Plan was om via een tweede operatie een ostemie te doen. Helaas bleek uit berekeningen dat ze de hoek niet meer goed konden krijgen. Nu krijg ik 15 maart als corona niet in de weg zit een tkp. Inmiddels ook een fikse schouder ontsteking opgelopen die maar niet over gaat omdat ik telkens door mijn knie ga( schijnt door de pijn te komen daardoor ontspannen reflexmatig mijn spieren ) Ik kan nauwelijks meer lopen, slaap al vrijwel een jaar Super slecht.
  Ik ben pas 49 maar wat zie ik er naar uit om een nieuwe knie te krijgen.
  Nog tips om Zo goed mogelijk voorbereid te zijn?
  Overigens wat een prettige site ..

  1. Beste Agnes,

   Allereerst hartelijk bedankt voor het compliment.
   Wat een verhaal trouwens, van iemand van jouw leeftijd. Laten we hopen dat het allemaal goed gaat komen na die TKP!!

   Hoe kan je je zo goed mogelijk voorbereiden op een knie operatie? Ga even zitten…
   1. Maak je spieren zo sterk mogelijk, niet alleen van het te opereren been maar ook van het andere been. De schouders en de armen moeten sterk genoeg zijn om met krukken overweg te kunnen. Je gewrichten moeten lekker soepel zijn. Vergeet ook het uithoudingsvermogen niet, dus fietsen als mogelijk.Je hele lijf moet optimaal in vorm zijn voor de operatie. Dat is de ideale uitgangspositie. Mocht dat om een of andere reden niet kunnen, dan komt dat erna wel.

   Ik zou zeggen, en dat is misschien niet onverwacht, ga op de mat liggen en train je lijf met Pilates. Op deze pagina https://fysioinfo.com/pilates-voor-gewone-mensen/ vind je veel lessen. Pilates is ideaal als je al je spieren wil trainen zonder ze teveel te belasten. In jouw geval kan je misschien niet alle oefeningen mee doen, maar smokkel dan wat! Als je niets doet word je zwakker, als je zoveel mogelijk doet word je sterker…

   2. Dan is het goed om alvast met krukken te leren lopen voordat je knie geopereerd is. Als je dan een foutje maakt dan heeft dat geen consequenties. Maar als ik jouw verhaal lees, dan kan je al wel overweg met krukken. Zorg dat de krukken een week van tevoren in huis zijn en oefen ermee. Vraag desnoods een fysiotherapeut om het even voor te doen.

   3. Ga uitgerust en ontspannen de operatie in. Het schijnt dat als je met mooie gedachten onder narcose gaat, je er veel beter uit komt. Ik weet het niet, maar doodmoe een operatie in kan niet goed zijn.

   4. Heb je al een hometrainer in de kamer staan voor de revalidatie? Zadel goed hoog?

   5. Stapel leuke tijdschriften, goede boeken, films, maskertje liggen klaar? Heb je al een plek gemaakt waar je overdag aangenaam kan zitten / liggen? Alles moet van tevoren klaar staan als je een operatie ziet aankomen.

   6. Simpele oefening voor de knie: Je zit rechtop, strek je been en til hem 10 x achter elkaar op, de knie blijft goed doorgestrekt. Dan even rust en weer 10x. En nog eens…

   Veel succes. Houd je ons op de hoogte? Conny

   1. Bedankt voor je reaktie en je tips. Helaas heb ik eind december ook nog corona opgelopen ( en mijn vader is er aan overleden) waardoor ook mijn conditie 0,0 is. Deze probeer ik nu op te bouwen door dagelijks op de hometrainer wat te fietsen zonder weerstand. Ook probeer ik oefeningen voor mijn schouder te doen. Verder is t dagelijks leven al een uitdaging voor me op dit moment , maar helpt wel om mijn conditie weer wat op te krikken .
    Ik kijk echt uit naar mijn nieuwe knie en deze periode achter me te kunnen laten.

