Epidemiologie, hoe vaak komt het voor
50%-90% van de volwassenen krijgt ooit in het leven een periode met rugklachten. Jaarlijks is dat ongeveer 20% van de bevolking. De meesten daarvan genezen snel en probleemloos en zonder hulp van arts of fysiotherapeut.
Ongeveer 15% van de patiënten die bij een fysiotherapeut komen, zijn daar vanwege rugpijn.
Lage rugklachten zijn een belangrijke reden voor werkverzuim.
Bij 60% van de patiënten begint de pijn in de rug plotseling, tijdens bukken of tillen. Bij 40% beginnen de klachten sluipend en worden ze langzaam erger.
Bij 90% van de mensen met lage rugklachten wordt er nooit een afwijking geconstateerd en wordt er nooit een specifieke medische diagnose gesteld. Als er toch een diagnose wordt gesteld dan is dat op basis van een werkmodel: we veronderstellen dat de klachten daar en daar door worden veroorzaakt. Vaak is die werkhypothese niet bewezen en niet bewijsbaar, maar ook niet onzinnig: je kunt hem gebruiken om uit te leggen wat de oorzaken van de klachten kunnen zijn en hoe je ze kan verhelpen.
Soms wordt er ook gezegd: U hebt arthrose, slijtage. Maar die slijtage zat er ook al vorige week, toen er nog niets aan de hand was. En over 6 weken, als de rugpijn over is, dan is die slijtage echt niet opeens weg… Alleen als slijtage of arthrose echt aanzienlijk is, dan kan dat bijdragen aan de klachten.
Verloop van pijn in de rug
Meestal gaan aspecifieke lage rugklachten vanzelf over.
In 75-90% van de gevallen verdwijnt de lage rugpijn spontaan binnen 4-6 weken.
In 90 % van de gevallen leiden de rugklachten niet tot werkverzuim. Van de mensen die wel thuis moeten blijven van hun werk heeft 75% binnen 4 weken het werk weer hervat, soms nog met pijn, maar dan is die pijn niet meer zo dat werken niet gaat.
Ongeveer ⅔ deel van de mensen die eens rugpijn hebben gehad krijgt daarna nog eens (of meerdere malen) rugklachten. Maar aan de andere kant, ⅓ van de rugpijn patiënten krijgt nooit meer rugklachten. (Andere onderzoeken spreken van andere percentages: 75-90 % van de mensen krijgt opnieuw rugklachten.) Ik heb helaas niet kunnen vinden of de groep die geen klachten meer krijgt effectiever met de rug heeft leren omgaan, en of dus het nut van preventie bewezen is. Onderzoek hierover is welkom. Chronische rugklachten
Zo’n 2,5% van de mensen met aspecifieke lage rugklachten heeft na 4 weken nog dermate ernstige klachten heeft dat werken nog niet mogelijk is. In die groep ligt langdurig verzuim wel heel hoog. Dat wil dus zeggen dat er een kleine groep mensen is waar de rugklachten niet snel over gaan maar langdurig en hardnekkig blijven. Met andere woorden: hoe langer de klachten, des te slechter de prognose.
Werkhervatting
Van de mensen die werken kan 90-95% blijven werken ondanks de rugpijn. Van de 5-10% die door de rugklachten niet kan werken is binnen een week weer ⅔ aan het werk en na 2 maanden is dat gestegen tot 90%. Een jaar na het begin van de rugpijn is 3% van de mensen die niet kon werken (dus van die 5-10% van de rug patiënten) nog steeds niet aan het werk.
Samenvattend: Acute lage rugpijn gaat meestal binnen een paar weken vanzelf over, maar een klein percentage van de mensen ontwikkelt chronische klachten die tamelijk invaliderend zijn. Daarnaast krijgen veel mensen opnieuw last van hun rug.
Let op: bij 20% van de mensen met chronische aspecifieke lage rugpijn kan er sprake zijn van een andere oorzaak: Spondyloarthritis. Lees daar meer over.
Normaal of afwijkend beloop
Normaal beloop: als u binnen niet al te lange tijd steeds meer kan en ook afnemende pijn hebt. Dat wil niet zeggen dat de pijn helemaal over is.
Afwijkend beloop: Als op een redelijke termijn (paar weken) de pijn en de beperkingen niet afnemen of zelfs toenemen. Binnen 3 weken kan u niet meer en u ervaart nog steeds dezelfde belemmeringen als voorheen.
Dus, hoe lang gaat dit duren?
Daarover zeggen statistieken dus helemaal niets…
Tja, nu hebben we het over kansberekening in plaats van statistiek. De kans dat het snel over is is groter dan de kans dat het langduriger wordt. De kans dat het over gaat is groter dan de kans dat het chronisch wordt. Maar in uw geval geeft dat dus geen zekerheden.
Wat wel zeker is, is dat mensen die rustig blijven bewegen en ontspannen zijn er over het algemeen veel beter aan toe zijn dan mensen die uit angst voor de gevolgen niet meer durven te bewegen. En mensen die veel stress hebben, bewegen niet makkelijk en hebben een grotere kans dat de rug langer problemen geeft dan bij anderen zonder stress.