Rompstabiliteit, core stability, trainen van de rompspieren

Om te kunnen sporten, hardlopen, tennissen, maar ook in het dagelijks leven, hebben we rompstabiliteit ofwel core stability nodig. De spieren van de romp moeten sterk zijn zodat armen en benen een stabiele basis hebben. Maar de spieren moeten niet alleen krachtig zijn, ze moeten ook samen werken.

Als de spieren wel op kracht getraind zijn, bijvoorbeeld met fitness in de sportschool, dan wil dat niet zeggen dat ze ook samen kunnen werken.

Vergelijk het met een leger. Als iedere soldaat sterk is en goed getraind, maar de soldaten hebben niet geleerd als een eenheid op te treden, dan zullen ze in het gevecht jammerlijk ten onder gaan. (die woorden heb ik altijd eens willen gebruiken). Daarom wordt een leger ook getraind op samenwerking, op het samen uitvoeren van opdrachten.

Video met core-stability oefeningen met bal:

In ons lichaam is het precies zo: als alle spieren afzonderlijk heel sterk zijn, maar je kan ze niet samen laten werken, dan heb je er nog steeds niet veel aan.

Er zijn speciale oefeningen om de rompstabiliteit ofwel core stability te trainen. De spieren moeten sterk zijn EN goed samen werken.

Video met uitleg

In de Pilateslessen werken we met ketenoefeningen. Dat wil zeggen dat we niet met elke spier afzonderlijk trainen, zoals bijvoorbeeld in de fitness waar voor elke spier een andere oefening is met een ander apparaat. In een Pilatesles oefen je een hele keten tegelijk. Bijvoorbeeld nek-rug-bil-achterkant bovenbeen. Maar ook dan geeft dat geen garantie voor een goede samenwerking tussen de spieren. Daarvoor hebben we dan weer de rompstabiliteit oefeningen of core-stability oefeningen.

Bij deze rompstabiliteit oefeningen of core stability oefeningen moeten de spieren wel samen werken om het evenwicht niet te verliezen. De spieren leren dat best snel. Evenwicht is te trainen. Denk maar aan een kind op de fiets, die valt een aantal malen en heeft de hele stoep nodig. Een tiener rijd op de fiets met een vriend achterop en een telefoon in de hand en dat gaat meestal goed. Oefening baart kunst, als je het maar rustig opbouwt.

Binnenkort zet ik hier de links naar een paar YouTube filmpjes met goede oefeningen. Ik maak onder andere gebruik van een bal.

De oefeningen in de video’s hebben een opbouw. Begin pas met het volgende deel van de opbouw als het vorige deel goed gaat. Bekijk de video, doe de oefeningen een aantal keren. Evenwicht is te trainen, maar het kost wat tijd.

Van opgeven is nog nooit iemand beter geworden…

Succes!

Hier de link naar de Pilates voor gewone mensen pagina.

4 reacties

 1. Hallo Conny,
  Met veel plezier volg ik 4 jaar (!) na de coronacrisis jouw pilates lessen op Youtube. Ik ben superblij met je uitleg over romphouding en ademhaling, alhoewel dat laatste niet altijd meevalt. Mijn lijf wordt steeds sterker en het is jammer dat ik alweer bij les 21 ben. Maar ach, dan begin ik gewoon weer opnieuw……
  Veel dank, Karin

  1. Hi Karin,
   Wat goed, wat een motivatie! Geeft me een goed gevoel dat ik mensen kan helpen, ook op een afstandje.
   Heerlijk dat je voelt dat je sterken wordt! Veel plezier,
   Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.