Houding en zitten

Een mens is gemaakt om te bewegen, niet om te zitten. Er wordt wel eens gezegd dat het mis ging met onze rug toen we op twee benen gingen lopen, maar het liep in werkelijkheid pas mis toen we gingen zitten…

We gaan er van uit (zie de voorgaande pagina’s) dat een deel van de tussenwervelschijf, de discus, naar achter verschuift bij een bolle rug. En dat de problemen weer op te lossen zijn door te bewegen met een normale, enigszins holle rug. We gaan er ook vanuit dat een lang aangehouden bolle houding of een te zware belasting in een bolle houding voor de problemen zorgt.

Verkeerde zit
Door het onderuit hangen met een bolle rug puilen er soms delen van de tussenwervelschijven naar achter. Ze duwen tegen gevoelige structuren, zenuwen. Gevolg: pijn!

Dan volgt daar uit dat een oplossing gezocht kan worden in bewegen met een holle rug. Simpel toch?

Nou, misschien ook niet.
Als u net door uw rug bent gegaan, dan is het helemaal niet eenvoudig om een holle rug te maken. Dat doet pijn. Toch is het belangrijk om dat langzaam aan wel te gaan doen. Onderuit hangen is misschien wel op dit moment het minst pijnlijk, maar het lost niets op.

We gaan dus proberen om langzaam weer met een normaal-holle onderrug te zitten en te staan.

Mocht er uitstralende pijn zijn, dan kunnen er twee dingen gebeuren als we weer rechtop komen:

1. de pijn gaat verder richting voet uitstralen. Dat is geen goed signaal. Meestal staat u dan ook scheef. Dat kunt u merken doordat de luchtfiguren tussen beide armen en het lichaam niet symmetrisch zijn. U doet er verstandig aan om naar de huisarts te gaan, of naar een fysiotherapeut.

2. De pijn trekt terug naar de onderrug, straalt dus minder ver uit. Een goed teken, ook als de pijn in de onderrug erger zou worden!!! Bijvoorbeeld; als de pijn eerst uitstraalde tot de knie, dan gaat die zich terugtrekken, eerst tot de bil en later zit de pijn alleen nog maar onder in de rug. Prima! doorgaan met deze houdingen!

Let op: als u weer recht op kan zitten en staan na een periode met rugklachten, probeer dan in de eerste tijd om echt alleen maar het een holle rug te zitten en niet eens lekker onderuit te gaan zitten. De klachten kunnen dan opnieuw verergeren. Goede stoel (tuinstoel, Stokke stoel, met een kussentje in de holte van de rug) en een goede houding zijn belangrijk. Na verloop van tijd, als de klachten zijn verminderd, kan u weer proberen om wat meer een bolle rug te gebruiken zodat de rug niet te stijf wordt.

Probeer echter nooit meer om onderuit urenlang te zitten, ook niet achter het stuur.

Houding als u staat

SneeuwpopAls een kind een sneeuwpop maakt, dan staan de sneeuwballen recht boven elkaar. Anders gaat het mis, dan valt het zaakje om. Als wij staan, dan ziet het er vaak toch even anders uit. Waarom eigenlijk?

Probeer uw houding eens kritisch door te nemen voor een spiegel en volg dan de volgende stappen.

 1. We beginnen bij de voeten. Die staan ongeveer 20 tot 30 cm uit elkaar en u zet
  De aandachtspunten voor een goede houding in stand
  De aandachtspunten voor een goede houding in stand

  evenveel gewicht op beide voeten. De schoenen geven goede steun zodat de binnenkant van de voet niet is doorgezakt, of u zet iets meer druk op de zijkant van de voeten dan op de binnenkant. We hangen dus niet op een been.

 2. De knieën zijn niet door gestrekt (op slot) maar net uit het “slot”.
 3. De heupen staan netjes onder ons, niet naar voren hangend.
 4. De rug heeft de normale holte. Vroeger werd nogal eens aangeraden om de rug af te vlakken. Ik ben daar niet voor: het is niet natuurlijk en loopt niet soepel.
 5. Het borstbeen wijst wat omhoog. Als dat borstbeen omhoog is (laat zien wat je hebt) dan komen de schouders vanzelf op de juiste plek. U hoeft dus nooit de schouders naar achter te trekken; het borstbeen omhoog doen volstaat voor een goede houding. Bijkomend voordeel: als het borstbeen omhoog gehouden wordt dan wordt de buik vanzelf platter!
 6. De kin is wat ingetrokken, het hoofd balanceert op de nek, het hangt er niet voor. Het hoofd is erg zwaar, als het naar voren hangt dan moeten de spieren van de nek het omhoog houden en dat gaat op den duur pijn doen.
Poppetjes in stand.
Nr I en nr IV staan keurig. Nr II heeft het borstbeen omlaag en het hoofd naar voren. Nr III staat charmant op een been geleund, de rug is zichtbaar gebogen.

Aanpassen van de werkplek

Het makkelijkste is natuurlijk om aan de arbo-arts van de werkgever te vragen of er eens een ergotherapeut kan komen kijken naar de werkplek. Maar niet iedereen is in loondienst bij een groot bedrijf. Dus, voor alle ZZP-ers, studenten, gepensioneerden en thuiswerkers toch alles maar even op een rij. Het aanpassen van werkplekken is niet ons werk, dus alleen wat richtlijnen ervoor.

Eerst even een vraag: hoe zit u nu, hoe is uw houding? Neem even de tijd om uw houding te beoordelen en vraag u af waarom u in die houding zit. Hoe is uw houding nu? Zit u met een holle rug, of in elkaar gezakt? Probeer recht op te gaan zitten! Een goede zithouding is zo vreselijk belangrijk is.

Houding als u zit

Even voor de goede orde: het maakt niet uit hoe duur een stoel was, als u er verkeerd in zit dan helpt het niets! Als u uren achtereen zit zonder even op te staan dan is dat zelfs met een goede houding heel slecht voor uw rug.

U zit met een enigszins holle rug. Als de stoel een goede rugleuning heeft, maak daar dan gebruik van. Doe anders een dun kussentje in de holte (de taille) van de rug om de holle rug in stand te houden. De voeten staan stevig op de grond, of op een voetenbankje als de stoel te hoog is voor uw benen. Ook nu is het borstbeen weer omhoog en hangen de armen ontspannen naar beneden. Het hoofd is ook weer boven de wervelkolom, niet er voor. Een houding wordt vaak langere tijd aangehouden, bijvoorbeeld als u TV kijkt, achter de computer zit of in de auto. Daarom kan een verkeerde houding zoveel schade aanrichten: de rug heeft alle tijd om zich verkeerd te zetten.

Voor een goede houding, in stand of in zit, is het noodzakelijk om goede spieren te hebben, tenzij de stoel u volledig ondersteunt. (tandartsstoel). Train uw spieren, het is nodig…

zithouding
Een goede en een slechte zithouding
Foute houding
Lekker op de bank een film van een paar uur kijken…. En morgen pijn in de rug?
Wat voor foefjes hebt u om een goede houding te krijgen? Of kreeg u het met de paplepel ingegoten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.