Hoe verloopt het herstel na een achillespeesruptuur en wat kan u er, eventueel samen met een fysiotherapeut, aan doen? De oefeningen die u kunt doen om van de klachten na een achillespeesruptuur af te komen, komen overeen met de oefeningen zoals we ze doen na een zweepslag, maar we zetten toch alles nog eens goed op een rijtje.
In ieder geval kunt u als nodig een paar krukken nemen of een wandelstok om makkelijker en met minder pijn te kunnen lopen. Denk ook aan de hakverhoging.
Lopen of oefenen mag alleen als het geen pijn doet! We oefenen dus binnen de pijngrens. Au is ho!
Deze pagina is het vervolg op de therapie bij een achillespeesruptuur.
De oefeningen beschrijf ik niet in dagen of weken maar in fasen. Die fasen lopen langzaam en vloeiend in elkaar over. Bedenk goed; als u te hard van stapel loopt, dan scheurt de zaak opnieuw en zijn we terug bij af, en misschien nog wel erger…. En let op: ook bij een partiĆ«le ruptuur moet u via een arts om vast te stellen hoe groot die partiĆ«le ruptuur is en hoeveel risico er is op een totale ruptuur (ECHO!).
Naar mijn mening is het verstandig om dit onder leiding van een fysiotherapeut te doen. Elke fysiotherapeut heeft voldoende kennis en hulpmiddelen in huis om u te helpen. Het is beter om met eenvoudige hulpmiddelen thuis heel regelmatig te oefenen dan maar 2 of 3x per week in een sportschool. Dat komt later wel weer.
Werkhervatting is natuurlijk afhankelijk van het soort werk dat u doet. Overleg eventueel met de behandelend arts of de arbo-arts.
Fase 1, het eerste begin
- RICE zoals bij een zweepslag van de kuit is beschreven.
- Het been op een bankje of op bed, de voet onbelast op en neer bewegen, 5x.
- Daarna rondjes draaien, 5x linksom, 5x rechtsom. Elk uur doen, TOT de pijngrens.
Fase 2,
Bent u nu in staat om, en hebt u toestemming om kleine afstanden te lopen met een stok? Dan gaan we verder.
- Kleine stukjes lopen waarbij de pijn niet mag toenemen.
- De voet voorzichtig optrekken en wegduwen, dus de tenen naar voor en naar achter. Dit is onbelast rekken. 10x elk uur.
- Rondjes draaien met de voet, de rondjes zijn zo groot mogelijk binnen de pijngrens. 10x elk uur.
- Pas nog even de RICE-regel toe na het oefenen.
Fase 3
Gaat het steeds beter? Zo niet, dan alsnog naar de huisarts of terug naar de specialist.
Deze fase gaat een stuk verder, ga er niet te snel naar toe. We gaan de spier op lengte brengen, klik hier voor meer informatie over rekken en strekken.
- Wandelen; elk uur even 5 minuten lopen. Als het mogelijk is, dan netjes met de hak op de grond de stap beginnen. Liever langzaam en netjes lopen dan snel en slordig.
- Rondjes draaien met de onbelaste voet.
- Rechtop staan, proberen op de tenen van beide voeten tegelijk te komen staan. In eerste instantie niet te hoog komen, als de hielen van de grond zijn, dan is dat al een heel stuk. Elk uur een paar keer doen, maar RUSTIG aan beginnen.
- Opnieuw RICE na de oefeningen.
Fase 4
Is er alleen nog pijn na oefenen, is de zwelling grotendeels verdwenen? Gaan de vorige oefeningen goed, ligt de stok in de kast?
Hebt u het gevoel niet meer te hinkelen, loopt u symmetrisch? Dan verder met fase 4!
- Normale activiteiten hervatten, dus wandelen enzovoort, maar nog geen explosieve kuitfuncties. Nog niet intensief sporten. Fietsen en zwemmen kunnen helpen om de algemene conditie weer op peil te krijgen.
- Rek van de kuiten; staan op armlengte afstand van een muur met de voeten recht naar voren. Nu naar de muur toeleunen door de armen te buigen, zover dat de hielen op de grond blijven zonder dat dat pijn doet. Dan rustig met beide voeten tegelijk op de tenen gaan staan en weer terug. Let op; deze oefening mag geen pijn doen. Rustig 10x herhalen,
- Als de vorige oefening geen problemen meer oplevert gaan we intensiever aan het werk. Met de bal van de voet op de onderste traptree gaan staan, met het gezicht naar de trap toe. Rustig de beide hielen naar beneden laten zakken en daarna omhoog komen tot de voet horizontaal staat. Paar keer per dag, langzaam opvoeren. Uiteindelijk moet dit ook op een been kunnen.
Fase 5
Hervatten van sport en training. U kunt het sporten langzaam weer hervatten als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Tijdens belasting is er geen pijn meer,
- De spierlengte is in orde,
- Spierkracht en spieruithoudingsvermogen zijn in orde.
- U hebt toestemming van de specialist
Wat doet een fysiotherapeut na een achillespeesruptuur?
De fysiotherapeut doet heel grof gezegd hetzelfde als hier boven staat. Spierkracht, spierlengte en spieruithoudingsvermogen worden getraind.
De oefeningen worden op maat gegeven, afhankelijk van wat er op dat moment mogelijk is. Er kunnen dwarse massages gegeven worden om de rek van het littekenweefsel te bevorderen.
Het herstelproces wordt kritisch gevolgd en er wordt contact opgenomen met de behandelend arts als er iets niet volgens de regels verloopt. We overleggen met u wanneer en op welke manier u uw sport weer kan hervatten.
Eventuele complicaties bij een achillespeesruptuur
Doordat de genezing plaats vindt door middel van littekenweefsel dat zwakker is en trekt, kan er op dezelfde plek nogmaals een scheur optreden. Niet te snel verder gaan met oefenen, niet teveel trek erop zetten, goed op rek laten genezen, blijven rekken.
Trombose: In een enkel geval, zelden, treedt er trombose op na verloop van enkele dagen of weken na de scheur. In eerste instantie ging de genezing dan goed, de pijn werd minder evenals de zwelling en u kon steeds meer. Zonder dat er opnieuw een scheur ontstond (dus zonder een plotse scherpe pijn) nemen pijn, bewegingsbeperking en zwelling weer geleidelijk toe. Bovendien kan de kuit warm aanvoelen en rood zijn. In dat geval gaat u onmiddellijk naar huisarts of EHBO!
Hoe is het bij u gelopen? Laat een berichtje achter alstublieft, daar kunnen we weer van leren.