    1. Beste Agnes,
     Nog gecondoleerd met je vader! Hoop dat je snel met een nieuwe knie aan een nieuw leven kan beginnen. Laten we hopen dat we Corona dan ook achter ons kunnen laten en met zijn allen genieten van een lange fijne zomer.
     Groetjes, Conny

     1. Nou de totale knie is geplaatst. T is allemaal goed gegaan. De orthopeed gaf aan wat was dat hard nodig, echt ongelofelijk hoeveel schade dat fietsongeluk je hebt opgeleverd.
      Ik was na 2 nachten thuis en t ging heel goed. De buiging was na de operatie 115 graden !! De fysio van zhuis zei dit zien we eigenlijk nooit bij zo’n beschadigde knie als die van jou.toen ik vertelde dat ik nog steeds probeerde te fietsen geloofde ze me bijna niet. Echt? Ja echt. Dat is echt heel knap daar heb je t aan te danken dat hij nu zo goed buigt.
      Helaas iets te goed, daardoor mezelf overschat en stond ik te enthousiast op uit een te lage stoel. Hierbij heb ik.mijn binnenband van mijn knie geblesseerd.
      Helaas daardoor kan ik mijn knie veel minder goed strekken. Ook veel meer pijn en lopen met krukken lukt nauwelijks. Gelukkig zit de prothese er nog wel goed in.
      Balen dat dit gebeurt is.
      De fysio komt 2x in de week aan huis.En helpt me weer op weg, helaas wel met een flinke vertraging door dit akkefietje. Hierbij dus de waarschuwing, ook al gaat t goed hou jezelf in acht !!!en overschat je zelf niet..

     2. Hi Agnes,
      Wijze woorden… Overschat jezelf niet. Maar als de knie goed zit, dan komt het allemaal wel weer goed. Hoe beter je een operatie in gaat, des te beter ben je erna aan toe. Dan zijn je spieren in goede conditie.
      Hoop dat het vanaf nu weer snel beter gaat. Rustig aan, niet meer overschatten…
      Succes, Conny

 4. Goedemiddag,
  Op 16 juni 2020 heb ik een gehele knieprothese gekregen. Inclusief knieschijf dus. Het herstel is goed verlopen. Met 4 weken kon ik weer fietsen. Ik heb goed geoefend met de fysiotherapeut. Veel gebruik gemaakt van een hometrainer. Op dit moment, ruim 7 maanden na de operatie kan ik ongeveer 1,5 uur wandelen en heel goed fietsen op een fiets met trapondersteuning. Ik heb als afsluiting van de revalidatie een krachttraining gehad bij de fysiotherapeut. Daar kwam uit dat mijn geopereerde been sterker is dan mijn niet geopereerde been. Echter wat mij na 7 maanden nog steeds niet lukt is pijnvrij een trap op te lopen. Het is een hele vervelende pijn aan de buitenkant van mijn knie die doorschiet na mijn bovenbeen en lies. Volgende week heb ik een controle afspraak bij mijn orthopeed en wordt er tevens een foto gemaakt. Ik ben benieuwd wat hij van mijn pijn gaat zeggen.

