Achillespeesontsteking of achillespeestendinose

Een achillespees”ontsteking” (achillespeestendinose) is vaak een langdurige blessure. Het herstel, zelfs met een zorgvuldige oefen- en trainingsopbouw, eist veel geduld en doorzettingsvermogen. Als u weet wat er aan de hand is, dan is het gemakkelijker om in te grijpen. Daarom hier veel informatie, voor het gemak verdeeld over verschillende pagina’s.

Als u weet wat een achillespeesontsteking is, dan kunt u ook bij de eerste verschijnselen ingrijpen en zo proberen om erger te voorkomen.

Op deze pagina halen we wat algemene kennis op, op de volgende pagina hebben we het over het verschil tussen een achillespees tendinose ofwel degeneratie en een achillespees tendinitis ofwel ontsteking, daarna beschrijven we de verschijnselen: hoe herken ik een achillespeesontsteking, en tenslotte gaan we het hebben over wat u, eventueel met hulp van een fysiotherapeut, er aan kan doen.

Algemene informatie over de achillespees

Een spier is goed doorbloed en geneest vaak makkelijk. Een pees is van nature veel minder goed doorbloed en geneest moeizamer. Blessures duren dan veel langer, zijn veel hardnekkiger.

Anatomie van de achillespees

Achillespeesontsteking
Het probleem in de achillespees

De kuit bestaat uit twee grote spieren: de oppervlakkige tweekoppige Musculus Gastrocnemius en de diepe Musculus Soleus. Die spieren komen laag in de kuit samen en hechten via de Achillespees aan op het hielbeen van de voet.

Ze duwen de voetzool naar beneden en hebben dus een functie bij het op de tenen staan en het afzetten van de voet zoals bij wandelen, lopen en springen.

Bij deze acties kunnen krachten tot 7x het lichaamsgewicht op de pees inspelen. Met name daardoor is de pees heel gevoelig voor blessures, niet alleen bij de wat oudere, niet-regelmatig trainende sporter maar ook bij professionele atleten.

De oorzaak van de problemen is een overbelasting. Meestal is er een vaak uitgevoerde beweging die te zwaar is of op een verkeerde manier wordt uitgevoerd.

Vroeger werd gedacht, dat er dan altijd een achillespeesONTSTEKING (tendinitis) ontstond, soms zeer langdurig.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er, vooral in de achillespees voornamelijk sprake is van een degeneratieve verandering in de vezels van de pees, een zogeheten tendinose.

Daardoor is het accent van de behandelingen veranderd.

Dus eerst maar eens het verschil tussen een peesontsteking (tendinitis) en een degeneratie van de pees (tendinose).

27 reacties

 1. Bij mij komt het door ongelukken bij sporten, dus heb nog geluk dat het niet lang erg is en soms wel dus dat ik hier ben. Kan ook door slapen en heb ook bergschoenen die juist steeds iets teveel mijn pezen een beetje pesten. Ook bij verkeerd slapen krijg ik last van pezen rond mijn pols en heb nu een mma Venum op mijn pols die mij beter leert gaan met mijn pols en nu een Venum voetbescherming zo zit mijn pees even rustiger. Weet toch dat het de bedoeling is om door te gaan met trainen en zo kwam ik er altijd weer uit. Squat oefening voor knie, en pols en voet optrekken en voel je goed hoe je moet bewegen..zit nu dus nog in een onderhoud training en wil zo niet te stijve, aardig lichte wandelschoenen kopen..als je dit kwijt bent, niet roekeloos worden en dat heb ik dus regelmatig..

 2. Als ik een halve centimeter vanachter op mijn voet druk(onder de achillespees) voel ik een helse pijn een halve centimeter erboven of ernaast voel ik niets.Als ik loop voel ik dan weer die helse pijn .Wat zou dit kunnen zijn?

  1. achillespees ontsteking is het.Mijn schandaaltjes liggen van af nu in de vuilbak,want iedere keer als ik deze heb gedragen krijg ik dit.

 3. Ik heb korte pezen. Laat ik zeggen met yoga buig ik niet zo ver 🙂 maar verder niet echt last van gehad. Nu was ik vorige week op vakantie en veel op strand en slippers gelopen. Bij een beklimming van een duin voelde ik langzaam mn achillespees van m’n rechtervoet trekken. Binnen 25 meter verstijfte mn hele enkel en staan op die voet ging niet meer. Alleen beetje op tenen. Maar dat ging dus geleidelijk. Het voelde alsof ik mn enkel verzwikt had maar dat had ik niet. Na paar dagen was het weer weg. Dus ik voorzichtig weer het strand even op. Met zoontje spelen. Daarna schoot het er weer in 🙁 Nu zijn we weer paar dagen verder en pijn wordt minder. Kan er voorzichtig stukjes op lopen. Maar ik ben benieuwd naar wat het nu is/was. En of ik naar de doktor moet. Gekke is dat het niet alleen mn achillespees was maar ook rond het enkelgewricht. Ik ben 45. Iemand een antwoord?

