Chondropathie Patellae

Chondropathie patellae betekent letterlijk; een aandoening (pathie) van het kraakbeen (chondro) van de knieschijf (patella).
Chondropathie van de patella komt meestal voor bij mensen die teveel bewegingsmogelijkheid hebben van de knieschijf ten opzichte van de rest van de knie.

Vooral de beweging naar buiten is te makkelijk. Mannen en vrouwen verschillen anatomisch vrij veel. Mannen hebben eerder o-benen waarbij de knieschijf naar buiten staan. Vrouwen hebben vaak wat rechtere maar overstrekte benen. Door dit natuurlijke verschil zijn het vaak vrouwen die problemen hebben met de knieschijven.

Oorzaken van chondropathie

 • primair, zonder anatomische afwijkingen. Dit ontstaat nogal eens juist bij jonge meisjes.
 • secundair, als gevolg van andere aandoeningen, bv na een knie-operatie of door een standsafwijking van de knie. Een doorgezakte voet of een slechte schoen kan ook een standsafwijking geven. Daar zult u dus aandacht aan moeten schenken. Ook een te snelle trainingsopbouw bij hardlopen kan een oorzaak zijn.

Anatomie rond de knie

De quadricepsspier

De musculus quadriceps ofwel de vierkoppige dijbeenspier bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit 4 delen. Het is een enorme spier die de hele voorzijde van het bovenbeen zijn uiterlijk geeft.
Zijn functie is het strekken van de knie.
Ter hoogte van de knie is de spier al overgegaan in zijn pees, die op het tibiaplateau aanhecht. In deze pees ligt de knieschijf of patella ingebed.

De patella functioneert als een sesambotje dat ervoor zorgt dat de spier wat meer afstand heeft tot de knie en daardoor voor het strekken minder kracht nodig heeft.
Bovendien wordt de pees op deze manier netjes over het gewricht geleid waardoor er veel minder kans op slijten en afscheuren van de pees ontstaat.

Hoe ligt de patella in de knie

De knieschijf loopt bij buigen en strekken netjes door een gootje in het femur (bovenbeenbot) en wordt daar op zijn plaats gehouden door de verschillende koppen van de quadriceps.
De vastus medialis, de binnenste kop die vlak boven het binnendeel van de knieschijf zit, heeft helaas snel de neiging te verslappen. En juist deze kop is de enige die de knieschijf naar binnen kan trekken.
De balans is dan weg en de andere drie koppen trekken de knieschijf bij elke aanspanning een klein stukje meer naar buiten dan de bedoeling was. De knieschijf “spoort” dan slecht.

Op den duur gaat dat problemen geven omdat het kraakbeen aan de achterzijde ervan ongelijk gaat slijten. Omdat de druk van de knieschijf tegen de knie toe neemt naarmate de knie meer gebogen wordt ontstaan de eerste klachten dan ook bij bewegingen met een sterker gebogen knie waarbij ook nog eens kracht wordt gebruikt. Dus traplopen en fietsen.

U krijgt pijn, de knie kan eventueel gaan kraken en na inspanning dik worden.

Let op; knieën kraken wel vaker, ook bijvoorbeeld als een pees langs een botrandje wegspringt. Alleen als het kraken ook pijnlijk is moeten we er aandacht aan besteden.

Doel van de therapie bij chondropathie patellae

Herstel van de balans tussen de koppen van de quadriceps-spier waardoor de knieschijf weer gaat lopen waar hij hoort zodat hij langzaam kan genezen.

De belasting van de knie moet tijdelijk omlaag tot de belastbaarheid goed genoeg is. Daarna kunt u weer normaal belasten.

Oefenen moet zich richten op de volgende onderdelen:

 • Kraakbeen belasten om de belastbaarheid ervan te vergroten. Om het kraakbeen langzaam te laten aanpassen dienen deze oefeningen vaak herhaald te worden.
 • Krachttoename van de spier, vooral het binnendeel, dat moet voorkomen dat de knieschijf teveel naar buiten getrokken wordt.
 • De stabiliteit en de coördinatie van de knie moeten verbeteren.
 • Eventueel rekken van spieren die verkort zijn.

Voorlopige leefregels om de belasting te verminderen

 • Niet lang met gebogen knie zitten
 • Niet met twee treden tegelijk de trap oplopen
 • Niet al te vaak de trap oplopen
 • Niet tegen de wind in fietsen, of met een te hoge versnelling. Zet het zadel wat hoger.
 • Niet zwaar belasten met gebogen knie, dus niet hurken

Als u last heeft van chondropathie, dan wist u dit allang! Als de belastbaarheid door goed oefenen toeneemt kunt u weer voorzichtig deze belastingen terugbrengen in het dagelijks leven. U voelt zelf of dat kan.

Fysiotherapie bij deze klacht

Uw therapeut zal samen met u kijken naar de oorzaak en de aanpak van het probleem.

U krijgt een oefenschema en eventueel adviezen over schoeisel, sportopbouw of anderszins. Het is de bedoeling dat u het oefenschema zelf trouw volgt, des te eerder hebt u uw klachten onder controle.

Hoe hebt u het aangepakt? En wat hielp het beste?

5 reacties

 1. Ja bedankt! In mijn vorige woonplaats had ik een zeer vriendelijke specialist. Helaas met pensioen.
  Ik zat er ook aan te denken om weer naar de huisarts te gaan, fysio of naaf de orthopeed. Maar ergens weet ik al dat het eerste wat ik te horen ga krijgen is dat ik moet afvallen. Ik ben nog nooit in mijn leven te zwaar geweest (afgezien van mijn twee zwangerschappen). Na mijn 2e kindje inmiddels is ze twee, kreeg ik die 3 extra kilo’s er maar niet af. Waarschijnlijk is het ook vocht want mijn knieën zijn weer helemaal dik. Dus daarom probeer ik op eigen houtje wat af te vallen maar dat resulteert in .. gestrekt op de bank met veel pijn. Hoe ik die cirkel ga doorbreken weet ik echt nog niet. Misschien tot maar een afspraak maken bij mijn huisars

  1. Beste Sofia,
   Als je 30 kilo te zwaar bent, dan maakt dat veel verschil en is het erg belangrijk dat overgewicht eraf te werken, maar drie kilo overgewicht maakt weinig verschil. Ga praten met de huisarts, want met een paar kleine kinderen wil je wat anders dan op de bank liggen! Zwemmen? Oefeningen?
   Sterkte!

 2. Ik heb dit al 20 jaar. Niets helpt. Het gaat nooit meer over. De hele dag pijn. Pijn is nooit leuk, maar deze pijn is vreselijk. Het wendt nooit.

  1. Idem dito hier! Al 12 jaar weet ik dat ik dit heb. Zit nu weer met belachelijk veel pijn op de bank. Al jaren probeer ik die balans te houden, rust en belasten. Fysio geprobeerd, thuis oefenen. Ik weet het nou ook gewoon niet meer. Ik zit nu in een Vicieuze cirkel. Ik ben wat aangekomen en elke poging tot sporten is weer richting bank vanwege een onstoken knie. Ik weiger pijnstillers in te nemen. Ik weet het gewoon niet meer….

   1. Beste Sofia,
    Wat een ellende. Heeft het zin om weer eens richting specialist te gaan? Deze situatie beïnvloedt je kwaliteit van leven!
    Sterkte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.