In de 7e complete pilatesles die ik op Youtube heb gezet vroeg ik jullie om op te letten welke spieren je denkt dat je aan het oefenen bent bij een aantal oefeningen. Dit naar aanleiding van een vraag op YouTube: welke spieren train je met Pilates, welke oefening is voor welke spieren? Ik heb dat omgedraaid: Wat voel je zelf: Welke spieren ga je voelen bij de verschillende oefeningen?
In de lessen die ik geef krijg ik bij elke keer dat ik dat vraag verschillende antwoorden, en ze zijn allemaal goed. De een voelt zijn buikspieren bij dezelfde oefening als waarbij de ander zijn bovenbenen voelt. Hoe komt dat?
Hier de pagina met alle complete YouTube Pilates lessen
Ketenoefeningen
Pilates maakt gebruik van ketenoefeningen. Bijvoorbeeld een oefening waarbij je op je buik op de mat ligt en zowel met handen, schouders als benen omhoog komt, is een oefening waarbij je zo’n beetje alle spieren van de strek keten gebruikt. Dat wil zeggen dat je alle spieren gebruikt die aan de achterkant van je lichaam liggen en die samen zorgen, elk op zijn eigen kleine stukje, voor het strekken van het lichaam. Denk in dit geval aan de combinatie van nekspieren, schouderspieren , rug spieren, bil spieren en spieren aan de achterzijde van het been.
Na het filmpje gaat de tekst weer verder!
Nog eens complete Pilates les 7
Sterke en zwakke spieren
Niet al je spieren zijn even sterk. Er zijn spieren die sterker zijn en spieren die nog wat oefening kunnen gebruiken. De zwakke spieren zijn de eerste spieren die je tijdens een oefening (en vaak daarna ook als spierpijn) gaat voelen. Bij de een is dat dus een andere spier dan bij een ander. De sterke spieren voel je het laatst.
Waarom zijn die ketenoefeningen zo goed?
In het dagelijks leven gebruiken we vrijwel nooit een geïsoleerde spier. Meestal gebruiken we een aantal spieren tegelijk om een bepaalde beweging te maken. Of we gebruiken ze kort achter elkaar, zoals bij lopen en evenwicht bewaren. Dat werkt alleen goed als die spieren niet alleen sterk zijn, maar ook goed samen werken.
Apparaten in de sportschool
Op de sportschool en in de revalidatie gebruiken we apparaten om een spier of een kleine groep spieren tegelijk te trainen. Je kan dan heel precies al je spieren een voor een trainen, of precies een aangedane spier revalideren. Als je tenminste een goed trainingsprogramma maakt. In veel gevallen is dat prima. Een bodybuilder weet precies welke spier hij wanneer wil trainen. Je fysiotherapeut weet dat natuurlijk ook.
Losse gewichten in de training
Als je met losse gewichten traint (of dat dan 1 kg is of 50 kg) dan moet je niet alleen het gewicht verzetten, maar ook nog eens dat gewicht in de juiste richting bewegen. Dat eist al meer samenwerking (lees coördinatie ) van de spieren. Zo train je met losse gewichten niet alleen de spierkracht maar ook de coördinatie van de spieren die er bij samen werken.
Een voetballer
Een voetballer die bijvoorbeeld alleen op een quadriceps bank de kracht van zijn bovenbeen zou oefenen, leert om snoeihard tegen een bal te schoppen maar niet om de bal te sturen. Dat eist namelijk coördinatie van verschillende spieren samen. Kracht alleen oefenen is niet voldoende. Samenwerking tussen de spieren is heel belangrijk. Bij Pilates train je dat.
Voetballers in een team = spieren in een keten
Vergelijk het met een voetbal team. Als je voetballers individueel traint dan stuur je 11 individuen het veld op. Dat wordt nooit wat. Zodra ze leren om als een team samen te werken dan gaan ze scoren.
Bij Pilates leer je efficiënt om pieren in een groep te laten samen werken. Strekketen, buigketen en natuurlijk vooral core stability, de rompstabiliteit. Als de spieren beter samen werken dan ga je makkelijker, gracieuzer en efficiënter bewegen. Een hardloper zal sneller kunnen lopen, een ballet danser krijgt meer kracht in balans, de gemiddelde mens kan makkelijker zijn dagelijkse dingen doen.
Rugpijn en Pilates
Vaak zijn rugklachten het gevolg van een “zwakke” rug. Het kan zelfs nog zijn dat de rug sterk genoeg is, maar als de spieren van de rug niet samen werken dan krijg je toch klachten. Lees verder over rugklachten hier en over het belang van multifidi trainen hier. In ieder geval moet je bij rugklachten niet alleen de kracht van de rug, maar ook de coördinatie van de spieren erom heen trainen: de core stability of rompstabiliteit. Zonder rompstabiliteit wordt een rug nooit sterk genoeg. Het is niet gezegd dat rugklachten op deze manier over gaan, maar het is vaak wel zo dat als je de core niet traint je zeker niet van de klachten af komt. Ik heb het vaak gezien: mensen met chronische rugproblemen, chronische rug pijn die echt baat hebben bij Pilates, zelfs al met een uurtje per week. Als je nou chronische rugpijn hebt, welke reden kan je dan aandragen om het niet eens te proberen?
Een fysiotherapeut over Pilates
Als fysiotherapeut ben ik Pilates lessen gaan geven omdat ik die manier van oefenen als buitengewoon zinvol ervaar. Zonder balans, zonder coördinatie, zonder rompstabiliteit ( core stability ) is brute kracht niet bruikbaar. Je hebt niets aan alleen maar kracht. Ik zie het vaak bij bepaalde oefeningen: als mensen dan wiebelen of wankelen dan vraag ik: “heb jij soms rugklachten?” “Hoe weet jij dat nou?” “Nou, dat zie ik…”
Het is niet makkelijk om die samenwerking tussen de spieren te trainen. Maar als je dat doet dan ga je vooruit, en in veel gevallen neemt de rugpijn dan af. Het is geen wondermiddel, maar met een uurtje per week kom je vaak al een stuk verder. Kijk de filmpjes met de complete Pilates lessen (en doe ze mee, van kijken word je niet sterker..) en zoek een goede instructeur!