Oefenen na een knieoperatie

Oefenen

Zoals eerder genoemd, is oefenen na een (knie)operatie heel belangrijk. Niet zozeer langdurig, maar wel vaak, elk uur van de dag. Door op de juiste manier te oefenen revalideert u beter en sneller, u kunt sneller het dagelijkse leven weer oppakken.

Deze pagina is een vervolg op de pagina over wat u te wachten kan staan na een knieoperatie.

Vraag goed aan de specialist wat u mag oefenen en hoeveel u mag belasten. Meestal krijgt de fysiotherapeut een goede overdracht vanuit het ziekenhuis, maar dat is helaas nog steeds niet vanzelf sprekend. Houdt u goed aan de instructies van specialist en fysiotherapeut, doe vooral niet meer, maar ook niet minder dan mag en blijf daarnaast uw verstand gebruiken!

Vergeet ook niet on de andere spieren, van het niet-geopereerde been, maar vergeet ook de buik en de rug niet. Die spieren zijn eenvoudig te trainen en moeten gewoon onderhouden worden. Goede armspieren zijn nodig om goede met krukken of rekjes te kunnen lopen.

Even wat feiten;
Om goed te kunnen lopen moet u de knie goed kunnen strekken. Dat wil zeggen net zover als de andere knie of hooguit enkele graden minder ver.

Om te kunnen fietsen moet u minstens 90 graden kunnen buigen, liever nog 110 graden. Bovendien is een knie blijvend soepeler en minder pijnlijk als u verder kunt buigen dan 90 graden, vandaar dat daar zoveel nadruk op komt te liggen.

Oefenen op de hometrainer

Als u van de specialist op de hometrainer mag oefenen, kijk dan naar het filmpje hieronder hoe u dat aan kan pakken.
Hier ziet u het buigen van de knie met een hometrainer in een filmpje van 3 minuten:

Let op uw veiligheid, vraag eventueel iemand ernaast te komen staan. Zet het zadel zo hoog mogelijk, zo dat u nog net met de voeten bij de trappers kan komen. U probeert eerst de trappers heen en weer te wiegen. Als u de trapper dan helemaal rond krijgt, dan fietst u een paar minuten door, rustig en met zo min mogelijk weerstand. Als dat goed gaat en u hebt er weinig napijn van gehad, dan doet u de volgende keer hetzelfde, maar na een paar minuten zet u het zadel een gaatje lager. Uw knie moet dan iets meer buigen. Op die manier kan u heel geleidelijk de knie steeds verder buigen. Forceer niets!!! Let goed op wat de knie doet: meer pijn, erg dik: te zwaar geweest. Na een simpele kijkoperatie is dit een goede methode, na een grotere operatie graag alleen onder leiding van een fysiotherapeut!

Mocht u de gelegenheid hebben om in water te oefenen, dan maakt dat het allemaal veel lichter. U moet alleen enorm oppassen om niet uit te glijden op gladde/natte zwembadtegels. Eigenlijk is een openbaar zwembad pas aan te raden als u weer volledig mag belasten. Maar ook een oversized bad of een whirlpool bij vrienden in de tuin is misschien een mogelijkheid. Vergeet ook niet uw armen te trainen. Zij krijgen het extra te verduren.
Als u weer goed op de been bent, dan wil u wellicht ook weer meer gaan bewegen of sporten. Lees verder over een geschikt vervolg, (weer) sporten.

Wat is uw sport geworden, of wat bent u van plan?

Deze website wordt gesponsord door middel van Google advertenties. Zij maken het mogelijk om de website in de lucht te houden. Als u een advertentie-blokkeerder gebruikt, dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten……..

3 reacties

 1. fijn hier enige andere informatie te vinden. Revalidatie is inderdaad voor iedereen anders. Waar ik geen antwoordt op vind is dat rugslapen. Ik ben geen rugslaper en nu zou ik best 6 weken op mijn rug slapen. In het hospitaal lukte dit je was nog onder invloed van de narcose en zware medicatie, eenmaal thuis ben je verloren… je verplaats je van het bed naar de zetel, je doet je oefeningen naar best vermogen… maar je weet met jezelf geen blijf. Ik zit nu aan dag 5 na de operatie (4/4/23 femmoropatellaire knieprothese) en ben positief ingesteld en hoop oprecht dat alles alleen kan beteren.

  1. Beste Anita,
   Op de rug moeten slapen is voor veel mensen inderdaad een probleem. Zou het voor mij ook zijn. Vraagje aan de ervaringsdeskundigen: Hoe lossen jullie dat op?

   Verder succes met de revalidatie, hoop dat het snel allemaal goed komt, zoals het hoort.
   Groetjes, Conny

 2. Leuk dat je op een laagdrempelige manier helpt met hun revalidatie! Specifiek voor mensen met een nieuwe knie maken wij een fietshulpmiddel voor de bestaande fiets of hometrainer. Enerzijds om thuis te werken aan herstel maar ook om te blijven fietsen bij een blijvende beperking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.