Bukken en tillen

Als een mens bukt dan spelen er veel zwaardere krachten op de onderste ruggenwervels dan als u rechtop staat. Als u dan ook nog gaat tillen, dan wordt het nog veel zwaarder. Mocht u in voorover gebukte houding gaan tillen en dan voorwerpen ook nog van links naar rechts willen verplaatsen zonder de voeten te verplaatsen dan wringt u de rug gemakkelijk kapot! Het is niet voor niets dat veel mensen bij rugpijn aangeven dat bedden opmaken en stofzuigen het meest pijnlijk zijn, of vaak zelfs onmogelijk.

Probeer om tillen, zeker zwaar tillen, te vermijden. Vaak kan het niet anders, maar probeer om hulpmiddelen te zoeken. En als het dan toch moet, dan vanuit de juiste houding.

Buk- en til adviezen

  • Als de knieën goed genoeg zijn, ga dan door de knieën in plaats van te bukken.
  • Til met een holle (niet te holle) of afgevlakte rug, niet met een bolle rug. Als u getild hebt, zet dan even de handen in de onderrug en leun even achterover, zodat de rug weer mooi recht komt.
  • Er zijn momenten dat je in een rare houding moet tillen en dat niet anders kan. Bijvoorbeeld: een kind op de achterbank van de auto neerzetten, of uit de box tillen. Of iemand die gevallen is tussen WC en muur weer overeind helpen. Doe het dan bewust, kies voor een juiste houding voor zover mogelijk. En een kind kan al vroeg meer dan u denkt!
  • Probeer om op eigen hoogte te werken, zet een mand of doos op een tafel in plaats van op de grond. En als dat niet gaat, kniel dan op de grond of ga op een laag krukje zitten.
  • Als er van een kant dozen naar een andere kant moeten, doe dat in een goede rug houding en verzet de voeten steeds. Door kleine stapjes te maken van de ene stapel naar de andere voorkomt u dat u de rug gaat wringen.
  • Stofzuigen: bekend probleem. Dat gaat voorover gebogen en dan van links naar rechts (wringen). Neem een langere stang voor de slang, en probeer rechtop te staan. Gebruik de voeten en niet de rug.
  • Als u een last moet tillen, doe dat dan zo dicht mogelijk bij de as van uw lichaam (dus tegen u aan). Probeer het met schuiven voor zover dat kan.
  • Gebruik een krukje om bijvoorbeeld de was in de machine te doen of iets dat laag staat schoon te maken of te repareren.
Ga door de knieën
Ga door de knieën. Steun zo mogelijk met een hand op een been, of op een voorwerp dat in de buurt staat. Het linker mannetje tilt natuurlijk verkeerd!
Wasmand op tafeltje
Zoek de juiste werkhoogte, pas de omgeving aan.
Tillen
Til dicht bij het lichaam, het liefst tegen u aan.
tillen
Het linker poppetje gaat netjes door de knieën, het rechter zet een been naar achter en leunt tijdens het tillen met een hand op de eigen knie. Ook een heel goede methode!
Tillen
Dit poppetje tilt netjes vanuit de benen maar doet dat helaas met een kromme rug.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.