Polymyalgia Rheumatica


Dit is een specifieke vorm van nekpijn: de diagnose wordt gesteld op basis van onderzoek.

Huisarts of reumatoloog stelt de diagnose als volgt: als u pijn en stijfheid hebt, aan beide kanten, in nek en schouders of rond het bekken, de klachten zijn ’s nachts en in de ochtend het hevigste en de bezinkingssnelheid van de rode bloedlichaampjes is versneld (Labtest, BSE, wijst op een ontsteking) dan wordt er gestart met Prednison. Als dat helpt dan is de diagnose duidelijk: polymyalgia rheumatica. Een foto maken is zinloos omdat de ontstoken spieren niet te zien zijn op een Röntgenfoto. Als er een foto gemaakt wordt, dan is dat om andere aandoeningen uit te sluiten.

Deze ontsteking gaat vanzelf over maar dat kan wel 2 tot 3 jaar duren. Soms korter of langer dan dat. Als iets vanzelf over gaat dan noemen we dat een Self Limiting Disease: een ziekte die vanzelf over gaat.

De oorzaak van Polymyalgie is onbekend, erfelijkheid speelt geen rol. Het komt niet voor onder het 50e levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak was er al sprake van niet lekker zijn, moe, geen energie, verhoging, gebrek aan eetlust.

In een klein aantal gevallen is er een complicatie: dan is er een ader in een van de slapen ontstoken. Dat gaat gepaard met heftige hoofdpijn in de slaap. Dit heet dan Arteriitis Temporalis (Latijn voor ontstoken slagader in de slaap, Latijn klinkt duurder dan het is).

Terug naar Nekklachten
Had u polymyalgie? En bent u de pijn nu volledig kwijt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.