Een nieuwe knie

U hebt last van uw knie en bent naar de huisarts geweest. Die heeft u doorgestuurd voor een foto of wist al door een onderzoek zonder foto: u hebt arthrose (slijtage van het gewricht).

Op een andere pagina van deze site heb ik beschreven wat arthrose van de knie is en wat u eraan kan doen.

Misschien zijn de klachten of de afwijkingen zo heftig dat de huisarts u heeft doorgestuurd naar de orthopeed, en staat u voor de keuze: een nieuwe knie of nog even wachten. De orthopeed noemt de voor- en de nadelen van een Totale Knie Prothese (TKP) maar laat de uiteindelijke keuze aan u. Heeft u voldoende informatie om die keuze te maken? Hoe beslis je zo iets?

Wat kan u verwachten van een nieuwe knie?

 

Direct na de operatie is de knie erg pijnlijk. Tegenwoordig wordt die pijn goed onderdrukt met pijnstillers en u krijgt meestal ook flink wat pijnstillers mee naar huis. Probeer niet stoer te doen: gebruik die pijnstillers. Daardoor gebruikt u de knie beter en zal die sneller genezen.

De knie is dik, rood en warm, het hele been is meestal flink gezwollen.

%% tevr4denheid met nieuwe knie.

lopen

slapen

strekken

buigen

oefenen en fysio

complicaties

voorgeschiedenis, cpntracturen en spierzwakte

verwachtingen en prognose

 

 

 

 

 

 

 

Om te beginnen: Deze operatie is best wel zwaar, en succes is nooit gegarandeerd. Het revalideren duurt lang, kost tijd, zweet en soms tranen. Er ontstaan zo nu en dan complicaties. Lang niet iedereen is tevreden met de nieuwe knie. Soms zijn de verwachtingen ook wel irreƫel. In mijn visie moet iemand daarom pas aan een nieuwe knie gaan denken als de klachten, de pijn, de beperkingen zo ernstig zijn dat je denkt; alles is beter dan dit.

Voorlichtingsboekjes zijn te optimistisch. Misschien niet voor iedereen, maar ik merk dat talloze mensen met vragen blijven:

Hoe lang duurt de pijn, hoe lang blijft mijn knie stijf, is het normaal dat mijn been dik blijft,

Vandaar deze uitleg. Misschien hebt u er wat aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.