  1. Beste Arno,
   Ik heb natuurlijk niets gezien of kunnen testen. Maar uit je verhaal spreekt het volgende: De hakken zakken dieper weg in zand dan op de straat, en zeker als je duin op loopt dan wordt er veel gevraagd van de achillespezen. Die worden steeds op rek gezet, en met korte pezen schieten ze dan letterlijk te kort. Dat gaat irritatie en overbelasting geven. Ik denk dat het dat was. Oefenen op de onderste traptrede: op de tenen gaan staan en dan de hielen weer naar beneden laten zakken zodat de pezen zachtjes rekken. Vasthouden en met beide benen tegelijk oefenen zodat er niet een plots te grote rek op de pezen komt te staan. Luister naar je lichaam.
   Mocht het niet beter gaan of terug komen, dan naar huisarts of fysiotherapeut. Succes.

 4. Heb ook last van mijn achillespees. Ongeveer 6 weken geleden ontstaan. Had toen ook last met lopen. Dat gaat nu eigenlijk pijnloos. Fietsen trouwens ook. Waar ik me nu eigenlijk de meeste zorgen om maak , is dat mijn voet aan het eind van de dag nogal dik is( vocht) ’s nachts slaap ik met de voet licht omhoog. Dit heeft tot resultaat dat mijn voet ’s morgens weer normaal is. Maar in de loop van de dag hoopt zich weer veel vocht op. Wie geeft me wijze raad????

  1. Beste Wubbo,
   Ik vraag me af of dat met een achillespees te maken heeft, dat zie je eigenlijk nooit. Misschien is het iets anders en toevallig aan dezelfde kant? Overleg eens met de huisarts.

 5. Ik heb sinds 18 maanden een flinke achillespeestendinose door overbelasting bij hardlopen. Ik heb aangepaste zooltjes, fysio, dry needling, en de laatste 3 maanden op voorschrift orthopeed een nachtspalk, dagelijks 2 keer koelen, oefeningen en nog 3 weken ontstekingsremmers geslikt, dit alles met onvoldoende resultaat.
  Nu raad de orthopeed mij 6 weken loopgips aan. Hoe zijn de ervaringen hiermee?

  1. Beste Maaike,
   Zo zie je maar weer, je hebt alles geprobeerd en er alles aan gedaan, maar toch nog problemen. Dit soort problemen is zo hardnekkig, er is een oplossing die voor iedereen werkt…
   Succes, laat het even weten als de gipsspalk wel werkt?

 6. Lotgenoten, ik heb bijna een jaar last van mijn achillespees. Ik voetbal al jaren twee keer in de week, dus ik vraag nogal wat van mijn lichaam. Ik herken mijn klachten heel erg bij het tweede stadium van de klachten namelijk:

  Bij het begin van het sporten is er even pijn, maar die verdwijnt weer als er even doorgesport is. Even later komt de pijn weer terug. De napijn duurt nu langer, tot de andere dag.

  Ik heb ondertussen mijn enkel bijna 4 maanden rust gegeven, vervolgens 10 fysio behandelingen (excentrisch, shockwave en stabilisatieoefeningen) gehad, maar de klachten zijn nog niet over. Het lijkt wel alsof de pijn bij de achillespees zich heeft uitgebreid naar de zijkanten van mijn enkel. Hoe kan ik snel van mijn klachten afkomen?

  1. Beste Frits,
   Dit zijn hardnekkige klachten… Maar dat wist je al. Heb je een goede hakverhoging in beide schoenen? Probeer om een tijdje alleen met die hakverhoging te lopen. Dus ook als je er ’s nachts even uit moet; onmiddellijk die schoenen met die hakverhoging aan. Heel consequent volhouden, en ondertussen wel die excentrische oefeningen blijven doen.
   Ga naar een goede schoenmaker voor hakverhogingen: een halve millimeter is niet voldoende!
   Succes, Conny

 7. Ik heb w.s een tendinose of tendinitis, heel veel en lang op teenslippers(havaiiana’s )gelopen, heb tevens een overpronatie.Ben ijdel, loop vaak op schoentjes die geen enkele steun bieden m.n in de zomer.
  1x bij FT geweest, doe regelmatig op een dag excentrische oefeningen en getaped.
  Wat is raadzaam: in huis op blote voeten lopen of sportschoenen aan de hele dag.
  Fietsen?

  1. Beste Joan,
   Zoals ik al schreef: hakverhoging in combinatie met (excentrisch) oefenen. Je boft dus: (tijdelijk) pumps met een hakje! Bij blote voeten staat er continu rek op de pezen en dan geneest het niet.
   Overigens is het lopen op schoentjes onder steun wel aardig om te zien, maar onze voeten, onze hele benen, zijn ons dankbaar als we betere steun-gevende schoenen dragen. Ik begrijp goed wat je bedoelt, maar doe jezelf een plezier en draag regelmatig goede schoenen. De zitschoentjes zijn voor een feestje 😉

   1. wat versta je eigenlijk onder “hakverhoging”?
    Ik heb bij de podoth. hakverhoging gekocht dat is slechts 0,5 cm , wat is raadzaam voor hakverhoging?