 5. Kwam toevallig op deze site terecht en zag de vraag over een positief verhaal over knieprotheses. Ik heb 2 positieve verhalen want aan beide knieën geopereerd,de rechter knie in december 2016 en de linker knie in april 2017! Dus zeer kort na elkaar. Voor de operaties onhoudbare pijn gehad kon werkelijk het eind van de straat niet halen met lopen! Gezien mijn leeftijd toen 57 jaar vond de orthopeed het vrij jong voor een dergelijke operatie waarop ik zei maar ben ook te jong om achter de geraniums te gaan zitten! Waarop toch besloten werd tot een knieprotheses. Had ik het maar 2 jaar eerder gedaan! Ja ik heb pijn gehad na de operaties, maar die was minder erg dan de pijn van voor de operatie en ik wist dit gaat over! In het ziekenhuis een heel fijne fysiotherapeut gehad, die zei, oefen vanuit je stoel, buigen, voet rondje draaien, probeer te strekken etc niet gaan proberen grote stukken te lopen dat komt vanzelf wel. Na 2 weken hometrainer zonder weerstand geoefend. Na 6 weken kon ik weer heel veel met de knie. De linkerknie ook zo gegaan! Misschien heb ik veel geluk gehad of een hele goeie orthopeed. Ben nog iedere dag blij dat ik het heb laten doen! Mijn advies is, luister naar de adviezen, niet forceren met lopen in het begin want de knie wordt dan dik en neem ook op de dag een uurtje bedrust want het is echt wel een flinke ingreep! En lekker zacht kussentje onder de knie als je op de zij ligt.

  1. Dank je wel voor dit opbeurende verhaal. Soms gaan deze operaties fout of duurt het herstel heel lang, maar heel vaak gaat het goed. Zoals in dit verhaal!

 6. Ik ben 62 jaar en heb in september 2019 een knieprothese gekregen. Buigen en strekken gaat goed, maar ik kan nog steeds niet lang lopen of staan. Heb veel last van de dikke pijnlijke spieren in mijn knieholte. Ik roei, doe strekoefeningen (Yoga) maar krijg die pijnlijke plaatsen niet weg gestretcht. Overbelast ik mijn knie, kan dat een oorzaak zijn? Ik hoor ook van littekenweefsel, hoe moet ik dat zien?
  Groet Els

  1. Beste Els,
   Allereerst, als je goed kan buigen en strekken dan is er geen sprake van littekenweefsel, althans niet de ernstige vorm. Die gaat gepaard met toenemende bewegingsbeperkingen en is enorm pijnlijk. Als je goed kan buigen en strekken dan zou ik me daar geen zorgen over maken.
   Op de andere vragen kan ik geen antwoord geven uit de verte. Neem contact op met een fysiotherapeut in de buurt, en laat die eens goed kijken. Op deze leeftijd moet je na zo’n operatie snel weer kunnen lopen en fietsen, dit duurt veel te lang.
   Succes, Conny

 7. ik heb 9 december link en rechts een knieprothese gekregen.
  De eerste weken ging het herstel wonderlijk goed.
  Maar nu , na ruim 5 maanden worden mijn knieen nog steeds dik , stijf en pijnlijk als ik even bezig ben met huishoudelijk werk of boodschappen.
  Lopen gaat alleen in en rond huis. Mijn rechtervoet kan ik ook niet goed neerzetten tijdens het lopen. het lijkt op een klapvoet.
  Foto’s laten maken in het ziekenhuis, maar de chirurg ziet geen afwijking. Ik hoop dat met goede fysio het alsnog gaat verbeteren!

 8. Ik ben 58 jaar en wil graag een positief geluid laten horen.
  Ik ben pas 5 weken geleden geopereerd en heb rechts een tkp gekregen.
  Ondanks hevige pijn in de eerste 2 weken en nog flink wat pijn in de 2 weken daarna, gaat het de laatste week al echt de goede kant op. Ik heb geluk dat mijn wond goed geneest en ik oefen flink bij de fysio 2 x per week. Zij pakken mij goed aan en ook thuis doe ik mijn oefeningen erg trouw. De 10e dag na de operatie kon ik bij de fysio al rond op de fiets en heb toen snel een hometrainer voor thuis aangeschaft waar ik 3 x daags 10 minuten op fiets. Verder heel veel gelopen binnenshuis met 2 krukken. Strekken is zo goed als volledig en buiging is 110 graden.. Nu 5 weken na de operatie loop ik binnenshuis al zonder krukken en buitenshuis met 1 kruk.
  Enkel de nachten zijn nog moeilijk met weinig slapen en pijn.
  Al met al tot dusverre een zeer positief geluid en ik ben heel blij en trots dat ik al zover ben na 5 weken!
  Mijn prothese is ingebracht door dokter Janssen van het MMC Veldhoven en het is een Genessis II. Geweldige arts!!

