Aspecifieke lage rugklachten: belasting en belastbaarheid

Wat gebeurt er met een rug als de belasting groter is dan de belastbaarheid (rugklachten natuurlijk), en hoe brengen we het evenwicht daarin weer terug?

Deze pagina is het vervolg op Prognose en beloop bij aspecifieke lage rugklachten.

Balans tussen belasting en  belastbaarheid

Eigenlijk moet u van het volgende uitgaan: als de belasting van de rug, of van de hele persoon, groter is dan de belastbaarheid, dan ontstaan er problemen. Vergelijk het met een brug. Als de belasting groter is dan wat hij kan dragen, dan stort hij in. U kunt twee maatregelen nemen: de belasting moet (tijdelijk) omlaag, terwijl u eraan werkt om de belastbaarheid omhoog te krijgen. De belasting kan omlaag door tijdelijk wat meer rust te nemen, te ontspannen, de rug even de kans te geven weer te herstellen. U past de activiteiten en het werk aan aan de belastbaarheid op dit moment en voert dat langzaam op. Langer dan 2 dagen absolute rust is echter absoluut fout en is vragen om problemen. De rug wordt dan stijf en zwak. Gedoseerde beweging is heilzaam en niet schadelijk. Blijf bewegen, maar forceer niet. Gebruik uw verstand!

Het kan zijn dat u de rug gebruikt op een manier waar hij niet voor bedoeld is (onderuit hangen op de bank, verkeerd tillen, geen gebruik maken van hulpmiddelen die het werk lichter maken). Daar kan u, eventueel in samenspraak met uw fysiotherapeut, wat aan doen, maar met gezond verstand komt u een eind. Soms zijn uw persoonlijke omstandigheden zo, dat er teveel van uw rug gevraagd wordt. Is er iets van een oplossing te regelen?

Mijn schoonvader woont bij ons in, hij heeft steeds meer hulp nodig. Het wordt wel zwaar ja. Deze week moest ik al twee keer ’s nachts zijn bed verschonen. En hij kan er niet zonder mijn hulp uit. En dan al die was… Maar we hebben een fantastische huisarts, die heeft meteen aan alle bellen getrokken. Nu hebben we een soort luiers voor hem, en er komt iedere ochtend iemand om hem te wassen. En er is een hoog-laagbed gebracht en als het nodig is dan komt er een tillift. Mijn rugklachten werden direct minder, ook door het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Nee, ik wil echt zelf voor hem blijven zorgen. Maar ik accepteer nu wel hulp.

De belastbaarheid kan omhoog door te trainen, te sporten, te bewegen, door niet alleen de rug maar ook de hele persoon sterker te maken. Kracht en souplesse moeten verbeteren. Voorlichting over de klacht geeft u een reëel beeld waardoor een deel van de stress wegvalt.

Problemen privé of op het werk moeten zo mogelijk bij de wortel aangepakt worden. Neem eens de tijd om te bedenken wat er anders kan of moet, praat erover met uw baas of met een arbodienst of bedrijfsarts. Kijk eventueel uit naar een andere functie of ander werk.

Ik weet ook wel dat er soms omstandigheden zijn die het uiterste van ons vragen en waar niet veel aan te veranderen is. Zoek ook dan hulp, aanvaard hulp als die geboden wordt.

Ziet u een relatie tussen de belastbaarheid van uw rug en de belasting die er op staat?

Lees verder: Wat kunnen we aan de rugklachten doen?

Of ga direct naar de pagina over houding, bukken en tillen, en hoe dat de klachten kan beïnvloeden.
Hebt u nog mooie praktijkvoorbeelden, waarin duidelijk wordt dat de belasting hoger was dan de belastbaarheid, en hoe dat tot rugklachten leidde? En hoe hebt u dat opgelost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.