    1. Beste Joan,
     Dat vind ik een moeilijke vraag. 1 mm is te weinig. 10 cm is veel te veel. Ik denk dat 0,5 mm, in beide schoenen, heel goed kan werken. Het belangrijkste is: doet het iets met de pijn?
     Wij vrouwen hebben het voordeel dat er vaak wel een schoen met een hakje in de kast staat, dat werkt ook. In sportschoenen is 0,5 cm wellicht prima.
     Dit soort klachten kan lastig zijn, ik zou zeggen: experimenteer!
     Vergeet niet, om als de klachten over zijn, de hakverhoging weer af te bouwen!

 8. Hallo allen,
  Ik heb sinds ruim 2 jaar last van beide achillespezen. Waarom kan ik niet goed verklaren.
  Wat heb ik allemaal gedaan:
  fysio
  voetzoolrefelex massage,
  steunzolen
  lymfe taping,
  schock wave therapie.
  Na weer iets nieuws dry needling incombinaie met rek en strek oefeningen elke dag 3x 6wkn lang (ZONDER ONDERBEEKING!!!) en weer andere schoenen strechwalkers van xsensibele. Heb ik grote sprongen voorruit gemaakt.
  Na mijn eerste behandeling dryneedling sprong er een spier midden in mijn onderbeen los dit gaf echt een pang gevoel. Vanaf dat moment kan ik weer gewoon de trap aflopen. Terwijl ik eerst voetje moest bijzetten.
  Enkele maanden geleden dacht ik yes ik ben genezen. Maar nu is het weer minder komt het omdat ik weer intensiever sport, geen steunzolen meer draag, weer eens een schoen aan doe met een hak omdat ik een jurkjes fan ben??
  ik weet het niet.
  Wel doe ik braaf mijn strek oefeningen 2x daags.
  Ik heb vandaag weer een echo gehad en ben benieuwd wat voor advies ik van de sportarts krijg.
  Maar mensen bij mij heeft dryneeding echt geholpen. Het doet maar 5 minuten pijn en als het goed is is er meteen resultaat.

  Succes allen

 9. Na een echo bij de sportarts is een extreem overbelaste achillespees geconstateert met wat kalkvorming. Ik sport niet. Wel heb ik ruim 2 jaar lang 36uur er week gestaan en altijd een staand beroep gehad. In 2012 een hielspoor en daarna al wel wat last van mijn pees. Sinds 2015 zijn mijn klachten verergerd, ik ben in de ww terecht gekomen dus geen besting meer van 36 uur in de week staan. Wel wandelen en fietsen. Fysio gehad maar helpt niet…nu wordt aangeraden menschendiecktherapie….iemand nog andere ideeen?

 10. Ik heb last van een extreem overbelaste achilespees, diagnose na echo bij sportarts. Ik doe niet aan sport. Wel moet ik regelmatig lang staan. Fysio kan niks voor mij doen, er is aangeraden om mensendick therapie. Wandelen is moeilijk, maar ook fietsen, iedere vorm van druk of trekjen aan de pees is pijnlijk. Zijn er nog oplossingen?

  1. Hakverhoging!!! Al geprobeerd? Dan kan de pees tot rust komen. Geen palen van 10 cm, maar gewoon een inleghieltje in beide schoenen. Niet een hele inlegzool, want dan komt de hele voet omhoog. En voorzichtig rekken en spierversterken, liefst onbelast beginnen.
   Succes!

   1. Ik heb al zooltjes heb ook beenlengte verschil daar zijn mijn zooltjes op aangepast een hakverhoging is niet mogelijk

   2. Ben bekend met deze oefeningen, fysio, geeft geen verlichting. Mag deze oefeningen ook niet meer doen van de sportarts, omdat mijn pees zo overbelast is, deze oefeningen zorgen vor meer overbelasting.

 11. Heldere informatie. Ik heb wel een vraag; moet je volledig pijn vrij zijn om weer te kunnen gaan starten met trainen? Nu voel ik nog wat pijn als ik ’s morgens uit bed stap of als ik fricties op de pees uit oefen.

  1. Beste Hans,
   Om antwoord te geven op die vraag heb ik te weinig informatie. Leeftijd, gewicht, soort training, hoe lang hebben de klachten geduurd, kan allemaal invloed hebben. De algemene opmerking is: ga heeeeeel langzaam opbouwen en kijk per keer hoe de pezen reageren. Wellicht ook nog iets van een hakverhoging in de schoenen leggen om de pezen nog wat te ontzien de eerste tijd. Vergeet niet om die hakverhogingen weer af te bouwen….Doe echt voorzichtig aan en gebruik je verstand.
   Is het een optie om te gaan zwemmen of fietsen? Dan werk je aan conditie zonder druk op de pees uit te oefenen.
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.