  1. Omdat ik veel heb gehad aan deze website wil ik graag een positief geluid laten horen. Ik ben een vrouw van 70 jaar en heb op 13 januari 2020 een totale knieprothese operatie ondergaan. De operatie ging voorspoedig (ruggenprik) en ik was snel bij. De pijn begon vooral in de nacht en ik heb dus geen oog dicht gedaan in het ziekenhuis. De volgende dag mocht ik naar huis maar helaas viel ik flauw tijdens de fysiotherapie oefeningen. Volgens de arts reageerde ik ws op de grote hoeveelheid pijnmedicatie die ik had gehad. Ik moest nog een nachtje in het ziekenhuis blijven.
   Eenmaal thuis begon het revalideren. Het moeilijkste vond ik het niet kunnen slapen van de pijn. Ik wilde geen oxycodon omdat ik daar in het ziekenhuis slecht op reageerde. Was bang thuis weer flauw te vallen dus ik nam 2 x daags 500 mg Naproxen en 4 x daags 2 Paracetamol. De pijn heeft heel lang geduurd tot zeker wel 5 weken na de operatie. Daarna nam de pijn af en kon ik steeds beter op mijn zij liggen en daardoor beter slapen.
   Het is nu ruim 10 weken na de operatie en alles verloopt heel voorspoedig. De wond ziet er mooi uit, na 4 weken kon ik zonder krukken lopen (buitens huis met 1 kruk) en na 6 weken alweer buiten fietsen. Op dit moment kan ik anderhalf uur achter elkaar wandelen. Ik moet wel oppassen dat ik niet te veel doe. Dat merk ik meestal achteraf want dan wordt mijn knie weer dik en stijf. Ik heb veel en intensief fysio oefeningen gedaan, geoefend met lopen en op de hometrainer gefietst.
   Alles bij elkaar genomen kan ik zeggen dat de pijn mij erg tegenviel (ik gebruik nu geen pijnmedicijnen meer) maar dat ik blij ben dat alles vlot en zonder complicaties is verlopen.
   Als slot wil ik nog eens zeggen dat ik veel aan deze fysio-info site heb gehad. Ook aan de negatieve uitingen / klachten omdat ik die ook had en dan weer las dat ‘het erbij hoorde’ en me geen zorgen hoefde te maken. Voor iedereen: succes met het revalideren, het duurt even (geduld!), maar…het komt goed!

   1. Beste Gonnie,
    Dank voor je open verhaal en voor je complimenten. Ik hoop dat veel mensen hier weer kracht uit putten!
    Groet, Conny

   2. Hallo,
    Ik ben nu ook aan het revalideren, ik heb 4 weken geleden een hele nieuwe knieproteze gehad.
    En ik moet zeggen…. wat heb ik een pijn erna gehad!!
    Ik ga naar de fysio 2x in de week en hij is zeer tevreden wat ik al ken, maar de nachten zijn nog steeds een crime, overdag ook nog een zeurderige pijn constant.
    Ik neem 4x de 2 paracetamol in.
    Nog een dikke, rechts gevoelloze knie, hopelijk gaat het beter maar het is mij tot nu toe erg tegen gevallen!😉

    1. Beste Marijke,
     Het is echt een heel zware operatie. Dat vergeten mensen wel eens.Goed dat jij dat weer even herhaalt. Kijk, als je echt heel veel last van de knie hebt dan is een nieuwe knie de enige optie. Maar niet eerder dan dat.
     Maar normaal gesproken gaat het steeds beter, vooral als je goed oefent en goed begeleid wordt. En dan is het het meestal echt waard. Succes en dank voor je verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.