Zwakke enkels, wat kan ik eraan doen

Ik heb zwakke enkels

Ik hoor vaak: “ik heb nu eenmaal zwakke enkels, ik zwik vaak.” Dat komt meestal doordat een eenmaal verstuikte enkel  niet goed geoefend is. Maar het is niet nodig daarmee te blijven lopen, daar kan u zelf heel veel aan doen!

Op deze pagina hebt u de oefeningen kunnen zien die u nodig hebt om goed te herstellen na een verstuikte enkel.  Deze oefeningen zijn ook bedoeld om een “zwakke enkel” weer sterk te maken. Probeer het maar!

Belangrijke punten

Om te voorkomen dat een enkel verzwikt  of verstuikt moeten er drie dingen in orde zijn. U kan met tamelijk eenvoudige oefeningen zelf, thuis, gratis en voor niets, oefenen om de enkels sterker te maken en zo een probleem de wereld uit te helpen. de volgende items moeten geoefend worden:

  1. Kracht
  2. Mobiliteit
  3. Stabiliteit

Doel van oefenen met de verstuikte enkel is uiteindelijk

  • Hervatten van het normale leven
  • Hervatten werkzaamheden
  • Hervatten sport
  • Voorkomen van herhaling

1. Kracht

De spieren rond het enkel gewricht moeten voldoende krachtig zijn. Kracht oefenen we niet in een dag of 10, dat heeft tijd nodig. Ga door met oefenen tot u het gevoel hebt dat alle oefeningen u makkelijk af gaan.

2. Mobiliteit

Een enkel die verstuikt is en is genezen, kan heel stijf zijn geworden. De spieren zijn niet soepel, de ligamentjes rond het gewricht zijn te kort geworden. Ze moeten worden losgewerkt. Zie de serie oefeningen.

3. Stabiliteit

Als de enkel instabiel is dan loopt u een zeer hoog risico op herhaling. Uw  therapeut kan dat controleren en u adviseren. Als de oefeningen zoals ik ze heb beschreven goed gaan, dan zit dit waarschijnlijk ook wel goed.

Schoeisel

Het schoeisel moet goed passen en adequaat zijn. Hoe hoger of smaller de hak, des te groter het risico op opnieuw verstuiken of verzwikken. Onderzoek heeft uitgewezen dat schoeisel tot boven de enkel niet beter is dan gewoon laag schoeisel. Zeker bij sport moeten de schoenen aangepast zijn aan de ondergrond en de voet goed steunen. Niet passende, te wijde schoenen lokken zwikken uit. U moet steun hebben van uw schoenen.

Voetafwijkingen

Er is uit geen enkel onderzoek gebleken dat voetafwijkingen zoals platvoeten een hoger risico geven op verstuiken van de enkel.

Zwachtel, brace of tape tijdens het sportenZwachtel en tape

Een zwachtel geeft druk op de enkel en helpt zo een zwelling te beperken, maar biedt geen bescherming tegen verstuiken. Tape of een brace wel. Let op: Ik zie vaak sporters die vanwege een verstuikte enkel in het verleden nog jaren lang een brace dragen of tape gebruiken. Ik ben daar niet voor: soms worden tape en brace gebruikt in gevallen waar het veel beter is om de enkel te versterken en weer opnieuw stabiel te maken. Natuurlijk kost dat tijd en inspanning, maar het loont wel.

Tape

Bij sommige contactsporten is een tape geen gek idee natuurlijk. Bij voorkeur gebruikt u als de enkel goed genezen is de brace of tape alleen tijdens een wedstrijd, als het er wat ruwer aan toe gaat. Tape heeft als voordeel dat het altijd past, ook in de schoen, maar het rekt snel en biedt dan minder steun en bescherming. Ook kunt u last krijgen van huidirritaties. Een brace moet goed op maat zijn en moet met bijbehorende schoen gepast worden. Hij rekt minder zodat hij ook aan het einde van de wedstrijd nog goed steun geeft. Als hij niet goed past werkt het niet.

Als u gestopt bent met de therapie, gaat u dan nog even door met oefenen; de enkel kan niet stabiel en sterk genoeg zijn.

Naar de pagina over de verzwikte of verstuikte enkel, Wat te doen na een verstuiking, en alle oefeningen om te herstellen en weer te kunnen sporten na een verstuikte enkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.