Onderzoek bij lage rugklachten




De arts kan verschillende onderzoeken laten doen. Dat doet een arts alleen als het beeld niet bekend is, of als er iets anders aan de hand kan zijn. Als er geen nader onderzoek wordt gedaan dan herkent uw arts het probleem en weet dat het meestal vanzelf over gaat.

Bloedtest

Met een bloedtest kunnen sommige ontstekingen worden opgespoord.

Röntgenfoto

Op een gewone Röntgenfoto is alleen het bot zichtbaar. Kraakbeen is niet zichtbaar, maar soms kan de kwaliteit van het kraakbeen achterhaald worden aan de afstand tussen twee botdelen. Als die afstand weg is, dan is het kraakbeen dus verdwenen (arthrose of slijtage). Op een contrastfoto is al meer te zien.

Op een Röntgenfoto kan je een aantal afwijkingen zien; gebroken wervels, veranderde stand van wervels, wervelafwijkingen, een TBC-abces, een tumor. En indirect dus slijtage oftewel arthrose.
Je kunt er dus ernstige dingen mee opsporen of uitsluiten.

Maar een onderzoek toont ook afwijkingen die misschien helemaal niet de oorzaak zijn van het probleem nu. Bij 5% van de 30 jarigen worden echte hernia’s gevonden zonder dat er klachten waren!

Casus: een dame van 72 jaar had sinds 2 weken lage rugklachten, voor het eerst van haar leven. Er was dus een foto gemaakt om ernstige dingen uit te sluiten. Ze kwam helemaal ontdaan terug met de uitslag:
“Ik heb slijtage! Erg he? Nu gaat het dus nooit meer over, want die slijtage verdwijnt niet.”
Natuurlijk had ze slijtage, gezien haar leeftijd, en ze had ook altijd hard gewerkt. Nog eens twee weken later waren de rugklachten zo goed als over en kon ze er hartelijk om lachen. In dit geval werd er dus een afwijking (is dat wel een afwijking op die leeftijd?) ontdekt die de klachten niet kon verklaren: de slijtage was al jaren bezig, de rugklachten pas twee weken. Ze hadden niets met elkaar te maken.

Casus: Een man van 58 werkt in de bollen en heeft in zijn leven al heel wat episodes van rugklachten gehad. Nu ook weer, maar er wordt voor de zekerheid toch een foto gemaakt. Daarom blijkt een tussenwervelschijf te zijn ingezakt (de ruimte tussen 2 wervels is versmald, de tussenwervel zelf is van kraakbeen en dus niet zichtbaar op een Röntgenfoto). Nu kan dat wel klachten geven en het kan de rug ook kwetsbaarder maken. Maar het is een gegeven dat 75% van de vijftigplussers een of meer ingezakte tussenwervels heeft. Met een dergelijk percentage is dat dus geen afwijking meer maar een norm. En het is niet zo dat 75% van de 50-plussers rugpijn heeft!
Het is een reden waarom we kleiner worden als we ouder worden (de andere reden is dat de botontkalking ervoor zorgt dat de wervels iets minder hoog worden). Ook in dit geval bleken de rugklachten, net als steeds tevoren bij hem, weer snel verdwenen te zijn. Ondanks de afwijkingen op de foto.

MRI en andere beeldvormende onderzoeken

Als er gedacht wordt aan een neurologisch probleem, dan wordt er wel eens een MRI of een CT-scan of botscan gemaakt. Hierop zijn meer structuren te zien, en kan je bv zien of er een belemmering van de zenuwen is. Dit onderzoek is duurder en bij gewone rugklachten volstrekt overbodig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.