Wil pijn altijd zeggen dat er schade is? Als er pijn is, bijvoorbeeld in de rug, moet je dan stil gaan zitten tot het over is? Is pijn een waarschuwingsmechanisme?
Als je in een spijker trapt dan doet dat pijn. Je trekt onmiddellijk de voet weer omhoog om verdere schade te voorkomen. Als het water uit de kraan te heet is dan trek je je hand terug, ook weer om verder schade te voorkomen. Pijn zien we dus als een signaal dat er schade is of komt, het is een alarmteken.
Als het “in de rug schiet”, dan kan de pijn zo heftig zijn dat u vanzelf gaat denken dat er wel iets goed mis moet zijn, en dan u maar beter niet meer kan bewegen omdat het dan misschien helemaal fout afloopt. U ziet al een rolstoel in het verschiet.
Maar gelukkig is dat in vrijwel alle gevallen een onjuiste conclusie.
Wat betekent pijn?
Niet alle pijn is een teken dat er schade is of dat de schade gevaarlijk voor ons lijf is, hoe heftig die pijn ook is. Denk maar eens aan spierpijn na een training. Natuurlijk ben je dan iets te ver gegaan, maar je weet dat het met een paar dagen weer over is en dat het bij de volgende training alweer veel beter gaat.
Aspecifieke lage rugpijn is ook zoiets: het heet zo omdat er geen aanwijsbare schade kan worden aangetoond. Een foto, een scan, een labtest: nergens zijn afwijkingen zichtbaar. Dat is geruststellend maar kan ook heel frustrerend zijn.
“Ik stel me toch zeker niet aan? Die pijn is er echt!”
En dat is ook zo, en die pijn kan echt heel hevig zijn. Maar het betekent niet perse dat er schade is.
“Alle artsen heb ik al geraadpleegd en niemand kan me zeggen waar de pijn vandaan komt.”
Ja, hoe frustrerend ook, zo is het. Misschien dat er ooit met onderzoek precies kan worden vastgesteld wat er mis gaat, maar zover zijn we nog niet. En dan is het nog de vraag of je er dan wat aan kan doen. We moeten het met werkhypotheses doen.
“Ik doe er alles aan: ik loop de artsen plat, ik slik handen vol pillen, niets helpt”.
Ja, daar moeten we het even over hebben.
In ieder geval is pijn bij aspecifieke lage rugklachten niet een teken dat u niet meer mag bewegen. Angst om te bewegen is logisch, maar een bewegingsangst is contraproductief. Als u niet weer wat gaat bewegen, dan worden de klachten alleen maar erger.
Maar ik kan nauwelijks bewegen
Soms is de rugpijn zo heftig dat u echt een of twee dagen op bed moet gaan liggen. Maar probeer er zo snel mogelijk weer uit te komen. De huisarts kan helpen door pijnstillers en/of spierontspanners voor te schrijven en die korte rust helpt ook. Maar daarna, echt, aan de slag.
Een fysiotherapeut kan u begeleiden bij het weer gaan bewegen. Dan zijn er twee mogelijkheden:
- De pijn wordt minder en u kan veel meer (zo gaat het normaal en meestal.)
- De pijn wordt niet minder maar u kan wel veel meer (graded activity, het opbouwen van activiteiten ondanks de pijn, wanneer de pijn chronisch is en men invalide is geworden doordat men niets meer durft ). Door te bewegen ervaart de patiënt dat de pijn niet erger wordt van bewegen, maar dat het leven wel weer leuker wordt.
Door weer te bewegen, bijvoorbeeld wandelen, wrik je de rug weer soepel, ontspannen de spieren. En alleen dan kan een rug genezen. Terug naar de pagina over aspecifieke lage rugklachten.