Aspecifieke lage rugklachten, wat kunnen we eraan doen?

Wat kunnen we zelf doen bij rugklachten, waarbij hebben we hulp nodig van bijvoorbeeld een fysiotherapeut? Rusten of niet? oefenen of niet?

Deze pagina is het vervolg van het verhaal over de relatie tussen belasting en belastbaarheid.

Allereerst: het is uw rug, uw pijn. Geen arts, geen therapeut kan u genezen. U moet het zelf gaan doen. Daarbij kunt u wel de hulp en de begeleiding inroepen van arts en therapeut.

Medicijnen tegen de rugpijn

In het begin kan het nodig zijn op pijnstillers en spierontspanners te gebruiken. Meestal voldoet paracetamol. Overleg hierover met uw huisarts.

Rust en bedrust, een oplossing bij lage rug pijn?

Als het echt niet anders kan, mag u bedrust nemen, maar zeker niet langer dan 2 dagen. Te lange rust immers laat de spieren en de conditie verzwakken, waardoor de belastbaarheid nog verder afneemt. Bovendien wordt de rug stijf. Ook over werkhervatting wordt nu heel anders gedacht dan vroeger. Vroeger dachten we dat we pas weer konden werken als alle klachten volledig verdwenen waren. Tegenwoordig weten we, dat de klachten veel sneller verdwijnen als we snel weer ons werk en onze normale taken hervatten. In eerste instantie proberen we daarbij de taken wat te verlichten en het werk aan te passen, maar meestal zal dan al snel blijken dat dat al niet meer nodig is.

Normaal beloop van de rugklachten: de klachten worden minder.

Als uw klachten een normaal beloop hebben, dus binnen enkele weken sterk afnemen terwijl u steeds meer van uw oude functies kunt hervatten, dan is de rol van fysiotherapie en manuele therapie beperkt.

Wat doet de fysiotherapeut bij een normaal beloop?

Vaak hebt u helemaal geen fysiotherapie nodig, u weet uit vorige episodes dat de pijn wel weer verdwijnt. Soms kan het handig zijn om toch een fysiotherapeut te raadplegen. Er wordt dan gekeken of er stoornissen zijn in gewrichtsfuncties die met manuele therapie, McKenzietherapie en oefeningen opgelost kunnen worden. Daarnaast krijgt u uitleg over de klacht, u krijgt oefeningen die de belastbaarheid van de rug kunnen verhogen. U krijgt adviezen over hervatten van werk en sport. Daarnaast krijgt u adviezen over hoe u moet zitten, bukken en tillen.

Wat kan de fysiotherapeut bij een afwijkend beloop.

Als de klachten heftig blijven en u na enkele weken onvoldoende uw normale taken en activiteiten kunt hervatten, dan zijn fysiotherapie en manuele therapie belangrijk. We begeleiden u bij het hervatten van uw activiteiten. Daarbij letten we niet zozeer op de pijn maar op de mogelijkheden. Als die verbeteren, dan vermindert de pijn meestal vanzelf.

Ook als er blijvende pijn is, dan maakt het een enorm verschil of u zich laat invalideren door die pijn, of dat u, met pijn en al, een zo normaal mogelijk leven leidt. Bij langdurige klachten oefenen we steeds intensiever zonder daarbij op de pijn te letten. De ervaring leert, dat daardoor die pijn draaglijker wordt of langzaam afneemt.

Voorkomen van opnieuw lage rugpijn

Er is een aantal risico-factoren die het ontstaan van rugklachten in de hand werken.

  • Veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen, met name met gestrekte benen. U wringt de rug als het ware uit, en daar houdt een rug niet van.
  • Lang in één houding zitten of staan. Achter de computer, onderuit op de bank, in de auto maar ook op het werk. Lang zitten, en dan met name op een onderuitgezakte manier of met een bolle rug, is soms nog slechter dan verkeerd tillen. Wissel regelmatig van houding, als u een tijd gebogen hebt gezeten of gestaan, ga dan even staan met de benen iets gespreid en de handen onder in de rug en over-strek eens lekker naar achteren. De rug komt dan weer in fatsoen.
  • Repeterend werk doen.
  • Plotseling hevige inspanningen verrichten. Bijvoorbeeld even een paadje aanleggen met grindtegels als u normaal geen lichamelijk werk doet.
  • Blootgesteld zijn aan veel trillingen.
  • Overgewicht. Dit zorgt op zich al voor een zware belasting maar gaat vaak ook nog gepaard aan te weinig bewegen waardoor de belastbaarheid afneemt.
  • Roken.

Oefeningen

U krijgt een serie oefeningen van uw huisarts of therapeut. Voer langzaam de bewegingsuitslag en intensiteit van de oefeningen op, stop er, ook bij heftige pijn, nooit helemaal mee. Voer ze elke dag meerdere malen uit. Zorg ook voor een goede conditie, dan voelt u zich sneller beter en komen rugklachten minder makkelijk terug. Ga zo snel mogelijk een blokje om lopen, voer dat langzaam maar zeker op.

Natuurlijk is het goed een sportschool te bezoeken, maar als dat maar een keer per week gebeurt, dan heeft dat te weinig effect op de klachten. Beter is het daarnaast meerdere keren per dag te oefenen, gewoon thuis of buiten.

Over oefenen en bewegen bij lage rugklachten.

Sporten

Bewegen is noodzakelijk voor conditie en kracht. Denk echter niet dat dat alleen in de sportschool kan. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend bij rugklachten. Fitness en hardlopen ook. Tennis en golf kunnen als de klachten vrijwel weg zijn. Paardrijden idem. Sporten als rugby blijven makkelijk blessures geven en moeten bij rugklachten kritisch bekeken worden.

In het algemeen geldt, dat een goede conditie en sterke spieren heel goed zijn voor een rug, terwijl een passief levenspatroon rugklachten uitlokt.

Pilates is heel goed om van rugklachten af te komen. Als het op de juiste manier wordt gegeven. Probeer het eens met de volgende video, de eerste van mijn kanaal over Pilates voor gewone mensen.

Als u na een episode van rugklachten weer gaat sporten, begin dan langzaam en bouw rustig op. Een te snelle opbouw van een sport zorgt altijd voor blessures. Houdt rekening met uw beginconditie en uw leeftijd. Zoek iets wat u leuk vindt en wat u kunt en wilt blijven doen.

Houding en bukken en tillen

Dit onderwerp is zo belangrijk, zo absoluut belangrijk,  dat er een aparte pagina voor is! U kunt niet altijd rugklachten voorkomen, maar een sterke rug die op de juiste manier wordt gebruikt is wel een recept voor minder en minder vaak klachten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Ben ik nog iets vergeten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.