Therapie, wat kan er worden gedaan aan een achillespeesruptuur?
Er worden wat tests en onderzoek gedaan om te bepalen of er een gedeeltelijke scheur is of een totale ruptuur van de achillespees. In veel gevallen wordt een echo gemaakt. Zo kan de ernst van de scheur en het risico op een totaal-ruptuur ingeschat worden.
Deze pagina is een vervolg op de pagina over de oorzaken van een achillespeesruptuur.
Bij een totaalruptuur
Als de knijptest positief is ( dus als de voet niet beweegt als er in de kuit geknepen wordt, maar ook als de therapeut of arts om andere redenen een partiële ruptuur vermoedt of wil uitsluiten): zo snel mogelijk naar de EHBO. Hoe eerder een chirurg samen met de patiënt kan bepalen wat het beleid moet zijn, des te beter de genezingskansen.
Er kan bij een totale ruptuur gekozen worden tussen een conservatieve behandeling en een operatieve behandeling.
- Conservatief; de voet wordt in spitsstand ingegipst zodat de beide uiteinden van de pees bij elkaar komen te liggen en door middel van littekenweefsel (bindweefsel) aan elkaar kunnen groeien. De verbinding blijft dan vaak wat zwakker omdat de trekkracht van bindweefsel zwak is.
- Operatief; de uiteinden van de pees worden aan elkaar vastgehecht.
Patiënt en chirurg overleggen samen welke methode gekozen wordt. Een en ander is afhankelijk van de voorkeur van beiden, de leeftijd en de gezondheid van de patiënt en de te verwachten of gewenste belasting. Een operatie brengt altijd risico’s mee. Daarom kan bij een ouder iemand met wat kwalen die overigens weinig sport een conservatieve behandeling een uitstekende keuze zijn terwijl de topsporter geopereerd moet worden. Denk dus niet dat u wordt verwaarloosd als u niet geopereerd wordt: dat kan in uw geval juist de beste behandeling zijn!
De nabehandeling verschilt per ziekenhuis. Er wordt een schema gevolgd waarbij steun en belasting langzaam worden opgevoerd.
Meestal is na 10 tot 12 weken een rustige sporthervatting weer mogelijk. Soms is er fysiotherapie nodig.
Bij een gedeeltelijke ruptuur
- Een arts heeft geconstateerd dat u een gedeeltelijke (partiële) ruptuur heeft.
- De knijptest was negatief (de pees is nog gedeeltelijk intact).
- De behandeling is conservatief.
De grootte van de ruptuur bepaalt het beleid!
Bij een klein scheurtje krijgt u het advies van de huisarts of specialist om voorlopig piekbelasting te voorkomen. Dat wil zeggen dat u niet mag sporten en voorzichtig de spier moet laten genezen. U mag in dat geval oefenen alsof u een zweepslag heeft. Dit wordt bij het verhaal over de zweepslag beschreven. Blijf voorzichtig, de pees is verzwakt, er kan een nieuwe scheur of een totaalruptuur optreden als u te hard van stapel loopt.
Als u een grotere scheur heeft, of als er nog maar een klein deel van de pees vast zit, dan verandert natuurlijk het hele beleid.
In dat geval zal de orthopeed samen met u beslissen hoe u behandeld wordt. Elk ziekenhuis heeft daarvoor een eigen protocol. Volgt u nauwkeurig de instructies van de orthopeed; het is belangrijk dat eerst de pees weer goed aangroeit.
Vaak krijgt u eerst gips met de voet in spitsstand zodat de uiteinden van de pees goed tegen elkaar aan liggen. Na zekere periode krijgt u dan een brace of tape.
Langzaam aan lijken de immobiliserende periodes in de protocollen korter te worden en wordt er eerder begonnen met revalidatie.
Natuurlijk wordt de kuitspier in deze periode zwak en wordt de enkel stijf, maar de rust is absoluut nodig om de pees weer te laten herstellen.
Pas als de orthopeed toestemming geeft mag er belast en geoefend worden.
Vraagt u om goede uitleg over wat wel en niet mag aan de orthopeed?
Lees verder: Hoe herstelt u weer?Hebt u dezelfde ervaringen of andere?