Loophulpmiddelen: na een knieoperatie moet u vaak onbelast lopen of mag u het geopereerde been niet helemaal belasten. Er zijn verschillende loopmiddelen die het onbelast lopen mogelijk maken. Rekje, rollator, krukken of wandelstok. Welke kan u wanneer gebruiken, wat zijn de voor- en de nadelen van elk?
Deze pagina is een vervolg op de pagina over wat u te wachten kan staan na een knieoperatie.
Voor de meeste van die loophulpen geldt dat er rubber doppen onder zitten. Die doppen moeten niet hard geworden zijn; ze zouden dan uitgedroogd zijn en glijden weg op de ondergrond. Let daar bij het lenen goed op. Nieuwe dopjes kosten een paar euro, bezuinig er niet op maar neem het zekere voor het onzekere. Meestal zorgt de uitlener er goed voor en zijn de doppen in prima staat.
Loophulpmiddelen
Het rekje
Voordeel; erg stabiel, je kunt er heel goed op steunen, vrij veilig.
Nadeel; na elke stap moet het rekje opgetild worden en vooruit gezet worden. De loopsnelheid blijft hier heel laag mee. De houding is meestal wat voorovergebogen en niet rechtop. Wordt vaak gebruikt bij oudere mensen en bij mensen die wat extra steun goed kunnen gebruiken. Bij wat jongere mensen wordt er vaak niet aan een rekje gedacht, maar ik vind het gebruik van een rekje vaak heel positief. Je krijgt maximaal steun, wordt zekerder en loopt weinig risico’s. Hij valt niet om, je kan er een tasje aan hangen met dingen die je steeds nodig hebt. Ik ben nogal een voorstander ervan en vind dat deze van de loophulpmiddelen ondergewaardeerd is!
De rollator
Voordeel; een veel normaler looppatroon, het ding rolt vanzelf verder. Een kopje koffie vervoeren is alleen met een rollator mogelijk. Je kunt erop gaan zitten om even uit te rusten of als je in de keuken bezig bent. Een emmertje met sop past er ook heel goed op….. Blijf voorzichtig!
Nadeel; geeft minder steun dan een rekje. Is eigenlijk pas goed bruikbaar als u 50% mag belasten. Het ding rolt bovendien vanzelf verder, ook heuvel af. De handen moeten daarom constant op de handrem gehouden worden om dat te voorkomen. Mensen lopen vaak wat voorover en wat krom achter een rollator. Dit loophulpmiddel wordt door jongeren vaak met de nek aangekeken: een rollator is alleen voor ouderen. Maar het kan o zo handig zijn, ook voor jongere mensen! Maar let op uw houding.
De krukken
Voordeel; je loopt er meestal goed rechtop mee, het looppatroon is er netjes mee. Ook als u een been niet mag belasten en u bent er even aan gewend dan kunt u er toch grote snelheden mee bereiken. Vooral kinderen rennen ermee over het schoolplein.
Nadeel; nog minder steun dan bij de vorige twee. Een kop koffie vervoeren is onmogelijk als je 2 krukken nodig hebt. (krantje past in een linnen tasje om de nek of in een rugzakje). Als er een glad plekje op de grond is, dan vindt uw kruk hem. Ze vallen om als je ze even neer zet, en zie ze dan maar weer op te rapen. Pas dus op.
Specialisten geven graag krukken mee na een knie-operatie. Maar kijk ook eens naar een rollator en / of een rekje. Goed voor de eerste paar weken. Daarna grijp je vanzelf steeds vaker de stokken.
Als u van tevoren weet dat u de krukken lange tijd nodig hebt, dan loont het om een paar mooie te kopen; die hebben vaak een ergonomisch gevormd handvat en zijn toch niet heel duur.
Na verloop van tijd, als u meer mag belasten, dan kunt u een kruk in de hoek laten staan en worden de mogelijkheden steeds groter. (kopje koffie meenemen).
Overige; Op een gladde ondergrond en een redelijk stabiele knie kunt u uzelf op een stabiele stevige burostoel achteruit door de hele kamer duwen.
Een barkruk in de keuken maakt het koken snel weer mogelijk. En aardappelen schillen gaat ook aan tafel, strijken kan ook zittend.
Wandelstok
Nadeel: Dit is van de loophulpmiddelen degene die de minste steun geeft. Voordeel: makkelijk mee te nemen (en makkelijke kwijt te raken of te vergeten, plak ergens uw naam en telefoonnummer) en makkelijk te gebruiken. In plaats van een wandelstok kunt u ook een Nordic Walking stok gebruiken, in elkaar geschoven mee in een tas of rugzak, voor als de afstand net iets groter was dan u had gedacht.
Denk ook eens aan de mogelijkheden van de computer; met een klein programmaatje kunt u vaak al inloggen op het werk en er zo niet helemaal uitraken.
Lees hier over hoe u het oefenen met de knie aan kan pakken, maar ook wat u qua sporten kan doen.
Deze website wordt gesponsord door middel van Google advertenties. Zij maken het mogelijk om de website in de lucht te houden. Ik hoop dat u er begrip voor heeft.